Uli Stielike: Bale nem tudott alkalmazkodni a spanyol életformához

Uli Stielike neve meglehetősen ismerősen cseng a madridi körökben, hiszen a korábbi középpályás 8 éven át erősítette a királyi gárdát. A klasszis játékos 308 mérkőzésen 50 gólig jutott a klub színeiben. Most, hogy hazája leghíresebb klubja csaphat össze a Real Madriddal, Uli szívesen tett eleget az AS felkérésének, és készségesen válaszolt a spanyol napilap munkatársának kérdéseire.

Hogy-hogy Kínában kötöttél ki?
Tavaly szeptemberben kaptam egy hívást, amikor a csapat (Tianjin TEDA) a kiesés ellen harcolt. Végül minden jól alakult. Hét mérkőzéssel a bajnokság vége előtt átvettem a csapatot, amely addig mindössze 16 pontot gyűjtött. A hét meccs alatt 15 pontot szereztünk, így elkerültük a kiesést, majd egy egyéves szerződéshosszabbítást is aláírtam.

Mit gondolsz, visszatérsz még Spanyolországba?
Úgy döntöttünk, hogy a jövő évi alapozásunkat ott tartjuk.

Milyen párharcra számítasz a Real Madrid és a Bayern München között?
Nagy kár, hogy most találkoznak, hiszen fantasztikus döntőt játszhatnának, így csak ott kellett volna hogy sor kerüljön erre a csatára. Különösképp, hogy a sorozat döntőjében még sosem csaphattak össze.

Melyik csapat az erősebb?
A Bayern tűnik a legstabilabb csapatnak. Már megnyerték a Bundesligát, 6 gólt rúgtak a Leverkusennek idegenben, ráadásul ők számítanak Németország egyik legjobb csapatának… Eddig lélegzetelállító szezont futnak.

És mi a helyzet a Real Madriddal?
Sokszor voltak fent és lent egyaránt a szezon során, és csalódást keltően szerepeltek a bajnokságban. Ha folyamatosan ingadozik a teljesítményed, akkor sosem tudhatod, hogy meddig tart majd a jó sorozatod, vagy mikor kapsz egy nagyobb ütést. Pontosan ez a probléma velük kapcsolatban: lehetetlen megjósolni, hogy hogyan fognak teljesíteni, hiszen rendkívül kiegyensúlyozatlanok.

Örültél, amikor Heynckes visszatért a Bayernhez?
Meglepett, hogy 72. éves kora ellenére újra a csapat élén láthattuk. Világossá tette ugyanakkor, hogy csak és kizárólag a klub iránti imádata, valamint az olyan emberek, mint Uli Hoeness miatt vállalja a munkát. Tartotta a szavát, a szezon végén átadja Niko Kovačnak a stafétabotot.

Szerinted miért illeszkedik ennyire a Bayern Münchenhez?
Azért, mert sosem engedi, hogy a klubot körülvevő atmoszféra befolyásolja. A Bayern olyan Németországban, mint Spanyolországban a Real Madrid. A média mindig ott van, ahogy a rengeteg szponzor is. A csapatnak olyan kerete van, amelyből legalább 20 játékos válogatott… Mindent összevetve hatalmas a nyomás a klubon, de Heynckes tudja, hogy miként kell ezt kezelni, hiszen rengeteg tapasztalata van.

Ez minden?
Előnyére válik továbbá, hogy beszél spanyolul, hiszen így anyanyelvükön tud kommunikálni az olyan játékosokkal, mint Javi Martínez, Thiago vagy Vidal, ez pedig nagyon fontos. Jupp egy nagyon érzékeny ember. Nagyon régóta ugyanaz a hölgy a felesége, ez pedig árulkodik arról, hogy mennyire kiegyensúlyozott személyiség. Az olyan klubok, mint a Barcelona, a Real Madrid vagy a Bayern München, pontosan ilyen kiegyensúlyozott személyiséget igényelnek…

Ancelotti nagyon kiegyensúlyozott, beszél spanyolul, ám mégis menesztették…
Igen, de ő nem beszél németül, ez pedig óriási hátrány. Létfontosságú, hogy képes légy kommunikálni az anyanyelven, hiszen néha értened kell a kötekedést, a vicceket, tudnod kell olvasni a sorok között. Mindettől eltekintve Heynckes tökéletesen megérti az öltözőt, ráadásul újra játszat olyan játékosokat, mint Ribéry vagy Müller.

Mit szeretsz a legjobban ebben a Bayern Münchenben?
A támadósoruk lenyűgöző, ahogy a Real Madridé is Cristianóval, Bale-lel és Benzemával. Ott vannak továbbá az olyan játékosok, mint Ribéry és Robben, akik kiszélesítik a pályát és bármikor meg tudják büntetni az ellenfelet egy beadással vagy egy pontos befejezéssel. A Real Madridhoz hasonlóan a Bayernnél is kiváló játékosok ülnek a padon, ami nagyon fontos, ha címeket akarsz nyerni.

Ami a Real Madridot illeti, a BBC-t preferálod, vagy a 4-4-2-es hadrendet?
Ez mindig azon múlik, hogy az edző éppen mit gondol. Ha Zidane biztos abban, hogy a Real Madrid labdatartással tudja kontrollálni a meccset, akkor előnyösebb 4 középpályással játszani. Úgy gondolom viszont, hogy Münchenben nem törekedhet 60%-os labdatartásra. Sokkal fontosabb, hogy kontrollálja a Bayern támadásait, majd ezt követően törjön az ellenfél kapujára. A Bayern már többször is bizonyította, hogy hazai pályán nem dől hátra a csapat, hanem folyamatosan megy előre a győzelemért.

A te idődben volt valaki, akinek a stílusa hasonlított Benzemáéra? Egy csatárra gondolok, akinek nagyobb szerepe van az összjátékokban, mint a gólszerzésben.
Nem, nem… A Madridban töltött 8 évem alatt együtt játszhattam Santillanával, aki egy igazi fenomén volt. A legnagyobb gond a támadókat illetően, hogy az emberek csak a gólok száma alapján ítélik meg őket, pedig sokszor más feladatokra is koncentrálniuk kell – ilyen a területnyitás vagy a kiszolgálás.

Védeni próbálod Benzemát?
Sokkal inkább preferálom Lewandowskit. Úgy gondolom, ezen a területen óriási a Bayern előnye. Ami Benzemát illeti, úgy tűnik, hogy sok figyelemre és támogatásra van szüksége, ha pedig a dolgok nem a legjobban alakulnak számára, akkor a nehézségeken nem tud egyszerűen túllépni.

És mi a helyzet Bale-lel?
A helyzete hasonló a Benzemáéhoz. Egy kicsit elhagyatottnak tűnik. Az az érzésem, hogy nem sikerült teljesen alkalmazkodnia a spanyol életstílushoz. Aztán ott vannak a sérülései… Ettől függetlenül nagyszerű játékos, ehhez kétség sem férhet.

Hol helyeznéd el Cristiano Ronaldót a Real Madrid történelmében?
Nos, az olyan játékosok építették fel ezt a klubot, mint Di Stéfano, Puskás és Gento. Az emberek ezt sosem fogják elfelejteni. Akik most vannak a Real Madridnál, nagyszerű munkát végeznek, de nem ők tették a klubot azzá, ami. Szóval jelenleg Cristiano a legnagyobb játékos a Real Madridban, de a klub az olyan játékosok miatt vált óriássá, mint Di Stéfano, Puskás és Gento.

Forrás: AS
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK