Fontos változások a Bajnokok Ligájában!

Az UEFA a Bajnokok Ligája, az Európa-liga és az UEFA-szuperkupa sorozatok kapcsán egy újabb három éves ciklus végéhez érkezett, ami azt eredményezte, hogy a szervezet felülvizsgálta a szabályzatát és hozott néhány új szabályt, illetve módosított a korábbi előírásokon. A futballszervezet már saját honlapján is közzétett néhányat ezek közül. A szabályok a 2018/19-es idénytől lépnek életbe.

Negyedik csere: A következő idénytől az egyenes kieséses szakaszban minden csapatnak lehetősége lesz egy negyedik cseréhez folyamodni a hosszabbítások során. Ez a másik három cserére vonatkozó szabályozásra nincs hatással.

Bővülő keret a döntőkben: A BL-döntőben, az El-döntőben és az UEFA-szuperkupában 23 játékos kerülhet fel a nevezettek listájára. Minden más mérkőzés esetében megmarad a szokásos 18 fő. Így 12 cserejátékos ülhet a kispadon ezeken döntőkön, ami a klubok, de leginkább az edzők számára biztosít nagyobb rugalmasságot a cserék végrehajtása és a csapatösszeállítás meghatározása szempontjából az idény legfontosabb mérkőzésein.

Új kezdési időpontok: A Bajnokok Ligája selejtezői, csoportmérkőzései és egyenes kieséses szakaszában rendezett mérkőzései 21:00-kor kezdődnek majd. A csoportkört érintő további változás, hogy a keddi és szerdai meccsnapokon két-két találkozó kezdési időpontja 18:55 lesz. Az utolsó forduló meccsei egy időpontban kezdődnek. Ettől a szabálytól az UEFA indokolt esetben eltérhet.

Az Európa-ligában a csoportmérkőzésektől a nyolcaddöntőig az összecsapások 18:55-kor és 21:00-kor kezdődnek. A kezdési időpontok a sorsolások függvényében dőlnek el. A fő szabály szerint a csoportok utolsó mérkőzései azonos időpontban kezdődnek. A negyeddöntők, elődöntők és a döntő kezdési időpontja 21:00. Ettől a szabálytól az UEFA indokolt esetben eltérhet.

Az UEFA-szuperkupa 21:00-kor kezdődik. Ezt a szabályt már a Tallinban, augusztus 15-én megrendezésre kerülő 2018-as döntőben is alkalmazni fogják.

Tornára nevezettek listája: A BL-ben és az Európa-ligában a csoportkört követően három új játékos is nevezhető a torna keretébe. Ez a szabály igazodik a különböző bajnokságokban alkalmazott rendszerhez, miszerint nincsenek azzal kapcsolatos tilalmak, ha egy adott játékos az idényt egy másik csapatban kezdte meg, a téli átigazolási időszakban pedig klubot váltott.

Logó a mezen: A 2018/19-es idényt követően azok a csapatok, akik vagy sorozatban háromszor vagy legalább ötször megnyerték az Európa-ligát (vagy korábban az UEFA-kupát), egy többszörös győztesnek járó címert viselhetnek a mezük ujján. A következő idényben egyetlen csapat lenne jogosult erre, a Sevilla FC, amely öt alkalommal emelte magasba ezt a trófeát (2006, 2007, 2014, 2015, 2016).

Forrás: UEFA
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK