16 pont, 16 ok

A Celta Vigo elleni döntetlennek köszönhetően a Real Madrid hátránya 16 pontra nőtt a listavezető Barcelonával szemben a spanyol bajnokságban, ami azt jelenti, hogy hihetetlenül nagy kihívás előtt állnak a blancók, ha a céljuk a címvédés. Ez már akkora pontkülönbség, ami csak kevesek szerint dolgozható le, mindenesetre a Marca 16 pontban összeszedte az okokat, amelyek szerintük a kialakult hátrányhoz vezettek.

1. Ter Stegen vs. Keylor

A két kapus teljesen ellentétes bajnoki idényt élt meg eddig. A német esélyes a Zamora-díj megnyerésére, és jelenleg a futballvilág legjobbjai közt tartják számon. Keylor Navas hullámzó teljesítményt mutatott, leginkább a sérülései miatt, Zidane pedig védelmébe vette, miközben a klub Kepát szerette volna megszerezni. Ter Stegen mindössze 7 gólt kapott, ami 0.39-es meccsenkénti átlag, Navas mutatója pedig 10 meccsen 10 gól.

Keylor vs. Ter Stegen

2. Középső védők

A Real Madridot folyamatosan sújtja Sergio Ramos és Raphaël Varane hiánya, így Nacho Fernández lett az idény legtöbbet használt középső védője. Jesús Vallejo alig kapott szerepet a bajnokságban. A Barcelonánál teljesen más a helyzet. Gerard Piqué és Samuel Umtiti erős védőfalat alkottak, amíg a francia meg nem sérült, de Javier Mascherano is jól teljesített, és ugyanez elmondható a későn beszálló Thomas Vermaalenről is.

Középső védők

3. A szélső védők által biztosított (vagy nem biztosított) előnyök

Marcelo és Jordi Alba helyzete tökéletesen mutatja a klubok helyzetét is. A spanyol remekül megérti magát Lionel Messivel, folyamatosan jó játékkal rukkol elő. Marcelo a sérülése óta szenved, rengeteg hibával játszik. A Celta elleni mérkőzésen vétette a legutóbbit, amikor a blancók a másodi gólt kapták. Ha még hozzá vesszük Dani Carvajalt és Achraf Hakimit, akkor a Real Madrid szélső védői egyetlen gólpasszt tudnak felmutatni. Nélson Semedo, Sergi Roberto és Alba 11-et számlálnak.

Szélső védők

4. A B csapat szerepe

A Barcelona cserejátékosai meccseket döntöttel el. A Getafe elleni győzelmük Denis Suárez és Paulinho találatainak köszönhető, a Sevilla ellen Paco Alcácer tudott duplázni. Gerard Deulofeu az idény elején szerepelt kiválóan, Vermaalen pedig nagyszerűen pótolta Umtitit. Az előző idényben a Real Madrid a rotációnak köszönhetően ért el hatalmas sikereket; ami sajnálatos módon idén nem érhető tetten a klub háza táján, egyedül Dani Ceballos góljai bizonyultak döntőnek az Álaves ellen.

B csapat

5. Zidane és Valverde

Ernesto Valverde a Barcelona nyugodt arca, aki szép lassan halad a bajnoki cím felé. A nem túl kellemes nyár után kiválóan beilleszkedett a szerepébe, még úgy is, hogy Neymar távozott a csapattól. Zidane ennek teljesen az ellentéte. Dühösnek tűnik, nyilvánosan tagadta a klub Kepa iránti érdeklődését. Úgy tűnik, hogy a francia nem találja a megoldást a lejtőn lévő csapat számára.

Zidane és Valverde

6. Csatárkérdés

Karim Benzema két gólt jegyez, Cristiano Ronaldo négyet, Gareth Bale szintén. Lionel Messi mindeközben 16 bajnoki találatnál jár, Luis Suárez pedig 11-nél. A Barcelona támadói hihetetlenül termékenyek, nagyban hozzájárultak ezzel a klub 48 góljához. A blancók mindösszesen 32 gólnál járnak.

Benzema

7. Messi és Cristiano

Miközben Ronaldo magasba emelhette ötödik Aranylabdáját, az aktuális idénye messze elmaradt a várttól. Egy eltiltásnak köszönhetően ki kellett hagynia az első négy bajnokit, és azóta sem találja a ritmust. Mindössze négy gólt szerzett 13 mérkőzésen, és a katalánok elleni sorsdöntő bajnokin sem tudta bevenni az ellenfél hálóját. Messi idénye eddig kiváló.

Messi és Cristiano Ronaldo

8. Az új igazolások

Zidane számára kényelmetlen az új igazolások kérdése, mindenesetre az sem látató, hogy a nyári érkezőkben megbízna. A Celta Vigo ellen egyikük sem játszott, miközben Valverde megtalálta a módját, hogy minden új érkezőből kihozza a legjobbat. Semedo és Paulinho is kiválóan beilleszkedett a csapatba, Dembelé és Coutinho pedig lényegében egyszerre indulnak.

Paulinho és Varane

9. A csapat motorja

A Real Madrid egyik legfőbb problémája a középpálya, ami egy futballcsapat szíve. Luka Modrić és Toni Kroos közel sem hozzák az előző idényben látott szintet. Ennek az oka lehet fáradtság, mindenesetre a páros szenved. Katalóniában közben Busquets ismét csúcsformában van, Iniesta pedig két sérülés között is kiválóan teljesít.

Kroos vs Busquets

10. Éhség vagy jóllakottság

Ezt Álvaro Benito írta le a legjobban: „A Real Madridnak vissza kell nyernie a sikeréhséget, egy olyan csapat szellemiségét, amely még semmit nem nyert.” Talán a Bajnokok Ligája és a bajnokság megnyerése után a csapat elveszítette a motivációját, és olyan helyzetben találta magát, mint a Mourinho-érában, miután rekordpontszámmal hódították el a bajnoki címet.

Bajnokcsapat

11. A hiányzók

A Barcelona nemrég elvesztette Umtitit, de nem érezte meg, ahogy Sergi Roberto, Jordi Alba vagy Luis Suárez hiányát sem. Ousmane Dembélé hosszú kiesése szintén nem hátráltatta a csapat támadásait. A Real Madrid viszont nagyon megérezte Ronaldo, Bale és Carvajal hiányát is. Amikor Ramos sérült vagy eltiltott volt, a csapat védelme teljesen szétesett.

Umtiti

12. Bernabéu vs. Nou Camp

A Barcelona egyetlen kivétellel megnyerte összes hazai meccsét, a stadionjuk újra erődítménnyé vált. A Real Madrid szenved hazai pályán, kilenc itt lejátszott meccsükből ötöt nyertek meg.

Bernabéu

13. Távozók

Maga Ronaldo nyilatkozta, hogy a csapat erős volt Morata, Pepe és James távozása előtt. Vallejo még nincs azon a szinten, hogy megfelelően pótolja portugál elődjét, Morata és James helyett pedig senki nem lő gólokat. A katalánoktól Neymar távozott, de nem érezték meg a hiányát.

Pepe és Neymar

14. Szurkolók

A Barcelona nézőszáma valamivel csökkent ebben az idényben, bár ez köszönhető a katalán függetlenségi küzdelemnek is. Mindenesetre azok, akik kilátogatnak a stadionba, feltétel nélkül kiállnak a csapatuk mellett. A Bernabéuban már nem ilyen kellemes a hangulat. A szurkolók fütyülik a formán kívüli Benzemát, de az egyébként is önbizalom-hiányos csapatra is plusz nyomást helyeznek.

Szurkolók

15. El Clásico

Az ünnepek előtti klasszikuson a címvédőnek megvolt a lehetősége arra, hogy csökkentse a hátrányát és megnyerje a „hatpontos” meccset. 3-0-s győzelmének köszönhetően azonban a Barcelona örülhetett. Ha a hazaiak nyertek volna, 8 pontra csökkent volna a különbség, ehelyett 14 pontra nőtt.

El Clásico

16. Egy mérkőzéssel kevesebb

A Klubvilágbajnokságon való részvétele miatt a Real Madrid egy mérkőzéssel kevesebbet játszott, mint legfőbb riválisa. Amennyiben ez az összecsapás megtörténik, a különbség akár három ponttal is csökkenhet.

Forrás: Marca
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK
Xavi
Tovább

Xavi: Győzelmet érdemeltünk volna

A Barcelona vezetőedzőjének nyilatkozata a Real Madrid elleni vereséget követően. „Mindenki láthatta, hogy mi történt. Nyugodtan megbüntethetnek. Ott…