Egytől egyig: Atlético Madrid – Real Madrid (0-0)

Nem sikerült elrabolni mind a három pontot a Wanda Metropolitanóból, ezzel pedig már tíz pontosra nőtt a még veretlen Barcelona előnye a bajnokságban. Vegyes érzelmekkel ugyan, de ismét értékelni fogunk a meccs képe alapján, egy tízes skálán. Górcső alá vesszük a csapatok, a játékosok, valamint Zizou teljesítményét is. Mérkőzés utáni szubjektív rovatunk következik.

Csapatok

Real Madrid (7)
Végre egy olyan mérkőzés, ahol a mutatott játék miatt nem kell tépnünk a hajunkat. Mentek a srácok, hajtottak, akartak, azonban egyetlen támadást sem sikerült gólra váltani. Ez már a sokadik olyan mérkőzés volt, amely egyértelműen utalt arra, hogy a támadósor változásért kiált, igaz, meglehetősen nehéz idény közben módosításokat eszközölni, főleg úgy, hogy ez az a hozott anyag, amiből dolgozni kell. Minden esetre szomorú, hogy a nyáron végtelenségig cikizett Paulinhónak is annyi gólja van a bajnokságban, mint a BBC-nek – ez még úgy is dühítő, hogy Bale többször járt már az orvosi szobában, mint Valdebebasban… A többi csapatrész egyébként kiemelkedően teljesített, nem lehetett panaszunk sem a középpályára, sem a védelemre, ahogy a csapatszintű védekezésre sem, mert bizony mindenki kivette a részét a defenzív munkából, nagy erőket mozgósítva. A játékkal tehát elégedettek lehetünk, a bogyó viszont továbbra sem akar bemenni, mi pedig csak imádkozni tudunk, hogy egyszer végre kiszakadjon a gólzsák…
Az olvasók pontszáma: 6,9

Atlético Madrid (5,5)
Történt egyszer, hogy Mucsaröcsöge verőlegényei elővették a kaszát, a kapát, meg a baltát, majd elindultak meccsre a Wanda Metropolitanóba… Igazán szimpatikus, végtelenül egyszerű srácok ezek, nem is értem, hogy miért nem tudok azonosulni azzal, amit ők képviselnek. Szemet gyönyörködtetően teljesítettek, csak sajnos nem a megfelelő sportágban. Ha ez most egy MMA-meccs lett volna, akkor minden bizonnyal 10 pont a jutalmuk – de legalább Borbalánnak tetszett. Remélem a szurkolóikat büszkeséggel tölti el a teljesítményük. Számomra mást jelent a harci szellem, mondjuk azt, amit a Girona játékosai képviselnek…
Az olvasók pontszáma: 5,9

Játékosok

A mérkőzés legjobbja – Toni Kroos (9)
Nagyot ment a német középpályás, ilyen jó meccse talán még nem is volt a jelenleg futó idényben. Felvállalta a kemény párharcokat, ütközéseket a középpályán, váratlan ritmusváltásaival többször is zavart tudott kelteni a tizenhatos előterében, helyzeteket alakított ki, aktív résztvevője volt szinte minden összjátéknak, és ha kicsivel több szerencséje van, akkor gólt, gólokat is szerezhetett volna. Ezúttal ő volt a csapat esze, a szerkezet mozgatórugója, nem rajta múlt, hogy nem sikerült megszerezni a győzelmet.
Az olvasók pontszáma: 8,3

Kiko Casilla (7)
Jól élt együtt a játékkal a spanyol hálóőr, aki a begyűjtött labdákat kivétel nélkül, szinte azonnal megpróbálta játékba hozni. Ami a védéseket illeti, a kötelezőt hozta, bravúrt nem kellett bemutatnia, viszont rendkívül magabiztos volt a középre ívelt labdák esetében. Egy alkalommal jártak túl az eszén, akkor szerencsére Varane érkezett a gólvonal előtt.
Az olvasók pontszáma: 6,8

Dani Carvajal (7,5)
Jó volt őt újra a pályán látni. Dani úgy tért vissza két hónapnyi kihagyást követően, mintha egyetlen mérkőzésről sem hiányzott volna, aki nem tudja, hogy kényszerpihenőjét töltötte, annak nem tűnt volna fel a mutatott játéka alapján. Nagyot ment védekezésben, s neki köszönhetően végre érkezett középre igazán veszélyes labda a jobb oldalról. Végigrobotolta a meccset, nagy csatát vívott Correával, és egyértelműen jelezte, hogy a jobb oldal az ő felségterülete.
Az olvasók pontszáma: 6,8

Sergio Ramos (7)
Nem játszott rosszul a pályán töltött ideje alatt, a már jól megszokott módon élt együtt mind a támadásokkal, mind pedig a védekező játékkal. Nemcsak a középső védő, hanem a mélységi irányító szerepét is betöltötte. Az első félidő végén aztán csúnyán belenézett a végig rendkívül szimpatikusan futballozó Lucas sípcsontjába, így orrsövénytörés miatt a szünetben le kellett cserélni.
Az olvasók pontszáma: 7,3

Raphaël Varane (8,5)
Hosszú évek óta először nem tudtam követni az élő közvetítést. Hajnalig vártam, hogy valahol vissza tudjam nézni a meccset – internet, tv kikapcs, nehogy véletlen meglássam az eredményt –, erre Rapha jön, és már a 3. percben megnyomja a besz*rásjelzőt. Hát, nem voltam nyugodt. Mentségére szóljon, hogy azt követően hibátlan meccset hozott le, ő volt a csapat egyik legjobbja. Nemcsak magabiztosságával, hanem a második félidőben mutatott hatalmas mentésével  is hozzájárult ahhoz, hogy legalább egy pontot sikerüljön hazavinni.  
Az olvasók pontszáma: 7,4

Marcelo (7,5)
Gyengén, több eladott labdával kezdte a meccset, de játéka hamar feljavult, és szinte minden támadásnak aktív szereplőjévé tudott válni. A bal oldalon remekül működött együtt Iscóval, kettejük kapcsolatából több offenzíva során is profitálhatott a csapat. Védőmunkában is előre tudott lépni, igaz, voltak azért bizonytalan megmozdulásai. Alakul ez, kérem szépen.
Az olvasók pontszáma: 7,2

Casemiro (8)
Csapata egyik kiemelkedően teljesítő játékosa volt a brazil tank, aki mindig a fontos pillanatokban tűnt fel és vétette magát észre egy-egy komoly szereléssel, vagy tisztázással. Több alkalommal is ő volt az, aki megakadályozta, hogy a hazaiak helyzetet alakítsanak ki. Kellően kemény játéka elengedhetetlen fontossággal bírt tegnap este.
Az olvasók pontszáma: 7,6

Luka Modrić (7,5)
A horvát mágus ezúttal nem szervezésben jeleskedett, hanem letette a pálcát, és harcolva próbált meg segíteni csapatán. A szervező szerepét átadta Kroosnak, miközben ő igyekezett folyamatosan biztosítani a terepet. Rengeteget mozgott, az egész pályát bejátszotta, és még Casemirónál is több labdát szerzett. Nagyot küzdött, ráadásul mindezt úgy, hogy csütörtökön még nem edzett. Le a kalappal.
Az olvasók pontszáma: 7,4

Isco (8)
Ott folytatja a spanyol, ahol két hete abbahagyta: továbbra is kiemelkedő alakja a Real Madridnak. Sokat volt játékban, mindig próbált zavart kelteni az Atlético kapujának előterében, és kiváló társa volt Marcelónak a baloldalon. Ismét mutatott olyan dolgokat, amik miatt a gyerekek is beleszerethetnek ebbe a csodálatos sportba. Általában nem rajta múlt, hogy a labda nem jutott be a tizenhatoson belülre, ahogy az sem, hogy az ő segítségével is kialakított helyzeteket nem sikerült gólra váltani. Nem volt számára büdös a munka sem, az ő nevéhez fűződik a legtöbb labdaszerzés a pályán lévők közül.
Az olvasók pontszáma: 8,4

Cristiano Ronaldo (6)
Ez bizony továbbra is kevés, nem nagyon kell ezt túlmagyarázni. Sokan kritizálnak másokat, amiért a portugál nem tud/képes gólt vagy gólokat szerezni, pedig erre egyáltalán nincs szükség. Az esetek nagy többségében a helyzetek adottak előtte, ám nem tudja azokat gólokra váltani. Egyszerűen nincs meg az a plusz a játékában, ami megvolt a tavasz folyamán. Nem akarok senkinek sem a lelkivilágába tiporni, de fel kell tennem azt a kérdést is, hogy a világ legjobbja miért nem tud hónapok óta kialakítani szinte egyetlen helyzetet sem saját magának? Sajnos az nagyon kevés és meglehetősen irreális elvárás, hogy Ronaldót mindig, minden körülmények között úgy kell kiszolgálni, hogy ne tudjon hibázni. Erre egyszerűen nem lehet alapozni egy csapat játékát. Eltekintve a kimaradt helyzetektől, azért volt pozitívum is a játékában, például a Kroosszal való összjátéka, ami könnyen végződhetett volna góllal. Összességében viszont ki merem jelenteni, hogy ennél sokkal többre van szükség tőle, és ezt ő is tudja.
Az olvasók pontszáma: 5,8

Karim Benzema (4)
0 lövés, 0 kulcspassz, két sikeres csel, egy kiharcolt szabadrúgás, passzainak egynegyede ráadásul az ellenfélnél kötött ki. Ez a francia tegnap esti mérlege. Fejlődik, mert megtanulta, hogy ha nem lő kapura, akkor nem hagyhat ki helyzetet. Ravasz, igazán szemfüles.
Az olvasók pontszáma: 4,9

Cserejátékosok

Nacho (7,5)
Ramos helyett érkezett a szünetben, és egy percig sem éreztem azt, hogy gyengült volna a védelem. Jól tudjuk már, hogy mire számíthatunk, ha Nacho pályán van, és sosem kell csalódnunk benne. Hat alkalommal szabadított fel a tizenhatoson belül, ennél többször senki sem tisztázott a kapu előtt tegnap este. A show-t mégis Varane lopta el.
Az olvasók pontszáma: 6,9

Marco Asensio (–​)
Érzésem szerint túl későn érkezett, ráadásul csatárposztra, ami teljesen értelmetlen lépés, lévén hogy Marco nem center. Többször is visszább lépett, ám érdemben nem tudott segíteni csapatán.

Edzői értékelés

Zinédine Zidane (7)
Nem húzott váratlant a kezdőcsapatban a mester, nem is igazán számítottunk semmilyen meglepetésre. A taktika ezúttal rendben volt, jól irányította a mérkőzést, szabályozta annak ritmusát a királyi gárda, ugyanakkor a gólok ismét elmaradtak. Az impotens támadósor pályára küldése elég kemény hendikep egy, a védekezésben ilyen minőséget képviselő csapat ellen, ugyanakkor, ahogy már említettem, Zizou is csak a hozott anyagból tud dolgozni, és tudjuk, hogy az milyen. A cserékkel túl sokat várt érzésem szerint, ráadásul Benzema helyett nyugodtan be lehetett volna küldeni Mayoralt, annyit ő is biztosan csinált volna. Asensio pályára lépése ilyen szerepkörben teljesen értelmetlen volt, talán ha a saját posztjára érkezett volna… Nem használta ki a harmadik cserelehetőségét sem, pedig a padon ülők közül lett volna olyan, aki talán tudott volna váratlant húzni, gondolok itt például Ceballosra. A pontvesztés ettől függetlenül nemcsak az ő hibája, hiszen a játékra nem lehetett panasz, a támadóharmadba könnyedén sikerült eljuttatni szinte kivétel nélkül a labdát, viszont támadók, formában lévő góllövők nélkül nagyon nehéz. Közben Morata meccseket dönt el Angliában… Ehh. És persze széllel szemben sem egyszerű pisilni, gondolok itt az elmaradt büntetőkre, és Borbalán nagymester tevékenységére. Persze aki ismeri a sporttárs pályafutását, az annyira nem is lehetett meglepve. Azt persze el kell ismernünk, hogy a pontvesztés nem a bíró sara, hanem a csapaté, hiszen ha csak egy helyzetet is sikerült volna gólra váltani, akkor a kutyát nem érdekelné a játékvezető analfabetizmusa.
Az olvasók pontszáma: 7,4

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK
Xavi
Tovább

Xavi: Győzelmet érdemeltünk volna

A Barcelona vezetőedzőjének nyilatkozata a Real Madrid elleni vereséget követően. „Mindenki láthatta, hogy mi történt. Nyugodtan megbüntethetnek. Ott…