Egytől egyig: Real Madrid – Deportivo (7-1)

Kiszakadt végre a gólzsák, így hosszú ideje nem látott győzelmet aratott a csapat, és remélhetőleg a szerencse is visszapártolt a srácok mellé a Deportivo elleni bajnokin. Most, hogy vége ennek a kisebb csodának, ismét értékelünk, a már jól megszokott módszert alkalmazva. Egy tízes skálán fogjuk pontozni a csapatokat, a játékosokat és a mestert is. Mérkőzés utáni szubjektív rovatunk következik.

Csapatok

Real Madrid (9,5)
Valahogy így kell bajnokhoz méltó módon felállni a padlóról, több tökéletesen bevitt ütést kiheverve. Tudom, hogy még így is sokan fanyalognak majd, hiszen a csúf és rossz Zizou egy időre megmenekül a média és a szurkolók kereszttüzétől, és tisztában vagyok azzal, hogy sokan egyáltalán nem tudnak örülni a győzelemnek, legalábbis ez derül ki a kommentszekcióból. Érteni mondjuk nem értem őket, de az én örömömet nem tudják elvenni. Úgy érzem, visszakaptam a kedvenc csapatomat – lehet, hogy korai ezt kijelenteni, de egy meccs erejéig biztosan így volt. Itt kérem volt játék, járt a labda, rengeteget mozogtak a bogyót épp nem birtokló játékosok is, és hát úgy elvertük a Deport, hogy azt még Anthony Joshua is megirigyelné. Tudom, tudom, ez csak egy Deportivo volt… Én rohadtul nem így gondolkodom, főleg azok után, hogy az elmúlt hetekben és hónapokban még a Deporhoz hasonló szintű csapatok ellen is csak szenvedtünk. Most végre fordult a kocka, és bár Fortuna a mai meccs elején is felmutatta nekünk a középső ujját (Marcelo kapufára csorgó lövése után ez volt a reakcióm a jegyzetelés közben: aogjaojghdsjopghsjéhgésdjlhffa. Szerencsére még minden billentyű működik…), a srácok viszont erre magasról tettek, és jól az arcába röhögtek. Így kell ezt. Bejött a formációváltás, a 4-3-3-nak köszönhetően többen is visszakerültek eredeti pozíciójukba, ami szemmel láthatóan jó hatással volt a kollektív teljesítményre. Végre láthattunk pofás összjátékokat, és nem, a játékunk közel sem a beadásokra épült. Jó volt nézni a meccset, és ilyet talán másodjára érzek a jelenlegi idényben. Bízom benne, hogy amit ma láttunk, az jelenti a fordulópontot ebben a kaotikus szezonban.
U.i.: A tíz pont csak azért nem jár, mert a Dépor gólja előtt a csapat megint a „Hogyan ne védekezz…” című könyv első fejezetének legelső pontját vette elő, asszisztálva ezzel a vendégeknek. Jó lenne, ha ilyen többször nem fordulna elő.
Az olvasók pontszáma: 8,4

Deportivo (4)
Az idei eredményeik és játékuk tudatában nem vártam tőlük túlságosan sokat, mondjuk arra nem számítottam, hogy egy hetessel távozhatnak haza. Rosszkor voltak rossz helyen, hiszen tudnivaló volt, hogy egyszer megtörik a csapat negatív szériája, ám nyílván remélték, hogy nem pont ellenük történik meg mindez. Volt azért jó egyéni teljesítmény náluk is, gondolok itt elsősorban Rubén kapusra, aki úgy kapott hét gólt, hogy egyébként bravúrokat bemutatva védett. Köszönjük nekik, hogy állták a sarat, és reméljük, nem tekintik személyes ügynek a mait.
Az olvasók pontszáma: 4,2

Játékosok

A mérkőzés legjobbja – Nacho (10)
Óh, Nachete… Hát lehet téged ennél jobban szeretni? Imádom ezt a srácot, és nem csak a mai meccs miatt. Rá tényleg bármikor számíthatunk. Ezúttal lőtt két gólt, Bale találata előtt ő szerezte vissza az ellenféltől a labdát, volt egy nagy mentése, és hát teljesen elérzékenyült a dupláját követően. Habfehér szíve megállás nélkül viszi előre, nem véletlen, hogy a mérkőzés folyamán többször is őt éltette a Bernabéuba kilátogató majd’ nyolcvanezres szurkolóhad. Madridban – és úgy vélem a világ minden táján – értékelik a hozzá hasonló harcosokat, főleg akkor, ha életükben még egyetlenegyszer sem voltak hajlandók más csapat mezét magukra ölteni. Becsüljük meg ezt a srácot, mert nagyon ritka napjaink elanyagiasodott futballjában a hozzá hasonló labdarúgó és EMBER.
Az olvasók pontszáma: 9,5

Keylor Navas (6)
Volt egy nagy védése a mérkőzés végén, ennek ellenére nem gondolom, hogy túl jó meccse lett volna. Többször is bizonytalan volt, amikor a társak játékba hozták, ráadásul a védők hibái mellett valamelyest neki is szerepe volt a kapott gólban. Az ötösön belül minden labda a kapusé kellene hogy legyen, ő viszont nem érte el a középre érkező játékszert, kivetődésével ráadásul teljesen üresen hagyta a kaput – az már más kérdés, hogy senki nem segítette ki. Ezen kívül is volt egy meredeken középre ütött labdája, és csak Andonén múlt, hogy abból nem kaptunk gólt.
Az olvasók pontszáma: 6,8

Dani Carvajal (8)
Jól játszott a spanyol jobbhátvéd, még akkor is, ha gól és gólpassz nélkül fejezte be a mérkőzést. Neki és Bale-nek köszönhetően meglehetősen erős volt a csapat jobb oldala, nagyon jól működtek együtt, és több esetben is a spanyol nevéhez fűződött az utolsó előtti passz. Némi szerencsével és egy jobban helyezett labdával akár gólt is szerezhetett volna. A Dépor ellentámadásaival kivétel nélkül visszaért, több fontos szerelést is bemutatott. A gólt megelőző szituációban őt hibáztatnám a legkevésbé – lehet, hogy puhánynak tűnt, de véleményem szerint szabálytalanul, könyökkel lökték őt, a sípszó mégis elmaradt.
Az olvasók pontszáma: 7,1

Raphaël Varane (6,5)
A szezon egyik legstabilabban teljesítő játékosa a francia, a mai viszont nem az ő meccse volt. Több tisztázása is volt a védelem közepén, ugyanakkor a Deportivo gólja előtt rendkívül rosszul helyezkedett, és azt megelőzően is volt egy labdavesztése, amely után Casemiro akadályozta meg, hogy komolyabb helyzet alakuljon ki a hazai kapu előtt. Sokkal kevesebbet járt fel a támadásokkal, mint Nacho, egy szögletet követően viszont az ő csúsztatásából szerezte meg második gólját spanyol kollégája, így a francia is feliratkozott a gólpasszt adók listájára. Volt már tehát jobb meccse, most viszont ez is bőségesen belefért.
Az olvasók pontszáma: 7,5

Marcelo (8)
Marci ma megmentette a szélsőhátvédjeink becsületét! Az elmúlt hetekben folyamatosan arról cikkeztek az újságok, hogy a tavalyihoz képest Marcelo és Carvajal is rettentően kevés gólpasszt ad – ami persze igaz is –, most viszont a brazilnak hála elkezdték a felzárkózást. A Marcelo-Ronaldo páros is jól működött a balon, ráadásul a brazil balbekk két gólpasszt is osztott. Ha Fortuna egy kicsit hamarabb abbahagyja fiaink szívatását, akkor akár gólt is szerezhetett volna, így viszont be kell érnie egy kapufával. Pontszámán és megítélésén csak az ront, hogy a Dépor góljánál megint lemaradt, mint a borravaló.
Az olvasók pontszáma: 7,4

Casemiro (9)
A brazil idényének eddigi legjobb teljesítménye volt a mai. Egy az egyben verhetetlen volt, egyszer sem sikerült túljárni az eszén, ennek köszönhető, hogy tíz labdaszerzéssel fejezte be a mérkőzést, amelyek között azért bőven volt olyan, ami nélkül komoly gondba kerülhetett volna Keylor és a csapat is. A labdát birtokolva volt egy-két suta megmozdulása most is, de alapvetően sokkal hatékonyabb és pontosabb volt, mint az elmúlt hetek folyamán.
Az olvasók pontszáma: 7,6

Toni Kroos (8)
A taktikai hadrend megváltozásának egyik legnagyobb nyertese a német, horvát társával együtt. Ma újra láthattuk azt a Toni Kroost, aki valamikor az ősz folyamán tűnt el. Rengeteget mozgott, még védekezett is (!), és Marcelo mellett ő osztotta a legtöbb kulcspasszt – nem csak szabadrúgásból és szögletből. Sarkrúgásból egyébként egy gólpasszt is jegyzett, a mérkőzés végén pedig ő maga is vállalt egy veszélyes lövést, ami elkerülte a kaput. Sokkal szimpatikusabb ez a Toni, mint az, aki a Villarreal ellen kísérte jó távolról az ellenfél támadásait.
Az olvasók pontszáma: 7,7

Luka Modrić (9)
Végre úgy működött a duó, mint az, amelyet a világ legjobb középpályás párosaként emlegetett mindenki. Lukita láthatóan élvezte, hogy végre azt csinálhatta, amihez a legjobban ért. A hadrend átalakulásának köszönhetően sokkal kevesebb védekező feladata volt, hiszen Carvajal oldalán Bale is visszajárt segíteni, így neki nem kell annyiszor oldalra kizárnia, mint a gyémánt alakzat alkalmazásakor. Így tényleg csak arra kellett koncentrálnia, amiben a legjobb, és azt ma is pazarul csinálta. Ő volt a csapat motorja és mozgatórugója, a kapocs a védelem és a középpálya között. Góljával – amit egyébként a meccs legszebb összjátéka előzött meg – feltette a koronát teljesítményére.
Az olvasók pontszáma: 8,5

Gareth Bale (9,5)
Továbbra is tartom, hogy ő a legnagyobb téli erősítés számunkra. Elképesztő formában tért vissza, és csak imádkozni tudok, hogy ilyen ütemben tudja folytatni az idény végéig. Egyértelműen ő volt a legjobb támadónk ma, és egyben a legmagabiztosabb is. Felszántotta a pályát, szinte minden megmozdulása ült, állandó veszélyt jelentett az ellenfél védelmére. Teljesítményét két góllal koronázta meg, melyek közül az elsőt még biztosan fogjuk emlegetni. Így tovább, Bélám!
Az olvasók pontszáma: 9,3

Cristiano Ronaldo (8)
Eredeti posztján, a támadósor bal oldalán kapott szerepet, így végre nem a 9-es pozíciójában kellett birkóznia a védőkkel. Ehhez nyilván kellett a Dépor is, de láthatóan jobban érezte magát ebben a rendszerben, ráadásul a csapat is többet profitált így a jelenlétéből. Rengeteget mozgott, visszajárt a labdákért, nagyon akart, és végre megszakadt a rossz szériája: egy meccs alatt fele annyi gólt lőtt, mint eddig a bajnokságban összesen. Lukitának adott gólpassza pedig sejtelmesen árulkodik arról, hogy van még benne bőven zsenialitás. Hasonló folytatást, mester!
Az olvasók pontszáma: 8,2

Borja Mayoral (6)
Nagy meglepetésre a kezdőcsapatban kapott helyet, amit láthatóan nagyon szeretett volna meghálálni. Épp emiatt néha talán túl is pörögte a dolgokat, ám a gólhoz több alkalommal is közel került, pechjére egyszer sem sikerült a labdát a hálóba juttatnia. Az látszik, hogy technikailag sokkal kevésbé képzett, mint Benzema, és az összjátékokban is nehezebben használható, de szégyenkeznie nem kell a teljesítménye miatt. Lesz ez még jobb is!
Az olvasók pontszáma: 6,2

Cserejátékosok

Karim Benzema (6)
Benz nagyúr visszatért, él és virul! Jól érezte magát a BBC-ben, Ronaldóval folyamatosan cserélgették helyüket, a francia nem szeppent meg a bal oldalon sem. A meccsre mondjuk nem volt nagyobb hatással, mint Borjita.
Az olvasók pontszáma: 5,7

Mateo Kovačić (6)
Extra sebességet jelentett a középpályán, és ha kicsit pontosabb, akkor akár gólpasszt is adhatott volna Ronaldónak.
Az olvasók pontszáma: 5,8

Lucas Vázquez (8)
Ő az, akinek teljesen mindegy, hogy 10 vagy 90 percre kell beszállnia, biztos, hogy a szívét-lelkét otthagyja majd a pályán. Nemcsak Kova, ő is adott egy újabb löketet a csapatnak, jól játszotta meg az 1v1 szituációkat, végül pedig feliratkozhatott a gólt előkészítők listájára. Grande Lucas!
Az olvasók pontszáma: 6,5

Edzői teljesítmény

Zinédine Zidane (8)
Ma minden döntése őt igazolta. A formációt illetően jól választott – nem, nem arról van szó, hogy végső elkeseredettségében már a 4-3-3-hoz folyamodott… –, hiszen a mai Dépor ellen ennél hatékonyabb szerkezetet nehezen tudtunk volna elképzelni. Meglepetésként hatott Mayoral játszatása, de örülök, hogy végre egy fiatal belekóstolhatott abba, hogy milyen a nagyokkal játszani. A cseréit is jól választotta meg, ezúttal tényleg minden lépése mögött volt logika. Ettől persze most nem lett nagyobb taktikus, nem lett jobb edző, de talán ma elindult azon az úton, ami ennek irányába vezet. Mindenki tudja, hogy mekkora fontossággal bír egy ilyen győzelem egy ilyen időszakot követően.
Az olvasók pontszáma: 7,8

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK