Davor Šuker: Ha a Real Madrid játékosai megfelelő fizikai állapotban vannak, bárkit képesek legyőzni

Alig néhány játékos tudja, milyen érzés Bajnokok Ligáját nyerni, azonban Davor Suker, a Real Madrid egykori labdarúgója egy közülük. Ráadásul úgy véli, hogy a kijevi döntő egyik résztvevője a spanyol gigász lesz. A Hetediket elhódító csapat valamikori tagjaként kizárólag a MARCA-nak fejtette ki részletesen, miért is gondolja úgy, hogy kedden a Real Madrid kiejti a Paris Saint-Germain együttesét.

Tökéletesen tisztában vagy azzal, milyen egy olyan csapattal Bajnokok Ligáját nyerni, amely a bajnokságban szenved. Hogyan működik a dolog?

A Bajnokok Ligája mindenben különbözik a többi sorozattól: a himnusz, a hangulat. Ha a Real Madrid játékosai megfelelő fizikai állapotban vannak, bárkit képesek legyőzni. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a Juventus elleni döntő. A legtöbben a torinói csapat szervezett és áttörhetetlen védelméről beszéltek, ám végül tehetetlennek bizonyultak. Remélem, hogy a Real Madrid eljut a kijevi döntőig.

Két héttel ezelőtt a blancók szoros mérkőzést játszottak a PSG ellenében, végül mégis kétgólos előnnyel zártak. Mit kell tennie ennek a csapatnak ahhoz, hogy ily mértékben átalakuljon a nagy meccsekre?

A játékosok többé kevésbé ugyanazok, szinte alig történt változás. Amikor pedig meghallják a himnuszt, az elméjük azonnal az előttük álló kihívásra összpontosít, s azokon a bizonyos keddi és szerdai estéken mindannyian jobban teljesítenek, mert tudják, hogy ez az ő sorozatuk. Mindössze ennyi történik a Real Madridnál.

Gondolod, hogy idén ismét elhódíthatják a serleget?

A futballban mindenki a legjobbat figyeli, a legjobbnak lenni azonban nem egyszerű ilyen hosszú időn keresztül. Ezt a játékosok is tudják.  Számtalan együttes szeretné legyőzni a Real Madridot és vannak klubok, melyek elhiszik, hogy papíron esélyesebbek a másiknál, de csak a Madrid az, amelyik nem bukik el. Ehhez pedig komoly mentális erő szükséges és a klub, illetőleg a játékosok rendelkeznek ezzel az erővel.

Mi a különbség a Real Madrid és a többi csapat között?

A mentalitás. A kulcs, hogy birtokold és folyamatosan járasd a labdát, valamint játssz tökéletes mérkőzést. Csupán úgy kell játszaniuk, ahogy tudnak és a különbség szembetűnő lesz.

Miért van az, hogy a csapat remekel a Bajnokok Ligájában, de bukdácsol a bajnokságban?

Erről az edzőt kellene megkérdezni. Nem akarok kéretlen tanácsokat osztogatni, hiszen teljes mértékig bízom a Zidane által végzett munkában, és kívánom, hogy Florentino Pérez új szerződést kínáljon neki.

Mit kell tennie a Madridnak ahhoz, hogy kiejtse a PSG-t?

Elsősorban gólt kell szerezniük, de legalábbis úgy kell játszaniuk, mintha az első találkozó 0-0-ás döntetlennel zárult volna. A PSG-nek remek labdarúgói vannak, akik képesek kárt okozni, de a blancók pontosan tudják, hogyan kell továbbjutni az egyenes kieséses szakaszban. A párharc első mérkőzése lélektanilag meghatározó volt a számukra.

Van bármilyen hasonlóság az akkori és a jelenlegi Real Madrid között?

A kettő összehasonlíthatatlan. A futball tízévente változik, elég csak egy pillantást vetni a labdákra vagy a gyep minőségére. Ma már nem látni vízben, sárban úszó pályákat. A jelen teljesen más, ez a csapat tele van hihetetlen tehetségekkel. Biztos vagyok abban, hogy kedden egy, az első mérkőzésnél is elszántabb csapatot fogunk majd látni.

A labdarúgás tényleg ennyit változott volna?

Abszolút. Minden egyes alkalommal, amikor megnézek egy-egy mérkőzést, ráeszmélek, hogy ez a játék már egészen más, mint a mi időnkben. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy akkoriban mi ne futottunk volna 10-12 kilométert meccsenként, de a jelen labdarúgása egyértelműen fizikálisabb lett. Minőségi játékosok voltak akkor is, ebben nincs különbség, most viszont vannak olyan átlagos képességű labdarúgók, akik nem jutnak rendszeres játéklehetőséghez a bajnokságban. Vélhetően ez az oka mindannak, ami a Real Madriddal is történt az elmúlt időszakban.

Nehéz ennyi mérkőzésen keresztül megőrizni a koncentrációt és fenntartani a teljesítményt?

Az UEFA jelenleg is a játékosok egészségének megóvásáról egyeztet, zajlanak a viták a négy csere lehetőségéről… Végül mégis előfordulhat, hogy a futball látja kárát. A Real Madrid bárki ellen képes győzedelmeskedni. A Bajnokok Ligája miatt nem aggódom, a bajnokság azonban már más tészta. Az az edzőn múlik, megjegyzem Zidane eddig elvégzett munkája kivételes.

Mi a véleményed Neymar sérüléséről?

A futball márcsak ilyen. A blancók néhány játékosa is sérüléssel bajlódik, ez mégsem jelent semmit. Neymar egy nagyszerű játékos, a világ egyik legjobbja, de ő is pótolható. Úgy tűnik Di María lesz az, aki átveszi a helyét, s aki nem mellesleg kiváló formának örvend.

Egy másik korábbi klubod, a Sevilla a Manchester United ellen lép majd pályára. Mit gondolsz az ő esélyeikről?

A Sevilla számára az európai kupaporond lassan olyan, mintha haza térnének. Futballoznak és élvezik a saját játékukat, kár, hogy az első mérkőzésen nem sikerült betalálniuk. De Gea fantasztikus védése megakadályozta őket ebben.

Mi a jóslatod a Bajnokok Ligája döntőjét illetően?

A negyeddöntők után megválaszolom majd ezt a kérdést, de az biztos, hogy a Real Madrid továbbjut és ott lesz a kijevi döntőben.

Forrás: MARCA
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK