Bale: Nem tudom elképzelni, hogy ne mi nyerjük meg a BL-t

Beszélgetés a walesi szélsővel többek között az alábbi témákról: 500 millió euró egy játékosért, a Bayern érdeklődése, Ancelotti, James…

A Bayern München nem őriz kellemes emlékeket a Real Madrid elleni összecsapásokról, amióta te is ott játszol. Tavaly például a negyeddöntőben estek ki ellenetek.

Ez igazából visszafelé is igaz, hiszen a Bayern számunkra mindig kemény ellenfélnek bizonyul. Nagyon erős csapatuk van, kiváló játékosokkal, akik rengeteg címet nyertek már. Ha két ilyen kaliberű csapat találkozik, a párharc kimenetele kiszámíthatatlan.

Madridban az FC Bayernt még mindig úgy emlegetik, hogy „Bestia negra”?

Elnézést, ez nekem semmit nem mond.

Ez azt jelenti, hogy a fekete bestia, a Real Madrid rettegett ellenfelét, a Bayern hívják így. Te mindig továbbmentél a Bayern ellen a BL-ben, mint például a Guardiola féle csapat ellen (0:1 és 0:4 után), de korábban ez másképp volt.

Arról a hazai meccsről sok minden elmondható, de hogy egyszerű nem volt, az biztos. Sokáig szenvedtünk, de keményen küzdöttünk és végül megszereztünk egy nagyon fontos gólt. A müncheni győzelem már más volt, arra nagyon jól emlékszem. Carlo Ancelotti azt kérte tőlünk, hogy játszunk mélyen, ha pedig terület adódik előttünk, kontrázzunk. Ez a terv tökéletesen bevált, ki tudtuk használni az erősségeinket. Később aztán meg is nyertük a tornát.

Bale

Meglepett, hogy a Bayern aztán elküldte Ancelottit? Madridban a játékosok még most is ódákat zengenek róla.

Azért, mert egy csodálatos edző. Én nem látok bele abba, hogy mi történt a Bayernnél. Néha előfordul, hogy egy csapat az idény elején nehéz helyzetbe kerül, amiből aztán nem tud kilábalni. Úgy tűnik, itt is ez történt. De ez semmit nem vesz el Ancelotti edzői kvalitásaiból. Rengeteg trófeát nyert már, és biztos vagyok benne, hogy vissza fog térni egy másik klubhoz, ahol ugyanezt meg fogja tenni. A kezei alatt végzett munka alapján efelől nincs kétségem.

A Bayern jelenlegi edzője, Jupp Heynckes 2013-ban triplázott a bajorokkal, 2012-ben pedig az elődöntőben búcsúztatta a Real Madridot. A blancókkal is nyert egy Bajnokok Ligáját 1998-ban, ami után menesztették.

Láttam a BL-döntőt, amely során a Dortmundot győzték le. Ezt megelőzően az elődöntő során esélyt sem adtak a Barcelonának. Már a 2011/2012-es idényben is nagyon meggyőzőek voltak Heynckes kezei alatt, amikor a döntőben végül vereséget szenvedtek a Chelsea-től. Újra és újra bizonyítja, hogy milyen remek edző, és ez a tény nem könnyíti meg a dolgunkat.

A Real Madrid 2013-ban 101 millió eurót fizetett érted. Milyen érzés a hátadon egy ilyen árcédulával élni?

Számomra ez egyáltalán nem fontos. Ha egy klub ennyi pénzt ad egy játékosért, akkor annak biztosan oka van. Ha egy kiváló játékost kapnak érte cserébe, akkor ez kifizetődik.

Nem érzed az ezzel kapcsolatos nyomást?

A nyomás csak akkor van jelen, ha hagyod. Azt, hogy mennyibe kerülök, nem tudom befolyásolni. Amit viszont megtehetek, az az, hogy jól játszom. Én kizárólag ezzel foglalkozom.

Bale

Neymarért 222 millió eurót fizetett a PSG. A te kivásárlási árad 500 millió euró. Gondolod, hogy eljön az az idő, amikor egy játékosért ennyit fizetnek majd?

Úgy gondolom, hogy lehetséges. Ki gondolta volna tíz évvel ezelőtt, hogy 222 millió eurót fizet valaki egy játékosért? Erre is azt mondták korábban, hogy lehetetlen. Nincs kétségem afelől, hogy ezek az összegek tovább nőnek majd. Az elmúlt éveket látva elmondhatjuk, hogy ilyen a piac. Ezért gondolom így, hogy valamikor ilyen nagyságrendű összegek is gazdát cserélnek majd.

Az ügynökség, ami téged is foglalkoztat, hamarosan Münchenben is nyit egy irodát. Ezzel kapcsolatban pletykaként felmerült, hogy érdeklődik irántad a Bayern. Számodra elképzelhető lenne egy ilyen váltás?

A futballban soha nem mondhatod, hogy soha. Jelenleg Madridban vagyok, amit élvezek. A Bayernnek fantasztikus csapata van, és mindig is Európa egyik legsikeresebb együttese volt. Bárki számára megtiszteltetés lenne, ha szóba hoznák egy ilyen klubbal. Mindenesetre én most a Real Madrid játékosa vagyok. Egyébként ez az ügynökség segíti a karrieremet már gyerekkorom óta. Fantasztikus munkát végeznek. Ez bizonyára nem lesz másképp Németországban sem.

Az érted kifizetett összeggel ellentétben Toni Kroosért 25 millió eurót fizettek.

(nevet) Toni átigazolása igazán alkalmi vétel volt. Nem kérdés, hogy ennél sokkal többet ér, és nagyon sok klub fizetne is érte ennél sokkal többet. Csodálatos játékos. Hihetetlen, amit a pályán mutat, amióta Madridba tette át a székhelyét. Emellett remek srác is, nagyon jól kijövök vele.

Bale

Luka Modrić a jó barátod, ő játszik a középpályán Kroos mellett. Mit hozott a csapat játékába a német?

Ők ketten irányítják és alakítják a csapat játékát. Rendkívül labdabiztosak, remekül kiegészítik egymást. Segítenek nekünk abban, hogy mi kontrolláljuk a középpálya történéseit és mi határozzuk meg a játék tempóját. Támadóként az ember jobb társakat nem is kívánhatna maga mellé.

Ebben az idényben 22 bajnoki meccset játszottál a Real Madridban, de ezeknek több mint a felén nem 90 percen át voltál a pályán, mégis van 11 gólod. Milyennek látod ezt az idényedet?

Úgy gondolom, hogy a 0,5-ös gólátlag nem rossz, de mindig van hova fejlődni. Ez rám is igaz. De hogy őszinte legyek, mindig többet akarok. Játékpercekben és gólokban egyaránt.

Ismét találkozhatsz Jamesszel, akire a Real Madrid már nem tartott igényt. Milyennek látod a müncheni szereplését?

Láttam néhány meccsét, és azt kell mondanom, hogy mindkét csapat profitált a váltásából. Hogy mi nem stimmelt a Real és közte, azt nehéz lenne megmondani. Ő egy igazán remek srác, ezért is örülök, amikor azt látom, hogy sikeres Münchenben és újra élvezi a játékot.

Aki a Real Madridról beszél, automatikusan megemlíti Ronaldót is.

Ez teljesen természetes, Cristiano egy kiemelkedő futballista. Csapattársaként ennek csak örülni lehet. Amikor ennyire jól játszik, abból csapatként is profitálunk.

Robert Lewandowski nem csinál titkot belőle, hogy szívesen játszana Madridban. Gondolod, hogy megvan benne minden, ami ehhez kell?

Kétség sem férhet hozzá. Ő a világ egyik legjobb támadója, rengeteg gólt szerez mind a Bayernben, mind pedig a válogatottjában. Tudjuk, hogy mekkora veszélyt jelenthet számunkra. Remek játékos, különös figyelmet kell fordítanunk rá mindkét meccsen.

Háromszor is megnyerted a Bajnokok Ligáját a Real Madriddal. El tudod még képzelni egyáltalán, hogy nem emeled magasba a trófeát?

Talán pont ez a sikerünk kulcsa. Egyáltalán nem gondolunk arra, hogy nem fogjuk megnyerni a tornát. Ez a mentalitás ad nekünk előnyt. Minden egyes mérkőzésre úgy megyünk ki, hogy a végén győztesként akarjuk elhagyni a pályát. Így volt ez az előző négy évben is, és nem pazarolunk arra egyetlen pillanatot sem, hogy másképp gondoljuk.

Bale

Ez nagyon úgy hangzik, mint a Bayern mottója, a „Mia san mia”, amit minden játékos magáénak érez.

Ez egyáltalán nem lep meg. A Bayern is mindig hatalmas önbizalommal játszik, a történelmük pedig fel is jogosítja őket erre. Szinte mindig eljutnak a BL elődöntőjéig, a Bundesligában pedig évek óta dominálnak. Most tényleg két nemzetközi futballóriás találkozik. Mindkét együttes megérdemli, hogy a döntőbe jusson. Mi azonban az elmúlt négy évben háromszor is örülhettünk a végén, és remélem, most sem lesz másképp.

Nektek sikerült a Bajnokok Ligája történetében először megvédeni a címet. Korábban a Real Madrid 1956 és 1960 között sorozatban öt alkalommal nyerte meg az elődtornát. Gondolod, hogy ez még most is kivitelezhető lenne?

Meg vagyunk győződve róla, hogy idén sorozatban harmadszor is sikerül elhódítanunk a trófeát. Ha ez sikerül, akkor miért ne lehetne akár ötször is? Ahogy már mondtam: minden idénynek azzal a meggyőződéssel megyünk neki, hogy meg fogjuk nyerni a Bajnokok Ligáját.

Forrás: Bild
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK