Lezajlott a LaLiga rendezvénysorozata Budapesten

Ahogy arról Facebook-oldalunkon beszámoltunk, a LaLiga három részes rendezvénysorozatot szervezett Budapesten a spanyol futballal és annak magyarországi vonatkozásaival kapcsolatban. A budapesti Cervantes Intézetben megtartott eseményeken a Real Madrid Magyar Szurkolói Egyesület is képviseltette magát.

A spanyol bajnokságot minden futballszerető ember ismeri, vagy legalább hallott róla. Ki ne tudná, hogy hol futballozik Cristiano Ronaldo vagy Lionel Messi, hogy mely ország klubcsapatai az elmúlt évek legsikeresebb klubjai nemzetközi szinten. A LaLiga azonban nem csak a Real Madridból, a Barcelonából vagy az Atlético Madridból áll, a spanyol futballszervezet célja pedig ennek tudatosítása az egész világon.

Magyarországon is többek között ezzel a céllal szervezett három részes rendezvénysorozatot, melynek során a spanyol futball, spanyol kultúra, spanyol nyelv iránt érdeklődők számára biztosította annak lehetőségét, hogy megismerkedjenek a LaLigával, a szervezet céljaival, illetve a spanyol futball és Magyarország közös pontjaival. Egyesületünk több tagja mindhárom eseményen jelen volt, ezek spanyol és magyar nyelven zajlottak, tolmács részvételével.

LaLiga Budapesten

A május utolsó napján megtartott nyitórendezvényen Diego Sánchez, a LaLiga magyarországi delegáltja beszélt a spanyol futball nemzetközivé tételének projektjéről, a közeljövő terveiről, valamint azokról a történelmi kötelékekről, melyek a spanyol focit Magyarországgal összekötik. Előadásában Diego bemutatta a szervezetet, már megvalósult nemzetközi projekteket a világ minden tájáról, beszélt a televíziós jogok kérdéséről, a sikeres magyarországi együttműködésről.

Az eseményen részt vett Dunai Antal, korábbi kiváló labdarúgó és edző, aki edzői pályafutásának egy jelentős részét Spanyolországban töltötte. Megfordult a Xérez, a Real Betis, a Castellón, a Murcia és a Levante kispadján is. A szakember a spanyolországi élményeiről beszélt a megjelenteknek, de kitért a magyar futball jelenlegi helyzetére is. Mellette Ladinszky Attila is tiszteletét tette, aki a hetvenes években három idényt töltött a Betis együttesénél. A korábbi labdarúgó olyan anekdotákat osztott meg a jelenlévőkkel, mint a Real Madridnak lőtt győztes góljának, vagy az ősi rivális Sevilla ellen szerzett mesterhármasának története.

LaLiga Budapestenfotó: Cervantes Intézet (Budapest), Facebook

Június első hetében került sor a rendezvénysorozat második részére, melynek fő témája Puskás Ferenc volt. Szöllősi György, a Puskás című könyv szerzője bemutatta könyvét, amelynek nemrég jelent meg spanyol nyelvű változata. A könyv a magyar legenda életét követi végig, bemutatja a fiatalembert, a magyar válogatott kapitányát, a Real Madrid gólkirályát, valamint a későbbi éveket is, amikor Puskás edzőként tevékenykedett.

Június 14-én este pedig a szurkolóké volt a főszerep a Cervantes Intézetben, hiszen különböző spanyol csapatok hivatalos magyar szurkolói klubjai mutatkozhattak be a közönségnek. A Peña Valencia Húngara képviseletében Fahn Sarolta, a Peña Atlética de Húngria képviseletében Székely Bálint, és a Penya Blaugrana Budapest képviseletében Baranyai Tamás mellett a Peña Madridista Húngara, vagyis a Real Madrid Magyar Szurkolói Egyesület nevében Gyertyánági András számolhatott be az egyesületek megalakulásának történetéről, tevékenységéről, életéről, beszélgethetett tapasztalatairól.

LaLiga Budapestenfotó: Cervantes Intézet (Budapest), Facebook

Diego Sánchez elmondása szerint ez volt az első alkalom a világon, amikor a LaLiga négy különböző csapat szurkolói klubjait egy asztalhoz ültette egy ilyen rendezvény keretein belül.

Mindhárom eseményről elmondható, hogy kiváló hangulatban telt, a közönség részéről rengeteg kérdés hangzott el, ami mind a szervezők, mind a résztvevők számára pozitív visszajelzés. Az eszmecsere mindhárom eseményt követően folytatódott, egy-egy pohár bor és némi pogácsa társaságában oszthatták meg egymással a gondolataikat a megjelentek.

A LaLiga képviselőjétől ígéretet kaptunk arra, hogy ez még csak egy kezdeti lépés volt a futballszervezet részéről, így biztosan lesz még folytatás.

Forrás: Cervantes Intézet (Facebook), penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK