Egytől egyig: Real Madrid – Fuenlabrada (2-2)

Csalódást keltő játék és nehézkes továbbjutás várta a tévénézőket, szurkolókat a Real Madrid kedd esti mérkőzésén.

Csapatok

Real Madrid (5)
Ezt bizony kár lenne védeni, rendkívül gyenge kollektív teljesítményt láthattunk a csapattól, mindazonáltal nevetségesnek tartom a mérkőzés alatti és utáni reakciókat. Le merném fogadni, hogy a többség korábban még „ismerkedés” szintjén sem találkozott a tegnap esti Castilla-játékosok neveivel, mégis úgy tűnik, hogy bő másfél leforgása óra alatt pedig mindenki hatalmas La Fábrica-szakértővé vált. Nekem sem tetszett, amit láttam, de finoman szólva is nevetséges leírni és megbélyegezni az elmúlt években sikert sikerre halmozó korosztályos csapataink „termékeit” (a félreértések elkerülése végett: a Castilla nem korosztályos csapat). A következő Maradona nyilvánvalóan nincs köztük, de nem tartom igazságosnak a velük szemben támasztott elvárásokat. A harag és a csalódottság szülte megjegyzések helyett inkább azt kellene megérteni, hogy tegnap nem a gyenge egyéni képességek, hanem a játékrendszer és -terv TELJES hiánya miatt láthattunk ilyen erőtlen produkciót. És ez bizony nem a játékosok sara. De erről majd később…

Real Madrid kontra Fuenlabrada

Fuenlabrada (7)
Jöttek, láttak, és bizony majdnem győztek. Ebben az egy mondatban igazából minden benne van. A Fuenlabrada játékosai szerényebb képességekkel rendelkeznek, mint a madridiak, de győzni akarásukkal és elszántságukkal alaposan kiszolgálták a több ezer helyszíni szurkolójukat.

A mérkőzés legjobbja – Gareth Bale (8,5)
Nem tudom, hogy egyáltalán előfordult már-e olyan korábban, hogy egy cserejátékosnak ítéltük oda az MVP-díjat, de a walesi csődör most kétségkívül rászolgált. Beállását követően egyértelműen megváltozott a játék képe, első labdaérintéséből pedig máris egy (későbbi) gólpasszt varázsolt Mayoral fejére. Nem töltött sok időt a pályán, de 3 kulcspasszig jutott, ami kiugró mutatónak számít.

Gareth Bale a Fuenlabrada elleni meccsen

Keylor Navas (7)
Nem sikerült álomszerűre a visszatérés, az első gólban ugyanis alaposan benne volt a Costa Rica-i hálóőr, de ettől eltekintve magabiztosan végezte a dolgát, több bravúrt is (többek között Mathetus bólintásánál) bemutatva. Ha nem ő áll a kapuban, akkor könnyen lehet, hogy más végeredménnyel zárul az összecsapás.

Achraf Hakimi (5,5)
A támadásokhoz lényegében semmit sem tudott hozzátenni a fiatal marokkói, védőfeladatait azonban rendkívül magabiztosan oldotta meg. Ez a teljesítmény remekül szimbolizálja azt, hogy milyen játékos Achraf: nem a leggyorsabb, nem a legtechnikásabb, viszont rendkívül okos. Én látok benne potenciált, de még rengeteg rutinra van szüksége.

Nacho (7)
Ezúttal nemcsak a stabilitást, hanem a rutint is ő képviselte a hátsó alakzatban. Egy-egy kisebb megingást (pl. Cata Díaz felső lécen csattanó fejese) leszámítva remekül irányította a védelmet, ráadásul az ő nevéhez fűződik a legtöbb tisztázás a mezőnyben. A fuenlabradaiak második gólja előtt talán jobban is helyezkedhetett volna, de ez már inkább csak szőrszálhasogatás.

Álvaro Tejero (5)
A megalkuvást nem ismerő hátvéd nagyon lelkesen játszott, de sajnos becsúszott néhány amatőr baki, főként a helyezkedés terén. Teherbírása miatt – meglátásom szerint – sokkal hasznosabb teljesítményt tud nyújtani a jobb szélen, de Zidane valamiért belső védőként számol vele, már sokadik alkalommal.

Theo Hernández (2)
A madridiak messze leggyengébb játékosa. Örömmel fogadtam a leigazolásának hírét, azonban a jelenlegi szezonban még nyomát sem láttuk Theo tavalyi énjének. Egyáltalán nem törekszik arra, hogy előnyt kovácsoljon a brutális fizikai erejéből és gyorsaságából, sőt mintha teljesen eltűnt volna belőle a vállalkozószellem, pedig az Alavésnél éppen ez jellemezte leginkább a játékát. Zidane sem könnyíti meg a dolgát, hiszen legtöbbször középpályásként vagy az oldalvonal mellé ragasztott szélsőként ad neki lehetőséget, de ezek egyáltalán nem adnak magyarázatot a tegnapi teljesítményére – amely erősen konvergál a nullához. Antonio Romero riporter-újságíró így fogalmazott az El Larguero mérkőzés utáni adásában: „Ma nyilvánvalóvá vált, hogy miért Marcelo játszik akkor is, ha gyenge formában van.”

Theo Hernández a Fuenlabrada elleni meccsen

Marcos Llorente (7)
A királyi gárda kezdőcsapatának legaktívabb és egyik legjobb tagja volt a saját nevelésű középpályás, aki a mezőny legtöbb labdaérintését és passzkísérletét tudhatja magáénak – de szigorúan csak a neve mellett szereplő 2 blokk, 4 közbeavatkozás és 1 kulcspassz után. Azért ő sem hozott le hibátlan teljesítményt, de egyszerre látta el Casemiro és Kroos szerepkörét, ez pedig mindenképpen dicséretes. Nem akarom az ördög ügyvédjét játszani, de engem egy bizonyos Sergio Busquetsre emlékeztet a játéka.

Mateo Kovačić (5,5)
Néhány ígéretes (amolyan „kovačićos”) megindulást leszámítva teljesen feledhetően futballozott a horvát, de ennél sokkal fontosabb, hogy végre visszatért! Rendkívül fontos feladat hárulhat rá a közeljövőben, főképp a decemberi El Clásicón. Feltéve, ha lehetőséget kap.

Dani Ceballos (7,5)
Az igazán nagy varázslatok ezúttal elmaradtak, de Dani minden egyes mozdulatán látszik, hogy egy őstehetséggel van dolgunk. Ő nyerte a legtöbb párharcot a csapatból, ráadásul a kaput is veszélyeztette több ízben. Szerintem nyugodtan vállalkozhatna kockázatosabb dolgokra is, mert a tehetsége egyértelműen megvan hozzá.

Francisco Feuillassier (7)
A Franchu becenevére hallgató játékos emelkedett ki leginkább a castillások közül. Amellett, hogy a védekezésbe is be-besegített, a támadásoknak is igencsak aktív szereplője volt. Fel mert vállalni egy az egy elleni párharcokat, a bal alsó sarok felé tartó tekerését pedig csak ujjheggyel tudta kitolni Freixanet kapus. Elsősorban neki köszönhető, hogy a jobb oldalunk sokkal aktívabb volt, mint a bal.

Franchu a Fuenlabrada elleni meccsen

Óscar Rodríguez (4)
A hatalmas bombáiról elhíresült Óscar volt a tegnapi felállás legnagyobb áldozata. Annak ellenére, hogy ő egy kreatív, irányító-szervező játékos, teljesen az oldalvonal mellé kényszerült, ahonnan csupán egy-egy beadásszerűséggel tudta „segíteni” a támadásokat. Theóval való együttműködésük eredményeként lényegében a teljes bal oldalunk halott volt. Jó hír számára, hogy végre tétmeccsen is bemutatkozhatott a Real Madrid első csapatában.

Borja Mayoral (7)
Nem váltotta meg a világot, és a jövőben sem fogja, de megfelelő kiszolgálás mellett Borja nagyon is képes a gólszerzésre. Bale pályára lépését követően már volt játszótársa, ez pedig nem maradt eredmény nélkül. Nyugodtan kaphatna több lehetőséget.

Cserejátékosok

Luismi Quezada és Jaime Seoane (–)
Túl kevés időt töltöttek a pályán, hogy értékelni tudjuk őket. Mindkettőjüknek ez volt az első tétmérkőzés a felnőtt csapat színeiben.

Edzői teljesítmény

Zinédine Zidane (3)
A sokadik találkozón bizonyosodott be, hogy Zizou egyáltalán nem készíti fel az ellenfélből a játékosokat, mi több azt sem mondja meg nekik, hogy pontosan milyen sémákat követve próbáljanak meg futballozni. Ennek köszönhetően a támadásépítéseket a teljes tanácstalanság jellemzi, és ez – sajnos – a 2017/18-as szezon majdhogynem összes meccsén kiütközött. Amikor olyan egyéni képességekkel rendelkező játékosok vannak a csapatodban, mint Marcelo, Cristiano Ronaldo vagy Isco, akkor talán nem is érdemes korlátok közé szorítani őket, de jelenleg sajnos finoman szólva sem fut a Real Madrid szekere, ez pedig változtatások eszközölésére kellene hogy sarkalja a csapat trénerét, stábját. Természetesen a Fuenlabrada elleni meccsből botorság lenne messzemenő következetéseket levonni, de a hasonlóság egyszerűen félelmetes a „felnőttek” és az ifisták játéka között. Az első csapat játékosai persze sokkal labdabiztosabbak és rutinosabbak, kevesebbet hibáznak, de az alapok (tanácstalanság, csapatrészek közti hatalmas távolságok, ellenszer teljes hiánya az ellenfél le- vagy visszatámadására, pánikszerű ragaszkodás a beívelésekhez, satöbbi) nem sokban különböznek. Nem hangzatos nyilatkozatokra, a szurkolók hülyének nézésére és fulladásig ismételt közhelyekre van szükség, hanem a mindenki által érzékelt problémák orvosolására!

 

(A szurkolói pontszámok egy apróbb technikai hiba matt maradtak ki, elnézéseteket kérjük!)

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK