Febas: Élvezettel figyelem Modrić játékát

Aleix Febas tizenhárom évesen csatlakozott a Real Madrid utánpótlásrendszerébe. Most, nyolc évvel később újabb mérföldkőhöz érkezett karrierje, hiszen a következő idényt a másodosztályú Real Zaragoza együttesénél fogja elölteni, kölcsönszerződés keretein belül. A MARCA készített interjút a távozó középpályással.

A Zaragoza kifejezetten ragaszkodott a megszerzésedhez.
Igen, de természetesen végül az én döntésem volt ez a transzfer. Már a nyár elején felhívtak, és elmondták, hogy én vagyok az első számú jelöltjük. Amikor klubot vált egy futballista, nagyon fontos, hogy érezze az új környezete által táplált bizalmat. Ez az egészséges felelősségtudat kialakulásában is sokat segít.

Már 21 éves vagy, szóval éppen itt volt az ideje, hogy elhagyd a Castillát.
Igen. Úgy érzem, hogy kész vagyok kipróbálni magamat eggyel magasabb szinten is. Sok ajánlatom volt és rengeteget tanakodtam, de a Zaragoza tűnt a legjobb választásnak.

Jelenleg elérhetetlennek tűnik a Real Madrid első csapata?
A Real Madridban a világ legjobb futballistái rúgják a bőrt. Az a célom, hogy egyszer majd én is egy legyek közülük, de ahhoz először bizonyítanom kell. Meg kell mutatnom, hogy miért járnak velem jobban, mintha leigazolnak valakit egy másik csapatból.

A bemutatásodkor azt is elárultad, hogy jobban szeretsz hátravontabb középpályásként játszani, mint támadó szellemű játékosként.
Igen. Úgy érzem, hogy jobban áll nekem egy reaktív feladatkör, ahol nem feltétlenül szükséges a kezdeményezés, de végső soron az edző hozza meg a döntéseket. Azt fogom tenni, amit elvár tőlem.

A tavalyi idényben három gólig jutottál. Mennyire vagy elégedett ezzel a mutatóval?
Ebben mindenképpen fejlődnöm kell még. Egy középső középpályásnak ennél több gólt kell vállalnia. Nem vagyok túlságosan nagy gólvágó, ezért is gondolom, hogy nem én vagyok megfelelő ember a támadások vezetésére.

Szintén idén nyáron szerződött a Zaragozához egy bizonyos Oliver Buff, akivel nagyon hasonlítotok egymásra, már ami a játékstílust illeti.
Igen, ő egy nagyon technikás és ügyes labdarúgó. Jó futballista, de nem ő az egyetlen, akivel meg kell küzdenem a helyemért. Egyáltalán nincs gondom a csapaton belüli versengéssel, ez mindenki számára előnyös.

Cani minden bizonnyal nagy űrt hagyott maga mögött az öltözőben.
Cani egy valóságos futball-legenda Spanyolországban. Az egész karrierjét az első osztályban töltötte, ez nagyon nagy szó. Jó lett volna együtt játszani vele, de úgy döntött, hogy visszavonul. Sokan vontak már párhuzamot kettőnk között, hiszen ő is középpályás volt, de engem nem igazán foglalkoztat az ilyesmi. Csak jól akarom végezni a dolgomat, ahogy azt Cani is tette.

Kiket tartasz a példaképeidnek?
Mindig is élvezettem figyeltem a Real Madrid középpályásait, főként Luka Modrićot. Az előző idény felkészülési időszakát az első csapattal töltöttem az Egyesült Államokban, illetve Kanadában, és nagyon jó volt. Rengeteget tanultam.

Sok kritika ért a múltban az alacsony termeted miatt.
Valóban, de nem hinném, hogy ez gond lesz. A harmadosztályban eltöltött szezonok során sem okozott ez kellemetlenséget, mert egyáltalán nem félek a kontaktoktól és a kemény összecsapásoktól. Talán többet kell beleadnom, mint egy magasabb játékosnak, de ez csak ösztönzőleg hat rám. Úgy gondolom, hogy a másodosztályban is megállom majd a helyemet.

Milyen eredménnyel lennél elégedett egy év múlva ilyenkor?
Szeretnék sokat játszani, és sikerekhez segíteni a csapatomat. Kollektív szinten nyilvánvalóan az lenne a legnagyobb eredmény, ha bejutnánk a rájátszásba, és sikerülne kiharcolni az első osztálybeli tagságot. Ez csak úgy lehetséges, ha lépésről lépésre haladunk.

Forrás: marca.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK