Egytől egyig: Real Madrid – Grêmio (1-0)

Újabb trófeával gyarapodott a Real Madrid egyébként sem szegény vitrinje, hiszen a csapat az Abu Dhabiban megrendezett klubvilágbajnokság döntőjében 1-0 arányban legyőzte brazil ellenfelét. Most mi jövünk, illetve a már jól megszokott szubjektív értékelő, melyben egy tízes skálán pontozzuk a csapatok, a játékosokat és a mestert is, teljesítményük alapján. Mérkőzés utáni szubjektív rovatunk következik.

Csapatok

Real Madrid (8)
Igazából nem is kellett nagyon megizzadnia a srácoknak, és ezt ők is érezték. A vezetés megszerzése után némileg rá is ültek az eredményre, aminek azért annyira nem örültem, de ha őszinte akarok lenni, akkor bevallom, hogy most megtehettük. A Grêmio semmilyen fenyegetést nem jelentett Keylor kapujára, így az utolsó fél órában már gondolhattunk az El Clásicóra is. Volt néhány kiemelkedő játékosa a csapatnak, de összességében minden egyes csapatrész kivette a részét a játékból. A védelem előszeretettel szállt be az offenzívákba is, a középpálya, mint egység kiválóan teljesített, a csapat pedig egyértelműen más szintet és játékerőt képviselt, mint ellenfele. Megvan tehát a naptári év ötödik trófeája – ráadásul a klub történetében első alkalommal fordul ez elő –, ez pedig csodálatos teljesítmény, még akkor is, ha néha-néha hullámvölgybe került Zidane legénysége. Egy felejthetetlen év méltó megkoronázása volt ez a torna, most már készülhetünk az El Clásicóra.
Az olvasók pontszáma: 8,1

Grêmio (4)
Az első tíz percben meglehetősen magasan, keményen presszingeltek, ami annyira nem is tetszett a Real Madridnak, ráadásul emellé úgy rúgtak, mint a szomjas lovak. Ezt követően viszont a királyiak fokozatosan átvették az irányítást, és lényegében esélyt sem hagytak brazil ellenfelük számára, akik a labdával is csak elvétve találkoztak. Nem tudtak komoly ellenállást tanúsítani, így lényegében kaptunk egy edzőmeccset az El Clásico előtt. Köszönjük.
Az olvasók pontszáma: 5,4

Játékosok

A mérkőzés legjobbja – Luka Modrić (10)
Ahogy az azonnali reakcióban is írtam: ez az ember egy félisten. Egy óriási zseni. Nem kell nagy bátorság hozzá, hogy kijelentsem, Luka Modrić a földkerekség legjobb középpályása, és nemcsak most, hanem már bő három éve. Pontosan úgy, ahogy csapatának is ő a legfontosabb és legnélkülözhetetlenebb láncszeme. Hatalmas csalódottságot éreztem volna, ha ismét a gólok száma bizonyul döntőnek, és nem a horvát kapja meg a torna legjobbjának járó díjat, szerencsére azonban nem így történt. Itt, a tornán sem volt nála jobb, és nem csak a középpályások közül. Elképesztő. A tegnapi mérkőzésen jóformán nem volt rossz megoldása, úgy mozgatta a csapatot, ahogy arra szerintem senki más nem képes. Mindenhol felbukkant, kulcspasszokat osztott, ritmusváltásaival és testcseleivel gyakorlatilag a fél Grêmiót elküldte gyufáért, ugyanakkor ha a játék megkövetelte, csúszott-mászott a labdáért és bizony brusztolt keményen. Imádom, de hát ezt az embert lehetetlen nem szeretni. Lukita, maradj mindig olyan szerény és alázatos, amilyen vagy, és kérlek, soha ne vonulj vissza!
Az olvasók pontszáma: 9,7

Keylor Navas (6)
Első osztályú helyről nézhette végig, ahogy a horvát mágus kifújja az ellenfél játékosainak orrát. Egyébként a mezét sem kellett összekoszolnia, talán egyetlen egy alkalommal vetődött ki egy középre passzolt labdára.
Az olvasók pontszáma: 7,1

Dani Carvajal (7)
Védekezésben jól teljesített a spanyol, támadásban viszont haloványabb volt a megszokottnál. Az összjátékokban aktívan és jól vett részt, különösképp jól működött együtt a jobbra gyakran kihúzódó Lukitával. A mérkőzés végére látszólag elfáradt egy kicsit, de bízzunk benne, hogy az El Clásicóig kipiheni majd magát.
Az olvasók pontszáma: 7,5

Raphaël Varane (9)
Megtáltosodott a francia! Nyilván kellett az ellenfél is ehhez, de Varane olyan könnyedén lépett ki labdával a védelemből, mintha világéletében középpályást játszott volna. Jól ismerte fel, hogy ez a Grêmio ellen működhet, és többször is sikerrel tört előre, fölényt kialakítva ezzel a védőkkel szemben. Több alkalommal állt közel a gólszerzéshez is, ám nem volt szerencséje. Ami a védőmunkáját illeti, arra ezúttal nem volt túl nagy szükség, persze amikor kellett, biztosított hátul.
Az olvasók pontszáma: 8,3

Sergio Ramos (7)
Szelleme ezúttal Varane testét felhasználva játszotta a mélységi irányító szerepét. A viccet félretéve Sergio némileg szürkébb volt, mint társa, és mint az esetek többségében ő maga. A meccs előtti interjújában elmondta, hogy hát- és nyakfájdalmai is voltak a közelmúltban, valamint izomsérüléssel is küzdött, talán ez gátolta meg az aktívabb szerepvállalásban, vagy egyszerűen csak elővigyázatosságból nem ő volt az, aki fellépett a támadásokkal és kihozta a labdákat a védelemből. Nem sokon múlt viszont, hogy összehozzon egy büntetőt, ám a véleményes szituációban továbbengedte a játékot a játékvezető.
Az olvasók pontszáma: 7,4

Marcelo (8)
Nagyon aktív volt a brazil balbekk, aki mint mindig, most is inkább a támadások építésében remekelt, igaz ezúttal nem is kellett túl sokat védekeznie. Az esetek legnagyobb többségében jól kevergetett a balon, Iscóval is kiválóan működött együtt, meglehetősen sok problémát okozva ezzel hazája egyik legjobb csapatának.  
Az olvasók pontszáma: 7,9

Casemiro (7,5)
„Menjetek nyugodtan, majd én biztosítok!” – nagy valószínűséggel ez a mondat hagyhatta el brazil tankunk száját a mérkőzés kezdete előtt, hiszen ő egy személyben tette lehetővé, hogy Lukita és Toni is egy sorral feljebb léphessenek. A Grêmio – egyébként gyengébb minőségű – kontráinál mindig felbukkant, és természetesen szerelt is, a tőle megszokott keménységet alkalmazva. A támadásokba is megpróbált beszállni, persze lehetőségeihez mérten, egy jó lökete volt is. Az első félidőben kapott sárgája némileg frusztrált, hiszen a játékában mindig benne van egy második is, de szerencsére nem történt gond, így ott lehet a Clásicón.
Az olvasók pontszáma: 7,4

Isco (7)
Nem ez volt a spanyol legerősebb meccse, de rosszul sem teljesített. Nagyon sokat mozgott a pályán, nemcsak a támadók mögött, hanem a jobb és bal oldalon is rendszeresen feltűnt. Marcelóval egészítették ki a legjobban egymást, és valóban a brazil elé vagy mögé húzódott ki a legtöbbször. Passzokban azért többet vártam tőle, hiszen a kapu elé betett labdáiból több is pontatlan volt, így kevésszer sikerült helyzetbe hoznia a támadókat. A második félidő közepére láthatóan elfáradt, így cseréje indokolt volt.  
Az olvasók pontszáma: 7,3

Toni Kroos (7)
A középpályán őt éreztem a leginkább súlytalannak tegnap este, nem tudta azt a játékot hozni, amit tőle megszokhattunk. Elmaradtak a Toni-féle forintos passzok, és bizony több alkalommal is úgy tűnt, hogy fejben nem teljesen a mérkőzésen jár, így többször is megelőzték, amikor elmélázott. A második játékrészben jobban teljesített, mint az elsőben, ám összességében így is elmondható, hogy sokkal többre képes. Most persze ennyi is elég volt.
Az olvasók pontszáma: 7,5

Cristiano Ronaldo (8)
Ha csak a játékát vesszük figyelembe, nem állíthatjuk, hogy ez volt a portugál legjobb meccse, és még csak azt sem, hogy a jobbak közé tartozott volna. Ettől függetlenül megint képes volt megteremteni a különbséget, köszönhetően szabadrúgásból szerzett találatának. Duplával is zárhatta volna a mérkőzést, ám második – nagyon szép – találatát érvénytelenítette a játékvezető, véleményem szerint jogtalanul. A videóbírót hiába próbálta segítségül hívni, a játékvezető fittyet hányt kérésére.
Az olvasók pontszáma: 8,4

Karim Benzema (4)
Benz nagyúr ismét ott volt a pályán, és örömmel konstatálta, hogy alattvalói összehoznak számára egy újabb trófeát. A viccet félretéve: a kapura teljesen veszélytelen volt. A labda nélküli munkája az egyetlen, ami értékelhető, hiszen többször is sikerrel nyitott területet társainak, viszont több támadás is elakadt rajta, ha hozzákerült a játékszer. Szidni nem fogom, de sokkal többet várok tőle…
Az olvasók pontszáma: 4,6

Cserejátékosok

Lucas Vázquez ()
Csapata első cseréje volt, Iscót váltotta, ám igazán emlékezetes momentumra nem futotta tőle. Volt egy ígéretes elfutása a szélen – Luka labdáját követően –, ám pontatlanul centerezett, így helyzet sem lett belőle.  

Gareth Bale ()
Későn érkezett a walesi, ám nagy örömmel töltött el, hogy ismét jól szállt be a mérkőzésbe. Kapott egy nagyot valamelyik brazil játékostól, akkor felszisszentem, de szerencsére nem esett baja. Könnyedén nyargalt a pályán, nem okozott számára nehézséget megverni az ellenfél játékosait, és egy kis szerencsével még a gólszerzők közé is feliratkozhatott volna. Bíztató és örömteli jelek.

Edzői teljesítmény

Zinédine Zidane (8)
Nyolc trófea kevesebb mint két év alatt, ráadásul úgy, hogy nem veszített még döntőt a csapattal. Egy olyan edzőről beszélünk, aki első komolyabb feladatát a Real Madridnál kapta. Remélem, hogy mindenki érzi, ez óriási dolog. Tudom, hogy brutális kerettel dolgozik, mióta megérkezett, de senki ne gondolja azt, hogy könnyű véghez vinni, amit ő tett. Egyáltalán nem az, sőt… Hibái persze neki is vannak, megvannak a gyengepontjai, de nem tudok elképzelni nála alkalmasabb embert a Real Madrid kispadjára. Tudom, hogy szerelmes Benzemába, és igen, én sem örültem annak, hogy Asensio csak 20 percet, míg Ceballos egyetlen minutumot sem kapott a tornán, de ez volt idén az ötödik trófeája, és erre még senki nem volt képes a Real Madridnál. A tíz pont nem jár, mert több ponton sem értettem vele egyet: nem használta ki minden cserelehetőségét, pedig ezek pont olyan meccsek, ahol az eddig kevesebb időhöz jutó játékosok is beszállhatnának, mindenféle rizikó nélkül. Nem lett volna kötelező ragaszkodnia Benzema játékához sem, hiszen így Mayoral is csak nézelődni utazta át a világot. Annak viszont örülök, hogy Bale-t okosan, fokozatosan próbálja meg terhelni. Egy szó mint száz, nem tökéletes a francia, és rengeteg kritika éri őt, de meg lehet próbálni utána csinálni. Eddig senkinek sem sikerült még az, ami neki igen.
U.i.: Ettől függetlenül többen 1 vagy 5-6 pontokkal díjazták az ő teljesítményét, számomra érthetetlen módon. Persze, értem, hogy divat „benzemázni”, engem sem tölt el elégedettséggel a francia játéka és játszatása, de könyörgöm, most nyertünk egy újabb címet, ráadásul azt sem lehet mondani, hogy a csapat rosszul játszott volna. Persze most, amikor nem ívelgettünk, az volt a baj, hogy rövidpasszos játékot játszik a csapat. Túlságosan el vagyunk kényeztetve, és el sem tudom képzelni, milyen világvége hangulat lesz (meg persze a takarodjmocskoszidane kommentek), ha esetleg idén nem nyerünk Bajnokok Ligáját… A szurkoló bizony nagyon hamar felejt.
Az olvasók pontszáma: 5,8

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK