Egytől egyig: Real Madrid – Borussia Dortmund (3-2)

Győzelemmel zárta a BL csoportkörét a Real Madrid, és a csoportmásodikok között várhatja a hétfői sorsolást. Mi viszont most ismét górcső alá vesszük a csapatokat, a játékosokat és Zizou mestert is, és a jól megszokott rendszer szerint, egy tízes skálán fogjuk értékelni a teljesítményüket, némi körítéssel, persze. Mérkőzés utáni szubjektív rovatunk következik.

Csapatok

Real Madrid (8)
Hát kérem, így kell ezt valahogy. A két bekapott gól ellenére igen pozitív érzésekkel kapcsoltam ki a televíziót a mérkőzés végeztével. Végre láthattunk játékot is – na meg egy kiváló meccset -, némi elképzeléssel megfűszerezve. Ez nagy szó, különösképp az eddigi mérkőzések után. Az az igazság, hogy az elmúlt időszakban mindig valami ilyesmiért imádkoztam, azért görcsölt a gyomrom a meccsek előtt, hogy végre lássunk valami kreativitást a csapatban. Hát, eddig sz*rtak rám és az imáimra a srácok – és a mester is -, most viszont sikerült úgy belenyúlni a csapatba és a formációba is, hogy azok szinte tökéletes összhangba kerültek egymással. Az eddig sem létező gyémánt alakzat eltűnt – hú de furcsa ezt így leírni – a középpályáról, Isco némileg hátrébb húzódott, és támadásban a legtöbbször egy 4-3-3-at vagy 4-1-2-1-2-t láthattunk, míg védekezésben szinte mindig 4-4-2-be rendezkedett vissza a csapat. Működött! Sokat lendített a támadójátékon az, hogy Cristiano kötetlenebb szerepkörben, nem a védők gyűrűjébe zárva kapott lehetőséget, hanem eredeti posztján, a bal oldalon, és innen törhetett kapura. Örömmel tölt el az egész. Csak remélni merem, hogy sikerül ebből átmenteni valamit a Sevilla elleni meccsre, még akkor is, ha ott egy megtizedelt játékosállomány áll majd a mester rendelkezésére.
Az olvasók pontszáma: 7,4

Borussia Dortmund (6)
Az öröm mellett azért érzek némi szomorúságot is. A Dortmund mindig is egy szimpatikus csapat képét keltette, és az elmúlt években üde színfoltja volt az európai klubfutballnak, hiszen sokkal alacsonyabb költségvetés mellett is képesek voltak a legnagyobbakat is megszorongatni. Most estek ki a Bajnokok Ligájából, hogy nem sikerült egyetlen győzelmet sem feljegyezni a nevük mellé – azt persze nem bánom, hogy ellenünk nem sikerült. Valami nagyon félrement idén Dortmundban, ebben nyilván közrejátszottak a sérülések is, hiszen nagyszerű játékosok szorulnak különböző problémák miatt az alapvonalon kívülre. A tegnapi meccsen egyébként az volt az érzésem, hogy ők csak túl akarnak lenni ezen a 90 percen, lezárni ezt a silány őszt, és kész. Aubameyang két találata után némileg új erőre kaptak, ám a legveszélyesebb támadásaik általában annyiból álltak, hogy szépen megfuttatták gaboni gepárdjukat, vagy épp Pulisicset. Sajnálom, hogy nem lesznek ott az egyenes kieséses szakaszban, ugyanakkor egy kellemetlen ellenféllel kevesebb a tavaszi körökben
Az olvasók pontszáma: 6

Játékosok

A mérkőzés legjobbja – Cristiano Ronaldo (8,5)
A Cristiano-ligában ismét felébredt a fenevad, aki Európában egyszerűen megállíthatatlan. Ez volt a 19. gólja az elmúlt 11 BL-meccsén. Nagyon beteg…  És hát mekkora gólt vágott? Khm, itt rögtön meg is szeretném jegyezni, hogy ez aligha születhetett volna meg, ha ismét a csatár pozíciójában vergődik. Láthatóan feküdt neki a tegnapi szerepkör, csak úgy fickándozott, gyakran cikázott a védők között, és megmutatta, hogy még mindig nem vénember, Bartrában többször is felébresztette a valenciai rémálmokat. Veszélyes játéka mellett a társak kiszolgálásával is rendre próbálkozott, több kulcspasszt is jegyezhettünk a neve mellett. Azt viszont fontos megjegyezni, hogy bármennyire is tetszett a tegnapi szabadsága a pályán, valószínűleg vissza fog térni a csatárposztra, hiszen 33-hoz közel ezt a tempót, amit tegnap is diktált, képtelenség lenne tartani hosszabb időszakon át, ezt ő és Zidane is tudja.
Az olvasók pontszáma: 8,5

Keylor Navas (6,5)
A Real Madrid hálóőre mossa kezeit, egyik kapott gólról sem tehetett. Mindkét alkalommal cserben hagyták védői, így kiszolgáltatott helyzetekben találta magát szemben Aubameyanggal. A második találat előtt így is bravúrt tudott bemutatni, pechjére a játékszer visszakerült a támadóhoz, ám akkor sem volt ott egyetlen madridi védő sem, hogy kisegítse. A két találaton kívül ritkán kellett megizzadnia.
Az olvasók pontszáma: 6,9

Nacho (7,5)
A balhátvéd posztot kivéve a védelem összes szegletében feltűnt tegnap. Jobbhátvédként kezdett, majd Varane sérülését követően középre húzódott, később szintén feltűnt az oldalvonal mellett. Igazából mindkét poszton megállta a helyét, sőt, a jobb oldalon extrát is tudott nyújtani. Ronaldo gólja előtt épp ő húzott el a jobbon, megverte védőjét, majd középen megtalálta Mateót, aki ki tudta szolgálni Cristianót. Úgy mozgott abban az akcióba, mintha világ életében jobbhátvédet játszott volna. Középre húzódva volt egy-két bizonytalan megmozdulása, a második dortmundi gól előtt teljesen feleslegesen rongyolt ki Pulisicsre, hiszen így Aubameyang teljesen egyedül maradt középen. Ez hiba, még akkor is, ha a találat erősen lesgyanús volt. Mentségére szóljon, hogy ezt követően volt két létfontosságú mentése is, ráadásul igencsak priceless volt, ahogy lefutotta Aubameyangot.
Az olvasók pontszáma: 7,2

Raphaël Varane (8)
Tudom, hogy nem töltött túl sok időt a pályán, de amíg ott volt, több mint értékelhetőt nyújtott. A védelem abszolút legjobbja volt, mindenhol megjelent, a levegőben verhetetlen volt, zseniálisan helyezkedett, és volt két hatalmas mentése is a tizenhatoson belül. Sérülése sajnálatos dolog, főleg a Sevilla elleni meccs előtt, ráadásul a csapat tegnap igencsak megérezte hiányát, a védelem érezhetően instabilabbá vált cseréjét követően. Épülj fel gyorsan, Rapha!
Az olvasók pontszáma: 8,2

Sergio Ramos (6)
Lefelé lógott ki a védelemből és a csapatból is tegnap. Sokszor lassú és körülményes volt, nem tudott időben visszaérni, amikor fellépett a támadásokkal, ráadásul rossz helyezkedései miatt a labdákat sem tudta olyan hatékonysággal lefülelni, mint a legtöbb mérkőzésen. Egy az egyben is többször megverték őt. Van viszont pozitívum is: Kroos hiányában ő passzolt a legtöbbet (124), ráadásul közel 98 százalékos pontossággal.
Az olvasók pontszáma: 6,8

Theo Hernández (7)
Az eddigi legjobb meccse volt ez a francia-spanyol balhátvédnek. Tökéletesen látszott, hogy semmi értelme őt szélsőként, Marcelo előtt játszatni, hiszen az a poszt és szerepkör egyszerűen nem fekszik számára – soha nem is értettem, mi szükség azokra a cserékre… Most szépen leszűrhető volt, hogy mire lehet számítani Theótól: ha van terület, lendületes megindulásokra képes a védelemből, és szépen tud befelé húzni a tizenhatos környékén – a beadásokat mondjuk még gyakorolhatja. Lucas gólja előtt ő jegyezte a gólpasszt, nagyon okosan fejelte le a labdát a spanyolnak, védekezésben viszont voltak megingásai, főleg olyankor, amikor Pulisic lendületből vezethette rá a labdát. Ilyenkor Theo általában felült a körhintára és gyönyörködött a Bernabéu tornyosuló lelátóiban.
Az olvasók pontszáma: 7,6

Casemiro (6,5)
A brazil mindig megjelent, amikor kellett, ám mégsem éreztem igazán jónak tegnap este. Főleg a támadójátékkal volt gondja, hiszen többször ő lassította az offenzívákat, vagy rontott passzt igazán ígéretes helyzetben. Védekezésben viszont hozta a kötelezőt, azt, amit már jogosan elvárunk tőle, ám extrát nem tudott hozzátenni a defenzív munkához.
Az olvasók pontszáma: 7,3

Mateo Kovačić (7)
Szépen, okosan készítette le a labdát Cristianónak a csapat második gólja előtt, ám játékban azért voltak hiányosságai. Több esetben is éreztem rajta, hogy időre van még szüksége a sérülését követően. Az látszott rajta, hogy nagyon akar, ment, hajtott, küzdött, ám a lendületes megindulásaiba, illetve a tőle megszokott váratlan húzásaiba rendre hiba csúszott. Többször is feleslegesen vezette bele a labdát a védőkbe, megakasztva ezzel a támadásokat. Gyorsasága viszont még mindig brutális. Idővel ülni fognak a megoldásai is.
Az olvasók pontszáma: 7,4

Isco (7,5)
Játékban némileg visszafogottabb volt, mint máskor, ám így sem mondhatjuk, hogy rosszul teljesített volna. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy nem közvetlen a támadók mögött, hanem a középpályán kapott szerepet, ám ez sem szegte kedvét. A középpályások közül övé az egyik legtöbb szerelés, az ő nevéhez fűződik a meccs legtöbb kulcspassza (5), ráadásul adott egy gólpasszt is – hogy akarva vagy akaratlanul, annak eldöntését meghagyom nektek.  
Az olvasók pontszáma: 7,4

Lucas Vázquez (7,5)
A meccs első húsz percében a nevét is alig hallottuk, majd egy sorral hátrébb kényszerült Varane sérülése miatt. A feladatait a jobbhátvéd posztján is megoldotta, majd később, amikor Casemiro visszalépésének köszönhetően ismét a támadósorban robotolt (szó szerint robotolt, 12 km-nél is többet futott, ami a legtöbb az egész mezőnyben), meghálálta a bizalmat egy gól formájában is. Azt most szeretném leszögezni, hogy a találatot nem a szerencse eredményezte: elsőre talán furcsa, de szép és teljesen tudatos megmozdulás volt.  
Az olvasók pontszáma: 7,7

Borja Mayoral (7)
Lucas után ő futott a legtöbbet madridi részről. Igen, csatárként. A brutális mennyiségű munka mellett a szívét is kint hagyta a pályán, pedig meglehetősen keveset találkozott a játékszerrel. Mindennek tetejében első BL-meccsén megszerezte első gólját is – nem volt egyszerű találat, biztos vagyok benne, hogy tíz csatárból nem csak egy hagyta volna ki azt a ziccert, Mayoral viszont okosan megemelte a labdát. Ő egy vérbeli támadó, aki a tizenhatoson belül él igazán, és azt hiszem, ezt bizonyította tegnap is.
Az olvasók pontszáma: 7,6

Cserejátékosok

Marco Asensio (7)
Varane-t váltotta, persze nem a francia posztján. A második játékrész első húsz percében lényegében a nevét sem hallottuk – ebben közrejátszott az is, hogy szélsőként koptatta a vonalat a jobb oldalon. Llorente pályára lépését követően viszont változott a pozíciója, új erőre kapott, és sorra kezdte el kialakítani a helyzeteket. Isco után övé a legtöbb kulcspassz (4), nem rajta múlt, hogy nem született több gól a meccsen. Meg kell említenem továbbá, hogy Ceballosszal remekül működtek együtt, nagyszerű párost alkotva.
Az olvasók pontszáma: 7,3

Dani Ceballos (8)
Megnyugodtam: CEBALLOS ÉL! Ez a fiú színtiszta tehetség. Pont. Minden egyes megmozdulásáról üvöltött, hogy ez a srác kivételes, úgy ért ehhez a játékhoz, ahogy csak nagyon kevesen. Néha a mozgása és a passzai kísértetiesen hasonlítottak Modrić megmozdulásaihoz. Úgy mozgatta a csapatot, ahogy előtte senki tegnap este. Én benne látom a horvát utódját, egyértelmű, hogy alkalmas a feladatra. Őszintén remélem, hogy elég türelmes lesz és kivárja, hogy eljöjjön az ő ideje, addig is viszont sokkal több lehetőséget érdemelne.   
Az olvasók pontszáma: 8,3

Marcos Llorente (7)
Taktikai szempontból okos döntés volt behozni a spanyolt, aki igyekezett kihasználni a neki jutó 25 percet. Az tisztán látszik, hogy a védekezés mellett a támadásépítésekben is hatékonyan részt tud venni, jól lát a pályán, és gyorsan képes döntéseket hozni. Nekem tetszett a játéka.
Az olvasók pontszáma: 7

Edzői teljesítmény

Zinédine Zidane (8)
Jól van, Zizou nem felejtett el meccselni. Igaz, hogy én Ceballosszal, és nem Iscóval kezdtem volna ebben a formációban, de tegnap talán ez volt a legnagyobb hibája, ha ezt hibának lehet egyáltalán nevezni. Jól alakította ki a taktikát, jól nyúlt bele a meccsbe, még akkor is, amikor kényszerből kellett cserélnie. Jól ismerte fel a középpálya limitáltságát és Asensio szenvedését is, így okos lépés volt Marcos Llorente pályára küldése. A spanyolnak köszönhetően Casemiro visszalépett a védelembe, Nacho ismét a jobb oldalra húzódott, míg Lucas egy sorral feljebb léphetett. Az eredmény szemmel látható volt. Nem is tudom, hogy Zizou utoljára mikor tudott ennyire belenyúlni egy meccsbe, a játék képébe egy cserével, mindenesetre örömmel tölt el, hogy a tegnapi így alakult. Ez az az irány, amit követni kell!
Az olvasók pontszáma: 7,9

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK