Taktikai szemmel: Real Madrid – Espanyol (1-0)

A spanyol bajnokság újabb fordulójában az Espanyol látogatott a spanyol fővárosba. Julen Lopetegui több helyen változtatott a kezdőcsapaton a hétközi Bajnokok Ligája meccshez képest annak ellenére, hogy meglátása szerint az eddigi legnehezebb hazai összecsapás elé nézett a Real Madrid. Elemzés.

A Roma elleni meccshez képest 5 helyen változott a kezdő tizenegy. A kapuban ezúttal Courtois, a védelemben Marcelo és Carvajal helyén Nacho és Odriozola kezdett, előttük a Modrić-Casemiro-Ceballos trió állt fel, a támadóharmadban ezúttal Bale került a padra, nélküle Isco, Asensio és Benzema rohamozta a barcelonaiak kapuját.

Rotáció

A felforgatott kezdő alapvetően érdekesen hangzott annak fényében, hogy nehéz meccsre számított a mester, bár a bekerülő játékosok egyáltalán nem okoztak csalódást. A védelem jobb oldalán bevetett Odriozola elképesztő sebességgel rendelkezik, rendszeresen felért a támadásokkal és vissza is ért, bár az ellenfél térfelén még nem olyan hatékony, mint Carvajal, teljesítménye azonban több mint bíztató. Nacho ezúttal Marcelo helyetteseként került a bal oldalra, a spanyol alapvetően egy védekezésben sokkal megbízhatóbb opció, mint brazil társa, támadásban azonban már kevésbé kreatív.

A középső alakzatban Ceballos kapott lehetőséget az ezúttal keretbe se jelölt Toni Kroos helyett, a spanyol pedig meg is hálálta a lehetőséget. A középpálya egyik legjobbja volt, a csapatban ő osztotta ki a társaknak a legtöbb kulcspasszt – szám szerint négyet. Kreatív és agilis volt, az ő személyében könnyen lehet, hogy újra van egy tökéletes cseréje Modricéknak. Kovačić távozása után nagy kérdés volt, hogy ki lehet az, aki stabil játékkal képes hozni a horvátéhoz hasonló teljesítményt, azonban Ceballos egyelőre hatalmas potenciált mutat.

Meddő fölény

A rovat előző részében említettem a Roma elleni meccsel kapcsolatban, hogy a hatalmas labdabirtoklási fölény és rengeteg passz nem mutatott meddő, sehova nem jutó fölényt a támadóharmadban. Na, ez most az Espanyol ellen sajnos így volt. Közel dupla annyi sikeres passz (614-309), 65 százalékos labdabirtoklás, duplaannyi kapura lövés (19-10). Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy ezek a lövések, helyzetek nem voltak olyan minőségűek, hogy azok nagy fölényt mutassanak.

A Real Madrid az idény eddigi legalacsonyabb xG mutatóját produkálta (1,09). Ehhez hasonló alacsonyabb indikátor csak az idény eleji Getafe elleni mérkőzésen volt tapasztalható, akkor 1,16-os számmal zárta a meccset a madridi alakulat. A legtöbb lövéssel Asensio próbálkozott, bár pár alkalommal jobban tette volna, ha leadja a labdát a nála jóval ígéretesebb helyzetben lévő társának.  Utána Casemiro és Modric is 3-3 lövést eresztett meg a meccsen, ami jelzi, hogy nem igazán sikerült feltörni a remekül záró Espanyol-védelmet. A támadók közül ezúttal Benzemát éreztem különösen haloványnak, 1 lövést és 1 kulcspasszt tudott bemutatni bő egyórás játékideje alatt. Az nagyon tetszett, hogy Lopetegui nem várt az idők végezetéig és bedobta Marianót a 60. perc után. A Madridnak azonban nem csak a jól felálló fallal kellett megküzdenie, hanem a rendszeres magas és intenzív letámadásokkal is.

A Real Madrid tizenhatosán belül 4 (!!!) Espanyol-játékos támad le és igyekszik megakadályozni a királyiak labdakihozatalát. Itt éppen Casemiro próbálja kihurcolni a játékszert, a középpályások azonban távol helyezkednek el, egyedül Isco megjátszható, nagyjából 30 méterre a labdás embertől.

Felül Isco, míg alul Odriozola hőtérképe látható. Az egyértelműen látszik, hogy Isco mindkét oldalt bejátssza, inkább középen helyezkedik el a pálya középső harmadában, mint az oldalvonal mellett. Ennek hiányában azonban Odriozolának kellett bejátszania a teljes balszélt, miközben időben vissza kellett zárnia védekezésben is. 

Amikor már majdnem felkiált az ember, hogy na ott van a mindent eldöntő ziccer, akkor Asensio inkább továbbviszi és elszórakozza a labdát, vagy inkább kilövi a stadionból. Természetesen a mérkőzés hajrájában jelentkező szituációkról van szó, amikor a spanyol több ígéretes helyzetben leadhatta volna a labdát Marianónak, ezt valamilyen okból azonban nem tette, ennek köszönhetően viszont egyik helyzetből sem lett komoly gólszerzési lehetőség.

81. perc, Casemiro labdaszerzése után Mariano továbbadja a labdát Asensiónak, ő azonban ahelyett, hogy visszapasszolja a labdát a tiszta ziccerbe futó Marianónak, inkább átveszi a bal lábára, majd kilövi a ZS szektort a stadion tetején.

A rendes játékidő vége felé közeledtünk, amikor Asensióval elmegy a létező összes pályán lévő védő, a másik oldalon viszont üresen fut nem csak Mariano, de mögötte Lucas Vázquez is. Akármelyikőjük kapja a labdát, tiszta gólhelyzetbe kerültek volna, azonban Asensio ehelyett a bal oldal felé tereli labdát, hogy aztán a helyzetből ne legyen semmi.

Nehéz mérkőzésen van túl a Real Madrid, az viszont mindenképp pozitívum, hogy egy igen nehéz meccsen sikerült behúzni a 3 pontot, ráadásul gólt sem kapott a csapat. Messze van még nagyon a vége, de az ilyen összecsapásokon kiizadt győzelmek nagyon fontosak lesznek a végelszámolásnál. Ami a Bilbao ellen hiányzott – nevezetesen a szerencse – az ezúttal a csapat mellé állt, így habár nem feltétlen szórakoztató játékkal, de sikerült otthon tartani mindhárom pontot a Real Madridnak.

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK