A Kovačić-stílus

Mateo Kovačić többé már nem számít ígéretnek a Real Madrid háza táján, hiszen a horvát középpályás befutott, és nagyon úgy tűnik, hogy jó kezekben lesz Luka Modrić öröksége. Nézzük meg, hogy mire is alapozzuk ezt az állítást!

Megdöbbentő, hogy a Real Madridban játszik a világ két legjobb belső középpályása, és ha akármelyikük is valamilyen oknál fogva kimarad, az nem jelent minőségi romlást. Ez pedig azért van, mert Luka Modrić vagy Toni Kroos helyettese egy bizonyos Mateo Kovačić – ezt ahhoz is hasonlíthatnánk, hogy az Everest csúcsáról a K2-ig ereszkedünk le, ami nagyjából 230 métert jelent – a különbség szinte észrevehetetlen ilyen magasságokban.

Képzeljük el, hogy nincs se Modrić, se Kroos a párizsi visszavágó előtt, ahol a görögtűz okozta fullasztó füstben a szezon egyik legfontosabb mérkőzésén kell helytállni, a meccset viszont végig kontrollálja a csapat. Láttuk, átéltük. Egy évtized múlva emlékezned kell erre az összecsapásra. „Emlékszel, amikor Kovačić kezdett Párizsban? Szerencsés lehetek, hogy átélhettem” – mondhatnánk. Valóban, az összes olyan képessége, amelyeknek köszönhetően kiemelkedő tehetségnek lett kikiáltva – helyezkedése, elképesztő labdakezelése, életmentő labdaszerzései – kicsúcsosodtak ezen az estén. Ráadásul ez még nem a csúcsformában játszó Kovačić volt (egy fokozattal még jobb lehet, ha több játéklehetőséget kap), akiről egyre gyakrabban állítják azt, hogy Modrić utódja lehet – mintha ez csak valamikor a jövőben következhet be – de az igazság az, hogy ő már most teljesen készen áll, sőt, lassan szezonok óta. Az előző idényben bizonyított: első osztályú teljesítmény az Atlético Madrid és a Barcelona ellen, mindkettőt idegenben, ráadásul olyan játékosok hiányoztak mellőle, mint Kroos, Modrić vagy Casemiro. A PSG ellen udvariasan emlékeztetett minket, hogy ki is ő valójában, ha esetleg néhányan aggódva figyelték volna teljesítményét a szezon elején. A középpálya belső részén Casemiróval tökéletesen helyettesítették a Real Madrid hiányzóit a párizsi estén.

Kovačić néhány feladata viszonylag egyszerű volt. Az összes többi már bonyolultabb.

Az alábbi játék azzal kezdődik, hogy Kovačić szorosan fogja Verrattit, míg Rabiot próbálja megjátszani a labdát. Vertikálisan Kovačić elvágja a passzsávot Verratti felé, és ahogy Casemiro átveszi az olasz őrzését, Kovačićnak lehetősége nyílik arra, hogy elszakadjon és nyomás alá helyezze a labdás embert. Amint a játékszer kikerül a szélre Alveshez, Kovačićnak újra biztosítani kell a passzsáv lezárását Verratti felé. Azzal, hogy ezt teszi, egyben Rabiot-t is nyomás alá helyezi. Ellenfélként nem könnyű így játszani, ugyanis ilyenkor a másodperc tört része alatt kell döntéseket hozni. Kovačić miatt Rabiot teljesen tanácstalanná válik, majd, amikor Asensio is besegít, Rabiot-nak egyetlen lehetősége sem marad, hogy megjátssza a labdát.

Más esetekben, amikor már úgy tűnik átjátszották – az alábbi példákban is, amikor Verratti, Alves vagy Di María úgy gondolta, hogy veszélyt alakíthatnak ki a madridi kapu előtt – Kovačić visszaér és megszerzi a labdát.

 

 

Ez csak egy részlet volt a fantasztikus védőmunkájából. A kevésbé bonyolult, sokkal kézenfekvőbb Kovačić-stílust nem kell bemutatni senkinek. A labdavezetés nem arról szól, hogy folyamatosan cselezve bejátszásra kerüljön egy üres terület – mindez akkor nyer értelmet, ha olyankor is területet talál a játékos, amikor úgy tűnik, hogy nincsen, vagy olyankor indít kontratámadásokat, amikor a csapat nincs is igazán ahhoz megfelelő pozícióban. A PSG vagy akár más együttesek ellen mind megbizonyosodhattunk arról, hogy Kova milyen hatékonyan is képes ilyen helyzeteket előteremteni mélyen a saját térfeléről indulva.

 

 

Képzeld el, milyen lenne Toni Kroos, Luka Modrić és Mateo Kovačić egy csapatban. Csak gondolj bele.

Forrás: managingmadrid.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK