Egytől egyig: Juventus – Real Madrid (0-3)

Sokan biztosan elég idegesen és feszülten ültünk a képernyő elé, hiszen bár a legutóbbi BL-döntő emléke bele van hímezve a kispárnánkba csokisziruppal, mégis a legutóbbi pár egyenes kieséses találkozóról nincs éppen jó tapasztalatunk az Öreg Hölggyel szemben. A papírforma körülbelül a döntetlen lett volna, de itt formában csak a vendégek voltak, a papírt meg – mint tudjuk – üti az olló. Értékeljük hát ezt a szép estét, és lélekben azért álljunk készen a visszavágóra, mert bár egyértelmű esélyessé léptünk elő a párharcban, a tavalyi év óta tudjuk, egy ilyen első eredmény sem jelent feltétlenül továbbjutást.

Csapatok

Juventus (5)

A híresen jó olasz védekezés behemót sztereotípiává nőtte ki magát a világfutballban, de míg ennek a berögződésnek az alapját egy valóban (klubszinten és válogatott fronton egyaránt) jó defenzív rendszer és ebbe remekül illeszkedő emberek adták, ezúttal csúnyán leszerepelt a zebrák hátsó fertálya. Az első gólnál Benzemát vitte táncba mindenki, Ronaldo pedig hozta a touch’n’celebrate koreográfiát teljesen üresen, ollózásánál pedig csak a túlsózott popcorn és a vizezett gépi kóla hiányzott Barzagliék kezéből. A harmadik gólt már ne is említsük, ahol a teljes védelem néhány gyors passzal lett mattolva. Mindemellett támadások tekintetében sem jeleskedtek, bár volt néhány 5 perces periódus, ahol a hazaiak uralták a történéseket, nem találtak be, igaz, Navas óriási bravúrja, és további védései is kellettek ehhez.
Az olvasók pontszáma: 5,6

Real Madrid (9,5)

Így kell illedelmesen acélbetétessel kopogtatni Olaszországban! Egy gyors akcióval már a találkozó elején megvolt a vezetés, majd a kezdeti fellángolás után a csapat utazott, és főleg a Juventus mezőnyfölénye volt érezhető, de a néhány védelmi bizonytalanság ellenére sikerült megúszni kapott gól nélkül ezt az időszakot. A Benzema – Lucas csere remekül jött az 59. percben, ez egy olyan taktikai megoldás volt, amelynek révén a szélek biztosítása erősebbé, az építkezés gördülékenyebbé vált, és öt percre rá Buffon szomorúan szedhette ki a labdát, a Juventus szurkolók egy része pedig felállva tapsolta meg Ronaldo kivételes találatát. Dybala két percre rá kiszállt a játékból, innen pedig már egyszerűbb dolga volt a mieinknek, Marcelo pedig be is biztosította a győzelmet.
Az olvasók pontszáma: 9,1

Játékosok

Cristiano Ronaldo (10)

Azért azt tudjátok, hogy ami a szemünk előtt zajlik, az nem normális. Nem lehet egyszerűen a legcifrább jelzőkkel sem kifejezni, amit ez az ember 33 évesen csinál a futballelit nagyszínpadán. Az a baj, hogy a hőn áhított ollózós gólja mellett szinte meg is feledkezünk az első találatáról, aminél tisztára játszva magát jobb külsővel perdített a hosszúba. A következő… na azt még az unokáinak is mesélni fogja. Ahogy mi is fogjuk azt, hogy mennyi nagyszerű emlékünknek volt főszereplője ez az ember, aki tényleg ember, és nem élő szövet a vázon, ahogy azt talán sok-sok év múlva gyermekeink utódai hitetlenkedve fogják fogadni. Kivételes dolog, hogy két ilyen magas szinten futballozó játékos pályafutását kísérhetjük végig, mint Lionel Messié és Cristiano Ronaldóé. Persze azért azt jobban élvezzük, ha utóbbi gyönyörködtet minket, mint például ezúttal is.
Az olvasók pontszáma: 9,8

180403_Ronaldo

Keylor Navas (9)

Gigi Buffon szerepében tetszelgett ma a madridi egyes, óriási védéssel járult hozzá ahhoz, hogy a Juventus mellett egy kövér nulla maradjon a legvégéig. Nem lehetett túljárni az eszén, a legkiszolgáltatottabb helyzetbe a sorfalon furcsán megpattanó labda sodorta, de a jó kapus szemmel is tud védeni. Bár a posztjáért a stabil kezdőbe kerülése óta folyamatosan küzd (leginkább a sajtóval, a faxgéppel, meg a marketingesekkel), az ilyen mérkőzések az ő oldala felé billentik a mérleget.
Az olvasók pontszáma: 8,8

Dani Carvajal (8)

Magabiztos, harcos és határozott futballal rukkolt elő, és nem riadt vissza a keményebb megoldásoktól sem, négyszer szabálytalankodott a találkozó során. Előszeretettel és sokat tartózkodott az ellenfél térfelén, és az ő ívelése alapozta meg Ronaldo nagy pillanatát, így egy gólpasszt is felírhatunk a neve mellé. Ami viszont fontosabb, hogy ismét úgy mozgott, mint kihagyása előtti önmaga, ahogy azt egy klasszis jobbhátvédnek kell.
Az olvasók pontszáma: 8

Raphael Varane (9)

Stabilitás. Az első szó, ami beugrik a tőle látottak alapján, rendre belerondított a Juve-játékosok helyzeteibe, lövéseibe. Egyetlen bizonytalanabb pillanata volt, amikor Chiellini levált egy szögletnél róla és Ramosról, de ott is blokkolni tudta a helyzetből kialakult lövést. Több alkalommal egész bátran fellépett a középpályára, ekkor Casemiro lépett vissza a helyére. Sziklaszilárdságára nagy szükségünk lesz a továbbiakban is.
Az olvasók pontszáma: 8,9

Sergio Ramos (8)

Nem hibázott nagyot döntő pillanatban, csupán a fent említett szögletnél volt némi kommunikációs hiba a kollégájával, mégis kevesebbnek éreztem őt a pályán, mint Varane-t. Nem játszott rosszul, de kevesebb ráhatása volt a játékra védekezésben, passzjátékban és a támadásépítéseknél pedig sablonosabb megoldásokat húzott. Sárga lapjáért még az eredmény ismeretében is kár, bár nagyjából biztosra lehetett venni, hogy egy lapot valahogy összekapar.
Az olvasók pontszáma: 8,5

Marcelo (9,5)

Lényegében háromból három gólunkban tudott benne lenni – védőként. Először a Ronaldónak gólpasszt adó Iscót indította pofátlanul, két ember között, majd a második gólnál az ő ívelése után hibázott Chiellini, hogy aztán a harmadiknál magára vállalja a befejezést. A támadó szellemű szélsőhátvédek az ő ideje előtt is ismerősek voltak (bizonyos Roberto Carlost mi is ismerhetünk a kategóriában), de Marcelo egy újabb szint, egy magasabb polc.
Az olvasók pontszáma: 8,8

180403_Marcelo

Casemiro (7,5)

Bár lehet, ezzel többen nem értenek majd egyet, de Casemirót nem éreztem kellőképp dominánsnak a középpályán. Egészen a Benzema – Lucas cseréig valamelyest korlátozva volt a támadásépítés, mert a brazil pozíciója, játékintelligenciája (Modric és Kroos szintjéhez képest) érezhetően kevesebb volt a szükségesnél. Egy szóval sem állítom, hogy rosszul játszott, inkább azt, hogyha volt pótolható ember a tegnapi kezdőből, akkor az például ő volt. De egyébként védhető volt Zidane elképzelése a szerepeltetéséről.
Az olvasók pontszáma: 7,9

Luka Modric (7,5)

Valamivel több hibával játszott a szokásosnál, kevesebb látványos megoldással támadásban, de ennek oka az volt, hogy a meccs döntő részében nagyobb területet kellett levédekeznie a szokásosnál. Amikor Lucas megérkezett, és besegített a szél levédekezésébe, Modric játéka is felszabadultabb lett. A visszavágón talán pihenőt is kaphatna, nem érdemes egy esetleges sérülést kockáztatnia.
Az olvasók pontszáma: 8,3

Toni Kroos (8,5)

A CKM-ből ő volt a legjobb az este, kevés olyan akció volt, amelynek a felépítésében ne vett volna részt, zúgó lökete pedig gólt érdemelt volna, de sajnos a lövés a felső kapufán csattant. Így bár gólig vagy gólpasszig ezúttal ő sem jutott, az irányítói munka oroszlánrészét szépen csöndben magára vállalta, és védekezésben is hozta a tőle elvárhatót.
Az olvasók pontszáma: 7,7

Isco (9)

Bevallom, amikor Iscót a kezdőben láttam, féltem tőle, hogy túlságosan középre koncentrálódik a játék, és a Juventus élni fog a szélen nyíló területek adta lehetőségekkel. És mennyire jó érzés volt tévedni! Isco teljesen mást játszott meglátásom szerint, mint szokott, nem irányítóként mozgott, látszólag szabad kezet kapva, folyamatosan a pálya két szélén bukkant fel. Így tett a vezető gól előtt, ahol Marcelo passzát a bal szélről kanalazta középre, látszólag teljesen zavartalanul, majd a harmadik gól előtti összjáték során is. Ezúttal nem éreztem felesleges, vagy indokolatlan megoldásokat tőle, ami cselt bevállalt, az épp a kellő mennyiségben jött.
Az olvasók pontszáma: 8,6

Karim Benzema (5)

Az első gólban megvolt a maga érdeme azzal, hogy két embert vitt el, így Ronaldo könnyedén tudta tisztára játszani magát. De úgy nagyjából ennyi is. Kapuralövés nélkül zárta a találkozót, és ezúttal kreativitásban, mezőnymunkában is kevésnek éreztem, ellenben viszont a csapatot hatékonyabbnak, miután elhagyta a pályát, az eddigiek fényében meglepően korán – de abszolút jogosan.
Az olvasók pontszáma: 6,2

Cserejátékosok

Lucas Vázquez (7)

Beállása megerősítette a jobb oldali védekezést, támadásban pedig lendületesebbé vált a csapat. A második gól előtti lövésénél Buffonnak nagyot kellett védenie, de aztán már nem volt ellenszere a portugál játszótárssal szemben. Ami viszont feltűnő mostanában, hogy Ronaldo is egyre gyakrabban keresi Lucast a pályán, sokkal szorosabbnak érzem köztük a kapcsolatot a zöld gyepen, mint eddig, és ez sem Benzema malmára hajtja a vizet, mégha a két játékos valamelyest eltérő szerepkörben játszik.
Az olvasók pontszáma: 6,8

180403_Lucas

Marco Asensio és Mateo Kovacic már akkor érkeztek, amikor a lényegi kérdések már eldőltek.

Edzői értékelés

Zinédine Zidane (9,5)

Rég látott és rég várt szintű meccselés a franciától, úgy látszik a legnagyobb találkozókon érzi magát igazán elemében. Szembeötlő hibája nem volt, egy két szubjektív szintű apróság róható fel neki maximum, de felesleges. Torinóban egy 0-3-nál felesleges.
Az olvasók pontszáma: 9,2

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK