Egytől egyig: Real Madrid – Viktoria Plzeň (2-1)

Hosszú idő után megszerezte első győzelmét a Real Madrid.

Csapatok

Real Madrid (7)
Megtörtént, amire nagyon régóta várunk, a csapat nyerni tudott, hozta a kötelezőt. A hétvégi Clásico előtt legalább sikerült már a gólszerzés, így nem teljesen reménytelen a csapat helyzete. A múlt meccseken mutatott játék sokat nem változott, csupán a szerényebb képességű cseh ellenfelet sikerült éppenhogy megverni a Bernabéuban, persze ne legyek telhetetlen, a 3 pont legalább zsebben van. A szokásos fölény ezúttal is meg volt, 64 százalékos labdabirtoklás mellé jutott 20 kapura lövés, a helyzeteket viszont ezúttal sem használta ki megfelelően a Real Madrid. Szerencse, hogy a cseh csapat két százszázalékos ziccert hagyott ki, különben ez a találkozó is könnyen végződhetett volna másképp. A győzelem ellenére azért vagyok kritikus a csapattal, mert ettől a teljesítménytől nem kell elájulni, helyén kell kezelni a dolgokat, és a fontosabb (végső?) következtetéseket majd a hétvégi rangadó után kell megfogalmazni.

Viktoria Plzeň (5)
Azt csinálták, amit az ilyen csapatoknak kell egy Real Madrid ellen. Mélyen behúzódva saját térfelükön védekeztek, viszont kontrákból dinamikusan megindulva igyekeztek zavart kelteni a visszarendeződő madridi védelemben, több-kevesebb sikerrel. Egy gólt így is összehoztak, egyáltalán nem kell szégyenkezniük a teljesítményük miatt, ugyanis szerezhettek volna több gólt is, ha kicsit koncentráltabbak.

Játékosok

A mérkőzés legjobbja – Toni Kroos (8)
Szokásos precizitás, 97 százalékos pontosság, emellé kreativitás és irányítás. Kroos egyértelműen kimagaslott ezúttal a középpályáról, Isco és Asensio gyenge formája miatt teljesen rá hárult a csapat mozgatása, 6 kulcspasszal segítette társait, ami magasan a legtöbb a csapatban. Fontos lesz, hogy higgadt tudjon maradni a továbbiakban is, ugyanis könnyen lehet, hogy továbbra is több játékos terhét kell a hátán cipelnie.

Keylor Navas (6)
Nem volt nehéz mérkőzése, azt viszont nem értem, hogy miért lépett ki a gól előtt, amikor a plzeňi játékos még csak jó 18-20 méterre volt a kaputól.

Lucas Vázquez (7,5)
Nekem ezúttal tetszett a játéka, nyilván a védekezésre azért kevesebbet kellett figyelni ezúttal, inkább támadásban igyekezett a Plzeň védelmét megbontani a jobb oldalon, de Lopetegui is valószínűleg ezért szavazott inkább neki bizalmat, mint Odriozolának. Rendszeresen feltűnt elöl, gyakorlatilag ő játszott egyedüli szélsőt azon az oldalon, Bale inkább befelé játszott. Több jó beadása is volt, 2 kulcspasszt adott, Benzemát meg egy gólpasszal szolgálta ki. Ha kicsit jobban céloz, akkor gólt is szerezhetett volna, de utóbbi hetek nagyon rossz teljesítménye után nekem ez most meggyőző volt.

Sergio Ramos (7)
Alapvetően magabiztosan játszott, többször keresztezett nagyon jó ütemben Marcelo oldalára, kisegítve ezzel a brazilt védekezésben. A csehek góljánál kicsit lassúnak éreztem, nem tudta lereagálni a gyors váltást, aminek köszönhetően gyakorlatilag tisztán kapura lehetett lőni nagyjából a tizenhatosról. Azért bemutatott több sikeres szerelést, Casemiro után neki volt a legtöbb labdaszerzése (4). Ami viszont egyértelmű, hogy ezt az embert nem lehet megfogni szögleteknél, beadásoknál, ma sem sokon múlott, hogy gólt szerezzen, a csehek kapusa csak nézte, hogy a labda a kapufán csattan. Hétvégén nagyon szükség lesz egy higgadt Ramosra, ami bár nem nagyon jellemző rá, de még az eddigieknél is nagyobb nyomás lesz a védelmen, ezért neki kell hátul összeszednie a brigádot.

Nacho (6)
A védelem közepén kapott helyet ezúttal, igazság szerint ott is nyújtja a legjobb teljesítményt, ezúttal is magabiztos volt a saját nevelésű hátvéd. Mindössze egy passzt rontott el, ő mutatta be a legtöbb sikeres szerelést a meccsen (4), de 2 felszabadítással és labdaszerzéssel is büszkélkedhet.

Marcelo (6,5)
Az első félidőben nagyon pontatlan volt, aztán a második játékrészre feljavult a játéka, majd hatalmas balszerencsénkre meg is sérült. Egyelőre úgy tűnik, hogy kihagyhatja az El Clásicót, ami azért jelentősen visszavetné a csapat kreativitását a bal oldalon. Nála alapvetően elég nagy kettősség figyelhető meg minden mérkőzésen, az értékelése során is nehéz ezeket figyelembe venni, ugyanis most is szerzett egy gyönyörű, csatárokat megszégyenítően higgadt találatot, a helyén a védelemben viszont félpályányi üres területek maradnak igen sűrűn. Ebből majdnem lett is egy gól az első félidőben, amikor Ramos lépett ki a helyére, a beadásokból pedig csak nagyrészt a szerencsén múlt, hogy nem lett gól. Az viszont tagadhatatlan, hogy elengedhetetlen összetevője a támadásoknak, nélküle a kreativitás konvergál a nullához azon az oldalon, viszont védekezésben fegyelmezettebbnek kéne lennie, ugyanis egyelőre látszik, hogy a csapat nem tudja megoldani a folyamatos emberhiányt hátul – ez a Barça ellen is érdekes kérdés lesz, mennyire lesz visszafogott Marcelo, már amennyiben tudja vállalni a játékot.

Casemiro (6)
Ezúttal haloványabb volt, bár ez amiatt is adódott, hogy a plzeňi támadójáték nem állította lehetetlen feladat elé a középpályás védekezést. Mindenesetre hatékonyan osztogatott középről, többször hosszú átadásokkal segítette a támadásokat, ezen felül ezúttal is a nevéhez fűződik a legtöbb labdaszerzés, szám szerint 5. A Barcelona ellen az ő játéka döntő lehet a meccs végkimenetele szempontjából.

Luka Modrić (6)
Nálam ez most kicsit kevés volt. 1 kulcspassz és egy életerős lövés fűződik a nevéhez, de valahogy nem volt meg benne az a váratlan zsenifaktor, ami általában szokott, és amivel forgatja a csapatot a pálya minden egyes részén. Ezúttal nem volt benne váratlan húzás, reméljük, már a Barcelona ellen tartalékolt.

Gareth Bale (6)
Adott egy zseniális gólpasszt, ezen felül ő próbálkozott a legtöbb kapura lövéssel (6), ebből 3 alkalommal el is találta a csehek kapuját, a gól viszont nem jött össze neki. A támadósor legaktívabb tagja volt, viszont többször az az érzése az embernek, hogy csak vaktölténnyel lövöldözik. Meg kell találnia a góllövő cipőjét, ugyanis legutóbb a Roma ellen talált be, még szeptember 19-én.

Isco (5)
Hosszú kihagyás után tért vissza a Levante ellen, azonban még nem tudja hozni azt, amiért ő a csapatban van, nevezetesen, hogy kiszolgálja Bale-t és Benzemát. Az ő feladata, hogy helyzeteket alakítson ki, labda nélküli mozgásával megbontsa az ellenfél védelmét. Egyelőre elég fásultan játszott, Lopetegui 54 perc után le is cserélte, amivel kapcsolatban nemtetszését nehezen tudta leplezni. 2 kulcspasszt így is kiosztott, valamint volt 2 lövése is, amiből az egyiknél simán megtalálhatta volna az üres kapu előtt álló Benzemát, ehelyett inkább mellé emelte a bogyót. Formába kell lendülnie, a gyengébb teljesítményt én egyelőre a hosszú kihagyás számlájára írom.

Karim Benzema (7)
Ez most egy jobb teljesítmény volt Big Benztől, habár voltak pillanatok amikor komikus pillanatokat idézett a szurkolók elé. Több próbálkozása is volt, fontos passzokat osztott a társaknak, valamint végre kapuba is talált. Reméljük, ezúttal nem következik újabb egy hónapos aszály gólszerzés terén, nagyon kellene egy állandó jó teljesítmény tőle, habár lehet ez mind hiú ábránd marad már örökre.

Cserejátékosok

Federico Valverde (6)
Kapott bő fél órát Lopeteguitől, konkrétan első tétmeccsén szerepelt a Real Madrid színeiben. Támadásban azért érződik rajta, hogy alig kap lehetőséget, védekezésben viszont többször kisegített Ramos és Marcelo között, ami többször nagyon fontos volt. Valószínűleg nem fog nagyobb szerep hárulni rá ebben a szezonban, meg kell becsülnie ezeket a pillanatokat.

Marco Asensio (5)
Adott egy fél gólpasszt Lucasnak, aki viszont kvázi üres kapura mellé tudta fejelni a labdát. Ezenkívül sokat nem tudott tenni negyedóra alatt, a teljesítménye viszont nem prognosztizálja őt egyértelműen a kezdőbe, bár ez több csapattársáról is elmondható lenne. Lehet, hogy nagyok az elvárások, azonban meg kéne ugrania a lécet végre, ha komolyan húzóember akar lenni a csapatban.

Mariano (–)
Kapott pár percet, csak hogy meg ne fázzon a kispadon.

Edzői teljesítmény

Julen Lopetegui (6)
Bő egy hónap után sikerült a győzelem, ezúttal pozitívum volt, hogy Lucast bátran jelölte jobbhátvédnek, nagyon jól is játszott a spanyol. Isco lecserélése ugyancsak jó döntés volt, Valverde mélyvízbe dobásával újabb játékos kapott lehetőséget a keretből. A játék azonban korántsem volt szemkápráztató, a Plzeň többször veszélyeztetett igen komolyan Navas kapuja előtt, egy komolyabb ellenfél ezeket a helyzeteket könyörtelenül ki fogja használni. Sajnos a támadóharmadban fellépő kreativitáshiány gyakran párosul védelmi bizonytalanságokkal is, ha ezeket nem sikerül orvosolni, akkor habár a Clásicón még ő fogja irányítja a csapatot, nem jósolnék neki túl nagy jövőt a kispadon.

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK
Tovább

A Manchester City elleni keret

Carlo Ancelotti az alábbi játékosokat nevezte a Manchester City elleni Bajnokok Ligája negyeddöntőjének visszavágójára. A keret Kapusok: Lunin, Kepa,…