Képes lenne Guti helyettesíteni Zidane-t?

Az kétségtelen, hogy nincsen egyértelmű esélyes Zinédine Zidane megürült posztjára, de többek között José Maria Gutiérrez Hernández - ismertebb nevén Guti - neve is felmerült a napokban. Az ESPN összeszedte az érveket és ellenérveket, melyek Guti nevével kapcsolatban előjöhetnek.

A spanyol középpályás immáron két éve irányítja a Real Madrid U18-as csapatát, a Juvenil A-t akikkel számos sikert elért már. A mostani hétvégén pedig több egykori Real-játékos is Guti mellett tette le a voksát, többek között Fernando Morientes is.

Guti előtérbe kerülését olyan tényezők is segítik, amelyek más edzőkhöz köthetőek. Az egyik legnagyobb esélyes, Mauricio Pochettino például nemrég kötött hosszútávú szerződést a Tottenhammel, Joachim Löw pedig kijelentette, hogy csakis a vb-re koncentrál a német válogatott szövetségi kapitányaként.

Az utánpótlásból felkerülő edző története Zidane-nal bevált, azonban kérdéses, mekkora kockázattal járna, ha Florentino Pérez most Gutira bízná a gárda irányítását. Következzenek tehát az érvek és ellenérvek.

Guti

Ami Guti mellett szól

A klub alkalmazásában áll

Zidane múlt heti bejelentése mindenkit sokkhatásként ért, még magát Pérezt is. Éppen ezért senki nem számított arra, hogy hirtelen majd edzőt kell keresni a csapat élére.

Gutival kapcsolatban tehát mindenképp pozitívum, hogy már eleve a klubnál dolgozik, és csak szólni kell neki, ha szükség van rá, hiszen figyelemmel követte a klub elmúlt két évét, méghozzá egészen közelről. A Madrid edzőjeként számtalan máshol nem tapasztalható nehézséggel kell az embernek szembenéznie, Guti így sokkal felkészültebben vághatna neki a kalandnak, mint egy kívülről érkező szakember.

Zidane is egykori Real-játékos volt

2016 januárjában ugyanúgy szkeptikusok voltak a legtöbben, mikor Rafa Benítez helyére kinevezték Zinédine Zidane-t. Nem sokan akadtak, akik csak feleennyi sikert vártak volna a franciától, mint amit mára véghez vitt. Aztán Zizou higgadtan jött, látott és győzött: két és fél év alatt kilenc trófeát gyűjtött össze, köztük három BL-serleget, megmutatva ezzel, hogy mire képes az, aki ismeri a klubot belülről is. De persze az ellenfelektől is lehet bőven példát hozni, elég csak Pep Guardiolára gondolni, aki korszakot meghatározó Barcelonát épített.

Zidane, Guti

A szurkolók imádják

Guti tizenöt éven keresztül játszott a habfehér alakulatban, 1995-től egészen 2010-ig. Ez idő alatt 542 meccsen jutott szóhoz, 77 gólt szerzett, öt bajnoki címet zsebelt be, háromszor nyerte meg a BL-t. Röviden: Gutit nem kell bemutatni a Bernabéu közönségének. Egy helyi srác, akit mindenki ismer, aki kiharcolta a helyét a csapatban a világsztárok között, egy olyan ember, aki mindig is a klub közelében volt. Ha kineveznék az első csapat edzőjének, az biztosan egyöntetűen pozitív fogadtatásra lelne a kényes ízlésű szurkolók körében.

Ambiciózus és elkötelezett

Guti sosem rejtette véka alá, hogy egy nap szeretne a Bernabéu padján ülni, mint edző. 2016 nyarán, mikor kinevezték edzővé az utánpótlásban, akkor is örömmel vállalta a feladatot. Első szezonjában rögtön triplázott a csapattal, utána pedig így nyilatkozott: „A cél mindenki számára az első csapat. Bolond lennék, ha azt mondanám, hogy nem személyes célom az első csapatig jutni. De ez még nagyon messze van, lépésről lépésre kell haladom.”

Guti

Tavaly áprilisban pedig már úgy tűnt, egyenesen nyomást akar gyakorolni Pérezre, hogy hadd léphessen feljebb a ranglétrán a fejlődése érdekében.

Ami Guti ellen szól

Nincs felnőtt szinten edzői tapasztalata

Zidane eredményei ellenére (aki ráadásul a Tizedik évében Ancelotti másodedzője volt) talán még mindig ez a legnagyobb kockázat. Gutinak ugyanis semmilyen edzői tapasztalata nincs felnőtt szinten. Ráadásul idén az ifikkel sem jött össze minden, a regionális bajnokságot ugyanis elbukták a városi rivális Atléticóval szemben.

Játékosként is túl „laza” személyisége volt

Persze nem létezik „tökéletes edzői személyiség”, amely garantálja a sikert, de a kiváló edzők egyik legnagyobb erénye mindig is a profi hozzáállás. Ez az, ami Zidane-ban mindvégig megvolt. Guti játékosként azonban sok kérdést vetett fel. A hozzáállása nem mindig tükrözte azt, hogy ő akar a legjobb lenni, hogy a legtöbbet akarja kihozni magából. Ráadásul azt sem állíthatjuk bizton, hogy minden alkalommal előbbre helyezte a csapat céljait a sajátjainál. Sokatmondó például, hogy míg Zidane legemlékezetesebb pillanata karrierje során egy BL-döntőben lőtt kapásgól, addig Guti leghíresebb momentuma egy sarkazós passz 2010-ből egy Deportivo elleni bajnokiról.

Guti

A viselkedése kérdéseket vethet fel

Miután a Besiktasnál befejezte labdarúgó karrierjét, a Real Madrid egyfajta megmondóembereként kezdett tevékenykedni, mely „munka” főleg abból állt, hogy a Barcelona csapatához köthető nem éppen pozitív hangvételű tweeteket osztott meg saját Twitter-oldalán. Ezek a bejegyzések kétségkívül tovább növelték népszerűségét a Real Madrid szurkolóinak köreiben, de egy dolgot mindenképp érdemes tudni: még ha José Mourinhónak is hívják az embert, a nyilvánosság előtt tisztelettel kell beszélni az ellenfélről és a riválisokról.

Az öltöző kihívásai

A Bernabéu öltözője sosem állította könnyű feladat elé az éppen aktuális trénert. Olyan top edzők, mint José Mourinho vagy éppen Rafa Benítez pontosan azért voltak kénytelenek otthagyni a madridi kispadot, mert képtelenek voltak megfelelő módon kezelni a számtalan egyéniség és egó alkotta csapatot, az olyan karaktereket, mint Sergio Ramos vagy Cristiano Ronaldo. Zidane-nak megvolt ehhez a múltja és a személyisége is, melyek segítségével elképesztő tiszteletet vívott ki magának az öltözőben, és az egyéniségekkel is remek kapcsolatba került. Nehéz elképzelni, hogy Gutit hasonló tisztelet övezze már az első naptól fogva.

Forrás: ESPN
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK