5 dolog, amiben javulni kell a Clásicóra

Vasárnap a Real Madrid Barcelonába látogat a spanyol bajnokság soron következő fordulójában. Ez egy remek alkalom arra, hogy az utóbbi egy hónap vesszőfutásának véget vessen Lopetegui csapata és elinduljon felfelé, de könnyen lehet, hogy a már amúgy is egyre mélyebb gödörben még lejjebb ássa magát a csapat. Az egyelőre kérdés, milyen irányt vesz a történet, mi mindenesetre elébe mentünk a dolgoknak, és a csapat gyenge formáját előidéző pontokat vizsgáltuk meg.

Vasárnap nem csak a Real Madrid, de Julen Lopetegui is sorsdöntő összecsapás elé néz a Barcelona otthonában megrendezésre kerülő El Clásicón. A blancók már 4 pontra leszakadtak a ligaelső katalánoktól, de a jelenleg is tartó – a Plzeň elleni sovány győzelem ide vagy oda – szörnyű sorozata a csapatnak nem sok jót vetít előre a rangadóra. Lopetegui az elmúlt hónapban vereséget szenvedett a Sevilla, a CSZKA Moszkva, a Deportivo Alavés és a Levante ellen is, ráadásul példátlan gólínség ütötte fel a fejét a csapatnál: az elmúlt 1 hónap során 6 meccsen mindössze 3 gólt szerzett a Real, miközben kapott 8-at összesen. Ebből azért leszűrhető, hogy bőven vannak gondok a védekezéssel is a brutálisan impotens támadósor mellett. Lionel Messi hiánya korántsem oldotta meg a madridiak összes gondját a vasárnapi rangadó előtt, így is nagyon nehéz lesz úgy távozni a Camp Nou-ból, hogy ne dobjon el újabb pontokat a királyi gárda, legrosszabb esetben pedig már novemberre 7 pontosra nőhet a különbség a Real Madrid és a bajnoki éllovas között.

Ha jó eredményt szeretne elérni a csapat, akkor nagyon koncentrálni kell arra, hogy ne kövessék el ugyanazokat a hibákat, amik előirányozták ezt a mélyrepülést a szezon első 13 mérkőzésén. A bizonytalanság, a játékrendszer nem eléggé hatékony adaptálása eddig egy Európai Szuperkupa-vereséggel indult, majd az európai kupaindulást érő helyekről való lecsúszással folytatódott, most pedig a Viktoria Plzeň elleni győzelem során a Bernabéuban a nézőktől érkező füttyszóval végződött – egyelőre. A bűnbak természetesen az edző, de ahhoz, hogy jóra forduljon a csapat sorsa, nagyon sok játékosnak jelentős javulást kell elérnie a teljesítményében.

A védelem egyszerűen nem zár elég jól

A Real eddig 13 mérkőzésen 20 találatot szerzett, miközben 15-öt nyelt be saját kapujába. A keddi mérkőzésen egy jóval gyengébb ellenfelet sem sikerült távol tartani Navas portájától, akinek kapujára 10 lövés érkezett, ebből 3 pontos is volt, a lehetőségek között pedig több olyan volt, ami góllal kecsegtetett a plzenieknek. A védelem egyszerűen nem működik egységként, ennek fő oka pedig leginkább az, hogy jelenleg nincs egy állandó hátsó alakulat Madridban. A keddi összecsapás rámutatott az egyik fő problémára: Dani Carvajal sérülésével nem a frissen igazolt, elsőszámú helyettesként számon tartott Odriozola kapott lehetőséget, hanem helyette a szélső támadót játszó Lucas Vázquez került a csapatba. Egy ilyen ellenfél ellen bejöhet ez a húzás, de ha meccsben akarja tartani Lopetegui Odriozolát, akkor ilyenkor neki kell lehetőséget adnia.

A középső védők fő problémája, hogy sokszor azt is nehezen reagálják le, hogy labdát kap a támadó, akit éppen ők őriznek, de a legnagyobb baj, hogy rendszerszerűen nem tudja lereagálni a csapat, amikor átjátsszák a védelmi vonalat. Ez legtöbbször akkor nyilvánul meg, amikor gyorsan kell visszarendeződni támadásból védekezésbe egy-egy labdavesztés során, ilyenkor nem tudnak egymásnak megfelelő lefedettséget adni a játékosok. Tökéletes példa erre az, amikor Marcelo marad fenn támadásnál, így általában Ramos lép ki balra, viszont ezért többször is teljesen rosszul tolódik a védelem, teljes káosz van középen, a másik oldalon pedig általában teljesen üresen fut egy támadó. Casemiro gyenge formája sem könnyíti meg Ramosék dolgát, a brazil dolga ugyanis az lenne, hogy a támadók felé lezárja a passzsávokat, kisegítse a középen való védekezést, megakadályozza a gyors kontrákat. A Real idén csupán 4 mérkőzést tudott lehozni kapott gól nélkül, amihez az is hozzájárul, hogy kapusposzton sincs állandó kezdő.

A szélsővédők inkább szélsők, mint védők

A legnagyobb probléma, hogy kontrából nagyon sebezhető a madridi védelem. Amikor valamelyik szélsőhátvéd felmegy egy-egy támadással, nincs meg a megfelelő ember a helyén, így hatalmas terület nyílik a két szélen. A Plzeň ellen Marcelo és Lucas is több alkalommal maradt elől, aminek köszönhetően nagyon kiszolgáltatottá vált a védelem közepe, ebből pedig többször is majdnem gólt szereztek a csehek.

A Real nagyon gyorsan fel tud fejlődni támadásba, a visszarendeződés azonban már más tészta. Ez azt eredményezi, hogy a csapat teljesen kettészakad, és hatalmas rések nyílnak a csapatrészek között. A Camp Nou-ban a szélek lefedettségét biztosítani kell, különben ezeket a hiányosságokat könyörtelenül ki fogja használni Coutinho, Dembélé vagy akár Suárez.

Lassú és körülményes középpálya

Néhány fellángolástól eltekintve az utóbbi évek legjobb középpályája alkotói válságban szenved. Kroos, és különösen Modrić nem tudják megteremteni a lehetőségeket a támadóknak. Lopetegui egyelőre igyekszik több pihenőt biztosítani Casemiróéknak, hogy visszanyerjék legjobb formájukat, hiszen a világbajnokság, még ha különböző mértékben is, de kimerítette a 3 játékost. A legszembetűnőbb, hogy amikor az ellenfél felhúzza a falat Kroosék elé, akkor nem képesek feltörni ezeket a vonalakat egy-egy váratlan passzal, lassan mozog a labda körbe-körbe, jönnek az ívelések, rontott átadások.

A Real Madrid középpályás játékának mindig is nagy előnye volt az utóbbi években, hogy szinte egyik pillanatról a másikra tudott sebességet váltani, jelenleg ez egyáltalán nem működik. A Plzeň ellen Isco a középpályás trió előtt kapott helyet, hogy próbáljon ritmust adni a támadásoknak, szolgálja ki Benzemát és Bale-t. A spanyol végül nem tudott stílust szabni a madridi offenzíváknak, labda nélkül nem mozgott megfelelően a védekező vonalak között, kiszámítható volt a támadások során. Lecserélése indokolt volt, Valverde már más sebességet képviselt, habár neki még több idő kell, hogy játékba lendüljön.

Egyenetlen és bizonytalan letámadás

Lopetegui egyértelműen azt preferálja, hogy csapatai magasan védekezzenek, magasan támadjon le az ellenfél térfelén a támadósor. Jelenleg Madridban ez nem működik olyan hatékonyan. Benzema és Bale nem vesz részt elég hatékonyan ebben a rendszerben, többször a középpálya sokkal intenzívebben igyekszik labdát szerezni, pedig ehhez minden játékos szükséges. Egyelőre úgy tűnik, hogy a madridi letámadási metódusok inkább működnek muszájból és nem azért, mert a játékosok annyira hinnének benne.

A madridi védelem esetén probléma még, hogy a letámadások során mélyebben helyezkednek el, mint ahogy kellene. Ez magyarázható akár azzal is, hogy nem hisznek a letámadás hatékonyságában, vagy simán strukturális hiba is lehet, a lényeg az, hogy ezzel megint csak kiszolgáltatottá válik a hátsó alakzat. Ilyenkor ugyanis a középpálya magasan letámad, a védelem viszont leszakad, így hatalmas területek nyílik a két csapatrész között. Ez azért is veszélyes, mivel ha az első „pressing line” nem szerez labdát és az ellenfél átjátssza ezeket a vonalakat, akkor teljesen magára utalva maradnak Ramosék, főleg, ha Marcelo és Carvajal is az ellenfél térfelén marad a letámadás miatt.

Egyéni hibák

Teljesen mindegy a felállás, a játékrendszer, hogy ki illik a rendszerbe, amikor az egyéni hibák azok, amelyek jelenleg leginkább a Real Madrid vesztét okozzák. Amikor a védelemből épp nem Marcelo hibázik a szuperkupa-döntőn, akkor Varane a Levante ellen, Courtois a Dépor ellen, vagy Ramos a Girona, a Sevilla, vagy az Atletico Madrid ellen. A középpálya sem feddhetetlen, Kroos hibája Moszkvában teljes lefagyást eredményezett, amiből már nem tudott visszajönni a csapat, és akkor még csak most jön a támadósor. Lényegtelen, hogy Benzema, Bale, Asensio vagy éppen Mariano játszik, egyszerűen nem tudják bekotorni a labdát a kapuba, nem tudnak megfelelő helyzeteket teremteni sem, egyszerűen körbe lövöldözik az ellenfél kapuját.

Jelenleg a csapat 13 mérkőzésen 20 gólt szerzett, tavaly ugyanennyi idő elteltével ez a szám 27 volt, ráadásul úgy, hogy Ronaldo elég lassan lendült formába a szezon elején. Átlagosan 13 lövés kell ahhoz, hogy gólt szerezzen a Real, ezt a mutatót mindenképpen csökkenteni kell, ugyanis ilyen hatásfokkal bőven nullán maradhat a Madrid a Barcelona ellen. Cristiano Ronaldo egyértelműen hiányzik. Amilyen helyzeteket a támadók elpuskáznak mostanában, azokat CR könyörtelenül gólokra váltotta volna, legalábbis ennél valószínűleg jobb arányban, még akkor is, ha neki is voltak gyengébb időszakai. Meg kell találni azt a játékost, aki képes helyettesíteni, vagy legalább a gólokat szállítani, mert ez eddig nagyon vérszegény.

Forrás: AS
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK