A szezon kérdése: Milyen Zidane cerkája?

Aki kisebb-nagyobb dolga végzése közben keresztrejtvények fejtésével szokta múlatni az időt, talán két vegyjel beregisztrálása közben találkozott már ceruzáján bizonyos betűk és számok által meghatározott jelölésekkel. Zidane birtokában azonban nem hétköznapi íróeszköz lapul, hiszen ez vázolhatja fel a trófeákban remélhetőleg minél gazdagabb idény alapvető szerkezetét, játékrendszerét, és az ebbe illeszkedő alapembereket. De milyen típusú ceruzával kíván rajzolni a Mester?

1. 2B-s

Ebben az értelemben persze nem a puhaságot hivatott definiálni a jelölés, mégis van némi áthallás abban, hogy talán ez lenne a legpetyhüdtebb elképzelés, amit fel lehetne skiccelni. A 2B-s rendszerben Bale és Benzema is az állandó csapat tagja, nyilvánvalóan Cristiano Ronaldo társaságában, hogy az unalomig ismételt tévécsatorna nevét mintázva törjék darabokra egy kreatívabb Real Madrid reményét. Hogy miért lenne a támadótrióval kijjebb a csapat? Mivel Ronaldo elöl sokkal szabadabb poszton játszik (Cristiano saját értelmezése szerint nem centert játszik, hanem amolyan free role-ban, azaz teljesen kötetlen pozícióban és szerepkörben játszik), és kvázi poacherként próbál érvényesülni, Benzema szerepe mellette tulajdonképpen leegyszerűsödik egy secondary strikerré, aki kiszolgál és dolgozik a mezőnyben.

170902_ZZ2

Ha ehhez hozzávesszük, hogy Bale sem kimondott vonalszélsőként van jelen ebben a rendszerben (viszont kötöttebben kell játszania, mint Ronaldónak, több feladattal az építkezésben, előkészítésben és a védekezésben), máris csökkennek a lehetőségek, hiszen Benzema nem tudja olyan minőségben az összekötő szerepét betölteni, mint egy irányító. Így Kroosra vagy Modrićra sokkal nagyobb teher hárul (védekezésben és támadásépítésben is), és nem tudnak kellő minőségben segíteni a befejezések terén sem (távoli lövésekkel, vagy második hullámban érkezve). Ennek oka, hogy az elöl lévő hármas gyakran egy kb. 30×5 méteres téglalapban tömörül, így kényszerből maradt a széleken felfutó Carvajal-Marcelo kettős megjátszása, és a beadások. Emlékszünk még az íveléses időszakra egy évvel ezelőttről ugye? Nem szeretném viszontlátni ezt ezen az őszön. A védekezési séma is megsínylené ezt a verziót, hiszen Ronaldo és Benzema nem sokat tesznek hozzá a defenzív munkához ebben a hibrid 4-3-3-ban, így rögtön csak 8 mezőnyjátékossal lehet érdemben számolni.

2. B-s

Vagyis csak egy B van egyszerre a pályán itt, azaz vagy Bale, vagy Benzema számára a kispad marad, mint legjobb lehetséges opció. Ez akár kivitelezhető abban a 4-4-2-szerű rendszerben, amit a Valencia ellen láthattunk (bármelyik B-vel Ronaldo mellett), vagy szintén valamiféle 4-3-3-as kiindulásban, csak Asensióval, vagy Iscóval Bale helyén. Ezt sem érzem igazán optimálisnak, mármint egyik lehetséges elképzelést sem. Ebben a denevérek elleni (ugyan vészmegoldásokkal tűzdelt, de defektusos) rendszerben pont a leghatékonyabb csapatrész, azaz a középpálya egyensúlya borulna fel vélhetően. A leginkább elfogadható elképzelés még ezen az ösvényen, ha Casemiro és Kroos belül középen, Modrić és Isco/Asensio RAM és LAM (right és left attacking midfielder – azaz nem szélsők, hanem a halfspace-ben mozgó támadó középpályás) poszton szerepelnek, és Ronaldo párt alkotva valamelyik B-vel (eddigi szerepeket nézve optimálisan inkább Benzemával) rohamoz elöl. Bár kétségtelen, hogy több varázslat lenne ebben a szisztémában, mint a 2B-sben, a középpálya finomhangolatlansága kiütközne különösen védekezésben, vagy kontrák esetén, és ezt még Casemiro játszatása sem tudná hatékonyan ellensúlyozni. Horvát karmesterünknek kevesebb energiája maradna védekezni, és az első kettős sem zárna vissza hatékonyan, Kroos pedig nagyon hátraszorulna és elillarramendisedne (a Valencia elleni első 45 perc kottájára) amolyan deep lying playmakerként a kezdőkör közelében ragadva. Így a felzárkózó szélsőhátvédek sem kapnának kellő támogatást védekezésben, és könnyedén alakulhatnak ki 2v1-s szituációk, ha mégsem, azt pedig a pálya középső része sínyli meg. Az Asensiós/Iscós 4-3-3 csupán tüneti kezelése lenne az első (2B-s) verziónak, egy csipetnyivel több mágiával, de az ott felsorolt problémákkal együtt.

3. F-es

A Fineszes? A Furfangos? Ezt mindenki maga a szimpátiája és szemlélete szerint ítélheti meg, az én szívemhez ez az elképzelés áll leginkább. Már a ceruzán betöltött (fine) értelmezése is jól cseng, de véleményem szerint tényleg ez volna a tökéletes megoldás. Felállás szintjén 4-3-2-1, azaz a karácsonyfa, védekező szerepkörben a középpályán Casemiróval, jobbján Kroos, balján Modrić szabja a fazont, előttük Isco és Asensio (RAM-LAM) felelnek az illúzióért, a kiugratásokért, távoli lövésekért, a külcsínért és a Bernabéu tapsviharáért (ebbe a buliba Marcelóval közlekedve), elöl pedig Ronaldo felelhet a támadások elsőszámú és kíméletlen befejezéseiért.

170902_ZZ3

Optimális, a játékosok erősségeire építő elképzelés, mely nem nélkülözi a kreatív támadásokat, de képes a kontrák tűpontos kivitelezésére egyaránt. Védekezésben egy rendkívül stabil 4-1-4-1-et formázva 9 teljesen aktív mezőnyjátékossal plusz a védőket zavarni hivatott Ronaldóval, több belső és szélső háromszöget formázva akaszthatják meg az ellenfél törekvéseit. A széleken kivitelezhető mögékerülésekkel, váltásokkal, de emellett visszakészítésekkel és aktív második hullámmal számtalan variációt biztosít a támadások felépítésére és befejezésére egyaránt, a kapu előtt a világ legélesebb emberével. Egyetlen aggodalomként talán a Ronaldóra jutó nagyobb figyelem merülhet fel az ellenfél védői részéről, de a portugál kizárását nehéz úgy megoldani, hogy közben a két mágus (plusz Kroos és/vagy Modrić) sem kerül 20 méternél közelebb lövőhelyzetbe. Márpedig ezzel a középpályával nehezen elképzelhető, hogy ezt bármelyik védelem könnyedén megoldhatná (nem említve az asszisztokban bővelkedő szélsőhátvédeinket, a meglehetősen gólerőssé nemesedett Casemirót, és persze a pontrúgásoknál effektív belső védőket… és el is fogytak a mezőnyjátékosok). Ne feledjük, ha Zidane úgy ítéli meg, hogy szét kellene húzni a pályát kicsit, mert az ellenfél reakciója, hozzáállása indokolja, Lucas és Bale behozatalával ez könnyedén megoldható, másodlagos opcióként. Kispadunk összetétele viszont a bőség zavara miatt lehet aggasztó, hiszen a 7 helyre (ebben az elképzelésben) Casilla és két védő fixen lenne, Lucas és Bale mellett pedig Benzema is addig biztosan eljutna (engem második számúként, limitáltabb játékidővel nem zavarna), így vagy egy helyre kell választani 3 középpályás közül, vagy a Lucas/Theo kettős egyike eshetne ki egy újabb középpályás bekerülésével. Ennek megoldása ZZ feladata lesz, bízzunk benne, hogy a természetes rotálás mentén oldja meg, nem pedig sérülések „segítségével”. Ha már ő is F-es cerkát használ majd, akkor nagy bajunk már nem lehet.

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK