Karim Benzema, a siker egyik kulcsa

Benzema tegnap összességében nem játszott valami jól. Semmi nem menti fel. Csatárnak eléggé borzalmas. Ezt sem lehet tagadni. De van, amit nem. Nem megvédeni fogom őt, hanem megmagyarázni, mi miért történik vele kapcsolatban. Szubjektív írás következik a franciáról.

A Real Madrid és a világ leghatékonyabb gólszerzője, így egyben egyik legjobb támadója is Cristiano Ronaldo. Karim Benzema ezzel szemben csatárnak nem jó, és valljuk be, az esetek többségében tényleg bizonytalan a kapu előtt, és technikailag sem képzett annyira, hogy annyi gólt lőjön, mint a portugál aranylabdás. Valamiért mégis ő van a csapatban, és nem Agüero, Falcao, Lewandowski vagy éppen Mbappé. De miért? Ezt próbáltam kideríteni.

Ma éjféltájt Karim Benzema irányába eddig sosem látott gyűlölet zúdult a Real Madrid szurkolói felől, hiszen a Valencia elleni 2-2-es döntetlen alkalmával 7 (!) ziccert hagyott ki a francia támadó, nagyban hozzájárulva ezzel ahhoz, hogy ne legyen meg a győzelem a hazaiaknak. Ez egyértelműen méltatlan a Madrid mezéhez, főleg, hogy „Big Benz” nem az első alkalommal bénázza el a százszázalékos helyzeteit. Egy idő után tökéletesen hitetlenkedve néztük, mik maradnak ki, és már nem tudtunk olyan embert mondani, aki ne talált volna be ennyi helyzetből, kezdve Arbeloától, egészen a saját nagymamánkig. Tény, hogy egy csatár tízből kilenc alkalommal belövi az olyan helyzeteket, amiket Karim képtelen volt a hálóba juttatni az éjszaka folyamán.

Én eddig a meccsig mindig megvédtem Benzemát, mert szerintem neki is nagy szerepe van abban, hogy a csapat ennyire sikeres manapság. Ezúttal nem fogom megvédeni, mert a kihagyásai most sokba kerültek a csapatnak, viszont nem is küldöm el a kurva anyjába fenébe, nem fogok gyűjtést szervezni a Facebookon, hogy az adományokból kivásárolhassuk őt a csapatból, és nem is fogadom meg, hogy addig nem nézek meccset, amíg ő játszik. Miért?

Mert az én véleményem szerint jelenleg nincs más opció helyette, s a játéka nagyon is fontos a Real Madrid sikerességéhez (erre a meccsre ez persze pont nem igaz). Mindazonáltal megértem azokat, akiket elragadtak az érzelmek, és heves dühkitörések közepette a porondra szólítják azokat, akik most is védeni akarják Benzemát. Nos, mint említettem, én nem megvédeni fogom. Csupán magyarázattal szeretnék szolgálni a csalódott szurkolóknak, hogy ennyi éven át tartó helyzetkihagyások után is miért kell neki itt lennie, és miért van TÖBBSZÖR hasznára a csapatnak, mint amennyiszer hátráltatja azt.

A válasz szerintem egyértelmű: Karim Benzema Cristiano Ronaldo miatt van a csapatban.

Karim Benzema, Cristiano Ronaldo

Benzema egy végtelenül alázatos játékos, aki képes magát alárendelni bárkinek, ha ez a csapat sikerességének kulcsa, s ezzel a tulajdonságával egyedülálló az európai futball jelenlegi palettáján. Ahol gólra éhes Lewandowskik és Aubameyangok szaladgálnak, valamint olyan gyilkos fenevadak uralják a támadófutballt, mint Ibrahimović vagy Luís Suárez, ott nagyon nehéz találni olyan embert, aki KÖZÉPCSATÁRKÉNT olyan mértékben alárendelné magát egy nálánál jobb játékosnak, mint Benzema. Ugyanis a csapat sikerességéhez az első számú hozzávaló – függetlenül attól, hogy ma a világ legjobb CSAPATFOCIJÁT produkálja a csapat – még mindig Cristiano Ronaldo és az ő góljai. Bár jelenleg már nehéz ezt beismerni, hiszen gyönyörű focit játszunk, és olyan létfontosságú szereplői is lettek a trófeák halmozásában jeleskedő szeretett klubunknak, mint Luka Modrić, Toni Kroos vagy éppen a sokszor bután viselkedő, de kétségkívül a csapatból kihagyhatatlan Casemiro. De amíg Ronaldo nem veszíti el legfontosabb tulajdonságát – azaz, hogy bármilyen helyzetből bárkinél hatékonyabban képes gólt lőni -, addig a CSAPAT nem engedheti meg magának, hogy bizonyos mértékig nem tesz meg minél többet az ő boldogságáért, nem próbálja meg őt mindenkinél többször helyzetbe hozni. Hiszen ha van a csapatodban egy ember, aki valamiben a világ legjobbja, egyszerűen éppen a csapat érdekében TILOS megakadályoznod vagy hátráltatnod őt abban, amiben verhetetlen. Sőt, segítened kell őt.

Ez Benzema feladata. És ez nem feltétlenül a gólpasszokra korlátozódik. A mozgása, ahogy elviszi a védőket, az, hogy a legtöbb helyzetben inkább passzol, mint lő, egész egyszerűen a személye, hogy ott van a védők gyűrűjében már sokkal hasznosabb, mintha egy Aubameyang játszana Ronaldo mellett, aki miatt a portugál frusztrált lenne, és ez mindenkinek a hátrányára válna. Mert ha nem Cristiano van a középpontban, nem ő lövi a legtöbb gólt, akkor már látszik rajta, hogy nem érzi jól magát, nem olyan hatékony. Ő ilyen. Igazi maximalista. Egyszerűen nem engedné, hogy valaki ugyanolyan jó legyen a gólszerzésben, mint ő. Mert az nem kérdés, hogyha – a példánál maradva – Auba lenne a középcsatárunk évek óta, minden bizonnyal mind ő, mind Ronaldo első közös szezonjukban lőttek volna mondjuk 30-30 gólt. Viszont hosszútávon ez tarthatatlan lett volna, mert Ronaldo nem ehhez van szokva, és mondjuk ki, ha nem ő van a rivaldafényben, a játéka is leromlik, ezáltal rontva a csapat teljesítményét és morálját is. Most viszont Ronaldo egymaga lő 60 gólt, ettől ő is boldog lesz, és még Benzema is, akinek nincs akkora éhsége a gólokra, és tökéletesen meg van elégedve azzal, ha kiszolgálja a portugált.

Karim Benzema

Persze ez nem azt jelenti, hogy Karim jó csatár. Egyáltalán nem. Karim rossz csatár. Számtalan helyzetet hagy ki, sokszor csetlik-botlik, elpattan tőle a labda, egyszerűen nem olyan jó játékos. A mezőnymunkája persze kiváló, test a test ellen is remekül dolgozik. De mindebből kiindulva adja magát a következő probléma. Ha tehát a világ legjobbjával nem lehet kiszúrni egy gólerős támadó leigazolásával, akkor Pérez miért nem hoz ide egy olyan játékost, aki 1. ugyanúgy kiszolgálja Ronaldót, 2. a csapat sikerességének érdekében ugyanúgy aládolgozik a portugálnak, 3. technikailag képzett, 4. a kapu előtt, ha kell, akkor életveszélyes. Én azt látom, hogy a világon jelenleg csak kétféle csatár létezik. Az első fajta, aki az 1. és a 2. pontnak felel meg, a második fajta pedig, aki a 3. és a 4. pontnak. Egyszerűen még nem született meg az az ember, aki mind a négy fent felsorolt tulajdonságot magában hordozza, s így tökéletes partner lenne a világ legjobb játékosának. Morata volt a tökéletes 4-es, Mariano a tökéletes 3-mas, de egyikük sem tudott ennél többet nyújtani. Persze ha a statisztikákat nézzük, lehet, Álvaro ugyanannyi – ha nem több – gólpasszt osztott ki előző szezonban Ronaldónak, mint Benzema, de még egyszer mondom, ez nem a gólpasszokról szól.

No, de kedves olvasó, ha eljutottál idáig az olvasásban anélkül, hogy az első pár sor után már mentél volna kommentelni a cikk alá, hogy a kurva anyját a szerzőnek  nem értesz velem egyet, vagy idegességedben a földhöz vágtál volna mindent, ami a kezed ügyébe kerül, akkor most feltennék neked egy kérdést. Ha Te tudsz olyan csatárt, aki mind a négy pontnak megfelel, akkor kommentben írd meg a nevét és az elérhetőségét. De tényleg. Kíváncsi vagyok, létezik-e ilyen játékos. Simán el tudom képzelni amúgy, hogy igen, csak én nem tudok róla. Mindazonáltal amíg előkerül ez az ember, addig Benzema a legjobb megoldás erre a szerepre, mert a világ igen kevés önfeláldozó, szolgalelkű alázatos csatára közül még mindig ő a legjobb. És Ronaldónak most már rá van szüksége. A Manchester Unitedben még nem kellett, hogy alájátszanak, mert más szerepkörben mutatkozott, most viszont már tényleg ő a legjobb góllövő a világon, és a hatékonyságához egyszerűen kell még egy ember előre, aki már a puszta jelenlétével is eltereli a védők figyelmét.

Jogos az a kérdés is, hogy akkor 2009-től 2013-ig miért nem nyertünk sorozatban BL-t, ha Benzema ekkora hatással van Ronaldóra? Persze ennek több oka is van, de szerintem Karimnak is idő kellett ahhoz, hogy felvegye ezt a szerepet. Emlékezzünk csak, a francia bajnokságban még ő is igazi gólvágó volt. Miután a Realba jött, egyszerűen ez a képessége megkopott, mivel nem erre a tulajdonságára volt szüksége a csapatnak. Aztán ott van az a tény, hogy majd’ egy évig játszott mellette egy Raúl, négy évig pedig egy Higuaín, akik mind a ketten versenyhelyzetet teremtettek előtte, így akkor még nem tudott kialakulni az a Benzema, akit ma láthatunk. Ez volt az átmenet időszaka. Persze Cristiano akkor is zsákszámra lőtte a gólokat, és végtelenül döntötte a rekordokat, mikor Higuaín volt mellette, de azt azért mindenki érzi, mennyire más volt a csapat mind mentálisan, mind játékban, mind sikerességben 2009-től 2013-ig. És azt is látja mindenki, mi következett utána…

Karim Benzema, Gonzalo Higuaín

Végül pedig megnyugtatnék mindenkit, hogy pár éven belül úgyis minden más lesz. Szomorúak leszünk és elkeseredettek, temetni fogjuk a csapatot és a klubot, sok divatszurkoló eltűnik majd közülünk, sokan örömtáncot járnak majd. És a legtöbben nem tudjuk majd, mit is érezzünk. Mert mikor Cristiano Ronaldo eligazol vagy visszavonul innen, én biztos vagyok benne, hogy Karim Benzema ugyanazon a napon eladólistára kerül. És akkor majd egy új korszak kezdődik a Real Madrid Club de Fútbol történelmében.

Megint, mint mindig.

Még az is lehet, hogy 10 év múlva ilyenkor egy Marco Asensio nevű ember mellé kell majd szerződtetni egy Benzemát, hogy kihasználjuk a benne rejlő potenciált, és akkor a kommentszekcióban újrakezdődhet az anyázás és a klubvezetők szidása. De ha akkor is jönnek a trófeák, senkinek nem lehet egy szava sem. Mert jelenleg 4 év alatt úgy nyertünk 3 BL-trófeát, hogy Benzema minden alkalommal kiszoríthatatlan volt a kezdőcsapatból. Nem véletlenül.

De amint felbukkan a piacon egy olyan csatár, aki mind a négy korábban említett pontnak megfelel, le kell igazolni, Karimot meg elküldeni a csapattól. De addig maradjon csak minden így, mert a csapat sikeréhez még minimum három évig Ronaldo az első számú hozzávaló, és szerintem addig nincs gond, míg a trófeák jönnek.

És mindez nem menti fel Benzemát a tegnapi teljesítménye alól, ami a helyzetkihasználását nézve így is, és úgyis egy nagy rakás SZAR volt.

via GIPHY

Hala Madrid!

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK