Varane: A gólszerzésben határozottan fejlődnöm kell

A Real Madrid francia hátvédje, Raphaël Varane az El Larguero c. rádióműsor vendége volt.

Mit szólnál ahhoz, ha a Barçával kerülnétek össze a negyeddöntőben?
Jobban örülnék, ha nem egy spanyol csapatot kapnánk. A Bajnokok Ligájának az a szépsége, hogy új játékosokat és csapatokat ismerhetsz meg testközelből, a hazai együtteseket viszont már nagyon jól ismerjük.

A BL történetében még sosem került sor arra, hogy egy El Clásicót rendezzenek meg a döntőben.
Az fantasztikus lenne…

Szeretnéd?
Igen, miért is ne? A negyeddöntőben nem akarok velük talákozni, de egy finálé már teljesen más tészta.

Mennyire követed, hogy az újságok mit írnak a Real Madridról?
Érdekel az emberek véleménye, habár napról napra kevésbé. Minden labdarúgó számára fontos, hogy tartani tudjon egy kis távolságot a média világától. Az évek során tapasztalt játékossá váltam, voltak jobb és nehezebb periódusaim egyaránt, de ami igazán lényeges, hogy rájöttem: egyedül az számít, ami a pályán történik. Aki túl sokat foglalkozik a címlapokkal, az előbb-utóbb elveszti a józan eszét.

Szoktál például AS-t olvasni?
Csak a fontosabb cikkeket. Alapvetően szeretek olvasni, mert így gyakorolhatom a spanyolomat.

Könnyen megtanultad a nyelvet?
Három hónapomba telt.

Mint Bale-nek…
Majdnem. (nevet)

Gareth jobban tud spanyolul, mint azt mi, kívülállók látjuk?
Igen, mindent megért és tökéletesen ki tudja fejezni magát. Itt csupán arról van szó, hogy ő egy csendesebb személyiség.

A Francia Labdarúgó-szövetség azt közölte néhány hónappal ezelőtt, hogy Lucas Hernández spanyol válogatott akar lenni, most mégis behívót kapott Deschamps-tól. Ez meglepett?
Nem, hiszen egy nagyszerű játékosról beszélünk. A védelem bármely posztján bevethető, mérkőzésről mérkőzésre nagyobb rutinnal rendelkezik.

Franciaország a világbajnokság egyik legfőbb esélyese, igaz?
Igen, de azt nem merném megtippelni, hogy ki lesz a végső győztes. Rengeteg erős csapat van… Németország, Brazília, Spanyolország. De nekünk is megvannak a magunk fegyverei. A tehetséges fiatalok nagyszerű elegyet alkotnak a tapasztaltabbakkal.

Ki a legjobb francia játékos jelenleg?
Nehéz megmondani, hiszen senki sincs mindig csúcsformában. Griezmann, Lloris, Mbappé… mindannyian nagyon tehetségesek.

Mit gondolsz arról, hogy Benzema most sem kapott behívót?
Nem lepett meg, hiszen tisztában vagyok a helyzetével, és az elmúlt évek történéseivel. Az edző kezében van a döntés. Én személy szerint nagyon sajnálom, hogy nem jön velünk. Minden labdarúgó számára álomszerű, ha az országát képviselheti. Maga Karim is nagyon csalódott, de ettől függetlenül mindent megtesz a klubcsapatáért.

Beférne Mbappé a jelenlegi Madridba?
Bármelyik csapatba beférne, hiszen a világ egyik legnagyobb tehetségéről van szó. Nagyon gyors, technikás és gólerős.

Mit mondanál el a saját fejlődésedről, mióta megérkeztél a fővárosba?
Több szakaszból állt ez a folyamat. Az első szezonom kizárólag a tanulásról szólt. Felfedeztem magamnak a várost, megismerkedtem a csapattársaimmal és a klubbal. A második idényben már több játéklehetőséghez jutottam, különösen a tavaszi hónapokban. A Barcelona elleni gólom volt az első, amit igazán felkapott a média. Eleinte sokat hibáztam, de úgy gondolom, hogy ez normális egy 18 éves játékos esetében, különösen az én posztomon, ami normál esetben hatalmas rutint igényel. Volt, amikor nagyon elégedetlen voltam magammal, de tudtam, hogy ez is hozzátartozik a tanuláshoz. Aztán a következő években mindig egyre több és több lehetőséghez jutottam, apránként haladva előre. Természetesen nem azt mondom, hogy már nincs mit tanulnom, de nagyon elégedett vagyok a fejlődésemmel és a jelenlegi helyzetemmel a csapaton belül.

Ezt a folyamat megtörte egy komoly térdsérülés.
Igen, sok téves információ jelent meg ezzel kapcsolatban a médiában. Egy kicsivel tovább tartott a felépülési időm, és az emberek már arról beszéltek, hogy sikertelen volt a műtét. Egy jelentős részét eltávolították a térdízületem külső gyűrűporcának, ez egy nagyon bonyolult beavatkozás volt, és rengeteg fájdalommal járt a felépülés. Szerencsére ez már a múlt, a térdem tökéletes állapotban van. Természetesen továbbra is sokat kell foglalkoznom vele, hogy ne újuljanak ki a problémák, de már nem érzem úgy, hogy van egy gyenge pontom.

Miben szeretnél még fejlődni?
Elsőként az jut eszembe, hogy több gólt kellene szereznem. Természetesen nem egy Cristiano-féle mennyiségre gondolok, de szögleteknél vagy más rögzített helyzeteknél például gyakran találkozom a labdával, mégis, ritkán tudom bevenni az ellenfél kapuját. Nincs gond a súlypontemelkedésemmel vagy az időzítésemmel, mégsem akar sikerülni a dolog.

Melyik támadó okozta a legtöbb problémát pályafutásod során?
Ez attól függ, hogy milyen típusú ellenfélről beszélünk. Fizikailag Drogba volt a legerősebb, ő egy igazi vadállat. Kane nagyon jó lövőtechnikával rendelkezik, Neymar pedig villámgyorsan vezeti a labdát… Messi kvalitásait mindenki ismeri. Lewandowski is kemény ellenfél. Számos alkalommal kerültem már szembe világklasszis labdarúgókkal, nehéz választani. Mint minden védőnek, nekem is megvannam a módszereim, hogy felbosszantsam az ellenfél támadóját.

Élvezed, amikor ilyen ellenfelekkel kerülsz szembe?
Tulajdonképpen igen. A gyors játékosokkal általában nincs problémám, mert én a helyezkedésben vagyok a legerősebb. Amikor egy erősebb ellenféllel van dolgom, akkor kevesebb rizikót vállalom. Mint Lukaku, például. Ő is egy vadállat, lehetetlen elnyomni őt, ezért minél kevesebb párharcot vállalok fel.

Nézted a Barça–Chelsea-t?
Igen, a Barcelona nagyon hatékonyan játszott. Minden egyes hibát góllal büntettek. A Bajnokok Ligájában már a legkisebb tévedés is kieséshez vezethez.

Úgy tűnik, Messi élete formájában van.
Cristiano sem különb ebből a szempontból. Mindenkinek vannak gyengébb meccsei, de még mindig meg tudja lepni az embereket a képességeivel. A barátaim néha arról szoktak kérdezgetni, hogy leáldozott-e Cristiano Ronaldo csillaga, de én mindig azt mondom nekik, hogy nyugodjanak meg és legyenek türelemmel. Amikor valaki leírja őt, mindig erősebben tér vissza, és a pályán válaszol a kritikákra.

Ki a jobb: Cristiano vagy Messi?
Erre lehetetlen válaszolni. Cristianót szinte minden nap látom futballozni, de még mindig lenyűgöz. Messivel sokkal kevesebbszer találkozom. Engem az nyűgöz le Ronaldóval kapcsolatban, hogy már mindent elért, amit futballista elérhet, de ennek ellenére folyamatosan keresi az új kihívásokat. Ez nemcsak egy üres szöveg, hiszen tényleg képes olyan dolgokat megvalósítani, amit korábban még senki. Ez a mentális erő az ő legfőbb fegyvere. Nem is értem, hogyan kritizálhatják őt az emberek. Talán vannak, akik nem kedvelik őt, vagy éppen rossz napja van, de senki sem vitathatja el, hogy ő a történelem egyik legnagyobbja.

De azért ő is változik.
Ez csak természetes. Egyre inkább úgy futballozik, mint egy valódi kilences. Az emberek kritizálják őt azért, mert kevesebb párharcot nyer meg, de nem veszik észre, hogy milyen hatékonysággal csap le az üres területekre vagy a védelemben keletkező résekre. Ha pedig megkapja a labdát, vége a történetnek…

Melyik együttes van jobb formában, a Real Madrid vagy a Barcelona?
Ha a BL-ről van szó, akkor magunkat tartom az esélyesnek. Tele vagyunk önbizalommal. A bajnokság más terep, mert ott motoszkál a fejünkben a gondolat, hogy nem fogjuk tudni elhódítani az aranyérmet. Hiszünk a győzelemben, de a realitás mégiscsak más. Az a kihívás viszont nagyon felvillanyoz minket, hogy ismét címet védjünk a legrangosabb európai kupasorozatban.

Mi történt veletek a ligában?
Tavaly rengeteg meccset nyertünk meg az utolsó percekben, idén ennek éppen az ellenkezője történt. Sok mérkőzésen győzelmet érdemeltünk volna a mutatott játék alapján, de döntetlen vagy vereség lett a vége. Ilyen a futball, mi sem lehetünk mindig a csúcsformában. Azt hiszem, a világ összes csapata irigyel minket az elmúlt években megnyert trófeák miatt, és ezen az sem változtat, ha idén nem nyerjük meg a La Ligát.

Cristiano eltiltása is közrejátszhatott a dologban.
Mi csapatban gondolkozunk, nem egyénekben, habár Cristiano tényleg nagyon fontos tagja a közösségünknek. Nem tudom, hogy a távolléte miatt alakultak-e így a dolgok. Miután először megtörtént, hogy képtelenek voltunk gólt szerezni, már kétségekkel telve léptünk pályára a következő találkozón. Ez egy öngerjesztő folyamat, rágörcsöltünk a dologra. Elgondolkoztunk azon, hogy vajon min kellene változtatni. Zizou mindig azt hangsúlyozta, hogy higgyünk magunkban, de ezt nehezebb megtenni, mint mondani.

A közönség hatalmas elvárásokat támaszt felétek…
Igen.

Mit érzel, amikor kifütyülik az egyik csapattársadat?
Először eltöprengek azon, hogyan tudnék segíteni a társamnak. Aztán belegondolok, hogy itt tényleg hatalmasak az elvárások. Ez természetesen nem is meglepő a világ legnagyobb klubjának esetében. Miután megnyertük a BL-t, egy szurkoló azzal jött oda hozzám az utcán, hogy mikor nyerjük meg a következőt. Legjobban az lepett meg, hogy Cristianót is kifütyülték. Egy ilyen elkötelezett játékos esetében ennek nem szabadna megtörténnie. Sokkal jobban szeretném, ha a legrosszabb napjainkon is támogatnának minket. De a szurkolóknak joguk van véleményt nyilvánítani, hiszen fizettek a jegyért, és nekik is nagyon fontos a csapat. Csak arra célzok, hogy meg kell őriznünk a játékosok és a szurkolók közötti egységet.

Igazságtalanul kritizáltak Zidane-t a szezonban?
Igen. Talán elkövetett néhány hibát, de az embereknek nem lenne szabad elfelejteniük a múlt sikereit. Itt nem arról van szó, hogy valamikor régen jó edző volt, hiszen tavaly bajnoki címet és BL-t nyert a csapattal. Másrészt pedig erre a szezonra sem lehet azt mondani, hogy katasztrofális. Megvertük a PSG-t, pedig senki sem fogadott volna ránk nagy összegben. Mi, az öltöző tagjai egyetlen percre sem veszítettük el a fejünket.

Érzékenyen érintették őt a kritikák?
Nem tudom, mert ritkán mutatja ki az érzéseit. A kritikák mindenkit zavarnak egy kicsit. Egyeseket talán jobban, mint másokat.

Mit tanultál tőle?
Alázatot. Úgy beszél és viselkedik velünk, mintha nem ő lett volna a világ egyik legnagyszerűbb labdarúgója vagy mintha nem nyert volna számtalan trófeát a kinevezése óta. Mindenki tanulhat tőle arról, hogyan kell hozzáállnia a dolgokhoz egy profi sportolónak.

Szeretnéd, hogy ő maradjon a Real Madrid edzője?
Igen. Számomra ő a világ egyik legjobbja a szakmájában.

Szeretnél egy napon csapatkapitány lenni?
Ez nem tartozik kifejezetten a céljaim közé, de ha így alakul, nagyon örülnék neki. Igazából sosem gondoltam ebbe bele, mert vannak nálam sokkal alkalmasabbak is erre a posztra. Amikor egy olyan kapitányod van, mint Ramos, eszedbe sem jut más jelölt, még önmagad sem.

Tényleg igaz, hogy rácsaptad Zidane-ra a kagylót, amikor először felhívott?
Ennél azért egy kicsit bonyolultabb volt a helyzet. (nevet) Novemberben kerültem fel a Lens felnőtt csapatához. Komoly harcban voltunk a kiesés elkerüléséért. A telefonom szinte állandóan csörgött, mert rengeteg játékosügynök érdeklődött irántam. Mindemellett pedig ott voltak a vizsgáim is, hiszen akkor még iskolába jártam. Már akkor is tudtam, hogy elhagyom a Lens csapatát a szezon végén, mert a klubnak pénzre volt szüksége. Sok dolog járt a fejemben. Amikor Zizou felhívott, nem ismertem fel a hangját. Azt gondoltam, hogy egy újabb hülye ügynök próbálkozik a leigazolásommal. Néhány perc múlva felismertem, hogy kivel is beszélek. Nagyon ideges lettem, és megkértem, hogy hívon vissza egy kicsit később. És az emberek még most, évekkel később is erről beszélnek… (nevet)

El tudod képzelni, hogy Neymar a Real Madrid játékosa legyen a közeljövőben? Vajon Benzema és Zizou mit szólna ehhez?
Fogalmam sincs, hogy mi fog történni. Neymar egy elképesztően tehetséges labdarúgó, a világ öt legjobbjának egyike, de nem szeretném, ha Benzemának el kellene hagynia miatta a csapatot. Az emberek sokat kritizálják őt a kihagyott helyzetei miatt, de vannak dolgok, amikre kizárólag ő képes a mai csatárok közül. Kiválóan olvassa a játékot, nagyszerű passzokat ad. Zidane? Csak annyit mondhatok, hogy remélhetőleg még sok évig marad a Real Madrid trénere.

Ramos azt mondta, hogy részéről nyitva áll az ajtó Neymar előtt. Mi a helyzet veled?
Én csak annyit mondok, hogy egyáltalán nem biztos, hogy rossz hatással lenne a csapatra. Egy ilyen tehetséges játékos érkezésének csak örülni lehet.

A spanyol játékosok többet érnek, mint a külföldiek?
Igen, Spanyolországban nagyon nagyra tartják a hazai labdarúgókat. Habár én nem vagyok spanyol, de nagyon jó dolognak tartom ezt. Franciaországban ez sokkal kevésbé van jelen.

Ez azt jelenti, hogy egyesek azt szeretnék, ha Nacho lenne helyetted a kezdőcsapatban?
Nem tudom. Az biztos, hogy sokan büszkék rá, hiszen egy ízig-vérig saját nevelésű játékosról beszélünk, aki mostanában a válogatottban is egyre többször kap lehetőséget. De hangsúlyozom, hogy egyáltalán nem arról van szó, hogy az emberek nem szeretnek engem. Épp az ellenkezőjét tapasztalom.

Túlbecsülték a PSG-t az emberek?
Ezt nem jelenteném ki. Amikor megtartották a sorsolást, a PSG fantasztikus formában volt, ez rólunk viszont nem volt elmondható. Érthető, hogy miért gondolták azt az emberek, amit gondoltak. De mindenki tudja, hogy a Real Madridot sosem szabad leírni, különösen a BL-ben. Még mi sem tudjuk, miért ad extra energiát és motivációt számunkra ez a sorozat.

Úgy tűnik, mintha az ellenfelek elfelejtenének futballozni, amikor a Madriddal kerülnek szembe.
A Real Madrid ellen játszani hatalmas nyomást jelent, mert az egész világ figyeli a meccseinket. Mi is észrevesszük, hogy az ellenfél játékosai gyakran már a meccs előtt is nagyon idegesek. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy ez nem tetszik nekünk.

Tényleg felhívott Mourinho, hogy igazolj a Manchester Unitedhez?
Nem ő hívott fel személyesen, de érkezett megkeresés tőlük.

Forrás: El Larguero (Cadena SER)
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK