Egytől egyig: APOEL – Real Madrid (0-6)

Egy jó önbizalomnövelő, téttel bíró edzőmérkőzésen vagyunk túl egy lelkes partner asszisztálásával. Az este két fő pozitívuma a játékosok lelkivilágának lehetséges rendeződése (különös tekintettel a támadószekcióra), a másik pedig a biztos továbbjutás kiharcolása. Mi ismét megpróbáljuk értékelni egy tízes skálán a tegnap látottakat, szigorúan szubjektíven.

Csapatok

APOEL (4)

Nem tudom őket lehúzni a sárga földig, mert nem játszottak vállalhatatlanul a hat gól ellenére sem, csupán a képességbeli különbség, és a rosszul megválasztott taktikával együtt túlságosan is lelkesedő hozzáállás ötvöződött a madridiak támadóbb fellépésével, és a számukra meghagyott szabad folyosókkal, passzsávokkal. Bátor, harcias játékot játszottak, leginkább hosszú indításokkal operáltak a védekező harmadból, és bár ez nem sok veszéllyel párosult ezúttal, mégsem lehet azt mondani, hogy feltartott kézzel mentek volna ki a pályára. Azt pedig talán ők sem gondolták, hogy az utolsó kör előtt, még lesz matematikai esélyük az El-szereplésre.
Az olvasók osztályzata: 4,09

Real Madrid (8)

Jól mozgott tegnap a Real Madrid, végre megszaladt a gólok száma is, és kicsit oldódhat a béklyó a lábakon és a lelkeken egyaránt. Mindazonáltal óriási következtetéseket nem ajánlott levonni ebből az egy találkozóból, mert amellett, hogy az ellenfél körülbelül a spanyol kiesőjelöltek tudásszintjén mozgott (és ez akkor is igaz, ha a Dortmunddal le tudtak ikszelni), a stílusuk, a taktikájuk és a hozzáállásuk is olyan volt, ami éppen feküdt a vendégeknek. Érdemes visszanézni az utolsó fél órát, és megállapítható, hogy nem azért nem esett gól az utolsó fél órában, mert a Real Madrid visszább vett, hanem mert az APOEL átállt egy szervezettebb védekezésre, amivel már nehezebben birkóztak meg a látogatók. A védekezésben nem sok hiba volt, de a letámadások elhárítását jobban meg kell szervezni, mert a ciprusiak párszor okoztak kellemetlen pillanatokat a védekező harmadban.
Az olvasók osztályzata: 8,33

Játékosok

A mérkőzés legjobbja – Cristiano Ronaldo (9)

Míg a bajnokságban Ronaldónak szinte semmi sem akar összejönni, addig a Bajnokok Ligáját köztéri játszótérnek használja, és kíméletlenül szórja a gólokat. Amiért különösen érdemes kiemelni a teljesítményét az a két gól mellett az, hogy sokkal többet mozgott a mezőnyben a szokásosnál, illetve intenzívebben vette ki a részét az összjátékból is. A második gól előtt megcsinált egy egyszerű visszamozgást a falból, és ez a kombináció Kroosszal alapozta meg a kiugratást és Benzema első találatát, és a hatodik gólhoz vezető első lépés is az ő nevéhez fűződik, ami egy félpályánál való letámadás volt, ebből kikényszerített egy visszapasszt, majd pontosan fejezte be kiszorított helyzetből gyengébbik (?) lábbal az akciót. Fejes góljára nem pazarolnék sok szót, nem sok ember megy fel odáig, ugyanakkor egy komolyabb csapat ellen kábé nulla hatékonysággal fogjuk ezeket a helyzeteket góllal zárni, így nem is vágyom rá, hogy létjogosultsága legyen az ilyen találatoknak (amellett, hogy Ronaldo önbizalma szempontjából nem jött rosszul). Ami a leglényegesebb, és ezzel szeretném zárni a portugál értékelését, a több és intenzívebb mozgás a mezőnyben meghozza a gyümölcsét, és remélhetőleg ez a stábnak és Ronaldónak is feltűnik annyira, hogy más meccseken is ezzel találkozzunk, és nem a falban tobzódásos várakozással a beívelésekre.
Az olvasók osztályzata: 9,19

171122_ee_cr

Kiko Casilla (7)

Nem volt szükség a reflexeire, viszont remélhetőleg nem fázott meg Cipruson. Kevés dolgát megfelelően látta el, viszont ezúttal kevésbé volt pontos a labdák megjátszásával, holott ez kifejezetten Kiko egyik erőssége. Ezen a meccsen (sem) éreztem Navas hiányát, mégsem tenném padra Casilla miatt a Costa Rica-i kapust, ugyanakkor kevés csapatnak van ilyen minőségi tartaléka ezen a poszton, mint amilyen ő.
Az olvasók osztályzata: 7,58

Dani Carvajal (8)

Simán a védelem legjobbja tudott lenni a csapatba hosszas kihagyás után nemrég visszatérő hátvéd. Harcias hozzáállása hátul és elöl egyaránt megmutatkozott, négy szerelése és öt elcsípett passza egyaránt a legjobb a védelemből, és leblokkolt három lövést és két beadást is, szinte egymagában elhárítva a gyengécske hazai próbálkozásokat. Sok-sok játékpercre van most szüksége az ősszel hullámvölgyben, majd kényszerpihenőn lévő spanyolnak, aki remélhetőleg állandósítani tudja jó régi jó formáját.
Az olvasók osztályzata: 8,11

Raphaël Varane (7,5)

Általában az a szerencsés leosztás, ha a két belsővédő közül az egyik inkább a szerelésekkel, belépőkkel, elhárításokkal foglalkozik, a másik pedig a szervezéssel, a támadások kezdeti építésével. Ez a szerep most tökéletesen le volt osztva Nacho és Varane között, ráadásul a csekély hátsó igénybevétel miatt zökkenőmentesen végezhette a páros a dolgát. A francia volt az, aki inkább a labdák megjátszásával törődött, és szervezte, irányította a hátsó alakzatot, mindemellett a támadásokkal is olykor fellépett ő maga is. Fejjel sikerült egy gólpasszt is kiosztania kollégájának egy szögletet követően.
Az olvasók osztályzata: 8,05

Nacho (7,5)

A meccsen sokat keménykedő védő valószínűleg elkérte Poté számát a meccs után, hiszen ennyi testi kontaktus után ki van kövezve az út egy közös társastánc-tanfolyam felé. Határozott szerelési kísérletei többször vezettek szabálytalansághoz (ötször is faultolt a találkozó során), viszont nem sok sót ettek meg mellette a ciprusiak. A kapu előtt is feltalálta magát, Varane lefejelt labdájának megpiszkálása gólt jelentett, és egyben a mérkőzés kimenetelével kapcsolatos kérdéseket is lezárta, hiszen három gólról már semmi esélye nem maradt a hazaiaknak.
Az olvasók osztályzata: 7,92

Marcelo (7)

Rosszul nem játszott a brazil ugyan, és pontos labdát tekert a felhők közé Ronaldónak, mégsem tudom azt mondani, hogy csillogott volna a Ramos hiányában megbízott csapatkapitány. Jóval kevesebb hatása volt a támadóharmadban, mint azt vártuk volna tőle, nem sok emlékezetes megmozdulást jegyezhettünk fel a részéről, viszont az első félidőben azért egyszer-kétszer elfutó ciprusiak (főleg Vouros) az ő oldalán kevergetett, vagy adott be sikerrel.
Az olvasók osztályzata: 7,59

171122_ee_marcelo

Toni Kroos (8)

Kettő gólból is komolyan kivette a részét a német: a másodiknál Ronaldóval játszott össze, majd ugratta ki Benzemát, a negyedik előtti akció meg az ő tökéletes ütemű és sebességű labdájából indult, megalapozva a gyors és eredményes kontratámadást. Casemiróra (illetve kimondottan védekező szándékkal felküldött középpályásra) ezúttal nem volt szükség, a német pedig jóval szabadabb, kötetlenebb pozícióban mozoghatott, ami feküdt is neki. Nemrég fejtegettem, hogy talán előremutatóbb lenne, ha közelebb játszhatna a kapuhoz, mert a passzfolyosókat remekül veszi észre és használja ki, nos, a tegnapi performansszal sem cáfolt rám.
Az olvasók osztályzata: 8,63

Luka Modrić (8,5)

Érdekes volt megfigyelni, hogy Kroos helyett most ő vállalta magára inkább a középpályás irányítást (több, mint 30-cal többet passzolt, mint a csapattársa), három sikeres csele is volt, valamint hat jó közbeavatkozása, ami arról árulkodik, hogy a védőmunka is a helyén volt, sokszor egész mélyen visszalépett a meccs folyamán a védők tengelyébe. Remek kapáslövéséről se feledkezzünk meg persze, ami átszakította a gátat, és alapot adott a gólzivatarnak (mégha Pérez kapus talán benne is volt a találatban valamelyest).
Az olvasók osztályzata: 8,84

Marco Asensio (7,5)

Talán kevésbé látványos volt az ifjú spanyol szerepe, ami a mérkőzés kulcsmomentumait illeti, mégis benne volt közvetve kettő gólban is, hiszen Marcelo beadása előtt ő tartotta meg sikeresen a labdát és passzolta ki a brazilnak, míg Nacho gólja előtt ő tekerte Varane fejére pontosan a szögletet. Emellett nagyon sokat változtatta a helyét a mezőnyben, bár inkább a bal oldalon lehetett felfedezni, mégsem volt Marco vonalszélső, sőt a második félidőben a cseréket követően már még beljebb futballozott. Még mindig nem tetszik, hogy annyiszor lett „beadásra használva”, remélem a jövőben sokkal többet látjuk a pálya közepén a támadósor mögött csillogni.
Az olvasók osztályzata: 7,46

Lucas Vázquez (6,5)

Rossz formáját valamelyest feledtetni tudta tegnap, annyi pechről beszélhetünk esetében, hogy a jó csapatteljesítményből nem tudott igazán semmivel kitűnni egyénileg. Az viszont mindenképpen említésre méltó, hogy neki most vagy nem volt kiosztva, hogy íveljen be mindent, vagy maga Lucas ismerte fel, hogy nem a labdák becsavarásával kell most foglalatoskodnia, de pozitívan hatott a játékára a változás. Többször feltűnt középen is, és három sikeres szerelésével ezúttal is kitűnt a támadásokért felelős osztagból.
Az olvasók osztályzata: 7,28

Karim Benzema (8)

Végre egy jobb teljesítmény a franciától, a Csabi által jósolt mesterhármas majdnem össze is jött a (jogos) kritikák kereszttüzében edződő kilencestől. Két tiszta ziccerét ezúttal nem hibázta el, és az utolsó gólnál az agresszív letámadása nagyban hozzájárult a találat megszületéséhez. Ha meccsenként ennek a felét tudná hozni, akkor jóval kevesebben szólnák meg őt, azonban duplázás ide, jó meccs oda, továbbra sem látom, hogy konstans tudná hozni ezt a termékenységet, azt sem hogy két csatárra volna egyszerre szükség a csapatban, illetve nem vele képzelem el a csapat jövő évi szezonját sem. Tegnap jó volt, és örüljünk ennek, remélhetőleg még látunk tőle több ilyen mérkőzést idén.
Az olvasók osztályzata: 8,14

171122_ee_benzema

Cserejátékosok

Theo Hernández (6)

A kezdő sípszótól őt vártam a csapatba, és a tátongó üres területek megfutásával talán többet is hozzá tudott volna tenni a mérkőzéshez, mint Marcelo, arról nem is beszélve, hogy a rotáció részeként jó lett volna valamivel több vérfrissítést látni a kezdőben.
Az olvasók osztályzata: 6,78

Dani Ceballos (7)

Szintén a 20:45-kor a sípszót a pályán hallgató fehérek egyikeként szerettem volna látni, és a neki szánt időben meg is mutatta, hogy miért nem voltak alaptalanok a várakozásaim. Mint írtam is nemrég, sokkal több lehetőséget érdemelne, és nem csak a hazai kupában. Még nem lenne alapember, de sűrűbben és hosszabb időket (min. 30 perceket) tölthetne a pályán, főleg úgy, hogy Kovačić még sérült.
Az olvasók osztályzata: 6,93

Borja Mayoral (6)

Tetszett, amit láttam tőle, ugyanakkor a rendezettebbé váló ellenfél, és a csapat kissé visszafogottabb utolsó fél órájának okán nem tudott igazán érvényesülni.
Az olvasók osztályzata: 6,54

Edzői értékelés

Zinédine Zidane (7)

Szép sikert hozott össze a csapat, ugyanakkor a bajnokikon eddig mutatott, rendszerszintű problémákon nem változtat semmit a tegnap esti teljesítmény. Értem én, hogy a csapat önbizalmának a visszahozása miatt volt a vártnál kevesebb cserélődés a kezdőben, mégis intenzívebb beépítést vártam tőle, a nyári érkezőkkel kapcsolatban. És ezen nem segítenek a kupameccsek, mert a fiataloknak elsődlegesen nem egymással kell összeszokniuk, hanem a csapat rutinosabb tagjaival, ezért vegyesebb kezdőket várnék, ahol a tapasztaltak az újoncokkal megfelelő arányban keveredhetnek. A tegnapi meccsen volt egy-két biztató taktikai elem (kevesebb beívelés, több gyors támadás, kontrák, Lucas és Kroos szerepének újraértelmezése, több mozgás a támadóharmadban), mégis csak akkor tudom ezt egy folyamat részeként kezelni, ha ezeket az elemeket a későbbiekben és komolyabb ellenfelek ellen is viszontlátom majd.
Az olvasók osztályzata: 8,18

És még valami így a végére, mert kihoz a sodromból a csőlátás és az óriási végkövetkeztetések. Nem szeretném, ha bárki is komolyan gondolná azt, hogy Isco kivétele a csapatból vezetett egyenes ágon oda, hogy a Real Madrid hatgólos győzelmet aratott egy ciprusi csapat ellen. Az ugye világos, hogy ennyire szervezetlen hátsó alakzattal és szabad hellyel még nem találkozott idén a Real Madrid? Vannak jogos kritikák, amelyeket meg kell vizsgálni a görbelábú mágus szempontjából, de speciel Modrić szerepkörében abszolút megállta volna a helyét az APOEL ellen. A pozícióját kell felülvizsgálni, és szerintem állandósítani kéne azt, hogy Kroos játszik feljebb, és ő inkább a középpálya közepén kap szerepet.

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK