Meginoghat a kispad Zidane alatt?

A Real Madrid közel sem a legjobb őszi szezonját futja a 2017/18-as idényben. A csapat több pontot hullajtott már alsóházi csapatok ellen, ráadásul úgy tűnik, Zidane gárdájának a góllövéssel, valamint a gördülékeny játékkal akadnak a legnagyobb problémái. De ki a felelős mindezért? Zidane, a játékosok, esetleg Florentino?

A bajnokságnak még csak a 14. fordulójánál tartanak a csapatok, a Real Madrid viszont máris nyolcpontos hátrányt szedett össze a Barcelonával szemben, mindezt úgy, hogy a katalánok is hullajtottak már pontokat. A blancók egyik legnagyobb esélyét pont a hétégi forduló szolgáltatta a felzárkózásra: egy, az Ahletic Bilbao ellen megszerzett győzelem következtében hat pontnyira csökkent volna a különbség a két együttes között. Zinédine Zidane csapata közel 20 helyzetet alakított ki a mérkőzésen, ám mégis gólnélküli döntetlennel hagyhatták el a felek a pályát. A jelenlegi helyzeten, valamint a szurkolók szájízén tovább ront a tény, hogy a csapat a Bajnokok Ligája csoportjában is csak a második helyet csípte meg a Tottenham mögött, hiszen a Spursszel hazai pályán döntetlent sikerült játszani, míg a Wembley-ben a vendéglátók szó szerint megsemmisítették Ronaldóékat.

Ha mindent összevetünk – bármennyire is fájó -, nagyon nehéz lenne azt mondani, hogy ez a csapat eddig többet érdemelt volna. A Real Madrid kollektív teljesítménye meglehetősen pocsék volt az ősz folyamán, olyan csapatok ellen is sikerült hazai pályán pontokat veszíteni, mint a Levante vagy a Betis, ilyesmire pedig nagyon rég volt példa.

Az egyértelmű, hogy Zinédine Zidane-nak megvan a saját felelőssége az őszi szereplésben. Miért van szükség újra és újra a középre ívelt labdákra, mikor a csapatnak olyan játékosai vannak a pályán, mint Kroos, Modrić vagy Isco? Miért áll előrébb a rangsorban Lucas Vázquez, mint Dani Ceballos? A spanyol középpályás igazi játékmester, egy tényleges irányító, akire sokszor lett volna már szüksége a csapatnak, akár a kezdőben, akár a padról beszállva. Ezekre a kérdésekre egyedül Zizou tudna választ adni, azonban vannak olyan tényezők, amelyekért nem, vagy nem csak a francia okolható.

A keret kialakításakor a teljes edzői stáb, valamint a vezetőség is bízott abban, hogy Gareth Bale egészséges lesz. Mint utólag kiderült, érthetetlen optimizmusról volt szó. A vezetőség – szintén a stáb beleegyezésével – döntött Morata és Mariano eladásáról is, akiknek pótlását Borja Mayorallal szerették volna megoldani. Nem szükséges ecsetelni, hogy miért, de a spanyol egyszerűen nem áll még készen erre a feladatra – az elmúlt idényben a Wolfsburg csapatában sem sikerült meghatározó alakká válnia. A szituáció hasonló Danilo elengedését illetően, hiszen a brazil helyére Achraf Hakimi lépett elő, aki kétségkívül nagyon tehetséges, de ekkora terhet nem lehet még rápakolni a marokkói vállaira. Hogy folytassuk a sort, Pepe ingyen távozott a csapattól. A portugál akkora rutinnal rendelkezett, amit egyébként is nehéz lenne pótolni, ám Vallejo személyében egy keveset tapasztalt tini érkezett a pótlására – aki játékpercek nélkül a büdös életben nem válik rutinos védővé…

Mindennek tetejében vannak olyan játékosok, akik egyszerűen képtelenek kiemelkedőt nyújtani az idény kezdete óta. Cristiano Ronaldo nem találja góllövő cipőjét, jelenlegi formája valóban aggodalomra ad okot. Ott van Karim Benzema, aki állandóan a kritikák kereszttüzében áll. Ő a csapat golyóálló mellénye, akire folyamatosan lehet lőni – nem alaptalanul -, ám a stábnak és Zidane-nak fel kell ismernie, hogy ő soha nem lesz az a támadó, aki hátára veszi majd a csapatot, és góljaival mérkőzéseket fog eldönteni. Ez Ronaldo felségterülete (volt ezidáig). Sokan beszélnek a francia támadó mutatóiról, ám nem lehet szó nélkül elmenni portugál társa mellett sem: Cristiano két gólt szerzett eddig a bajnokságban, ezt pedig most már nem lehet az idény eleji eltiltásának számlájára írni – mellesleg Karim Benzema ugyanennyit „rámolt be”. Cristiano a Bajnokok Ligájában ugyan javított a statisztikáján, hiszen ő vezeti a sorozat góllövőlistáját, ám nyilvánvaló, hogy a bajnokságban sokkal többre van szükség tőle. Többre van szükség Marcelótól, Ramostól, Kroostól és Luka Modrićtól is, akiknek formája szintén visszaesett a tavalyi idényhez képest. Ennek miértje a rossz forma mellett persze kereshető a taktikai elemekben is, és így be is zárult a kör.

Ha mindent összevetünk, akkor ki lehet mondani,  hogy az edző, a stáb és a játékosok egyaránt hibáztathatók, és valamennyiüktől elvárható, hogy szintet lépjenek. Zidane-nak bíznia kell Ceballosban és a többi cserében, valamint fel kell építenie egy veszélyes, rettegett támadószerkezetet – egyelőre a rendelkezésére álló erőforrásokból. Azért ez sem lehetetlen, sokan szeretnének olyan keretet, mint amilyen a Real Madridnak van. Ami a stábot illeti, tanulniuk kell a hibákból: a lehető leggyorsabban szükség van egy támadó szellemű játékos, valamint egy meghatározó karakterű kapus érkezésére. Mindeközben a játékosoknak össze kell szedniük magukat, be kell bizonyítaniuk, hogy nem laktak még jól és nem uralkodott el rajtuk az önelégültség. Ez utóbbinak eddig az ellenkezőjét látjuk…

Forrás: managingmadrid.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK
Xavi
Tovább

Xavi: Győzelmet érdemeltünk volna

A Barcelona vezetőedzőjének nyilatkozata a Real Madrid elleni vereséget követően. „Mindenki láthatta, hogy mi történt. Nyugodtan megbüntethetnek. Ott…