Zidane: Nem a taktikai érzékem, hanem a szenvedélyem miatt vagyok sikeres

A felnőtt csapat edzője, Zinédine Zidane nyilatkozott az UEFA által szervezett „Open Media Day” alkalmából.

A Liverpool elleni döntő: „Azt nem tudom, hogy a riválisaink mennyire akarják ezt a címet, de arról mindenkit biztosíthatok, hogy ennél a klubnál szűnni nem akaró a vágy a trófeaszerzésre. Rólunk senki nem állíthatja, hogy nem ugyanazzal az elszántsággal küzdünk, amivel korábban. Ez itt a Real Madrid, s épp emiatt a hozzáállás miatt vagyunk azok, akik. Mindig többre és többre törekszünk, ezért fogunk most is mindent beleadni.”

„Készen állunk a döntőre. Nem is értem, hogyan kételkedhet bárki a hozzáállásunkban? Az ellenfél játékosai megtesznek majd, hogy legyőzzenek minket, de ezzel tisztában vagyunk. Fantasztikus szezont tudhatnak maguk mögött, azonban az élet bármikor megtréfálhatja az embert. A két klub nagyon jól ismeri egymást, nincsenek meglepetések.”

Liverpool: „Kivételes csapat, akik – akárcsak mi – megérdemelten jutottak el idáig. Fel kell készülnünk belőlük, elemezni a hibáikat és később kihasználni azokat. Csupán egyetlen mérkőzésről van szó, s mindkét csapat távol az otthonától lép pályára. Készen állunk a megmérettetésre, ugyanakkor a tapasztalatunk nem jelent helyzeti előnyt velük szemben. Ez egy labdarúgó-mérkőzés, s nekünk meg kell mutatnunk, hogy meg akarjuk nyerni.”

„Egy döntőről beszélünk. Mindkét klub meg akarja nyerni. A tavalyi elsőségünk nem jelent semmit, ahogy az a tény sem, hogy a Liverpool tizenegy éve nem játszott döntőt. Szeretnénk egy nagyszerű meccset játszani, és ezért mindent bele is fogunk adni.”

Nehéz út a döntőig: „Ez már csak ilyen. A döntőig eljutni önmagában is fantasztikus dolog. Nincs olyan, hogy valaki érdemtelenül van ott egy fináléban. Két Bajnokok Ligáját nyerni remek dolog, de keményen meg kellett szenvednünk érte. A kieséses szakaszban Európa legjobbjai ellen kell pályára lépned, épp ezért bír komoly értékkel ez a mérkőzés, főleg, ha visszatekintünk az elmúlt szezon küzdelmeire.”

„Még négy napunk van a felkészülésre. Úgy gondolom, hogy a döntőig való eljutás nagyobb feladatot jelent, mint önmagában a döntő megnyerése. Ebben az évben is meg kellett szenvednünk a sikerekért, és ismét megtapasztaltuk, hogy egy megnyert idegenbeli odavágó még egyáltalán nem jelenti azt, hogy lezárult a párharc.”

Az öltöző: „Közel 20 évet töltöttem el a felnőtt labdarúgás világában, számos kivételes edzővel és tehetséges játékostárssal dolgozva ez idő alatt. Nagyon jól tudom, hogy mit éreznek a futballisták egy ilyen kaliberű összecsapás előtt. Ez a fajta tudás remek, de önmagában még nem ér sokat. Szükséged van egy filozófiára is. Nem én vagyok a világ legnagyobb taktikusa, ezt csak a sajtó ragasztotta rám. A sikereimet elsősorban a szenvedélyemnek köszönhetem. Imádom a futballt. Ami a hangulatot illeti, csak akkor lehet egyensúlyban a csapatod, ha a játékosok jól kijönnek egymással. Egyszer-kétszer talán szerencséd lesz, esetleg csoda történik, de ha folyamatosan a legmagasabb szinten akarsz teljesíteni, akkor egységesnek kell lennie az öltözőnek. Szerencsére nálunk ezzel semmilyen probléma sincsen. A játékosaimban megvan a munkamorál és a tehetség is, ami a leghalálosabb kombináció. Sorozatban a harmadik BL-címünket nyerhetjük meg. Ez elképesztő.”

„Edzőként sokkal több dologgal kell foglalkoznod, mint játékosként, és bizony gyakran belefájdul a fejem a folyamatos munkába, de mindenki így van ezzel ebben a szakmában. Korábban nem tudtam átérezni, hogy milyen nehéz dolga van az edzőknek. Csak egy példa: azoknak, akik a kispadon kezdik a meccset, nem szabad azt gondolniuk, hogy biztosan nem lépnek pályára. El kell érned, hogy mindenki a maximális koncentrációval és elszántsággal álljon hozzá a tétmeccsekhez. Épp emiatt nem árulom el most a szombati kezdőcsapatot.”

Cristiano Ronaldo: „Minden futballista karrierjében vannak gyengébb mérkőzések, de Cristiano akkor sem esik pánikba, ha nem sikerül betalálnia, hiszen tudja, hogy a következő meccsén akár két-három gólt is szerezhet. Lényegében pontosan ez történt ebben a szezonban. Az ő szótárjában nem szerepel a »lehetetlen« szó. Ez a fajta mentalitás, s a folyamatos törekvés a fejlődésre az, ami a legjobbá teszi őt. Azon kevesek közé tartozik, akiket egyáltalán nem hátráltat a külső nyomás, épp ellenkezőleg. Minél több kritikát kap, annál erősebben tér vissza. Kulcsfontosságú szerepet játszott az idei év sikereiben.”

„A kapcsolat Cristiano és Benzema között? Az, hogy két világklasszis labdarúgót egymás mellé teszel, még nem feltétlenül garancia a sikerre és a hatékony együttműködésre, de az ő esetükben szerencsére igen.”

Bale: „Remek teljesítményt nyújtott az elmúlt időszakban, végre sikerült megtalálnia az állandóságot. Mindez annak köszönhető, hogy már jó ideje normál intenzitással képes dolgozni az edzéseken.”

BBC: „Ez a trió a világ legjobbja, ezt már számtalanszor bebizonyították, de ez nem jelenti azt, hogy minden mérkőzésen ezzel a felállással lépünk pályára. Ha így lenne, akkor hiteltelenül hangzanának a szavaim, hogy nálam mindenki megkapja a lehetőséget. Barcelonában a BBC játszott, Kijevben talán más fog. Hamarosan kiderül.”

Pozitivitás: „Én örök optimista vagyok, ezt a szüleimtől tanultam. Ha az esetleges vereség körül forognak a gondolataid, akkor valószínűleg tényleg el fogsz bukni. Nekem nincs kétségem afelől, hogy melyik csapat fogja győztesen elhagyni a pályát.”

Klopp: „Remek szakember. Ezt már Dortmundban is bebizonyította, most pedig a Liverpoollal végez fantasztikus munkát. Nagy tisztelője vagyok az eredményeinek.”

A szezon: „Hogy kudarcnak fogom-e érezni a szezont, ha elveszítjük a döntőt? Nem. Már korábban is elmondtam, hogy én a kupából való kiesést tartom az idény legnagyobb bukásának. Az, hogy vereséget szenvedsz egy BL-döntőben, nem kudarc és nem is szégyen. Egyelten csapat sem képes megnyerni az összes meccsét.”

Forrás: realmadrid.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK