Egytől egyig: Athletic Bilbao – Real Madrid (0-0)

Az utóbbi évek egyik leggyengébb Bilbaójától sem sikerült elhozni a három pontot, annak ismeretében, hogy egy győzelemmel csökkentheti a csapat a Barcelonával szembeni hátrányát is. Mi ismét megpróbáljuk értékelni a látottakat egy tízes skálán, szigorúan szubjektíven.

Csapatok

Athletic Bilbao (5)

Különösebb extrát nem mutatott a hazai egylet, manapság bőven elegendő a stabil, fegyelmezett védekezés a madridi támadójáték megállításához, és ezt hozták is a mérkőzés nagy részében a baszkok. Igazán komoly fenyegetést nem jelentettek elöl, egy-két próbálkozástól eltekintve, azonban a kemény (és a sportszerűség határait helyenként erősen feszegető) megmozdulásoktól nem riadtak vissza. Nekik elég volt a döntetlen is bőven tegnap este, és el is érték végül ezt az eredményt.

Real Madrid (6)

Egy csapatnyi jó játékos egyéni próbálkozásait láthattuk, jelentéktelen rendszer vagy taktika támogatásával. Tulajdonképpen teljesen random módon történt minden a pályán, amit a madridiaktól láthattunk, egyetlen szabadrúgás-variáció kivételével az első félidő végén. Az utolsó 20-25 perc masszív egykapuzással telt már, de egyszerűen nem volt elég az, hogy az amúgy remek képességekkel bíró játékosok megtörjék a hazaiakat – mert nem volt semmi értelmezhető, kézzel fogható, elégséges taktika, amivel ez kivitelezhető lehetett volna. Ez pedig az edzői stáb, és elsősorban Zidane felelőssége.

Játékosok

A mérkőzés legjobbja – Luka Modrić (7)

Az ő mérkőzése sem indult zökkenőmentesen, az elején még nem vette fel kellően a ritmust, aztán miután felvette, el sem engedte azt. Az egyetlen középpályásunk, sőt, az egyetlen játékosunk volt ezúttal, aki értékelhetőt nyújtott védekezésben és támadásban is. Valahol azonban elmondhatjuk, hogy a munkája hiábavaló volt, hiszen a kialakított lehetőségek, a pontos ütempasszok kihasználatlanok maradtak.

Keylor Navas (6,5)

Egy meglehetősen csendes estén van túl a kapus, egy túl sokat nem akaró csapat néhány kisebb próbálkozását kellett elhárítania. Leginkább Aduriz lehetőségénél kellett észnél lennie, de megoldotta a problémát. Visszatérése mindenképpen örömteli, és vegyük hozzá, nem könnyű úgy teljesítenie, hogy állandóan kispekulálják a kapuból – most éppen a szemközti kolléga kapcsán.

Dani Carvajal (6)

Ő is hosszú kihagyás után tért vissza, és nem zárt rossz estét, igaz, nem is sziporkázott. Védekezésben igazán sok dolga nem volt, tekintve hogy a hazaiak inkább Marcelo oldalán próbálkoztak, támadásban viszont meglehetősen egy síkon mozgott: igyekezett mindent beadni, ami éppen hozzá került, és ezeket a kísérleteket nem zárta sok siker.

Raphaël Varane (6,5)

A védelem legstabilabb pontja volt a francia, úr volt földön és levegőben egyaránt. Nem sértődnék persze meg, ha a fejjátéka a támadó pontrúgásoknál is hatékonyabban érvésenyülne, de ez nem az ő hibája volt, egyszerűen nem adódott előtte lehetőség. Ramos kiállítását követően nagyon nyomott az Athletic, de vezetésével gól nélkül tartotta a csapat a baszkokat.

Sergio Ramos (4)

Egy kissé túlpörögte a meccset a kapitány, keménysége ezúttal túlzott volt, és ezzel begyűjtötte 19. pirosát, amivel rekorderré avanzsált. Haragudni nem tudok rá, mert egyrészt a szíve ott volt a pályán, és védekezésben addig nem teljesített rosszul, másrészt Raúl Garcíát melyik jóérzésű ember nem penderítené véletlenül meg, ha éppen lehetőség mutatkozik, mégis kellemetlen perceket élt át a Real Madrid a kiállítást követően.

Marcelo (5,5)

Támadásban is elég halovány volt, és hát védekezésben is elég gyenge estét zárt a brazil. Úgy látom, hogy Isco balra tolódása támadásban leginkább az ő játékát hátráltatta, döcögtek a váltások, kevesebb volt a helye a szokásosnál. Védekezésben, a mindig aktív és szélvészgyors Williamsszel sem tudta mindig tartani a lépést, érthetően inkább ezen az oldalom próbálkozott az ellenfél.

Casemiro (5)

Kövezzetek meg, de nekem nagyon kevés volt ezúttal a Tank. A kimondott védekező középpályás szerepkörét nem éreztem ezúttal feltétlen lényegesnek, különösen a második félidőben. Helyzkedése mindig pozíción kívüli volt a build-upban, azaz nem volt megjátszható, és nem is zárkózott fel második hullámban kísérni az akciókat. Ha mégis, akkor nem sok elképzeléssel játszotta meg a labdákat. Abszolút szükségtelen volt pályán tartani.

Toni Kroos (6)

Az első fél órában az egyik legjobb volt a pályán, még pár rontott passza ellenére is, helyezkedésben is megfelelő volt, és jól ért fel a kapu elé, így többször kísérletezett távolról. Aztán kicsit ő is beleszürkült a mérkőzésbe, és nem igazán tudta érdemben segíteni a támadásokat. Pontrúgásai borzasztóra sikeredtek.

Isco (5)

Sarkalatos ponthoz érkeztünk az értékelőben, de ezúttal egyértelműen hátránynak éreztem Isco játékát, DE (és ez egy nagybetűs de) nem az ő játéka miatt egy személyben alakult ez a meccs úgy, ahogy. Hogy miért mozgott leginkább a bal oldalon, Zidane kérésére, vagy önszántából, nem tudni, de semmi előnye nem származott a csapatnak abból, amit csinált. Szép megmozdulásokban nem volt hiány, azonban mindezek nem tették eredményesebbé a csapatot, és a többieknek sem volt egyszerű igazodniuk a spanyol mágus mozgásához. Most azt éreztem, hogy hátráltatta a csapatot, de még egyszer hangsúlyoznám, ebben a szerepkörét meghatározó edzőnek legalább akkora felelőssége van, mint a játékosnak.

Karim Benzema (5)

Még ő volt talán a legtízesebb játékos támadóként, aki labda nélkül talán az egyik legjobb tudott lenni a pályán, sok hasznos elmozgása miatt. Bár egy kapufáig jutott, a labdás játékáról ugyanennyi dicséretet nem lehetne mondani. A Bilbao védői rendre kifogtak rajta, és a kapu eltalálásával sem volt jó barátságban. Mindazonáltal talán egy kicsit jobban igyekezett a pályán a szokásos langymeleg tavaszi szellőnél, bár számomra ez sem számított világmegváltó ténykedésnek.

Cristiano Ronaldo (5)

Számomra nem mutatott túl sok pozitívumot a játéka, bár ő is eltalálta szép mozdulattal egyszer a kapufát. Súlytalannak éreztem, és míg Benzemánál a tudásbeli problémákat látom a fő hátráltató elemnek (jelesül hogy kapu előtt nem képes konstans sok extrára, mezőnyben meg keveset tudmahhoz, hogy állandó szereplő lehessen), addig Ronaldónál inkább a megfelelő rendszer és taktika hiányának tudom be a gyengébb teljesítményt. Neki a tudása megvan a helyzetek befejezéséhez, de ritka az, amikor egyértelmű helyzetbe tud kerülni, és hiányzik az a taktikai fegyelem, amiben jóval eredményesebb befejezőként tetszeleghet.

Cserejátékosok

Mateo Kovačić és Borja Mayoral kaptak bő tíz percet, hogy megváltsák a világot. Felettébb átgondolt és bőkezű edzői döntés következtében.

Edzői értékelés

Zinédine Zidane (3)

Nagyon tömören, röviden és kulturáltan: hétről hétre használt sütőolajat fecskendez egy Ferrariba.

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK