Míchel Salgado: Cristiano Ronaldo a Real Madrid lelke

A jelenleg Dubaiban élő legendás hátvéd, Míchel Salgado tegnap látogatta meg a csapatot Abu Dhabiban. A nagy találkozást követően időt szánt a média munkatársaira is, és készségesen válaszolt a kérdésekre.

Élvezed a futball utáni életed, igaz? 
Igen. Életed egyik legfontosabb pillanatát éled meg, amikor felhagysz a labdarúgással. Nehéz volt dönteni azt követően, hiszen voltak kétségeim, de gyorsan megtaláltam azt, amiben örömömet lelem. Nagyon sok mindennel foglalkozok, de a legjobban az akadémiai életet élvezem. Már négy és fél éve, hogy úgy döntöttünk, idehozzuk a spanyol futballt, az ország futballsikereinek köszönhetően pedig nagy figyelem övezte ezt az egészet. Fantasztikus a futball minősége Spanyolországban, és az akadémiákon is. 65 különböző ország 1200 gyerekét tanítjuk futballozni. Jelen pillanatban 20 edző dolgozik a sikerekért, akiknek 95 százaléka spanyol, akik a Real Madridnál, az Atlético Madridnál vagy épp a Tottenhamnél gyűjtöttek tapasztalatot. Ennek köszönhetően változás állt be Dubaiban. Az akadémiánk nem egy franchise része, mi magunk hoztuk létre, és különbséget próbálunk teremteni. Kairóban és Sardzsában is tervezünk egy-egy új akadémiát.

Míchel Salgado

Mennyire nehéz számodra a gyerekek trenírozása? 
Az arab világ FIFA nagyköveteként sokat tanulok, ráadásul van egy reality show-m is, amiben az utca tehetségének fejlődéséért dolgozok majd. Az elköteleződéseim miatt nagyon nehéz edzéseket is tartani, de amikor különböző tornákra utazunk, rögtön megérint a pálya melletti hangulat. Rendelkezem A és B licensszel is, de a Pro még hiányzik, azt majd Spanyolországban fogom megszerezni. Az elsődleges célom hogy egy kisebb csapat edzője lehessek itt, Arábiában, vagy valamelyik ország másodosztályában. 

A futballista pályafutásod miatt maradnak zárva az ajtók előtted egy-egy csapathoz? 
A Real Madridot egy valóságos álom lenne edzeni, de ehhez rengeteg munkára van szükség. Ami Zidane-nal történt, arra csak egyszer van példa az életben. A Real Madridot edzeni azt jelenti, hogy te trenírozod a világ legjobb klubját, ehhez pedig rengeteg dolgot kell véghez vinned. 

A Real Madrid esélyesként érkezik a klubvilágbajnokságra. Mit gondolsz, sikerült átlendülniük a közelmúlt nehézségein? 
Tudom, hogy ez hogy működik. A klub nehéz pillanatokat élt át, de majd februárban és márciusban…

Salgado

De mi történt velük? 
A sérülések ártanak a csapatnak. Bale nem tud folyamatosan játszani, ami a játékrendszer változását vonja magával. Ugyanakkor igaz, hogy pontosan ezért bő a keret. Zidane céljai egyértelműek. Az előző idényben hozzátette ugyanazt a pluszt, amit az első hat hónapjában, újra magabiztossá tette a csapatot, valamint Cristiano Ronaldót is. Létrehozott egy olyan rendszert, amelyben nagyon gyorsan váltanak a játékosok, emellett csúcsra járatta őket fizikailag és mentálisan is, különösen a fontos pillanatokban. 

Pontosan ezért meglepő, ahogy a jelenlegi idényt kezdte a csapat…
A szezon végén ott a világbajnokság, így a játékosokra rengeteg mérkőzés vár, ezt pedig kezelni kell. Amint elérkeznek a legfontosabb pillanatok, megmutatják majd, hogy mennyire erősek mentálisan. 

És mi a helyzet a tavalyi, valamint az idei idény keretének erőssége körüli vitákkal? Te mit gondolsz? 
Számomra a csapat ugyanolyan erős. Dani Ceballos igazán nagyszerű játékosnak tűnik. Ez az első éve a Real Madridnál, ezt észben kell tartani. Ez a klub tényleg hatalmas, a nyomás óriási. Úgy kell játékpercekért harcolnia, hogy ott van a keretben Ronaldo, Bale, Isco…

Olyan játékosokat is említettél már, mint Ronaldo és Benzema, akiket a gólok hiánya miatt bélyegeztek meg az idény első felében. 
Cristianót nem kritizálhatják, ő a Real Madrid lelke. Amikor a pályán van, az ellenfél félelemérzete az igazán fontos, nem a szerzett gólok száma. Ő a legjobb példa arra, amit a mai Real Madrid képvisel. A csapat úgy funkcionál, ahogy ő teljesít. Amikor elérkezik az igazán fontos, döntő pillanat, akkor Cristiano is felbukkan. Az előző idényben akkor is képes volt megteremteni a különbséget, amikor a játék nem ment számára a legjobban. 

Ő a világ legjobbja? 
Kétségkívül. Ez egy személyes vélemény. Olyasvalamit látunk, amire korábban nem volt példa. Pelé, Maradona… olyanok voltak, mint most Messi és Ronaldo – különbözőek, mégis igazi vadállatok a futball világában. Rájuk örökké emlékezni fognak. Csak élveznünk kell a játékukat és hálásnak kell lennünk. Remélhetőleg a jövőben is lesz két vagy három hozzájuk hasonló játékos. Lenyűgöző, amit ők adnak a futballnak.

Míchel Salgado

Mit gondolsz Sergio Ramosról és az eltiltásáról? Nem gondolod, hogy könnyebben büntetik őt a játékvezetők, mint másokat? 
Sergio nem fogadja el a kritikát. Ő a Real Madrid kapitánya, aki mindent belead a klubért. Az elmúlt években ő volt a világ egyik legjobb védője. 

A piros lapok? 
Ha agresszív karakterrel rendelkezel, azon nehezen lehet változtatni. Ha valaki azt mondja nekem, hogy van egy védő, aki szinte mindig sportszerű, akkor az első gondolatom mindig az, hogy ez nem hangzik túl jól.

Ha más lenne a személyisége, akkor ugyanilyen védő lenne? 
Nem. Ő mindent belead, irányít, ő személyesíti meg a csapat karakterét. Ha ilyen jó tulajdonságokkal rendelkezel, nem változtathatsz csak azért, hogy néhány részleten javíts. 

És a rekordszámú piros lap? 
Én csak a rekordszámú trófeákat látom. 

A galaktikus Real Madrid vagy a mostani? 
Különböző időkről beszélünk, de egy dologban mind egyetértünk: a Real Madrid nem a játék képére koncentrál, hanem a győzelemre. Ez a csapat a győzelemre tanít.

Forrás: marca.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK