A Real Madrid legendái – Exkluzív interjú Fűrész Attilával

2014 után újabb Real Madriddal foglalkozó kötetet jelentetett meg az Inverz Média. A Real Madrid legendái címet viselő kiadvány szerzőpárosa Fűrész Attila és Privacsek András, akik már ismerősek lehetnek a madridisták számára a Real Madrid – Tizedszer Európa futballtrónján című könyv kapcsán. A penamadridista.hu kérdéseire ezúttal Fűrész Attila válaszolt, némi betekintést adva a könyv elkészítésének hátterébe. Emellett egy nyereményjátékra is invitáljuk az olvasókat, aminek részletei a cikk végén olvashatók.

2014-ben már megjelent egy Real Madriddal foglalkozó könyvetek, „Real Madrid – Tizedszer Európa futballtrónján” címmel, ami olvasóink körében is rendkívül népszerű volt. Mikor döntöttétek el, hogy ismételten egy olyan kötetet szeretnétek kiadni, ami a 20. század legjobb csapatáról szól? Egyáltalán hogy jött az ötlet?

Miután 2014-ben megjelentettük a „Real Madrid – Tizedszer Európa futballtrónján” című könyvet, éreztük, hogy a királyi klub története még rengeteg mindent tartogat számunkra. Ez főleg a játékosok terén volt érezhető, hiszen terjedelmi okokból a korábbi nagy legendákkal csak érintőlegesen foglalkoztunk. A madridi klubot a futballistái tették naggyá, az ő történetükön keresztül is elmesélhető a fehérmezesek históriája, és úgy gondoltuk, ezzel a kötettel emléket állítunk nekik.

A Real Madrid Legendái borító

A könyv, ahogy a címéből is látszik, a Real Madrid legendás játékosairól szól. Azt talán nem túlzás kijelenteni, hogy ilyenekből bővelkedik a klub. Ti mi alapján döntöttétek el, hogy kik szerepeljenek a kiadványban?

Az elmúlt évek, évtizedek alatt kialakult bennük egy teljesen szubjektív „rangsor”, ez természetesen azokra a futballistákra vonatkozott, akiket láttunk játszani. Mint oly sokan ebben az országban, a Videoton ’80-as évekbeli sikere révén élő közvetítésben néztük a Real Madrid elleni mérkőzéseket, megcsodálva Keselyűék játékát is. Egy évtizeddel később – immár a BL-főtáblán – Raúlék a Ferencvárossal csaptak össze, azok a találkozók is emlékezetesek voltak. Aztán következtek a galaktikusok, majd a közelmúlt és a jelen eseményei a legújabb futballsztárokkal, akiknek a pályafutása már a szemünk előtt zajlik. Az egykori játékosok esetében megvizsgáltuk a korszakukat, és aprólékos kutatómunkával – archív felvételek, korabeli dokumentumok és anekdoták segítségével – összeállt egy történet róluk. Persze súlyoznunk kellett, a legmeghatározóbb labdarúgók kerültek be a kötetbe.

Hogy épül fel a kötet? Hány játékosról írtok benne, illetve milyen terjedelemben?

A könyv öt fejezetből áll: az elsőben a mítoszteremtők kaptak helyet, ők a klubalapítástól kezdve a spanyol polgárháborúig képviselték a Madridot. Közülük is kiemelkedik a későbbi klubelnök, Santiago Bernabéu és Ricardo Zamora, az Isteninek becézett kapus. A második fejezetben az aranykor legjobbjai – mint például Di Stéfano, Gento vagy Puskás – szerepelnek, ők tették naggyá a Real Madridot világszerte. A következő fejezet az útkeresés játékosait taglalja, ez volt az a korszak, amikor nemzetközi szinten nem jöttek a sikerek, miközben klasszisok (Amancio, Pirri vagy később Butragueño) alkották a keretet. A negyedik fejezetben a galaktikus-éra sztárfutballistái – többek közt Raúl, Figo vagy Zidane – szerepelnek, az utolsóban pedig a jelenkor ászai, nagy hangsúlyt fektetve Cristiano Ronaldóra. Összesen több mint száz Real Madrid-játékos szerepel a kötetben – kisebb nagyobb terjedelemben, rengeteg fotóval és érdekességgel.

Ha ki kellene emelni egyetlen játékost a legendák közül, miért Puskás Ferencre esne a választásotok? (nevet)

Magyarként természetesen Puskás Ferencre vagyunk a legbüszkébbek, az ő madridi története példaértékű, hiszen 1958-ban erős fenntartásokkal fogadták Spanyolországban, ám rövid időn belül bebizonyította, nemhogy képes megfelelni az elvárásoknak, de a csapat egyik legjobbjaként meghatározza a Real Madrid történelmét.

Kis ízelítő gyanánt van esetleg a szívetekhez közel álló történet, anekdota a papírra vetettek között?

Számomra egy ’70-es évekbeli anekdota az egyik legkedvesebb. A madridiak újra igazolhattak külföldről, és elsőként a német válogatott Günter Netzer érkezett. Eleinte nem találta a helyét, és értetlenül állt a furcsa spanyol „szokások” előtt, amit az összetartásokon tapasztalt. Az ebéd után ugyanis vizet vagy bort ihattak a játékosok, majd jött a kötelező csendespihenő. Günter „fellázadt”, az étkezés után kólát kért, és esze ágban sem volt ledőlni. A szakmai stábból a fizikoterapeuta nem tudta, mitévő legyen, ám Muñoz, a vezetőedző megnyugtatta: a német gyorsan át fog állni. Így is lett, Günter hamarosan mások borát is megitta, amitől olyan mélyen aludt délutánként, hogy kizárólag trombitaszóval tudták őt felkelteni.

Több futball témájú könyvet is írtatok már, de van ezen kívül valamilyen kötődésetek a futballhoz? Ha igen, melyik csapathoz húz a szívetek?

Gyerekként mind a ketten rengeteget fociztunk, én a Fradi serdülőkben is játszottam, de felnőve maradt a szurkolás: a családi hagyományokat követve a zöld-fehéreknek drukkolok, a kedvenc külföldi csapatom természetesen a Real Madrid.

Mit gondoltok a jelenkor Real Madridjáról? A történelmi BL-duplázás után mi jöhet még a Zidane-korszakban?

Vitathatatlan, hogy a Real Madrid a legújabb aranykorát éli, a 2013/14-es szezon óta begyűjtött három BL-cím ezt bizonyítja. Zidane kinevezése telitalálat volt, érezhetően „működik a kémia” közte és a csapat között. Ha nem laktak jól a sikerekkel és megtalálják a kellő motivációt, a mostani hullámvölgy ellenére folytatódhat a nyerő széria.

Bajnokok Ligája

Mik a terveitek a jövőre nézve? Lehet még folytatás? Számíthatunk tőletek újabb könyvekre, amelyek a kedvenc csapatunkkal foglalkoznak?

Nem tudni, mit hoz a jövő, de a Real Madrid mindig jó téma. Ha nem is kimondottan a klubról, de története egyik legjobb játékosáról tervbe van véve egy átfogó kötet, ami legapróbb részletekig, lélegzetelállító fotókon keresztül mutatja majd be páratlan pályafutását. De ez a történet még íródik, hisz a szóban forgó fiatalember jelenleg is írja át a rekordokat. Gondolom, már rájöttetek, kiről van szó…

Információk a kötetről:

Cím: A Real Madrid legendái
Szerkesztette: Fűrész Attila és Privacsek András

Cristiano Ronaldo és híres elődei – Zamora, Di Stéfano, Puskás, Butragueño, Raúl és Zidane – a legek klubjának különböző sikerkorszakait határozták meg játékukkal és személyiségükkel. Igazi legendákká váltak, akik nem csak mérkőzések és trófeák sorsát döntötték el, hanem hatást gyakoroltak az egész világra. Csapattársaik ugyancsak a futball elitjéből érkeztek, történetük különböző, ám összeköti őket a győzelem iránti szenvedélyük. Ők mindannyian részesei a fehérmezesek páratlan diadalmenetének, amely a világ elsőszámú egyesületévé emelte a Real Madridot.

Kiadó: Inverz Media
Oldalak száma: 192
Borító: keménytáblás
Súly: 1125 gr
Méret: 206 x 289 x 21,5
ISBN: 9789638990389    
Nyelv: magyar
Kiadás éve: 2017
Illusztráció: fotókkal
Eredeti ár: 5990 Ft
Akciós ár: 4490 Ft
Extra kedvezmény: Aki a héten (2017.11.12-ig) leadja a rendelést, és a megjegyzés mezőbe beírja, hogy "Penamadridista", akkor a feltüntetett akciós árnál 500 Ft-tal olcsóbban, vagyis 3990 Ft-ért juthat hozzá ehhez a remek könyvhöz.
Megvásárolható: inverzmedia.hu

És akkor jöjjön a cikk elején ígért nyereményjáték. A Facebook-oldalunkon is megosztottuk ezt az interjút. Ahhoz, hogy eséllyel indulj a könyv egy példányának megnyeréséért, az alábbi kérdésre adott helyes válasz betűjelét írd meg Facebook-komment formájában az általunk megosztott interjú alá:

Ki a Fűrész Attila által a könyvben szereplő történetek közül kiemelt anekdota főszereplője?
A) Cristiano Ronaldo
B) Günter Netzer
C) Puskás Ferenc 

A nyertest 2017.11.10-én, 21:00-kor sorsoljuk ki a BeSocial alkalmazás segítségével. Sok szerencsét mindenkinek!

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK