Marco Asensiónak helye van a kezdőcsapatban!

Nem csak Karim Benzema és Gareth Bale huzamosabb ideje tartó gyengélkedése ad okot arra, hogy egyre közelebbinek érezzük az egykor nagy hármas, a BBC korszakának végét. Van itt egy pimaszul fiatal srác, aki nemhogy kopogtat, egyenesen két kézzel dörömböl a kezdőcsapat ajtaján, folyamatos jó teljesítményével hamar a közönség kedvencévé vált.

Megkerülhetetlen, hogy szót ejtsünk Marco Asensióról. Amikor ez a 21 éves srác elcsípett egy rossz passzt a Valencia ellen, már előre borítékolható volt, hogy mi fog történni: elment egy védő mellett, majd a vele szemben álló kettő között védhetetlenül, gyönyörűen lőtte ki a hosszút. Annyira hétköznapi, természetes mozdulatsor volt ez… Még az ünneplése is olyannak tűnt, mintha az egy veterán befejező csatártól érkezne, mintsem egy fiatal suhanctól, aki csak egy újabb óriási gólt akar szerezni. Igaz, ő csak ilyeneket tud lőni…

A második félidőben is volt egy pillanat az 55. perc környékén, amikor újra eszembe jutott, hogy ’a fenébe is, ez a fiú még csak 21 éves’. Nem akartam elhinni. Tisztában vagyok a korával, de az a tehetség, az a higgadtság és az a magabiztosság egyszerűen arra engedett következtetni, hogy egyszerűen nem lehet igaz. Ez a srác úgy játszik, mint egy sokat megélt, tapasztalt játékos.

Egy védő szorításában a középpálya jobb oldalán kapott labdát, három higgadt mozdulattal megkerülte emberét, ezzel csökkentve a nyomást, majd elindult a támadóharmadba. Előtte ott volt Luka Modrić, két védővel a nyakán. A jobbján Dani Carvajal nyargalt, de Kondogbia figyelt a spanyolra és zárta a szöget. Asensio Carvajal felé fordult, billentette súlypontját, így a francia védekező középpályás csak a fiatal spanyol hátát láthatta, a labdát nem. Néhány pillanat múlva pedig Asensio háta is eltűnt a látóköréből. Marco egy testcselt követően csodálatosan kényszerítőzött horvát társával, aminek köszönhetően rögtön a tizenhatoson belülre került, majd tüzelt is.

Marco Asensio

A lövés ugyan nem talált kaput, de az azt megelőző mozdulatsorról üvöltött az önbizalom legfelsőbb foka, természetesen a pillanatot fűszerezte a tehetség is, ám tényleg el kellett gondolkodnom azon, hogy ez a srác vajon tényleg 21 éves-e.

Az egyik probléma az ilyen fiatal játékosokkal, hogy az ember nem akar, vagy nem mer túl nagy reményeket fűzni hozzájuk. Sok hasonló esetet láttunk már negatív végkimenetellel, éppen ezért nem szabad elsietni a dolgokat. Feltűnik egy fiatal srác, hirtelen lenyűgözi a szurkolókat, rögtön kikiáltják a következő Ronaldóként vagy Messiként, jön a csillogás, majd persze a csalódás, mert nem tud megfelelni a hatalmas elvárásoknak, és nem tudja tartani a mutatott szintet.

Ez ugyanakkor nem feltétlenül csak a játékos hibája. Ha valaki kiemelkedő teljesítménnyel hívja fel magára a figyelmet, elkerülhetetlen a szurkolók hájpja, így hatalmas figyelem övezi a játékos minden mozdulatát. Ez egy természetes folyamat. Aztán jön a türelmetlenség, jönnek az elvárások. Időközben persze az ellenfelek kiismerik a játékát, többé már nem lesz meglepetés a szerepeltetése, és rájönnek, hogy lehet megállítani. A dolgok egyre nehezebbé válnak. Hirtelen nem ülnek a mozdulatok, a cselek, könnyebben szerelik őket, a védők előre látják a mozdulataikat. Sokszor a fiatal játékos nem képes alkalmazkodni, és megreked a kezdeti szinten. A gólok nem jönnek többé, megáll a fejlődésben.

Mivel számtalan példát láttunk már ilyesmire, teljesen természetes, hogy szkeptikusak vagyunk egy olyan játékossal szemben, aki feltűnt, és egy idényen át csillogott.

Mégis vannak olyanok, akiket lehetetlen nem szeretni. Olyanok, akik annyira természetes módon uralják a játékot ilyen fiatalon, hogy egyszerűen kötelességünknek érezzük kijelenteni, hogy ő bizony a jövő nagy sztárja lesz, kizárva persze minden lehetséges negatív kimenetelt. Hogy milyen magasságokba juthatnak, azt lehetetlen megjósolni, de az tisztán érezhető, hogy többre vihetik, mint az átlagos futballisták. Marco Asensio pedig kétségkívül ezt a tábort erősíti. Ő már most sztár.

Marco Asensio

Egy fiatal játékos minden pozitív tulajdonságával rendelkezik: gyors, lelkes, magabiztos, és játéka korántsem csak a fiatalságának köszönhető sebességétől függ. Bátran vállalkozik, de nem túl önzően és nem túlságosan sokat. Játékintelligenciája minden más tulajdonságának szilárd alapot szolgáltat, így nagyszerű elegye az önző támadónak és az odaadó, kiszolgáló játékosnak. Ha két gólt vállal, akkor is képes számos lehetőséget teremteni, kiszolgálni a társakat, ráadásul a védőmunka sem büdös számára.

Amikor a játékos meghálálja a bizalmat, igazolja a benne rejlő potenciált, a remények pedig megjelennek a szurkolóknál, még mindig van egy dolog, ami problémát okozhat: az edzőnek tudnia kell, hogy mihez kezdjen egy ilyen tehetséggel. Asensio a világ bármely más csapatában stabil kezdő lehetne. Ő állna a támadások középpontjában, szabadon mozoghatna egy kötetlen pozícióban, akkor csaphatna le, amikor csak akarna. A Real Madrid azonban nem egy átlagos csapat. Még Iscónak is évekbe telt, mire kiharcolta magának a helyet.

Madridban ott van Cristiano Ronaldo, Gareth Bale és Karim Benzema. A maguk módján mind különlegesek. Mindhárman értek már el olyan dolgokat, amiről Asensio most még csak álmodik. A fiatal támadónak így jelenleg nincs más választása, mint várni a lehetőségre, és minden alkalommal élni is azzal.

A Valencia elleni mérkőzésen, Ronaldo hiányában láthattuk, hogy Asensio a kezdőcsapatban kapott helyet, és bizonyította, hogy közel már az idő, amikor a neve mindig fellelhető lesz a meccs elején pályára lépők listáján.  Bale és Benzema csak szenvedtek, ám ennek köszönhetően még fényesebben ragyoghatott Marco Asensio. Nem habozott, újfent megmutatta, hogy mire képes valójában.

Kondogbia vezető találatát követően a Real Madrid szabadrúgáshoz jutott, közel a Valencia tizenhatosához. A kommentátor is említette, hogy a szög tökéletes egy ballábas játékos számára. Mivel Bale már nem volt a pályán, Asensio állt a labda mögé. Logikus döntésnek tűnt, ugyanakkor ne felejtsük el, hogy világklasszis játékosok voltak a pályán, akik akár jobbal is elvállalhatták volna a szabadrúgást, ráadásul ott volt Marcelo is, aki szintén elsüthette volna a balos. Ennek ellenére egy 21 éves játékos kapta meg az esélyt, hogy odaálljon és elvállalja a döntő jelentőségű szabadrúgást.

Néhány másodperccel később már nem volt szükség érvelésre, nem volt szükség magyarázatra.

Az ok majd kiütötte a szemünket a mérkőzés során, sőt, már lassan egy éve. Egyszerűen nagyszerű a srác, és minden lehetőséget meg kell neki adni, hogy azt csinálhassa, amiben a legjobb.

Amikor elrúgta a labdát, a siker elkerülhetetlen volt. Mindennel így van ez esetében. Ő nem csak egy jó játékos, ő a sztárok azon szűk csoportjába tartozik, aki nyomás alatt még jobb teljesítményre képes.

Ha így folytatja, akkor hamar pont kerülhet a történet végére, hamarosan lezárulhat a játékperceit illető kérdés. Nem számít a kora, Zidane-nak egyszerűen nem lesz választása, helyet kell biztosítania a fiatal spanyol számára a kezdőcsapatban. Miért? Mert ez a srác piszkosul, szemtelenül jó. Ha van egy ilyen futballistád, aki arra született, hogy nagyszerű dolgokat érjen el, akkor csak előnyöd származhat abból, ha megadod neki a lehetőséget a csillogásra.

Forrás: sbnation.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK