Marco Asensio, a kiválasztott

Kövessük végig Marco Asensio eddigi karrierjét képek és anekdoták formájában.

Asensio, aki keresztnevét a legendás Marco van Basten után kapta, 1996. január 21-én látta meg a napvilágot egy spanyol kisvárosban, Calviàban. Édesanyja, Marí­a Ghertrudia egy Hollandiából emigrált tanárnő volt, aki később a mallorcai turizmusban helyezkedett el. Édesapja, Gilberto szintén labdarúgóként tevékenykedett. Fiatal korát Németországban töltötte, hazatérése után pedig csatlakozott szülővárosának futballcsapatához, a Barakaldóhoz. Baszk származásából kifolyólag Gilberto hatalmas Athletic-drukker, és kezdetben Marco karrierjét is próbálta Baszkföld irányába egyengetni, de mindhiába: kisfiát csak a Real Madrid érdekelte, és gyakran előfordult, hogy a királyi gárda mezében hajtotta álomra a fejét. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy végső soron csak az Athletic Bilbao akkori sportigazgatójának és az ő rossz döntésének köszönhető, hogy a transzfer meghiúsult, de ez semmit sem von le Marco madridizmusából.

Marco Asensio így végül a Mallorcában kötött ki: a klub utánpótlás-rendszerének akkori vezetője, Carlos Sureda fedezte fel őt 8 évesen. A képességeiről mindent elmond, hogy 11 évesen már 13-14 esztendős srácok társaságában edzett. A lenti képen a németországi Finow-kupa trófeáival pózol, ahol az U12-es torna legjobb játékosának választották őt.

Tehetsége természetesen nem maradt észrevétlenül, sem a Mallorca szakvezetése, sem az árgus szemekkel figyelő érdeklődők számára. Első félprofi szerződésében, melyet 14 évesen kötött vele a klub, 4,5 millió eurós kivásárlási ár került rögzítésre, fizetése pedig jóval meghaladta a korosztályába tartozó többi játékosát. Rövidesen ő lett a Cadete A csapatkapitánya is.

Egy évvel később Marcót is elérték a problémák. Az édesanyja életét veszítette rák következtében, nála pedig egy súlyos betegséget diagnosztizáltak a klub orvosai. Asensio Sinding-Larsen szindrómában szenvedett, amely azt jelenti, hogy a patella-ín egyik tapadási zónájában, a térdkalács csúcsán felrakódásos csontnövekedési zavar alakult ki. Ez egy viszonylag gyakori csontosodási zavar serdülőkorban, különösen a sportolóknál. A kiváló szakembereknek és a korai felismerésnek köszönhetően nem volt szükség műtétre: a fizioterápia, a gyógytorna és a gyógyszeres kezelés egyvelege is elegendőnek bizonyult, de Asensio hónapokig nem léphetett pályára. A lenti kép is ebből az időszakból származik: a Mallorca fiataljai „tanulmányi kiránduláson” jártak a Spanyol Labdarúgó-szövetség székházában.

A betegség legyőzése után Asensio csillaga (ismét) töretlenül ívelt felfelé. 2013. október 27-én debütált a Mallorca felnőtt csapatában, mindössze 17 évesen. Szemtelenül fiatal életkora ellenére összesen 20 mérkőzésen lépett pályára a 2013/14-es idényben, 1 gólt és 1 gólpasszt felhalmozva. José Luis Oltra, az együttes akkori vezetőedzője később így nyilatkozott: „A csapattársai már az első edzésen észrevették, hogy Marco nagyon különleges adottságokkal rendelkezik.”

A 2014/15-ös szezonban már alapembernek számított a Mallorcában, amelyet akkor az orosz Valeri Karpin irányított. 36 találkozón öltötte magára a csapat címeres mezét, az idényt pedig 6 góllal és 8 gólpasszal zárta. Nem is rossz egy 18 éves játékostól!

Cikkünk főhőse az utánpótlás-válogatottakban is letette a névjegyét. 2012-ben debütált az U16-osoknál, egy évvel később, az U17-es válogatott tagjaként pedig végső győzelemre vezette csapatát a korosztályos Európa-bajnokságon. És hogy kit választottak a torna legjobb játékosának? Ez nem is kérdés: Marco Asensiót.

Fantasztikus teljesítményének köszönhetően 2015-ben leigazolta őt a Real Madrid, ezt a történetet már ismerjük. A 2015/16-os idényt kölcsönben töltötte az Espanyol együttesénél. A királyi gárda vezetősége biztosra ment: a transzferkor megkötött szerződés értelmében Asensiónak legalább 30 mérkőzésen pályára kellett lépnie az idényben, különben a Real Madrid nem fizeti ki az átigazolás díját.

2016. augusztus 16-án valóra vált a gyerekkori álma: bemutatták őt a Santiago Bernabéu elnöki páholyában mint a Real Madrid legújabb szerzeményét. Az eseményen természetesen a családja is jelen volt. A bemutatáskor mondott beszédében Florentino Pérez azt hangsúlyozta, hogy a Real Madrid szurkolói hatalmas dolgokat várnak Asensiótól, aki – fiatal kora ellenére – megkérdőjelezhetetlen tudással rendelkezik. A képen kockás ingben látható Marco édesapja, a már említett Gilberto, fehér pólóban pedig a testvére, Igor.

A többi pedig már történelem…

Forrás: as.com; penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK