Morientes: Morata? Néha nem értékelik eléggé a helyi hősöket…

A MARCA ült le beszélgetni Fernando Morientesszel, a Real Madrid korábbi kiválóságával.

Mit gondolsz az Mbappé-transzferről? Vajon milyen esélyekkel várhatja a PSG a Bajnokok Ligáját?
A PSG már a BL közvetlen esélyesei közé tartozik, ugyanakkor ahhoz, hogy elérhessék a Real Madrid szintjét nem elég csupán jó játékosokat vásárolni. Rá kell vennie őket az edzői stábnak, hogy csapatként funkcionáljanak. Mbappé előtt most komoly feladat áll: be kell bizonyítania, hogy huzamosabb ideig is képes jó teljesítményt nyújtani. Nem szabad megállnia a fejlődésben, különben sosem ér el a Real Madrid szintjére. Az ilyen kaliberű játékosokért általában rengeteg csapat érdeklődik, de ahhoz, hogy a Madrid labdarúgója lehess, valóban a legmagasabb szintet kell képviselned. A Real Madrid kiváló szezont tudhat maga mögött, ezért úgy döntöttek, hogy nincs szükség sztárigazolásokra.

Gyakran hasonlítják hozzád Álvaro Moratát. Mit gondolsz erről?
Spanyolországban nem mindig értékelik annyira a helyi hősöket, mint kellene. Sok hasonlóság mutatkozik kettőnk karrierjében. Morata egy fantasztikus játékos, ezt bizonyította a Juventusban és bizonyítani fogja a Chelsea-ben is. Madridban mindig is a világ legjobbai játszottak. Ha eltöltöttél ott három-négy szezont, akkor törvényszerű, hogy fel fog merülni egy új, fiatalabb labdarúgó érkezése a helyedre. A Real Madridnál sokkal gyakrabban cserélődnek a játékosok, mint máshol. Hogy mi a legnagyobb különbség a spanyolok és a külföldiek között? A minőség és a tehetség. A spanyolokat a világ minden táján szívesen látják, mert nem a fizikai adottságaikat, hanem az eszüket és a tehetségüket használják a futballban.

Lehet-e párhuzamot vonni a Real Madrid jelenlegi csapata és a galaktikusok között?
A legtöbben az aktuálisan sikeres csapatot tartják majd a történelem legjobbjának, de én azt gondolom, hogy lehetetlen összehasonlítani a kettőt. Két különböző csapat, két különböző érából. A következő tíz évben talán egy olyan Real Madridot is látunk majd, amely még a jelenlegit is messze felülmúlja majd az eredmények terén. Akkor az emberek őket fogják a valaha volt legjobbnak tartani. Persze, az tagadhatatlan, hogy a klub a történelme egyik legnagyszerűbb szezonját produkálta a tavalyi évben. Ha új emberek érkeztek volna a csapatba, akkor az olyan játékosok közül kellett volna távoznia valakinek, mint Isco, Asensio vagy Vázquez. Örülük, hogy nem így történt. A Real Madrid elképesztően szerencsés, amiért rábukkant Asensióra. Egy ilyen tehetség nem terem minden bokorban. Hatalmas elvárás nehezedik a vállára, de én biztos vagyok afelől, hogy ki fogja elégíteni az emberek igényeit. A Real Madrid jól döntött azzal, hogy nem bontották meg a csapategységet.

Megleptek Zidane sikerei vezetőedzőként?
Őszintén szólva egyáltalán nem, sem az ő edzői stílusa, sem a játékosainak képességei miatt. Szerintem egyszerűen annyi a titka, hogy a józan eszére hallgat a döntései meghozatalakor. A játékosai nagyon tisztelik őt, és inkább csapattársként kezelik, mintsem trénerként. Valószínűleg ez teremti meg a különbséget a sikerekehez vezető úton.

Mit gondolsz a Liverpoolról? Elérhetik a kitűzött céljaikat?
A múltam miatt a Liverpool sorsát is próbálom a lehető legrészletesebben követni. Rengeteget kellett küzdeniük azért, hogy ismét a Premier League egyik legjobb csapataként emlegessék őket, de jelenleg még nem állnak készen arra, hogy Bajnokok Ligáját nyerjenek.

Forrás: marca.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK