Lucas: Nincs szükségünk Messire, ez a csapat úgy jó, ahogy van

A most véget ért idény leggyakrabban „használt” játékosa a Marca újságírójával beszélgetett egy hosszabb hangvételű interjú során. A csapat egyik legnagyobb madridistája elárulta többek között azt is, hogy szomorú-e, amiért kimaradt a BL-döntős szűk keretből.

Négy trófea, 1958 óta az első duplázás… Hogyan értékelnéd a Real Madrid idényét?
Nagyon látványos szezon volt. A csapat az elejétől a végéig nagyszerű munkát végzett. A bajnokságban az elsőtől az utolsó pillanatig a saját kezünkben tartottuk a sorsunkat, a végén pedig bajnokká avathattak minket. A Bajnokok Ligája megnyerése igen különleges dolog ennél a klubnál, mi pedig sikeresen vettük az akadályokat és győzedelmeskedtünk két egymást követő évben is, amire eddig senki sem volt képes. 

50 mérkőzésen léptél pályára. Ez több, mint bármely másik csapattársad esetében, pedig nem is számítasz kezdőjátékosnak.
Ez olyasvalami, ami miatt boldognak kell lennem. Nagyon fontos ez számomra. Ha jól teljesítettem, az azért van, mert az edző bízott bennem és sok lehetőséget adott számomra. Mindig a pályán próbálom meghálálni a bizalmát, és remélem, hogy ezután még sok éven át, még több meccsen tehetem ezt meg.

Mennyire játszott fontos szerepet a csapat második vonala, amely mindig bizonyított, valahányszor lehetőséget kapott Zidane-tól?
Ez az idei sikereink egyik titka. A tény, hogy kilenc vagy akár tíz változást is meg tudtunk eszközölni egyik mérkőzésről a másikra, lehetővé tette, hogy kipihentebbek legyünk, ráadásul az egész keret kivette a részét a sikerekből. Ennek köszönhetően olyan frissen érkezhettünk meg a Bajnokok Ligája döntőjébe, mintha akkor kezdtük volna meg az idényt. Mindez lehetővé tette, hogy kiegyensúlyozottan helytállhassunk egyszerre két sorozatban is, növelve a győzelmi esélyeinket.

Lucas Vázquez, Zinédine Zidane

Zidane mindig őszinte volt veled? Már az elején elmagyarázta, hogy milyen szerepet szán neked?
Igen, a szezon legelején elmondta mindannyiunknak, hogy mi a terve, és hogy minden egyes játékosnak lesz helye a csapatban. Nem hazudott. Mind megkaptuk a lehetőséget, mindenki játékpercekhez jutott. Ezért lehet sikeres a csapat, és ezért születhetnek egyéni sikerek is. Zidane csak annyit kért, hogy eddzünk keményen, ő pedig eldönti majd, hogy ki fog játszani.

Egy nap kezdő, a következő meccsen csere, aztán csak néhány perc a következő fordulóban… Nem lehet egyszerű tartani a koncentrációt és az intenzitást úgy, hogy mindig más csapatba szállsz be, vagy más játékosok közül hoznak le a pályáról.
Ezt adja az a motiváció, amit a Real Madridban való játék jelent. A tudat, hogy a Real Madrid játékosa lehetek, azt eredményezi, hogy mindig készen állok a játékra, tudom, hogy szükségünk van a győzelemre. Mind versenyképes játékosok vagyunk, fiatalok, akik mindig nyerni akarnak. Ezt tükrözik az eredményeink is. Mindenki kezdőjátékos akar lenni, ez nyilvánvaló, de a döntést az edző hozza. Rajtunk is múlik, azon, hogy mennyire keményen dolgozunk, hiszen a lehető legjobb formánkat kell hozzuk, amikor lehetőséghez jutunk.

Tulajdonképpen mit kért tőled Zidane? Több munkát a középpályán, vagy kreativitást a támadósorban?
Mindkettőt. Azt szeretné, ha védekezésben sokat segítenék a szélen, ez egyben azt is jelenti, hogy ilyenkor vissza kell zárnom, hogy támogathassam a középpályásokat. Emellett ő egy olyan edző, aki támadásban nagy szabadságot ad számunkra, ami lehetővé teszi, hogy a legjobbat hozzuk ki magunkból.

Milyen érzés, hogy nem kaptál meghívót Julen Lopetegui keretébe egy olyan idényt követően, mely során 50 mérkőzésen léphettél pályára és duplázhattál is?
Nézd, feltételezem, hogy ahogy én, még nagyon sok játékos csalódott amiatt, hogy nem kapott meghívót. Az az igazság, hogy mindig szeretnél játszani az országodért, hiszen ez a legnagyobb elismerés. Összességében nem egyszerű ez a helyzet, de keményen kell dolgozni, hogy a következő mérkőzéseken már ott lehessek. A világbajnokság közeledtével ez nagyon fontos számomra.

Lucas Vázquez

Szóval az a célod, hogy ott legyél Oroszországban 2018 nyarán?
Természetesen. Ez kell, hogy legyen a cél. Egyedülálló élvezetet jelent egy világbajnokságon képviselni a hazámat, ez bármelyik játékos esetében így lenne. Remélem, hogy megtapasztalhatom ezt az érzést. Ahogy mindig, ezt most is csak kemény munka árán lehet elérni. Játszottam már egy Európa-bajnokságon, amelyről mindenki úgy vélekedik, mintha a világbajnokság kistestvére lenne, de remélem, hogy lesz lehetőségem megtapasztalni, hogy mivel jár a világbajnokság.

59 év elteltével a Real Madrid ismét duplázott, azaz megnyerte a bajnokságot és a Bajnokok Ligáját. is. Milyen érzés? A csapat nincs hozzászokva ehhez.
Őszintén, lenyűgöző érzés volt, hogy két héten belül kétszer is mehettünk a Cibelesre ünnepelni a szurkolóinkkal, ráadásul két nagyon fontos trófea miatt. Nagyon szerencsésnek érzem magam, nagyon boldog vagyok. Ez arra sarkall minket, hogy tovább fejlődjünk.

Hogy lehetséges az, hogy egy Real Madrid szintű egyesület 59 éven át nem duplázott?
Mindig nagyon nehéz címeket nyerni. Keményen kell dolgozni. Láthatta mindenki, hogy mi az eredménye annak, ha így teszünk. Értékelnünk kell ezt a sikert, fel kell ismernünk, hogy mennyire fontos tettet hajtottunk végre. A játékosok és az edzői stáb tagjai is érzik, hogy ez egy nagyszerű csapat.

Beszéljünk egy kicsit a bajnokságról. Voltak a csapatnak kétségei az utolsó pillanatban elveszített El Clásico után?
Amikor otthon veszítesz egy riválissal szemben, akkor újra kell gondolnod a dolgokat. Jó pozícióban voltunk, a Celta elleni meccs is a mi kezünkben volt, szóval tudtuk, hogy igazából minden rajtunk múlik. Amikor csak saját magadtól függsz, akkor bíznod kell a képességeidben. Ezt tettük. Szerencsére minden jól alakult.

Lucas Vázquez

Öt bajnoki cím nélküli évet követően sikerült győzedelmeskedni. Fontosabb volt a La Liga megnyerése, mint a Bajnokok Ligája-siker?
Nehéz lenne választani, mindkettőt át akarod élni. Két nagyon fontos sorozatról beszélünk, nagyon örültünk, hogy mindkettőt sikerült megnyernünk. Sok idő telt el az utolsó győzelmünk óta, szóval nagyon szerettük volna megnyerni a bajnokságot. Nem egy egyszerű sorozat, hiszen 38 mérkőzésen kell helytállni, sokat kell harcolni. Madridban mindig nagyon magasak az elvárások, így a célunk most is az volt, hogy mindent megnyerjünk.

Végül nem lett meg a triplázás a Király-kupából való kiesés miatt. Hányszor került szóba a Celta elleni meccs azután?
A kupából kiestünk, pedig nagyon meg szerettük volna nyerni. A következő évben újra meg fogjuk próbálni.

Egy évvel ezelőtt elvállaltad az első büntetőt a San Siróban az Atletico elleni döntőben. Idén azonban nem kaptál szerepet cardiffban. Hogy emészted meg ezt?
A futball már csak ilyen. Nincs két ugyanolyan meccs, nincs két ugyanolyan BL-döntő sem. Ki kell elemezned mindent, tanulnod kell a hibáidból, fejlődnöd kell. A történtek ellenére azelőtt játszottam 10 meccsen a sorozatban, ami azért nem olyan rossz. Azért remélem, a Tizenkettediket is beleírhatom az önéletrajzomba. (nevet)

Lucas Vázquez

Megannyi évnyi Barcelona-uralom után most az elmúlt négy esztendőben háromszor a Real Madrid nyerte meg a Bajnokok Ligáját. Most már a Real időszakát éljük?
Boldogok vagyunk az elért sikerek miatt. Folytatni akarjuk a jó játékot és a címek nyerését. Aztán pár év múlva mindenki visszatekinthet arra, hogy mikor ki uralkodott a labdarúgásban.

Mit mondott Zidane a BL-döntő szünetében, aminek következtében radikális változások történtek a csapat játékában?
Azt mondta, jók voltunk, bíznunk kell magunkban és abban, amit csinálunk. Azt mondta, ha ezt tesszük, akkor biztosan nyerünk.

A kívülálló szemével nézve úgy tűnik, a csapaton belüli kémia az, ami miatt ilyen sikeres ma a Real Madrid. Hogy látja ezt valaki, aki ebben nap mint nap benne van?
Nos, ez éppen ugyanolyan belülről, mint kívülről. Mindig nevetünk, viccelődünk, szórakozunk, jól érezzük magunkat. Ennek következtében a pályán is megvan köztünk a természetes összekötő kapocs. Remek a légkör, ez segít nekünk megnyerni a meccseinket. És hogy ki a főnök? Ember, mindig a kapitány a kapitány.

Lucas Vázquez

A közösségi médiában a posztjaidba sokszor teszel egy ananász ikont. Ez mit jelképez?
Ez egy valdebebasi edzés után kezdődött. A csapat egységességét jelzi. Egyszer kitettem, és akkor megnyertük a következő meccset, onnantól kabalaként tekintettem rá, szóval azután is mindig kitettem.

Zidane higgadtan tűnik most. De azért néha be kellett keményítenie, nem?
Azt gondolom, mindkettő megvan benne. Ha kell, számon kéri a kemény munkát, ha pedig pihenésre van szükség, azt rendeli el. Bárkinél jobban ismeri a csapatot.

A 2016/17-es szezon épp hogy csak befejeződött, és még alig volt idő feldolgozni, de nemsokára itt is a következő idény, nyitásképp rögtön a Manchester United és a Barcelona ellen, az UEFA-szuperkupában, illetve a spanyol szuperkupában.
Ennél a klubnál mindig a maximumig kell küzdeni. Minden sorozatnak vagy kupának úgy állunk elébe, hogy megnyerjük azt. Ha jól végezzük a dolgunkat, akkor ezt meg is fogjuk tenni.

Lucas Vázquez

Az öltözőben szóba került a triplázás lehetősége a jövőre nézve, mint még egy lépés előre ehhez a szezonhoz képest?
Egy kicsit még korai erről beszélni, nem? Hagyjanak minket pihenni! (nevet)

És mi a helyzet a Tizenharmadikkal?
Mindig erről álmodozunk. Harcba kell szállnunk érte.

No, és az esküvőd? Az lesz a harmadik cím a szezonban?
Nos, igen, egy ilyen nagyszerű szezont meg kell koronázni valamivel. Reméljük, a barátnőm sem gondolja másképp! (nevet)

És végzetül egy kis kérdezz-felelek. Hány autó áll a garázsodban?
Kettő, mindkettő Audi, melyeket a klubtól kaptam.

Mi a profilod leírása a WhatsAppban?
Vagyok, aki vagyok.

Emlékszer arra, hogy mikor sírtál utoljára?
A Bajnokok Ligája döntőjének napján, amikor megnyertük a Tizenkettediket.

Ha nem lenne a futball, mivel foglalkoznál?
Nehéz kérdés, hiszen az egész életemet annak szenteltem, hogy futballista legyek.

Hol szeretnéd megnyerni még a Bajnokok Ligáját?
A Santiago Bernabéuban, a Real Madrid szurkolóinak otthonában.

Amikor meghallod a Despacito című slágert, felpattansz vagy a következő számra léptetsz?
Dehogy! Szeretem, fülbemászó zene.

Mi a legjobb becenév a Real Madrid öltözőjében?
Carvajal becenevei közül mindegyik teszik, ilyen például a „kiwi-fej”, de van még több más is.

Hogyan írnád le Gerard Piquét?
Piqué az Piqué, de számomra nagy játékos.

Melyik szó írja leg a legjobban Zinédine Zidane-t?
A „csillag”.

Mit vásároltál legutoljára?
Egy órát. Néha impulzívnak kell lennünk.

Mi volt gyerekkorod legrosszabb csínye?
Egyszer futballozás közben letörtük egy bár cégtábláját.

Leigazolnád Lionel Messit a Real Madridhoz?
Messi egy igazi sztár, de mi így vagyunk jól, ahogy vagyunk. Nem gondolok erre.

Lucas Vázquez, Isco

Forrás: Marca
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK
Tovább

Az Osasuna elleni kezdőcsapat

Carlo Ancelotti az alábbi játékosokat küldi pályára az Osasuna elleni bajnokin. Kezdőcsapat 13. Lunin​2. Carvajal22. Rüdiger18. Tchouameni23. F. Mendy12.…