Nacho Fernández: Példakép a jövő nemzedéke előtt

Nacho Fernández. Nem túlzás azt állítani, hogy a Real Madrid szurkolóin kívül igen kevés embert hoz lázba, ha meghallja a 28 esztendős spanyol védő nevét. Nem vele vannak tele a címlapok, nem kopogtatnak ajtaján megállás nélkül a nagyobbnál nagyobb cégek a különböző marketingszerződéseket lobogtatva, mégis egy igazi példakép lehet a jövő nemzedéke előtt.

Könnyen megeshet bárkivel, hogy hiába tölt egy egész hetet Madridban, még keresve sem fog találni olyan embert, aki Nacho feliratú habfehér mezben mászkál a spanyol főváros utcáin. Ugyanakkor legalább ennyire biztos, hogy ha egy kisgyerek egy ilyen mezt viselve közelítené meg a Santiago Bernabéut, az idősebb generáció rögtön megtapsolná őt emiatt.

Nacho egy igazán megbízható helyettessé vált Zinédine Zidane irányítása alatt. A francia tréner érkezését megelőzően egyszer sem fordult elő, hogy a saját nevelésű védő zsinórban hat bajnoki mérkőzésen is pályára lépett volna a Real Madrid első csapatában. Ez az előző idényben háromszor is megtörtént. Korábban keményen harcolt a kiemelkedésért José Mourinho, Carlo Ancelotti és Rafa Benítez kezei alatt is. A portugál három év alatt kilenc bajnokin biztosított számára játéklehetőséget, a védő közben folyamatosan ingázott a Castilla és az első csapat között. Benítez viszont már fél év alatt többször nevezte a spanyolt a kezdőcsapatba, mint elődje a teljes irányítása alatt.

Az igazi áttörés azonban a tavalyi idényben érkezett el: Nacho 24 bajnokin volt a kezdőcsapat tagja, háromszor kezdett a Bajnokok Ligájában, a szezon végén pedig duplázást ünnepelhetett. A spanyol védő idén jó eséllyel pályázik arra, hogy megugorja tavalyi, 3197 játékpercét, hiszen mostanáig 2347 minutumot töltött a pályán. Ezt úgy teljesítette, hogy öt alkalommal kezdhetett a Bajnokok Ligájában, 13-szor pedig a bajnokságban.

Ha néhány szóval kellene összefoglalni a védő 17 éve tartó madridi pályafutását, akkor a következőket választanánk: alkalmazkodó, megbízható, türelmes, egyszerű, szerény. Nacho az, aki sohasem panaszkodott a csapaton belüli hierarchiában elfoglalt pozíciója miatt. A távozás lehetősége is csak egyszer fordult meg a fejében, ám hozzá kell tenni, hogy teljesen érthető módon. Az AS Roma érdeklődése felkeltette a figyelmét, a lehetséges transzferről pedig csak ennyit mondott:  „Nem játszhatok minden idényben 15 mérkőzést.”

Azóta viszont nagyot fordult a világ. Akármekkora nyomás alatt is van most Zidane, Nachóba vetett hite már sokkal többet hozott a konyhára, mint amennyibe a védő a klubnak valójában kerül. Az utánpótlásból érkező Nacho hetente nagyjából 70 ezer eurót keres, amivel a keret egyik legalacsonyabb bérével rendelkező játékosának mondhatja magát. A válogatott védő ráadásul karrierje csúcsán van, az idei szezonban megduplázta a Real Madridban szerzett találatainak számát is. Alig egy hete a Deportivo kapujába kétszer köszönt be, és egyébként is magas szintű teljesítményét megkoronázta egy, a gólvonal előtti tisztázással.

Nem, Nacho nem a tökéletes hátvéd prototípusa, hiszen alkalmanként ő is képes hibákat véteni, de melyik védő nem hibázik a madridi négyesből? Zidane feltétel nélküli bizalmát sokoldalúságával sikerült elnyernie. A pályafutását a Complutense Alcalá csapatában box-to-box középpályásként kezdő védő a védelem bármely pontján bevethető, és a kezdeti időszak tapasztalatainak köszönhetően szélső hátvédként a támadásokhoz is tud csatlakozni. Egyszerűen hihetetlen tény, hogy a 28. életévét alig egy hete betöltő játékos még soha nem szorult partvonalon kívülre sérülés miatt, és ez nagyon nagy jelentőséggel bír egy olyan klubnál, ahol az orvosok és az erőnléti edzők rendszeresen foglalkoztatva vannak.

Nachót a spanyol média gyakran emlegeti a Real Madrid svájci bicskájaként, hiszen ő tipikusan az a játékos, aki bár mindig kéznél van, sokan mégis csak akkor „veszik elő”, ha igazán nagy szükség van a „használatára”. Ez az előny viszont egyben hátrány is, hiszen értelemszerűen, ha minden rendben van, kevesebbet játszik, mint a többiek.  

A Deportivo elleni találatainál az volt az ember érzése, hogy Nacho rendelkezik egy támadó ösztöneivel is, és akkor még nem is beszéltünk a Cultural Leonesa elleni ollójáról, amit Zidane így jellemzett: „Szebb volt, mint a 2002-es BL-döntőben szerzett gólom.”

A Bernabéu megannyi puristája számára ő az egyetlen igazi canterano az első csapatban, hiszen ő az, aki ténylegesen itt töltötte a teljes pályafutását, soha nem szerepelt még kölcsönben sem más csapat színeiben. Mindemellett, ha a Real Madrid kapitányi hierarchiáját tekintjük, Sergio Ramos, Marcelo, Cristiano Ronaldo és Karim Benzema után ő következik a sorban, hiszen a királyiaknál mindig a csapatot legrégebb óta erősítő játékos kapja meg a karszalagot. Kétség sem férhet hozzá, hogy Nacho kinevezése meglehetősen népszerű lépés lenne a szurkolók körében.

Igazi madridistaként Nacho a hivatás iránti elkötelezettséget, a kemény munkát testesíti meg, amit értékelnek a Santiago Bernabéu falain belül. Gyerekkorában egészségügyi problémákat küzdött le annak érdekében, hogy végigjárhassa a ranglétrát. Semmire sem vágyik jobban, mint hogy ott fejezhesse be pályafutását, ahol az ténylegesen elkezdődött. Nacho egy olyan játékos, akire a sociók is bátran hivatkozhatnak: ő egy közülük, aki ugyanazokat az álmokat dédelgeti.

2016 márciusában a szurkolók az „izzadjatok meg a mezért” feliratot viselő molinóval várták a játékosokat a Celta elleni meccsen – a derbin elszenvedett vereséget követően -, ám egyértelmű, hogy az ehhez hasonló üzeneteket nem Nachónak szánják. Ő azon játékosok közé tartozik, akik indokolttá teszik a drága mosópor használatát.

Helyénvaló, hogy Nacho a 6-os mezszámot viseli Madridban. Korábban olyan gazdái voltak ennek a meznek, mint Fernando Hierro, Manolo Sanchís vagy épp Vicente del Bosque, aki egyébként felfedezte a 9 éves Nacho Fernándezt.

Lehet, hogy Nachónak sosem lesz szobra Madridban, sőt az sem valószínű, hogy szektort neveznének majd el róla a Santiago Bernabéuban. Nehéz elhinni, hogy bármilyen tisztelebeli pozíciót vagy tisztséget töltene majd be a klub életében. Ha egyszer eljön az ideje, talán majd az U12-es csapat edzőjeként köszön vissza, annak a korosztálynak a trénereként, amelyben ő is kezdett a klubnál. Ő az a srác, aki példaként marad az utókornak, aki igazi idol lehet azon fiatalok számára, akik a 21. században szeretnének egy őszinte, hiteles cselekedetet követni. Mert bizony Nacho igazán ritka kincs az elanyagiasodott futballvilágban, amelyben sajnos a pénz és az önös érdekek már réges-rég felülemelkedtek a klubokon és a hűségen.

Forrás: espn.in, penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK