Egytől egyig: Real Madrid – Espanyol (2-0)

Végre megvan az első hazai győzelem a bajnokságban: 2-0 arányban győztük le a katalán Espanyolt.

Csapatok

Real Madrid (6,5)
Egy-egy jobb egyéni teljesítménytől eltekintve azért nem lettünk elkápráztatva. A csapat nem sziporkázott, pedig már kijárna egy igazán jó meccs a Bernabéu népének. A győzelem a fontos, persze, ugyanakkor az igazán tetszetős játékkal még mindig adósak a srácok, igaz, egy fél kezdőcsapatnyi sérült nézte a lelátóról, vagy otthonról a meccset. A védelem egész jól muzsikált a második félidőig, utána viszont több egyéni hiba okozta helyzet is kialakult Keylor Navas kapuja előtt, amikből bizony problémák is adódhattak volna. A középpályát némileg fáradtnak éreztem a Dortmund elleni BL-meccset követően, míg a támadók meglehetősen felemásan, a mérkőzés közben is hullámzóan teljesítettek. Láthattunk azért egészen szép összjátékokat, kigurigázott, kreatív támadásokat is, a meccs túlnyomó többségében viszont újra az volt az ember érzése, hogy a csapat képtelen bármit is kezdeni egy felállt védelemmel szemben, amely levegővételnyi területet sem enged át az ellenfél támadóinak. Szerencsére ezúttal volt egy-egy egyéni villanás, így végre megtapasztalhattuk, hogy milyen a három pontot otthon tartani a Bernabéuban. Most pedig mindig kezdje el mormogni a Mi atyánkat, hiszen válogatott szünet következik…
Az olvasók pontszáma: 6,83

Espanyol (4)
Az első félidőben a saját térfelükről is alig tudtak kimozdulni Quique Sánchez Flores fiai, a szünetben viszont kettős csere történt, azt követően pedig javult a vendégek teljesítménye. Érthető módon a kontratámadásokra rendezkedtek be, viszont elég meredek lenne azt állítani, hogy jól valósították meg edzőjük elképzeléseit. Helyzeteik a legtöbb esetben nem a jó ellentámadásnak, hanem a madridi védelem hibáinak voltak köszönhetők. A középmezőnybeli helyezéshez ennél azért talán több kell majd.
Az olvasók pontszáma: 5,06

Játékosok

A mérkőzés legjobbja – Isco (9)
Ismét a Bernabéuba költözött az IscoDisco. A spanyolnak elévülhetetlen érdemei voltak a mérkőzés megnyerésében. Ő szerezte csapata mindkét gólját imádtam, hogy spiccel elpöcizte a kapus mellett a bogyót az elsőnél, az valami zseniális volt , emellett kiosztott 5 kulcspasszt is, tehát egyáltalán nem rajta múlt, hogy csak kétgólos győzelem született. Cseleinek nagy része ült, nem egyszer zördült fel az ő megmozdulása végett az ásítozó nézősereg. A mérkőzés végén megkapta méltó jutalmát, hiszen úgy vonulhatott le a pályáról, hogy közben több mint 70 ezren tapsolták és skandálták a nevét. Fenomenális játékos.
Az olvasók pontszáma: 8,83

Keylor Navas (7,5)
Az első félidőben akár kipróbálhatta volna az új FIFA-t is, hiszen nem akadt túl sok dolga. A második játékrészben sem állították igazán komoly akadály elé a kapufánál egyszerűen esélye sem volt védésre , viszont végig érezhető volt, hogy mennyire jól együtt él a meccsel, ezt bizonyította rendkívül fontos és jól időzített kifutása és felszabadítása is.
Az olvasók pontszáma: 7,22

Achraf Hakimi (8)
Először volt a kezdőcsapat tagja a Real Madrid első csapatában, mindössze 18 évesen. Érezte ezt bárki is a játékán? Aki látta a csapat felkészülési mérkőzéseit, tudta, hogy mire számíthat a marokkói tinitől. Nem illetődött meg a lehetőség miatt, igyekezett élni annak minden egyes percével. Érezhető volt persze, hogy a legtöbb esetben a biztosra törekedett, de ez így is van rendjén. Ettől függetlenül bátran vállalt be egy-egy cselt az ellenfél térfelén, az Espanyol egyik védőjét szépen el is küldte gyufáért. A támadások segítése nem vonta el a figyelmét a védekezésről sem, igyekezett mindig visszaérni. A helyezkedésén, valamint az egy az egy elleni védekezésén még van mit csiszolni, de ez normális, hiszen egy fejlődésben lévő játékosról van szó. Büszke lehet a teljesítményére, le a kalappal.
Az olvasók pontszáma: 7,39

Sergio Ramos (7)
Sokáig az volt a benyomásom, hogy egy újabb meccset hoz le hiba nélkül, ám a gondolat felmerülését azonnal követte egy jócselekedet: nagylelkűen ajándékozta el a labdát a tizenhatoson belül, amit lényegében csak a kapuba kellett volna juttatnia a katalánoknak, ám ez nem sikerült. Szerencsére. Nem sokkal később érkezett egy szép nagy lufi is, amit egy második mozdulattal javítani tudott. Nem szabad ilyen módon elveszítenie a koncentrációt, hiszen az ilyen hibák sokba is kerülhetnek.
Az olvasók pontszáma: 6,78

Raphaël Varane (8,5)
Jó szezont fut eddig a francia, bízom benne, hogy ez ennek leírását követően nem fog majd egy csapásra megváltozni. Biztos pontja volt ezúttal is a védelemnek, sebességét és jó helyezkedési képességeit kamatoztatni tudta ezúttal. Volt egy igazán nagy mentése egy kettő az egy elleni szituációban a második félidő derekán, ami nélkül nagy valószínség szerint nem 2-0-s végeredményt könyvelhettünk volna el. Csak így tovább!
Az olvasók pontszáma: 8,16

Nacho (8)
Nem lehet elégszer hangsúlyozni és ismételni, hogy mennyire fontos a csapat számára ez a srác. Hát mi lenne most velünk nélküle? Teljesen mindegy, hogy hol játszik, tudjuk, hogy mire számíthatunk tőle. Evidens, hogy nem hozza Marcelo szambáját, hogy nem rendelkezik Theo sebességével, nem cifráz semmit, mégis van benne valami különleges. Jól teljesített ezúttal a balon is, az egész mezőnyben ő szerezte a legtöbb labdát. A sárga lapját feleslegesen gyűjtötte be, de most ez volt a legnagyobb hibája.
Az olvasók pontszáma: 7,57

Casemiro (7,5)
Nem játszott rosszul a brazil, a statisztikák alapján kifejezetten jó meccse volt, ám a valóság azért egy kicsit árnyaltabb volt ennél. Több alkalommal is tőle szokatlan hibákat vétett, elsősorban a helyezkedés és a párharcok terén. Három szerelés és két közbeavatkozás azért még így is összejött. Ez nem kifejezetten az ő értékeléséhez tartozik, de egy ilyen szinten betömörülő ellenfél ellen nyugodtan játszhatna Marcos Llorente, aki lényeges többet tud hozzátenni a támadásépítéshez.
Az olvasók pontszáma: 6,91

Toni Kroos (7)
Toni zseniális első félidőt produkált, kiváló labdajáratási képességei nagyban hozzájárultak a Real Madrid domináns futballjához. A szünet után aztán megváltozott valami, egyre több lett a pontatlanság a játékában, végül pedig 90% alatti passzpontossággal fejezte be a mérkőzést, ami esetében nemcsak szokatlan, hanem egyenesen pocsék. A mentális gondjait Zidane is észrevette, így Toni Kroos viszonylag hamar, a 69. percben elhagyta a pályát.
Az olvasók pontszáma: 6,90

Luka Modrić (8)
Nagyszerűen futballozott Lukita, a mezőny második legtöbb megnyert párharcmennyiségét felhalmozva. Fáradhatatlan fel-le rohangálása mellett a támadásokhoz is rendkívül sokat tudott hozzátenni váratlan megindulásaival és testcseleivel. A Kroos távozása után játszott mélyebb szerepkörrel sem voltak problémái.
Az olvasók pontszáma: 7,63

Marco Asensio (7)
Hát, ma nem volt túlságosan fényes a spanyol futball jövőjének csillaga. Az mindig pozitív meglepetés vele kapcsolatban, hogy nagyon fegyelmezetten teszi a dolgát taktikai szempontból, mellőzve a sztárallűröket és a nagyképűséget, ám mostanában egyre több szituációban látom túlzottan önzőnek őt. Akár három gólpasszt is kioszthatott volna, de végül csak egyet sikerült, mert rendszeresen a rossz megoldást választotta. Mindazonáltal őt egyáltalán nem féltem attól, hogy nem tud felnőni a feladathoz – még akkor sem, ha mostanában nem szállítja futószalagon a bombagólokat.
Az olvasók pontszáma: 6,54

Cristiano Ronaldo (7)
A játék alapvetően jól ment neki, és nem pusztán közhely, hogy rengeteget fejlődött a kiszolgálásban is: valóban világklasszis labdákkal szolgálta ki társait, több alkalommal is. A góllövő csukája ezúttal is otthon maradt, ami a végeredmény tekintetében nem lenne probléma, ám őt láthatóan zavarja. A folyamatos magyarázása, mutogatása szerintem senkinek sem hiányzik, de haragudni nem tudok rá ezért. Egyébként sem hinném, hogy majd a 33-hoz közelítve fog gyökeres változás végbemenni a személyiségben. Ez van.
Az olvasók pontszáma: 6,38

Cserejátékosok

Lucas Vázquez (7,5)
Ezúttal nemcsak védelmi stabilitást hozott a jelenléte, hanem a mérkőzés ritmusát is sikerült jelentősen felpörgetnie. Ehhez persze annak is köze van, hogy nem ötpercnyi játékidőt kapott.
Az olvasók pontszáma: 7,18

Dani Ceballos (–)
Volt néhány látványos labdakezelése, de ennél többre nem futotta.
Az olvasók pontszáma: 5,74

Borja Mayoral (–)
Épp hogy csak bemelegedett, már le is fújták a meccset.
Az olvasók pontszáma: 5,23

Edzői teljesítmény

Zinédine Zidane (8)
A kezdőcsapat összeállításakor nem okozott meglepetést. Achraf mélyvízbe dobásáért mindenképpen jár neki a plusz pont. Nem lenne sok értelme az utánpótlásunknak, ha egy ilyen, könnyebbnek ígérkező találkozón nem nyúlhatna bátran a fiatalokhoz. Kroos lehozatalával ezúttal nem posztra cserélt, hanem taktikailag is alaposan belenyúlt a mérkőzésbe, mely utólag jó döntésnek bizonyult. A védelmi megingásokért nem venném elő, a játékosok hanyagságáért nem hibáztathatjuk az edzőt, viszont Ceballos és Mayoral mindenképpen több lehetőséget érdemelnének a jövőben, hiszen már bizonyították, hogy számíthat rájuk a mester.
Az olvasók pontszáma: 7,15

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK
Xavi
Tovább

Xavi: Győzelmet érdemeltünk volna

A Barcelona vezetőedzőjének nyilatkozata a Real Madrid elleni vereséget követően. „Mindenki láthatta, hogy mi történt. Nyugodtan megbüntethetnek. Ott…