Sergio Ramos: Lelkesebb vagyok, mint a legelső napomon

Hétfőn megkezdődik a 2017/18-as idény első szakasza, az előszezonnal. Sergio Ramos kapitányként talán már ezért lépett túl a 12. BL-cím okozta eufórián, és már az előtte álló célokra összpontosít. A habfehérek sosem fáradnak el a győzelmekben, ahogy a sevillai védő sem, aki továbbra is rendkívül motivált, és Aranylabdás álmokat is szövöget.

Milyen érzés volt felemelni a trófeát, annyi emberrel a hátad mögött, akik ezért a sikerért megdolgoztak? Nem csak a társaidra gondolok, hanem a szurkolók millióira egyaránt.

Természetesen egy rendkívül nagy elismerésnek tartom, annak fényében, amennyi erőfeszítéssel és áldozattal járt egyénileg és a csapat szintjén is. De amikor a magasba emeltem a serleget, az elvégzett munka járt a fejemben, és a drukkereink a világ minden tájáról, akik folyamatos támogatásukkal segítettek bennünket. Megtisztelő számomra, hogy ennek a csapatnak a kapitánya lehetek.

Személy szerint hozzám közelebb áll a döntőben látott Sergio Ramos, mint az utolsó pillanatos hős szerepe. Arra gondolok, hogy védőként, a társakat tüzelő és rosszabb pillanatokban bátorító főnökként jobban tudok veled azonosulni. Melyik típus áll hozzád közelebb?

A gólok nagyszerűek, és talán látványosabbak is a közönség számára, de védőként a legfőbb feladatom, hogy nyugalmat és biztonságot teremtsek a védelemben, nekem ez a leglényegesebb. Ha ezen felül fontos döntős gólokkal és jó megmozdulásokkal tudom segíteni a csapatot, az még jobb. Az emberek úgy gondolják, ha jön egy döntő, akkor biztos érkezik tőlem egy fejesgól, mert volt már rá példa, de ez azért nem mindig valósul meg.

Ha azt mondom, hogy megnyerheted az Aranylabdát is, őrültnek tartanál?

Attól függ. Ahhoz tudnom kellene, hogy milyen értékek mentén kerül kiosztásra ez a díj. Az elmúlt évek Leóról és Cristianóról szóltak, de anno Cannavaro, aki védőtársam volt egykor, szintén elnyerte a címet. Szóval nem gondolhatsz erre őrültségként. Számtalan elismerést nyertem pályafutásom során, és nagyon, de nagyon jó lenne, ha mindezt Aranylabdával jutalmaznák, történelmi jelentőségűnek tartanám.

Szó esett a társakról. Mint azt te is tudod, új partnereid lesznek a védelemben, Vallejo, Theo… Nekik már azért is érdemes volt ideigazolniuk, mert melletted játszhatnak, edzhetnek és tanulhatnak tőled. Kapitányként hogy állsz az ezzel kapcsolatos szerepkörödhöz?

Amikor én igazoltam a Real Madridhoz, én is tanultam az olyan veteránoktól, mint Raúl vagy Iker (oké, igaz hogy nem voltak olyan idősek, de azért mégis régi motorosnak számítottak). Cannavaro… szintén valaki, akitől mindennap tanultam. Így én is próbálom a lehető legjobban átadni a tudásom. Vallejo már valamelyest ismeri a klubot, Theo talán kevésbé, de segítjük őket, és megpróbáljuk őket minél magasabb szintre juttatni a kezdetektől fogva.

170709_Ramos1

Cannavarót már másodszor említed meg. Ő egyfajta követendő példa volt számodra, mint amilyen te is vagy Vallejónak vagy Theónak?

Amikor én voltam fiatal, Ronaldóra, Raúlra és Ikerre néztem fel leginkább az öltözőben. És persze Roberto Carlosra meg Míchel Salgadóra.

Mik a célok a következő szezonban?

Továbbírni a történelmet. Ez azzal is jár, hogy kicsit elfeledjük az addig elért eredményeket, ami számomra a sikerhez vezető kulcsot jelenti. Újra kell kezdeni mindent, ugyanazzal az ambícióval. Sok éve tartozom már a kerethez, de még lelkesebb vagyok, mint a legelső napomon. Továbbra is nyerni szeretnék, a világ legjobb csapatának mezét viselve. Minden évben vissza kell térni a kezdetekhez, új fejezetet kezdeni, és újult motivációval nekivágni az előttünk álló feladatoknak. Az idei szezont friss győzelmi emlékekkel, s így igazán győztes mentalitással tudjuk megkezdeni. A cél csakis az lehet, hogy felülmúljuk az előző idényt. Már így is történelmet írtunk, de szeretnénk továbbírni a klub történelmének oldalait.

Cristiano Ronaldo? Morata? Mit gondolsz az ő helyzetükről?

Mivel ezek a dolgok személyesek, rájuk tartoznak, így nem szeretnék erről többet beszélni. Csak annyit mondhatok, hogy szeretek a legjobbakkal játszani, és ők nagyszerű játékosok. Remélhetőleg még velünk lesznek az elkövetkezendő években, de az is lehet, hogy váltani szeretnének, meglátjuk.

Zidane-ról és Florentinóról mi a véleményed?

Két kulcsszereplőről van szó ebben a projektben. Amikor minden klappol, és nem csak a játékosok, de az edzői stáb szintjén, és afölött is, az csodálatos.

Gondoltad volna, hogy karriered legszebb pillanatait 31 évesen fogod megélni?

Sosem tudhatod, hogy alakulnak a dolgok. Az igaz, hogy pályafutásom legnagyszerűbb momentumait élhettem meg nemrég, de én ugyanezen a szinten szeretném folytatni a továbbiakban is. A tapasztalat olyan segítség lehet, ami a fiataloknál még nincs meg, de az elszántságom mit sem változott. A lényeg az, hogy ne csupán egy célt állíts magad elé, hanem tarts mindent elérhetőnek és így véghez is tudod ezeket vinni.

170709_Ramos2

Honnan ered ez az erős személyiség, ami Sergio Ramos karakterét jellemzi?

Annyit mondhatok így sok év elteltével, hogy ezt otthonról hozza az ember. Az apám gyerekkorom óta nagy hangsúlyt fordított a neveltetésemre, ezért vagyok az, aki. Kissrácként, amikor haragudtam valamelyik edzőmre, azt mondta, menjek oda, beszéljek vele, és mondjam el, hogy én mit gondolok adott helyzetben.

Visszatérve a gyermekkorodra, említetted, hogy nagyon szerettél gólokat szerezni. Gondolod, hogy ez befolyással volt a későbbiekben a gólokkal való kapcsolatodra?

Igen, régebben csatárt játszottam, és mindig leutánoztam az olyan játékosok gólörömét, mint amilyen Ronaldóé volt. Talán emiatt mozgok kényelmesebben támadó helyzetekben, és elképzelhető, hogy ez különböztet meg azoktól a védőktől, akik nem tapasztalhatták ezt meg fiatalon.

Mi az, ami megteremti a különbséget a te fejeseidet illetően? A megérzésed? A fizikai erő? Az ugrás?

Azt hiszem, megfogalmaztad a lényeget. Ezek így egy csokorban mind. Emellett persze egy hullámhosszon kell lenned a beadást elvégző játékossal, függetlenül, hogy Kroosról, Modrićról, vagy Jamesről van szó. A mozdulatok összehangolása a fizikai erővel és az edzéssel megadhatja a szükséges pluszt. Nem minden befejezés lesz ugyanolyan hatékony, de ez is azt jelzi, hogy folyamatosan dolgozni kell.

Észrevetted, hogy szögletnél máshogy viszonyulnának hozzád a védekezést tekintve?

Az elmúlt pár évben igen, van benne valami, valószínűleg a különlegesebb góljaim miatt, de az azért szokatlan, hogy két, vagy akár három ember is figyel rám. Persze ez csak előnyére válhat a csapatnak, hiszen ha én elviszek pár embert, akkor a társaimnak könnyebb dolga lesz. Így volt Casemirónál a Barcelona ellen, vagy Pepe esetében a madridi derbin. Csak jól jöhetünk ki belőle.

Forrás: MARCA
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK