4 érv, ami Solari maradása mellett szól

Florentino Péreznek hétfőig van ideje meghozni a döntést Santiago Solari jövőjével kapcsolatban, ezért az AS összegyűjtött négy érvet amellett, hogy az argentinnak maradnia kell a Real Madrid kispadján.

Santi Solari folyamatosan bizonyítja, hogy hosszú távon is számolhatnak vele a Real Madrid edzőjeként. Az argentin két héttel ezelőtt lett ideiglenes edző, negyedik meccsére készül a hétvégén, teljes önbizalommal, hiszen eddig minden célját elérte.

A Celta elleni idegenbeli találkozó után a Madridnak meg kell hoznia a végleges döntést Solari jövőjét illetően, hiszen a spanyol labdarúgó-szövetség szabályai szerint egy ideiglenes edzői megbízatás legfeljebb két hétre szólhat, ami a Madrid esetében hétfőn lejár. A határidő közeledtével csak minimális kétségünk van abban, hogy folytathatja majd a megkezdett munkát.

Nézzünk négy okot, hogy miért:

1. Öltözői befolyás

Amióta átvette Julen Lopetegui helyét, az öltöző képviselőitől azonnal érkeztek a dicsérő szavak, nyilatkozatok. Miután a csapat lejátszotta az első három meccsét, a 42 éves szakember az öltöző minden típusú játékosától kapott már elismerő biccentést, az ígéretes tehetségtől a friss érkezőn át a nehézsúlyú veteránokig.

Solari

Az első, aki nyilvánvalóvá tette érzéseit, az Thibaut Courtois volt, aki múlt héten elmondta, hogy Solari keze alatt újra jó a hangulat Valdebebasban: „Az edzésekre visszatért a boldogság. Nagyon jól dolgozunk vele.” Legutóbb a kulcsfigurák közül Benzema és Casemiro is pozitívan beszélt az edzőről, a Viktoria Plzeň elleni mérkőzést követően. „Solarinak az idény végéig maradnia kellene” – mondta a francia, miközben a brazil hozzátette: „Ha jól mennek a dolgok, akkor miért ne kaphatná meg a lehetőséget?”

A leginkább említésre méltó azonban talán Dani Ceballos nyilatkozata volt, aki lényegében Julen Lopetegui léphetett előre, de egy pillanatig sem hezitált kijelenteni, hogy a Bernabéuban javult a helyzet, amióta Solari átvette az irányítást. „Morális szempontból mélyponton voltunk” – mondta a fiatal spanyol. „Ő ezt azonnal megváltoztatta. Mindannyian elégedettek vagyunk vele.”

2. A csapat eredményei

Melilla, Valladolid és Plzeň. A három együttes, amelyeket a Madrid legyőzött Solari irányítása alatt. Egyik sem tekinthető nagy névnek, még azt sem mondhatjuk, hogy a blancók minden meccsen brillíroztak, mindenesetre az eredmények mégis igazolják Solari munkáját, hiszen az ideiglenes edző statisztikája így néz ki: Három meccsből három győzelem, ezek közül kettő nagy különbségű. 11 lőtt gól, 0 kapott gól. A Madrid támadó szekciója jelentősen javult.

A csapat nem játszotta a legszebb fociját, Solari azonban így is kirángatta őket a gödörből. Elérte, hogy mindenki szabálykövető hozzáállást tanúsítson, mostanra pedig egy három meccses győzelmi sorozatban vannak, kapott gól nélkül, amire tavaly november óta nem volt példa. A Celta ezt az újra megtalált egységet fogja kőkemény teszt alá vetni.

3. Képes Pérezt az oldalára állítani

A másik terület, ahol Solari jó edzői látásmódról tett tanúbizonyságot, az olyan frissen igazolt játékosok játszatása, akiktől a vezetőség sokat vár. Annak ellenére, hogy Courtois Florentino Pérez nagy nyári igazolása volt a madridi kapuba, nem jelenthetjük ki, hogy Lopetegui gondolataiban központi helyet foglalt volna el. Solari azonban bizalmat adott neki a bajnokságban, és annak ellenére, hogy eddig Keylor Navas védett a Bajnokok Lijájában, ott is a belgának adott lehetőséget. A Costa Rica-i Solari kezei alatt mindeközben a Melilla ellen állhatott a kapuba a Király-kupában.

Vinícius a másik játékos, akinek Solari bizalmat szavazott. Lopetegui a 18 éves srácot a Castillába küldte, ahol az argentin kezei alatt dolgozhatott, de az elmúlt hetekben a brazil tehetség nagy lépéseket tett előre: debütált a Király-kupában, meglőtte első gólját a bajnokságban és a Bajnokok Ligájában is megmutathatta magát, ahol kiosztott egy gólpasszt. Manapság Vinícius az, aki nagyon izgatja a szurkolók fantáziáját, Solari pedig tökéletesen tisztában van ezzel.

Vinícius Júnior

4. Megvan benne a szándék az utánpótlásban rejlő lehetőségek kihasználására

Solari a Castillában is szívesen nyúlt a tehetségek felé, hogy megerősítse a keretét. Miután rengeteg sérülés történt a védelemben – Marcelo, Carvajal, Vallejo és Varane – nem habozott olyan játékosok felé nyitni, mint Javi Sánchez, aki nem csupán a Király-kupában, de a Valladolid ellen a bajnokságban is pályára léphetett. Cristo Gonzálezről se feledkezzünk meg, aki Solari Castillájában első számú csatárnak számított, és aki stílusosan mutatkozott be az első csapatban, miután Melillában ő szerezte csapata negyedik és egyben utolsó gólját.

Az első keret fiatalabb tagjaira is rámosolygott a szerencse Lopetegui távozása után. Sergio Reguilón az elmúlt hetek meglepetése, aki remek teljesítmények sorát teszi le az asztalra bal oldali védőként, miközben Álvaro Odriozola pedig Carvajal távollétében csillog.

Forrás: AS
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK