Sergio Ramos: Cristiano az utolsó galaktikus az öltözőben

Sergio Ramos az El Larguero c. spanyol rádióműsor vendége volt. A beszélgetés számtalan témát érintett, többek között Neymar lehetséges jövőjét, a spanyol válogatott belső feszültségeit, Benzema kifütyülését és a La Ligában felhalmozódott tetemes hátrányt.

Fejlődés: „Olyan vagyok, mint a bor. Minél idősebb, annál jobb. Még három év van hátra a szerződésemből, és úgy érzem, hogy szeretnék belevágni az edzősködésbe a visszavonulásom után.”

A madridi derbi: „Ez a meccs felér majd egy döntővel. Nagy kár, hogy Costa nem léphet pályára, mert az ő jelenléte mindig szenvedéllyel töltötte meg ezeket az összecsapásokat.”

Neymar: „Neymar Madridban? Valószínűleg könnyebb szívvel jönne ide Párizsból, mint közvetlenül Barcelonából. Számomra nem kérdés, hogy helye van a csapatunkban. Kiváló képességekkel rendelkezik, minden meccsen képes megteremteni a különbséget. Én tárt karokkal várom, ha váltani szeretne januárban, de ettől függetlenül mindig nevetnem kell, amikor azt mondják nekem, hogy győzzem meg Neymart a Madridba igazolásról. Ez nem az én dolgom. Egyetlen forgatókönyvet tudok elképzelni a tárgyalóasztalhoz ülésről: hogy megvitassuk a húga születésnapjának részleteit.” (nevet)

Sergio Ramos

Piqué: „Volt olyan időszak, amikor egyáltalán nem volt köztünk kommunikáció. Felkerestem őt, és azt mondtam, hogy a nemzeti csapat érdekében meg kell egyeznünk bizonyos dolgokban. Ez akkor volt, amikor öt El Clásicót játszottunk egyetlen hónap alatt. Nem örülök amiatt, hogy a közönség folyamatosan kifütyüli őt, de nem is aggódom, mert látom, hogy Gerard képes megbirkózni ezzel a helyzettel. Az öltözőben egyáltalán nincsen klikkesedés vagy rossz hangulat. A jövője? Valóban azt mondta, hogy a 2018-as vb után visszavonul a válogatottságtól, de Neymar is azt mondta nekem, hogy maradni fog, két héttel később viszont távozott. A futballban gyorsan változnak a dolgok.”

A keret: „Nem értek egyet Cristianóval. Nem örülök a nyilatkozatának, mert ezekeket a mondatokat nagyon könnyen elferdítheti, félreértelmezheti a média. Ami engem illet, nem gondolom, hogy gyengébbek lennénk a nyári távozók miatt. Nem is gondolt erre senki a szuperkupa-győzelmünk után. Senki sem hiányzik. Egységesek vagyunk, és erősek. Spanyolosítás? A Real Madrid alapját mindig is a hazai játékosok képezték, ez a jövőben sem fog megváltozni.”

Cristiano: „Senki sem fogja megváltoztatni a mentalitását az ő korában. Én nem lepődöm meg azon, hogy akkor is ideges a gólszerzés elmaradása miatt, ha 3-0-ra vezetünk egy meccsen. Őt ez motiválja. Egyáltalán nem hibáztatom őt, és a többiekkel sem tenném meg ugyanezt, ha ilyen dolgok merülnének fel velük kapcsolatban.”

Öltöző: „A világ legjobb játékosainak élvezhettem a társaságát az elmúlt évtizedben. Ott voltam Zidane és voltam Pavón mellett is. A jelenlegi öltözőben nem igazán vannak már nagyobb egóval rendelkező galaktikusok Cristianón kívül.”

Ramos és Cristiano

Zidane: „Hogy mi különbözteti meg őt a többi vezetőedzőtől? A minőség, amit játékosként képviselt. Rengeteget tanult Ancelottitól az öltözői szokásokról. Senki sem hitt a rotációs politikájában, de láss csodát, tökéletesen működött. Zidane titka nem elsősorban a taktikai húzásokban rejlik, hanem a játékosok kiváló menedzselésében. Lehet őt kritizálni ezért, de Madridban ez a fontosabb. Csendes és csodálatos időszakát éljük a Real Madrid történelmének.”

Szavazatok: „Megértem, hogy sokan a személyes kapcsolataik alapján adják le a szavazataikat az olyan eseményeken, mint a »The Best«, de én szeretek hű maradni a véleményemhez, ezért szavaztam Cristiano után Messire, még ha riválisok is vagyunk. Korábban Iniesta esetében is megtettem ezt jó néhány alkalommal.”

Krízis: „Egyáltalán nem értek egyet a kritikus hangokkal. A helyes úton haladunk. Fokozatosan nyerjük vissza az önbizalmunkat, és előbb vagy utóbb a helyzeteink értékesítése sem okoz majd gondot. Nem hinném, hogy erőnléti okok állnak a gyengébb teljesítményeink hátterében. Természetesen könnyebb dolgunk lenne, ha kevesebb sérülés sújtaná a csapatot. Minden együttes életében vannak hullámvölgyek, de az igazi csúcsformára tavasszal van szükség.”

Nyolcpontos hátrány: „Nehéz, de nem lehetetlen feladat. Még két meccsünk van hátra a Barcelonával, ez önmagában is hat megszerezhető pont. A spanyol bajnokság minden évben erősebb és erősebb lesz. Már nincsenek olyan csapatokat, melyeket leírhatnánk, gondoljunk csak a Girona példájára.”

Benzema: „Mindnyájunkat fütyült már ki a Bernabéu közönsége. Ez csupán azt jelenti, hogy jobb teljesítményt és erősebb karaktert várnak tőlünk. Úgy gondolom, hogy a füttyszó pozitívan fog hatni Benzemára.”

Bale: „Nem tudom, hogy mi az oka a folyamatos sérüléseinek, de remélhetőleg sikerül megtalálni a gyógymódot. Hogy nem illeszkedett volna be? Nézd, ő egy viszonylag visszahúzódó személyiség. Ha beszél, azt általában angolul teszi, de ettől függetlenül tökéletesen megérti a spanyolt. Mindig is jellemző volt rá a csendesség, de ez egyáltalán nem rossz dolog. Az más lenne, ha ez a hozzáállása vagy a teljesítménye rovására menne, de erről nincs szó.”

Kapitányi felelősség: „Örömmel vállalom a felelősséget a csapataimért, a Real Madridért és a spanyol válogatottért. Ez hatalmas megtiszteltetés számomra. A legnagyobb örömöm? Talán az, hogy mi voltunk az első csapat, mely képes volt címet védeni a Bajnokok Ligájában. A karszalag nem extra teher számomra, csupán egy felelősség, mellyel tudnod kell, hogyan birkózz meg. Mielőtt beszélsz, kétszer meg kell gondolnod, hogy tényleg a helyes szavakat fogod-e kimondani. Jó példával kell elöl járnod a gyermekek számára. Kapitánynak lenni teljesen más, mint egyszerű játékosnak. Sok áldozatot követel, de annál nagyobb a boldogságod, ha trófeákat emelhetsz a magasba.”

Sergio Ramos

A spanyol válogatott új meze: „Nekem tetszik, de való igaz, hogy egy kicsit különbözik a korábbi szereléseinktől. Az a legfontosabb, hogy rajta van a La Roja címere. Az én kedvenc színem a lila, és habár a válogatottnak sosem lesz ilyen színű meze, a mostani is lilás árnyalatokban pompázik, ha egy kicsit távolabbról nézed. Éppen ma készítettük el a csapatfotókat. Már nagyon várjuk az oroszországi világbajnokságot. Argentína? Szívesen elkerülnénk őket, de a végső győzelemhez mindenkinél jobb teljesítményt kell nyújtanunk. Julen fantasztikus csapatot épített fel, fiatalokkal és rutinos futballistákkal. Magabiztosan várjuk a vb-t.”

Hierro: „Nagyon jó barátok vagyunk. Sok dolgot lehetett hallani a távozásával kapcsolatban, de én szívesebben idézem fel a kellemes emlékeket. A kapitánysága alatt fantasztikus időszakát élte a csapat. Nála jobban senki sem tudja, hogy mit is jelent a madridizmus. Tetszik az ötlet, hogy visszatér a klubhoz és elvállalja az utánpótlás-igazgató pozícióját, de nem tudom, hogy ez meg fog-e valósulni.”

Politikai feszültség: „Vissza kell nyernünk az ország stabilitását. Egyáltalán nem tetszik a Barcelona nélküli La Liga ötlete, ez egyik félnek sem lenne előnyös. A Madrid–Barcelona rivalizálás teljesen egyedülálló, emberek százmilliói követik a meccseinket. Nem lenne okos ötlet kukába dobni ezt. Én jobb’ szeretném, ha külön tudnánk választani a sportot és a politikát. A katalóniai események hatására rengeteget beszéltem telefonon Larreával (a Spanyol Labdarúgó-szövetség megbízott elnöke – a szerk. kieg.) és a többi csapatkapitánnyal. Szükséges volt, hogy kijelöljünk egy közös célt. Nem fogom elmondani, hogy pontosan mik is hangzottak el a beszélgetések során, de sikerült megegyeznünk, hogy a személyes véleményektől függetlenül minden spanyol klubnak ugyanabba az irányba kell haladnia.”

Forrás: El Larguero (Cadena SER)
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK