Taktikai szemmel: Sevilla – Real Madrid (3-0)

A Real Madrid a spanyol bajnokság újabb fordulójában ezúttal a Sevilla otthonába látogatott. Habár a Madrid már régóta nem nyerni jár a Ramón Sánchez Pizjuán stadionba, ilyen meccsre kevesen számítottak. Nem is feltétlen a vereség ténye a fájóbb, hanem az, hogy Lopetegui csapatának esélye sem volt a győzelemre. Elemzés, avagy hol is tart most a Real Madrid.

60 százalékban a Real Madridnál a labda, jó 200-zal több jó passz…és 3-0 a Sevillának. Szinte az egész első félidőben totális sötétség volt a Madridnál, nem működött az előre játék, a védekezésről már nem is beszélve. A labdakihozatalok nagyjából a félpályáig működtek, nem igazán sikerült feltörni a sevillai védelmet, majd, amikor a rizikós passzokat be kellett volna vállalni és ebből labdavesztés lett, na akkor jelentkezett a probléma. A Real Madrid egyszerűen évek óta akkor a legsebezhetőbb, amikor támadásból kellene visszarendeződni védekezésbe. Nyilván ez más csapatoknál is így van, a Realnál viszont egyfajta adottság. Marcelo mögött általában félpályás üres területek vannak, amikor fent marad a támadásokkal, ráadásul nem is szokott időben visszaérni, nyilván ezzel tisztában voltunk eddig is. Most viszont újra előjött ez a probléma, ugyanis az első gólnál a saját pontatlansága után sem tudott időben reagálni, Jesús Navasszal pedig nem tudott egyszerűen mit kezdeni.

A kontrákat sem tudta megfelelően lereagálni a védelem, az amúgy is elképesztő formában levő André Silva és Ben Yedder pedig körberöhögte a hét közepén még év védőinek választott Ramos-Varane-Marcelo triót. A védelem jobb oldalán ezúttal Nacho kapott helyet, az ő játéka is sajnos nagyon kevés volt, egyszerűen nem tudta hatékonyan segíteni a támadásokat, de ő amúgy is sokkal jobban érzi magát a védelem közepén.

A középpálya az első félidőben szinte nem létezett, Modrićot és Kroost is teljesen kivette a játékból a Sevilla középpályás védekezése, miközben hatékonyan támadtak le a madridi térfélen, teljesen megbénítva a csapat labdakihozatalait. Ezzel nagyon hamar lelassult a fővárosiak támadásépítése, az egész teljesen meg is rekedt gyakorlatilag 40 méterre a sevillai kaputól. Asensio és Benzema nagyon kevés volt ezúttal, egyáltalán nem tudtak effektíven játékba avatkozni, ezen mindenképpen változtatniuk kell, ugyanis a fontos meccseken ez nagyon kevés lesz tőlük.

Mit mutat ezúttal az xG?

Idén eddig ez volt az első alkalom, amikor az ellenfél magasabb mutatóval hagyta el a pályát, mint a Real Madrid. Nyilván ez a végeredmény ismeretében nem meglepetés, a Sevilla (2,29) mutatója kiemelkedő még a nagycsapatok teljesítményéhez mérten is. Lopetegui csapata ezúttal 1,55-ös mutatót rakott az asztalra, aminél egyébként a Getafe és az Espanyol elleni győzelem alkalmával is alacsonyabb volt az épp aktuális statisztikája a csapatnak. A Madridnál Gareth Bale egymaga magára vállalta a csapat kapura lövéseinek 38 százalékát 8 lövéssel, ami a csapat xG statisztikájának 66 százaléka volt. Vaktöltény.

És ha már vaktöltény, az idény első pár meccsén mutatott jó formája óta Karim Benzema kezdi újra magára ölteni a régi gólképtelen cipőjét. Bő egyórás játéka során 1 kapura lövést tudott felmutatni, kulcspassz nélkül zárta végül a meccset. Annyi pozitívumot azért lehet találni ebben a helyzetben, hogy Lopetegui nem jegeli indokolatlanul Marianót és megkapja a lehetőséget, a kérdés már csak az, hogy lehet-e állandó kezdő a dominikai csatár.

Hol is tart a csapat?

Az idény során az eddigi meccsek közül nem volt igazi erőpróba, a Bilbao elleni idegenbeli meccs már mutatott azért valamit abból, hogy kezeli a csapat a nyomást, a komolyabb ellenállást megtestesítő ellenfelekkel szemben. A végül lesimázott Roma elleni Bajnokok-Ligája meccset a helyén kell kezelni, teljesen egyértelmű, hogy az újraszerveződést csak megkezdő olasz csapat nem képviselt igazi ellenállást. Ami egyértelmű: amikor a Real Madridnál van a labda és ténylegesen irányítja a meccset 90 percen keresztül, az ellenfél pedig beszorul nagyjából 30-40 méterre a kapujától – önként vagy kényszeredetten – akkor gond nélkül megtalálja a rést a csapat az ellenfél védelmének valamely részén.

Amikor viszont Kroos és Modrić is nyomás alatt játszik, akkor egyszerűen nincs játéka a Madridnak, kiveszik teljesen a kreativitás a középpályáról, a támadók pedig – Isco kivételével – nem tudják hatékonyan szervezni a játékot mélyen visszalépve a középső vonalba. A Sevilla ellen ez volt a helyzet, Bale többször a felezővonalig szorult vissza labdával vagy anélkül, és habár ő volt a csapat legveszélyesebb játékosa, gólt érő megmozdulása neki sem volt.

Lopetegui ezúttal nem tudott megfelelő stratégiát kidolgozni. A gond csak az, hogy a barcelonai pontvesztést kihasználhatta volna a Real Madrid, így viszont nem éppen megfelelő lelki állapotba játszik majd a csapat hétvégén az Atletico Madrid ellen. Azután a meccs után még tisztábban fogunk látni, de az eddig is egyértelművé vált, hogy jobban kell kezelni az erősebb ellenfelektől érkező nyomást.

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK
Xavi
Tovább

Xavi: Győzelmet érdemeltünk volna

A Barcelona vezetőedzőjének nyilatkozata a Real Madrid elleni vereséget követően. „Mindenki láthatta, hogy mi történt. Nyugodtan megbüntethetnek. Ott…