Egytől egyig: Real Madrid – Barcelona (2-0)

A várakozásoknak megfelelően megduplázta idénybeli trófeáinak számát a csapat, és végül két meccsen 5-1-es gólkülönbséggel ütötte ki a szebb napokat látott Barcelona együttesét. Ahogy megszokhattátok, ismét felvesszük a pontozós okulárét, és kiosztjuk a feleknek egy egytől tízig tartó skálán az általunk megállapított mennyiségeket.

Csapatok

Real Madrid (8)

Az első félidei erőteljes, eredményes, mindemellett szemre is tetszetős játékkal biztosították be a győzelmet a hazaiak. Egy meglepően erős első tíz perc, majd a félidő második részében egy hasonló hosszúságú etap volt a kulcsa a találatoknak, a letámadás már tavaly sem ízlett a Barcelonának, és most sem tudtak mit kezdeni az intenzív presszinggel, labdák sorozatát szórták el a védekező harmadukban. A második játékrész utazó sebességgel telt, visszafogottabb játékkal, vérfrissítésekkel, ez a 45 perc (a trófea elhódításának biztos tudatában) már a Deportivo elleni bajnoki nyitómérkőzésnek szólt.
Az olvasók pontszáma: 9,21

Barcelona (5,5)

Valverde 50 percnyi adott előnyéről se feledkezzünk meg persze, eddig tartott felismernie ugyanis a szakembernek, hogy a hátsó alakzat ebben a formában mégsem felel meg az elképzeléseinek. Enervált és ötlettelen csapat benyomását keltették a katalánok, akiknél Messi és Suárez mellé leginkább a Piqué helyére bedobott Semedo és az átszervezés miatt támadóbb szerepkört magára öltő Sergi Roberto tudott felnőni a találkozó kétharmadára. Érthetetlen, hogy a mester a Gomes–Busquets–Rakitić triótól mennyi kreativitást várt, mert ugyan Messi visszalépett több ízben, és jól indult meg, de vagy mennie kellett a labdával, vagy csupán (a mérkőzés végére sérüléssel bajlódó) Suárez maradt mint opció. Komoly gondban a nagy rivális.
Az olvasók pontszáma: 4,81

Játékosok

A mérkőzés legjobbja – Raphaël Varane (9)

Körülbelül három percet leszámítva hibátlanul futballozott a francia középhátvéd, egyetlen komolyabb hibáját Messi majdnem gólra tudta váltani, de itt is pont ő zavarta annyira meg az argentint, hogy ne legyen gólöröm a vége. Minden veszélyesebb tizenhatoson belüli lehetőség kibontakozásánál ellentmondást nem tűrően lépett közbe, és hárította el sallangmentes szerelésekkel a támadásokat. Erre a mentális erőre kell alapoznia az idény során, és sok problémája nem lehet a továbbiakban a hátsó alakzat közepének.
Az olvasók pontszáma: 8,84

Keylor Navas (8,5)

Habár földöntúli bravúrokat nem lehet említeni, nagy védéseket annál inkább, és ebből a fajtából legalább hármat is produkált a madridi egyes. Jó kapusnak szerencséje is van, amikor már ő is verve volt, a kapufa kisegítette. Egy beívelésnél hibázott csak talán, ahol mellébokszolt a labdának, de Suárez sanyargatva, kiszorított helyzetből nem tudott veszélyeztetni.
Az olvasók pontszáma: 8,77

Dani Carvajal (6)

Mutatott egy-két bíztató jelet, de továbbra sincs rendben nála valami, nem a tavalyi Carvajalt vélem benne felfedezni. Védekezésben helyezkedésbeli, támadásban pedig a megfelelő megoldás kiválasztásával és végrehajtásával kapcsolatos hibák (elpasszolt labda, nem megfelelő passzopció) jellemezték. Nagy probléma nincs, a BL-csoportkör kezdetéig viszont mindenképpen össze kellene szednie magát.
Az olvasók pontszáma: 8,23

Sergio Ramos (8)

Rendkívül harcosan és keményen játszott, és nem riadt vissza a szabálytalan eszközöktől sem a kapitány. Hátul meglehetősen stabil volt, jól látta el a védekező feladatait, és neki is voltak fontos szerelései a boxon kívül és belül egyaránt. Öröm volt nézni, hogy milyen kiegyensúlyozottan teljesített a belső páros, és persze voltak és lesznek javításra szoruló hibák, az összkép reményt keltő.
Az olvasók pontszáma: 8,26

Marcelo (6,5)

Támadásban stabilabb volt, mint Carvajal, többször csatlakozott bátrabban az akciókhoz, látványos és hasznos megindulásai voltak az ellenfél térfelén, Benzema gólját is ő készítette elő. Ugyanakkor védekezésben ezúttal is hagyott nagyobb területeket, melyeket szerencsére nem használt ki a Barça, de hol Suárezzel, hol pedig a Semedo–Roberto kettőssel gyűlt meg a baja a második félidőben.
Az olvasók pontszáma: 8,17

Mateo Kovačić (7,5)

A horvát játékos Casemiro pozíciójában, de nem annak feladatrendszerével futballozott, hiszen míg a brazil elsődleges küldetése az ellenfél középpályás játékának tördelése és a labda mihamarabbi megjátszása, Mateo inkább (nem meglepő módon) a ritmusváltásaival, gyors kényszerítőivel és lendületes megindulásaival tűnt ki. Bár helyének megfelelően nem igazán tudott a kapu közelébe kerülni, itt is remekül helytállt. Én szerettem volna, ha végigjátssza a találkozót.
Az olvasók pontszáma: 9,31

Toni Kroos (7)

Biztonságra törekvő megoldások, és kombinatív labdajáratások egyaránt jellemezték a német teljesítményét. Rendre beszállt a kis területen való cicázásba, és jól is játszotta meg a játékszert, de ahogy telt az idő, egyre inkább szürkült bele a mérkőzésbe. A támadások hatékonyabb támogatását és a valamivel magasabb intenzitást hiányoltam tőle ezúttal, de a kötelezőt most is hozta megfelelően.
Az olvasók pontszáma: 8,32

Luka Modrić (8,5)

Egy brutális első félidő után egy lazább második jellemezte őt is, csakúgy, mint a csapatot. A párharc első felét eltiltás miatt kihagyni kényszerülő „veterán” a legszebb dallamvezetéseket préselte ki külsős csavarintásaival a labdáiból, egymást követték a szép, a gyönyörű és a pofátlanul gyönyörű megoldások esetében. Bár a középpálya rotációjába érthetően ő is bekerül majd szezon közben, teljesítménye mindenképpen helyet követel majd a komoly rangadókon.
Az olvasók pontszáma: 9,36

Lucas Vázquez (7,5)

Ismét rá jellemző módon váltogatta a szép és a harcos megoldásokat, sarkazás után egy perccel már szabadrúgást harcolt ki a pálya egy másik pontján. Veszélyes visszapasszai, beadásai gondot jelentettek az ellenfél védőinek, ugyanakkor továbbra is érzek benne némi féket, ami a támadások befejezését illeti. Nagyon jót tett volna az önbizalmának, ha az a bizonyos kapufa beakad, de majd remélhetőleg legközelebb már befele fog pattanni a laszti.
Az olvasók pontszáma: 8,67

Marco Asensio (8)

Meglepően nagy gólt akasztott, pedig ez rá nem jellemző… na de félretéve a viccet, ez a srác egy zseni. Bocs, ZSENI. Így jobb. Felszabadultan és látványosan játszott ezúttal is, állandó potenciális veszélyforrást jelentve a Barcelona védelmére, és nagyon jó úton halad afelé, hogy egy nap akár a világ egyik legjobbjaként emlegessék. A jelei ennek mindenesetre megvannak, és kimondom: rendszeres kezdőnek kellene lennie a csapatban ezzel a performansszal a nagyobb rangadókon, BBC ide vagy oda.
Az olvasók pontszáma: 9,49

Karim Benzema (7)

Ezúttal a szebbik felét mutatta nekünk Benzi, hiszen kimondottan magabiztos befejezést követően duplázta a madridi gólok számát, volt (szintén az első félidőben) egy szép kiugratása, az esetek többségében a védekezésből is igyekezett kivenni a részét, és a letámadással telt időszakoknak is aktív részese volt. Talán elkezdődhet nála valami pozitív irányú elmozdulás, ami a teljesítményét illeti, de a szurkolók szívéhez több ilyen (és ennél még komolyabb) este vezethet.
Az olvasók pontszáma: 8,06

Cserejátékosok

Casemiro (6)

Bejött rugdosódni egy fél órát, nyilvánvalóan a Barça szerkezeti átalakítása miatti reakcióként, de nyugodtan maradhatott volna a padon is.
Az olvasók pontszáma: 7,64

Theo Hernández (6)

Ha végre felszabadul benne az a görcsösség, ami béklyót köt a lábaira, mindenki megláthatja majd, hogy mekkora üzletet csináltunk vele.
Az olvasók pontszáma: 6,86

Dani Ceballos (-)

Nem sok időt kapott, egy-két szép passz és egy harcos labdaszerzés maradt meg tőle. Talán azt a finom átlépős cselt is ő csinálta a bal szélen, de ebben nem vagyok már biztos.
Az olvasók pontszáma: 7,11

Edzői értékelés

Zinédine Zidane (8)

Az első félidő a párharc eldöntésére ment, a második már afféle ráhangoló zötykölődés az idénynyitó mérkőzésre. A letámadással telt periódusok megtervezése visszaigazolást nyert, remekül használta ki a csapat az ezekből az időszakokból fakadó lehetőségeket. A cseréket tekintve van köztünk csupán némi ellentmondás, Kroos helyére akár már a félidőben is jöhetett volna Ceballos, kíváncsi lettem volna tőle egy 45 perces szakaszra, sok kockázattal nem járt volna. Casemirót nem hoztam volna, Kovának kijárt volna részemről a 90 perc, viszont Nachót szívesen láttam volna a védelem valamelyik szélén, hiszen a tavalyi teljesítményével rászolgálhatna a játékpercekre.
Az olvasók pontszáma: 9,78

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK