Egytől egyig: Levante – Real Madrid (2-2)

Pontvesztés a ligában. Ez nagyjából olyan hétköznapi esemény idén, mint 28-as villamoson a pisaszag. És még a bukéja is olyan. Az ősszel, még magunk által is félig-meddig viccesen emlegetett BL-indulás kiharcolása mára komoly küzdelemmé változott, nekünk pedig újra és újra hálás feladatunkká válik lepontozni ezeket a tüszős mandulagyulladás élvezeti értékével egyezést mutató teljesítményeket. Kapar is a torkom. A francba. Na essünk neki.

Csapatok

Levante (6)

Elegendő igyekezettel asszisztáltak a madridiak által kijelölt nemes küldetéshez, ami a P.O.N.T.V.E.SZ.T.É.S. fedőnevet kapta (Pedig Olyan Nagyon Támadtunk Védekeztünk, Erre Szerencsétlenségek Történnek Éppen Sajnos), és ez két gólra is elegendő volt ezúttal. A hazaiak mestere még jófej is volt, mert közismerten gólveszélyes támadóját a hajráig jegelte, de Pazzini nem fagyott le ettől, nem úgy, mint a világ madridistáinak ábrázata attól, amit az eredményjelző intett be lendületesen. Mentális erejük számlájára írható, hogy a kapott gól után nem omlottak össze, nem nyugodtak bele az egygólos vereségbe, hanem kapaszkodtak mindvégig az utolsó szalmaszálba, aminek a másik végén egy egész szalmabála volt, rajta egy masni és egy üdvözlőkártya: „A Real Madrid védelmétől, szeretettel.”
Az olvasók pontszáma: 7,29

Real Madrid (4)

A játékosok jelentős része úgy gondolta, hogyha a mez, meg a séró rendben van, a Levantét meg továbbra sem követi a lőtéri kutya sem az Instagramon, akkor ez a meccs majd szépen behúzza önmagát, hiszen jobbak vagyunk, és ezt vallásosan el is hittük. Nyilván a hit sokat segít, hiszen láthattunk tévében fantom gerincműtétet is, de azért a „koronás akármiért” ott a mez elején (ami nem az adidas logó) ma kevesen tudták szívvel belepréselni az izzadtságot az öltözékbe. Az a nagy büdös helyzet, hogy ez már a becsület, meg az akarat fogalomkörébe köpött bele egy jól irányzottat. Ha nyűg a liga, mert a katalán rivális úgy veri ránk a kört, hogy az könnyet csal a Minardi-ultrák szemébe is, akkor tessék jelezni a vezetőségnek, hogy felesleges játéklehetőséget adni idén már ebben a sorozatban, hiszen akkor már inkább csinálna egy kis pénzt az ember abból, hogy napelemes skótszoknyát reklámoz Dél-Koreában. Tutibb lóvé, mint a pontprémium, nem?
Az olvasók pontszáma: 3,74

Játékosok

A mérkőzés legjobbja – Luka Modrić (8,5)

A 32 éves horvát zseni szerencsére ismét eltalálta a rendezvényt, meg úgy érdekelte is, hogy mi lesz a vége, ennek eredményeképp csapatrésze helyett egy személyben dolgozott, és a védelmünk összeszedettségét piedesztálra emelve elmondható, hogy övé a legfontosabb mentés is a mezőnyjátékosok közül. Számolatlanul kereste a lehetőségeket, hozta helyzetbe a társakat, sprintelt vissza védekezni, és lendült át újra támadásba. Rajta igazán nem múlt, hogy a végeredményben a két csapat mellett azonos szám szerepelt.
Az olvasók pontszáma: 8,35

180203_Luka_oktat

Keylor Navas (6,5)

Folyamatos terror alatt nem volt tartva, ám két ízben is nagyot védett: először az első félidőben egy az egy ellen, de azt sajnos gól követte, mivel a védelem egy „Benny Hill Best Of” összerakásán munkálkodott, egyszer pedig a szögletünk utáni kontránál, fejjel hárítva el a támadást. Érzésem szerint azonban a második gól előtti lövés védhető lövés volt, még amellett is, hogy megpattant. De nagyon nem érdemes lehúzni ezért, mert ezzel együtt is a jobb játékosok között volt.
Az olvasók pontszáma: 7,19

Dani Carvajal (4,5)

Átlagon aluli játékával tudott a hátsó négyes legjobbja lenni, de nem beszélhetünk ám itt csodás ragyogástól, inkább egy olyan elviteles ötszázas gyros volt, amiből nem csöppent ki a szósz a gatyánkra, ezzel félreérthető pillantásokat szerezve a belvárosban, de a három szem hús ugyanúgy rágós volt, a többi meg sali. Na, Dani esetében is annyi mondható el, hogy Luka fényéből kapott kicsit, hiszen többször találta meg őt jó labdákkal, amelyekkel igyekezett veszélyhelyzeteket teremteni. Ez egyszer sikerült, hála a Levante adakozni kész védőjének, aki elméretezett passzát ott tartotta Benzemának, hogy „add be, fiam!”. A második kapott gólnál viszont úgy vált le Pazziniről, mint a rosszul felragasztott fűrészporos tapéta.
Az olvasók pontszáma: 4,72

Sergio Ramos (3,5)

Igyekezett benne lenni minden gólban, de pechjére csak háromból sikerült kivennie tevékenyen a részét. Fejes góljával vezetést szerzett, majd kiharcolta az egyenlítést egy megyei balettversenyen hatpontos piruett és a Navas óvó fedezéke mögötti hibátlan rejtőzés mesteri összekombinálásával. Ha mindez nem lett volna elég, 2-1-nél a saját térfele közepéről visszakocogva mozizta végig, hogy Pazzini bejön, amiért beküldték, majd módszeresen lekutyafájázott mindenkit, aki fehér mezben közlekedett a környéken.
Az olvasók pontszáma: 4,37

Raphaël Varane (3)

Ramos legalább egy kicsi kompenzációra hajlandó volt egy gól által, ugyanez a franciáról már nem volt elmondható, aki végigutazta a teljes mérkőzést. Az első gólnál egyetlen feladata lett volna: Boateng kísérése és levédekezése (Boateng szerezte a gólt), majd a hajrában Ramos kirontásához teljesen érthetetlen helyezkedéssel válaszolt, így a két támadó között nyargalva nyugtázta az elfogadhatatlant. Nacho pedig ezt a sérülésből visszatérő párost kísérte nagy figyelemmel a padról, makkegészségesen, az idény egyik legtöbb játékpercével. Kövessétek be Facebookon, hátha akkor bizalmat kaphat olyankor is, ha épp nincs eltiltva vagy lesérülve valaki.
Az olvasók pontszáma: 4,51

Marcelo (3,5)

Volt némi halvány derengése az első félidőben az ellenfél térfelén, de nagy helyzeténél a lövést választotta a biztosabb passzolás helyett. Védőmunkájáról nem feltétlen érdemes regényt írni, hacsak nem akarjuk a tartalomjegyzékkel zárni a könyvet. Személy szerint különösen bíztam benne, hogy képes állandósítani egy jó formát rutinos játékosként, de úgy néz ki ő is a csapat által kevert hullámon szörfözik.
Az olvasók pontszáma: 4,09

Casemiro (3,5)

Na ő az, akinek nem volt kimondott, sziklaszilárd érvekkel alátámasztható szerepköre a csapatban, aztán mégis ott találta magát a gyepen a kezdő sípszó alkalmával. Érthetetlen volt mindez, hiszen az ellenfél játékereje, és a csapattól elvárt taktikában betöltött fontossága sem indokolta a szerepeltetését. Ehhez precízen igazolva zabolátlan csikó benyomását keltette, mindenféle koncepcióktól mentesen. Egy kiharcolt szabadrúgására emlékszem vissza az első félidőből, ahol főleg azon csodálkoztam, hogy hogy került oda. Neki igazából fel kellene venni és le kéne játszani azt, hogy hogyan helyezkedett pl. most, és hogy az miért nem jó, ugyanis többször is azt lehet felfedezni, hogy nem a labda zavarja, hanem a hely, és ezt nem viccből írom.
Az olvasók pontszáma: 4,56

180203_Case_mi

Toni Kroos (4)

Magára hagyta horvát társát, magára hagyta a teljes csapatot. Semmilyen szinten nem tudott a csapat segítségére lenni hatékonyan, ellenben egy félévzáró egyetemi parti utáni pizzadarabokkal teleszórt ágyból késve kikelt másnapos Illarramendire emlékeztetett helyenként. Körülményes volt és kiszámítható, az erényeinek mondható veszélyes lövési kísérletekből, forintos passzokról csupán képzeletünkben ábrándozhattunk. Csak azért kapott négyest, mert gólpasszt tekert Ramos fejére.
Az olvasók pontszáma: 4,61

Gareth Bale (5)

Egy megkérdőjelezhető döntés értelmében neki kellett leghamarabb elhagynia a pályát. Írom mindezt úgy, hogy nem játszott káprázatosan, ám bőven több veszély volt benne, mint portugál társában, és a támadások építéséből is komolyabban vette ki a részét. Kíváncsi lettem volna rá, ha végig a pályán marad, hiszen mostanában kimondott erőssége volt a csapatnak. De a walesi lekocogott, az én kíváncsiságom pedig az intravénás pálinkára koncentrálódott, mint életképesebb gondolat a nehéz időkben.
Az olvasók pontszáma: 4,49

Cristiano Ronaldo (3)

Kihagyott helyzetek, sorfallyuggató szabadrúgások, mutogatáshegyek, majd meglepő (ámde megérdemelt) lecserélés, és az ezzel járó eklektikus arckifejezések sorozata. Ez nem az elszánt Ronaldo volt, hanem az akarnok, és ezt az arcát nem szeretem. Egy igazán jó lapos lövését hárította a kapus, és itt vége is a dalnak. Biztosan van még jó pár jó meccs benne, de amikor ilyen, akkor visszaveti a csapat összteljesítményét, és bízom benne, hogy a csere is ennek szólt. Én örülnék, ha az ő terepe a BL maradna idén, és hiszek benne, hogy okozhat még nekünk abban a sorozatban szép perceket, de a bajnokságban szívesebben néznék új arcokat olykor a kezdőben az ő helyén (is)
Az olvasók pontszáma: 3,83

Karim Benzema (8)

Hogy maradjon valami jó a végére is, vegyük elő a sokat (jogosan) kritizált francia teljesítményét is. A kommentekben még most is olvastam benzemázást (nyilván egy kis szombat esti lájkvadászat sose jön rosszul), de aki ma jó csatornát nézett (ha egyáltalán nézett), az ma egy meglehetősen kellemes játékot láthatott Karimtól. Akárcsak Lukita a középpályán, ő is kb. három helyett dolgozott a támadósorban. Ramos fejesénél megzavarta a kapust, részt vállalva a találatban, majd gólpasszt adott Iscónak, emellett remek szólójánál épphogy blokkolni tudták, szórta a kulcspasszokat, kiharcolt egy sárgát, úgy, hogy elsőre nem esett el, hanem ment tovább… ez az a Benzema, akit gól nélkül is hajlandó vagyok elfogadni, elismerni. Továbbra sem a szívem csücske, de érzelmi alapon hiba lenne ekézni őt ezúttal is, mint ahogy azt rengetegen megteszik most is fogalmatlanul, vagy néhány egyetértő hüvelykujj összekalapozásáért.
Az olvasók pontszáma: 5,59

180203_Benzema_alkot

Cserejátékosok

Isco (7)

Örülnék, ha azt írhatnám, győztes góllal szállt be, így csak pontszerzést érő lett belőle. Mindenképpen frissült vele a csapat, de nem tudom le merjem egyáltalán írni ezeket a dicsérő szavakat, hiszen sokan mutattak rá, hogy ő is egy konstans felesleges láncszem a csapatban. Na mindegy, most már nem törlöm ki.
Az olvasók pontszáma: 6,94

Lucas Vázquez és Marco Asensio nem voltak eleget fent a megfelelő pontszám kiosztásához.

Edzői értékelés

Zinédine Zidane (3)

Amikor Zidane a csapatról nyilatkozik, majd látok egy kezdőt, és egy sokadik rossz teljesítményt, akkor egy fogorvosi váró képe rajzolódik ki bennem, ahol a szerencsétlen feldagadt arcú egyednek megveregetem a vállát, és azt mondom: „Nyugi, nem fog fájni!”. Na pont ugyanilyen mondat Zidane-tól, a „Nincs A vagy B csapat.” vagy épp a „Mindenki meg fogja kapni a lehetőséget a szezonban.” Kifutott a gálakezdő(?), majd lehozott egy ikszet. Padon az elnyúhetetlen, „match fit” Nachóval, a zseniális Kovačićcsal (kíváncsi leszek, mikor hagyja itt a kócerájt a fenébe, megunva a folyamatokat), a szélsőként tévesen agyonhasznált Asensióval. Az én értelmezésemben volna ugye egy rendszer, amit unásig betanulunk azért, hogy a szisztéma szintjén ellensúlyozza a csapat gyengeségeit, emelje ki a csapat erősségeit. Majd ebbe a rendszerbe definiálunk egy gerincet, és egészítjük ki alkalmas játékosokkal. Végül ebbe a rendszerbe rotálunk és fiatalítunk a fokozatosság elvét követve. Azaz nem küldünk instant tarcsit a pályára (helló Copa del Rey!), hanem megfelelő előrelátással, tervezéssel, intelligensen tekintünk a témakörre. És mikor a bajnokság ennyire mindegy, akkor bőven van lehetőség gazdagítani a perceket, némi változatossággal. A három pontot a támadó szögletek hatékonysága (egy gól, és még egy óriási gólhelyzet ezekből), a megszerzett egy pont, illetve Ronaldo jogos lecserélése miatt kapja (nem hittem volna, hogy le meri hozni).
Az olvasók pontszáma: 3,28

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK
Xavi
Tovább

Xavi: Győzelmet érdemeltünk volna

A Barcelona vezetőedzőjének nyilatkozata a Real Madrid elleni vereséget követően. „Mindenki láthatta, hogy mi történt. Nyugodtan megbüntethetnek. Ott…