Az új edző első feladatai

Bárki is veszi át Zinédine Zidane helyét a Real Madrid kispadján, azonnal választ kell találnia a kulcskérdésekre. Cristiano, Bale, Keylor Navas, Neymar...

Mindenkit megdöbbentett a francia mester csütörtöki bejelentése. Sokunk még fel sem fogta, hogy nyártól egy új edző irányításával, új időszak kezdődik a csapat és a klub életében. Az új edző kilétét még homály fedi, azonban már most kirajzolódnak olyan megoldandó problémák, melyekre rövid időn belül megoldást kell majd találnia. Ide tartozik Cristiano Ronaldo helyzete, Gareth Bale jövője a kapuskérdés és persze az új igazolások. Nézzük meg ezeket a kulcskérdéseket közelebbről.

Zidane és Cristiano

A Cristiano Ronaldo-ügy

Kétségkívül ez az elsődleges és legégetőbb kérdés, amit meg kell oldani. Cristiano már a Bajnokok Ligája győzelem közben elterelte a figyelmet az ünneplésről a mérkőzés utáni kijelentésével: "Nagyszerű volt a Real Madridban játszani. A következő napokban többet fogok tudni mondani." A hírek szerint néhány hónappal ezelőtt a portugál támadó már említette a csapattársaknak, hogy elhagyni készül Madridot. Cristiano minden bizonnyal azt sérelmezi, hogy a klub elnöke a 2017-es BL-győzelem után ígéretett tett neki egy új szerződésre, de aztán visszatáncolt. A helyzeten egyáltalán nem segít, hogy Florentino Pérez több ízben is elmondta, mennyire kedveli a Paris Saint-Germain braziljának, Neymarnak a játékát. Az egyik ilyen alkalom éppen az idei Aranylabda Gálán történt, amikor Cristiano ötödször nyerte meg a díjat. A Real Madridnál nem örültek Ronaldo kijevi kijelentésének, a játékosok és a vezetők szerint sem ez volt a megfelelő pillanat, hogy magáról beszéljen. Aztán a madridi ünneplésen a szurkolók egyértelműen kifejezték érzéseiket és kívánságukat Ronaldo és Pérez felé: "Cristiano, maradj!" – énekelte 80 ezer szurkoló. Minden jel arra utalt, hogy a klub és a játékos megoldja ezt a problémát és Ronaldo a következő szezonban is a Real Madridban fog futballozni, azonban Zidane távozása újra bizonytalanságot hozott. Az új edzőnek nagy feladata lesz orvosolni ezt a problémát.

Zidane és Bale

Gareth Bale jövője

Bale felejthetetlen döntőt játszott Kijevben, két góljával eldöntötte a mérkőzést. Aztán a lefújást követően azonnal kifejezte csalódottságát, amiért kevesebb lehetőséget kapott az idény során és a döntőben is kimaradt a kezdőcsapatból: "Nagyon csalódott voltam, amiért csak a kispadon kaptam helyet. Úgy érzem, megérdemeltem volna, hogy kezdjek de az edző hozza meg ezeket a döntéseket. Le kell ülnöm az ügynökömmel és beszélnünk kell a jövőmről." A Manchester United érdeklődésének ellenére a walesi támadó tavaly nyáron úgy döntött, Madridban marad, hogy bebizonyítsa helye van a Real Madrid történelmében. Aztán teltek-múltak a hónapok és Bale számára is egyértelművé vált, Zidane irányítása alatt nem igazán fog ez megtörténni. A francia mester számos fontos mérkőzésen kihagyta a kezdőből Bale-t: ide tartozik a PSG és a Bayern München elleni találkozók, a Juventus elleni első összecsapás és a döntő. Zidane csütörtöki távozása azonban mindent megváltoztathat. Pérez mindig is kedvelte Bale-t, így valószínűsíthető, hogy az új edző érkezése egyben a walesi maradását is jelenti.

Keylor Navas

A kapuskérdés

Ez az a kérdés, mely Iker Casillas 2015-ös távozása óta folyamatosan napirenden van. Azon a nyáron a Real Madrid rendkívül közel állt ahhoz, hogy leigazolja David de Geát a Manchester Unitedtől. Csak a Monty Python filmekre jellemző tragikomédia hiúsította meg a transzfert: későn érkezett meg a fax. A spanyol hálóőr maradt Angliában, míg Keylor Navas maradt Madridban. A Costa Rica-i azóta több ízben is bizonyított, mégsem sikerült kivívnia a vezetőség teljes bizalmát. Folyamatosan napirenden van egy új kapus érkezése: De Gea, Thibaut Courtois és Bernd Leno mellett januárban Kepa neve is felmerült – utóbbinál Zidane hiúsította meg az üzletet, aki kijelentette, nincs szüksége új kapusra. Zidane azonban távozott, így kérdés, hogy a vezetőség felöl érkező nyomást az új edző mennyire lesz képes kezelni.

Cristiano és Neymar

Neymar és egy kilences

A Real Madridnak a bajnokságban csak a harmadik hely jutott, míg a Király-kupából viszonylag korán búcsúzniuk kellett a Leganés ellen. Hiába sikerült a történelmi BL-triplázás, a klub tisztában van vele, hogy a keretet nyáron frissíteni kell. Ennek a feladatnak a felelőssége mostmár az új edzőre fog hárulni. Neymar leigazolása, akire Zidane egyszer csak annyit mondott, hogy "a játékos, akit nem kértem", valamint egy kilences érkezése, aki képes versenyhelyzetet teremteni Benzemával kulcskérdések lesznek a nyáron. Emellett dönteni kell Dani Ceballosról, aki tavaly 16,5 millió euróért érkezett és a spanyol futball egyik legnagyobb tehetségének tartják, mégsem kapta meg Zidane-től a lehetőséget, és persze ott vannak még a kölcsönben lévő játékosok: Vinícius Junior, Raúl de Tomás, Martin Odegaard…

Forrás: AS
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK