Sorfalba csapódva

A 2017/18-as bajnoki idény győztese immár matematikailag is a Barcelona csapata. A katalán egylet végig kiegyensúlyozott teljesítményt mutatott a szezon során, és már ősszel olyan magabiztos előnyt épített ki, amivel fordulókkal a befejezés előtt bebiztosította az elsőbbséget. Az aktuális bajnokot hagyomány szerint sorfallal szokás köszönteni a soron következő mérkőzés előtt, Zidane azonban kijelentette, hogy nem lesz sorfal, ezt pedig a minap Ramos is megerősítette. A kérdés, hogy ez mennyire megfelelő döntés, illetve mi lehet az oka annak, hogy a Real Madrid meghúzta ezt a lépést.

Szinte hallom. Bár az elrobogó villamos zaja felkorbácsolja az autók által kevert monoton forgalom hangját, mégis a távolból egy indulatos hang riposztja visszhangzik: „De hiszen ők sem álltak sorfalat!”. A fülemben cseng, vég nélkül. Amikor decemberben a Real Madrid egy klubvilágbajnoki címmel a zsebében érkezett a klasszikusra, a Barcelona sorfala csupán szabadrúgásokra állt össze. Akkor és ott fel volt háborodva rengeteg madridista, hogy ez arcátlanság. Én abból a helyzetből nem csináltam nagy ügyet, hiszen ebben az idényben, abban a sorozatban nem volt résztvevő a Barcelona is, nem is gondoltam rá előzetesen épp ezért, hogy erre szükség volna. Amúgy sem vagyok híve annak, hogy minden egyes trófea után ott díszelegjen a másik csapat szalutálva, nem látom értelmét.

A bajnokság azonban más tészta, itt hagyományokról van szó. A bajnoki idény győztesének mindig járt a sorfal, és most is kéne, hogy járjon. Ennek nem arról kéne szólnia, hogy a túloldalon melyik csapat áll, vagy hogy nem a Real Madrid kapja a sorfalat. Kíváncsi vagyok, hogyha fordított lenne a helyzet, a klub álláspontja az lenne, hogy neki ne álljanak márpedig sorfalat, hiszen nincs rá semmi szükség? Vajon elutasítaná a másik csapat tiszteletadását? Úgy gondolom, nem. Ez az egész a tiszteletről szól, arról, hogy az aranyérmes csapat egy fair versenyben felülkerekedett a többieken, és megérdemli azt, hogy a mérkőzés elején erről a vele szemben álló egyesület megemlékezzen némi taps, esetleg egy-két pacsi formájában. Nem, nem muszáj kedvelni őket, vagy Piqués lufikat reptetni, vörös-kék konfettikkel teleszórni a katalánok frizuráját, de a gratulációt megérdemlik, ezúttal ők voltak a jobbak. Az, hogy a Barcelona drukkerei morognak, egy érthető, ámde felesleges reakció, mert nem is igazán nekik kéne emiatt mérgelődniük.

180502sorfal2

Hanem nekünk. Igen, nekünk kellene emiatt elégedetlennek lennünk, én legalábbis az vagyok miatta. Mert a habfehér mez, a klub értékei nem egyeznek ezzel a szellemiséggel. Bár úgy vélem ez manapság már túl romantikus megközelítése a dolgoknak, hiszen a hagyományokat felváltotta az őrbódéban a pénz, na meg a marketing, és a címer alatti szív dobogása nem a szokások, és a régi idők mentalitása szerinti ütemre táncol. Ez a lépés ékes bizonyítéka annak, hogy a külső számít, nem a belső, hogy önálló személyiségből, tisztességből, és profi hozzáállásból nem lehet olyan tésztát gyúrni, amiből az elkészült kenyeret megveszik az ajándékboltban. A márkák közötti versenyben az eurók ropogása, és az érmék csörrenése az irányadó, a világverő brand építésébe, és a klub marketinggépezetébe nem fér bele egy olyan hibás fogaskerék, mint egy „meghunyászkodó” sorfal. Ezzel inflálódna a Real Madrid, mint fogalom, egyszerűen nem fér bele, hogy a világsajtóban olyan képek járjanak körbe, hogy a Barcelona játékosainak gratulálnak a madridiak. 2018-ban ez a Real Madridban már nem fér bele. Úgy gondolom, hogy innentől kezdve viszont nekünk sincs jogunk elvárni ezt a szép hagyományt más csapatoktól, hogyha a későbbiekben mi is gazdagodunk újabb bajnoki címmel, címekkel. Álságos lenne elvárni, hogy glédában ott álljon bármelyik csapat előttünk gratulálva, miközben a mieink ugyanerre nem képesek hasonló helyzetben. A kifogások nem érdekelnek, az hogy ki mit csinált, kinek mit kellett volna csinálnia hasonló helyzetben, szintén nem izgat. Egy mindenkori Real Madridnak kötelessége lenne sorfalat állnia, mindentől függetlenül. Nagyon szimpatikus lenne, ha a játékosok szembemennének a döntéssel, de ez várhatóan nem fog teljesülni.

Közben újabb villamos zaja zengi be a környéket, a habfehér felhők pedig úsznak az égen felette, folytatva útjukat a végtelenbe sodródva. Kicsit szürkébben, kicsit komótosabban…

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK
Tovább

Az Osasuna elleni kezdőcsapat

Carlo Ancelotti az alábbi játékosokat küldi pályára az Osasuna elleni bajnokin. Kezdőcsapat 13. Lunin​2. Carvajal22. Rüdiger18. Tchouameni23. F. Mendy12.…