Két zseni

A csapat két legfőbb karmestere, Kroos és Lukita kiváló formába lendültek a tavaszi szezonra.

Toni Kroos és Luka Modrić. Két zseni, akik karmestereket idéző módon komponálják a csapat játékát évről évre, meghatározzák az egész csapat dinamikáját, meghatároznak egy korszakot a Real Madrid történelmében. Tavaszi rendszeres formajavulásuk mindig a legjobb időpontban jön – még akkor is, ha idén elég nagy gödörbe került a csapat az őszi gyenge formájuk miatt, habár ez az egész csapatra elmondható volt.

Kroos az egyik legjobb passzolóként van számon tartva a futball világában. Meccsenként átlagosan 2,3 kulcspasszt oszt ki játékostársainak a spanyol bajnokságban – ennél többet csak Messi és Jonathan Viera mutathat fel. A passzok pontosságát tekintve csak egy játékos múlja őt felül, aki nem más, mint – most figyelj – Mateo Kovačić. Néhány kevésbé jó teljesítménytől eltekintve Modrić és Kroos is mostanra egy sebességgel feljebb kapcsolt, és mindketten olyan munkát tesznek le az asztalra, amelynek nagy részéről talán tudomást sem veszünk. Mindkettejük játékát hajlamosak vagyunk úgy megítélni, hogy a támadójáték mibenléte az egyetlen, ami determinálja kettejük teljesítményét. Ennél fogva tehát a játékuk esszenciája főként az építkezés, a pálya bejátszása, a támadások építése, helyzetek megteremtése. Ez mind igaz persze, azonban hathatósan kiveszik részüket a védekezésből és labdaszerzésből is.

Az alábbi 35 másodperces videó megmutatja, hogy valójában mi is az ő munkájuk lényege. Kroos, amint észreveszi, hogy Marcelót átjátszották, megpróbálja leszorítani Xabi Prietót a szögletzászló felé, hogy aztán birtokba vegye a labdát egy bedobás formájában a csapat. A játékszer játékba kerül, a Sociedad játékosa kézzel ér bele, szabadrúgás következik. Az ellenfél játékosai megnyugszanak, úgy gondolják, van idejük visszakocogni, Modrić azonban gyorsan elvégzi szabadrúgást, amivel rögtön 4 ellenfelet kivesz a játékból, és ezzel roboghat is a madridi kontra. Mindez pár másodperc alatt történt, de a lényeg: Kroos kikényszerít egy labdavesztést az ellenfélnél, kicsivel később Modrić pedig indítja a kontratámadást.

Egyénileg mindketten zseniálisak, együtt pedig az egész pályát be tudják játszani gyors és tűéles átadásaikkal:

Az Eibar elleni meccsen az egész csapat mentálisan fáradtnak tűnt az Ipuruában, Kroos és Modrić egyenesen átaludta a meccs első felét, több könnyű passzt is rontva tőlük szokatlan módon. Viszont ahogy játékba lendültek, egyből hatalmas területeket játszottak be mindketten. Kroos rendszeresen visszalépett, hogy elkérje a labdát a védelemtől, és biztosítsa az átmenetet védekezésből támadásba. Az alábbi játékszituáció is Kroos zsenialitását hivatott kihangsúlyozni. A védelemtől megkapja a labdát, majd ahogy látja, hogy Bale elindul keresztbe, mérnöki precizitással íveli a labdát a walesi támadónak:

Erre már szavak sincsenek, a meccs legszebb jelenete – Modrić gólpassza Ronaldónak:

Gondoljunk csak bele a játékba: Modrić labdát szerez, majd közvetlenül utána jobb külsővel egy 30 méteres keresztlabdával gólpasszt ad Ronaldónak. Az efféle mozdulatok azok, amelyek egyedülállóvá, különlegessé teszik Modrićot. Ennél a játéknál ráadásul a labdát is ő szerzi meg: a labdás játékossal gyakorlatilag elhiteti, hogy az Eibar balhátvédje felé zárja le a passzsávot, valójában azonban kis területen való mozgással ellehetetleníti az előre való passzt is. A labdaszerzést követően pedig külsővel íveli oda Ronaldo lábára a játékszert. Zseniális.

Modrić különleges. Az alábbi videón például balszélsőket megszégyenítő sprint után fűz be két védőt, hogy aztán lövéssel fejezze be az akciót. Habár az ilyen játékszituáció ritka, mint a Barcelona BL-győzelmei mostanában, a horvát mágus sokszínűségét tökéletesen reprezentálja ez a példa is:

Modrić mindig is az a játékos volt, aki mindennemű allűr nélkül elvégezte a piszkos munkát a pályán, csúszott-mászott a középpályás párharcok során, csak hogy csapatát győzelemhez segítse. Védekező munka, támadások segítése mindkét szélen, passzsávok lezárása. A lenti videón egy szöglet után sprintel vissza saját tizenhatosához, ami megakadályozza az ellenfél támadóját abban, hogy egy az egyben vezesse a labdát Keylor Navasra:

Azzal, hogy Modrić ilyen jól olvassa a passzsávokat, az ellenfél játékosainak helyzetét nehezíti meg, ugyanis minden egyes alkalommal meg van rá az esély, hogy a horvát karmester lekapcsolja az átadásukat:

Képességei közül fontos kiemelni azt, hogy milyen elegánsan tud előnyös helyzeteteket teremteni, legyen szó egy passzról vagy csupán egy labdaérintésről:

 

 

Beszéljünk akár Kroosról, akár Modrićról, zsenialitásukat nem lehet elvitatni. Meghatároznak egy korszakot a Real Madrid történelmében, és reméljük, hogy még évekig élvezhetjük játékukat.

Forrás: managingmadrid.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK