Egytől egyig: Celta Vigo – Real Madrid (2-4)

Tovább folytatódott Solari remek sorozata a csapattal, megvan sorozatban a negyedik meccs is, igaz, komoly áldozatokkal járt ez a siker, tekintve, hogy az orvosi szobába történő bejutáshoz lassan kelleni fog a sorszám. A válogatott szünet tehát fizikális okokból rendkívül jókor érkezik (főleg ha a szövetségi kapitányok békén hagyják a bicebócáinkat), talán mentális okokból kevésbé, de emberanyag nélkül nem nagyon lehet sikeres mérkőzéseket produkálni. Mielőtt azonban még nemzeti színekbe bújtatjuk embereinket, kicsit még térjünk vissza a tegnap esti produktumra.

Csapatok

Celta Vigo (6)

Ha azt mondanám, hogy őszintén felvállalták a párharcokat, vagy hogy bátran mentek bele a kétes helyzetekbe, nem írnám le elég körültekintően azt a stílust, amit a hazaiak képviseltek a találkozó során. Talán ha azt mondom, hogy az Atlético Madrid Egyetemen summa cum laude minősítéssel végzett volna a Celta Vigo, és Simeone büszke könnyek között adta volna át a saját magáról elnevezett plakettet, miközben a „Büszkeségeink” falon a teljes hazai keret ott díszelegne, akkor esetleg érzékeltetni tudom, hogy hol mozgott vigói szempontból a meccs a labdarúgás és a profi ketrecharc között. Amikor nem akartak csontokat törni, akkor vezettek egy-két egész pofás támadást, de a szerencse (és Courtois) nem szegődött melléjük, ráadásul hátul meglehetősen ingatagok voltak. A Real Madrid öt kaput találó lövéséből négy is góllal végződött, míg ugyanez a helyzetkihasználás hiányzott a Celta részéről. Bár a találkozó után a 14. helyet foglalják el, nem valószínű, hogy kiesési gondokkal fognak küzdeni, ha mégis, akkor elég, ha megfejelik a versenybizottság tagjait, és maradhatnak is az élvonalban.

Real Madrid (8)

Sérülések ide, kapott gólok oda, nekem összességében tetszett a látvány. Solari várakozásai valóra váltak, és ez 3 pontot eredményezett, és a Barcelona vereségének hála még szorosabbá vált az élmezőny. Nem akarta a csapat kényszeresen birtokolni a labdát (52-48-ra nyertek a hazaiak), és nem akartunk feltétlen beívelésekkel sem próbálkozni. A kezdőcsapat is a várakozásoknak megfelelően alakult, az egyetlen kivételt Lucas Vázquez szerepeltetése jelentette, ami nem is bizonyult óriási ötletnek a szélső permanens rossz formáját elnézve. Az eleve sérülésektől tizedelt csapaton nem segített az, hogy Solari mindháromszor kényszerű okokból kellett, hogy cseréljen, és talán hiányzott a keretből az a Marcos Llorente, aki talán sosem fogja tudni kibontakoztatni nálunk a tehetségét, és attól tartok, hogy a jövő szezont már nem a mi kötelékünkben fogja megkezdeni. Ami mindenképpen pozitív, hogy mert a csapat távolról próbálkozni, nem akarta a gólvonalig kipasszolni az ellenfelet, hogy a beadásoknál végre elmozdultunk a minőség felé a mennyiség helyett, illetve, hogy Solari kényszerű cseréi közül Javi Sánchez és Ceballos (védekező középpályásként!) is remekül sült el. Ja, amúgy pedig megmondtam, hogy 4-2-re nyerünk, szóval érdemes figyelgetni, hogy mire tippelek meccs előtt. 🙂

Játékosok

A mérkőzés legjobbja – Karim Benzema (9)

Big Benz csodásan kezdte a szezont, a Julen-korszak jelentős része alatt őszi álmot aludt, majd Lopetegui távozásával Solari oldalba bökte, felkelt, és elkezdett focizni. Az első gól előtti labdaátvétele művészet volt, és remekül helyezte el a labdát is a kapus mellett. Másodszorra a szerencse is vele volt, de kellett hozzá egy jó lövés, emellett pedig a keresztléc tartósságát is letesztelte egy ízben. Úgy volt jó a mezőnymunkája, hogy mellette a támadófeladatait is megfelelően látta el, és ilyet nem gyakran láttunk Lopetegui alatt. De talán Solari összegezte a legpontosabban, hogy Karim hogy teljesített tegnap este.

181112_Benzema

Thibaut Courtois (8)

Két nagy védéssel járult hozzá ahhoz, hogy a kapott gólok száma megálljon kettőnél, a hazai találatoknál tehetetlennek bizonyult, de egyik sem az ő sara volt. Talán a legjobb mérkőzése volt, mióta a Real Madrid játékosa, eddig nem igazán tudott tevékenyen hozzájárulni az eredményességhez, elképzelhető, hogy Solari feltétlen bizalma is segített neki ebben a hatékonyságban. Rendkívül sajnálom Navast, mert hatalmas sportember, és rendkívül szimpatikus tagja a keretnek, de egy bizalmi poszton az állandóság kifizetődőbb lehet.

Álvaro Odriozola (8,5)

Nagyon komoly teljesítményt tesz le Carvajal hiányában az asztalra, és meg is kapja a lehetőséget Solaritól. Három kulcspasszánál senki nem volt többre képes a vendégek közül, 91%-os passzpontossága és két szerelése is az élmezőny tagjává teszi ezekben a statisztikai összevetésekben. Ha hibázott is védekezésben, gyorsaságával kompenzált, és a párharcokba is bátran vetette bele magát, ki is harcolt egy nagyon fontos büntetőt. Támadásban rendszeresen magasra húzódott, remek alternatívát kínálva ezzel. A mérkőzés után a mesterrel kapcsolatban is véleményt formált, ami valljuk be, nem volt meglepő.

Sergio Ramos (7,5)

Lehetne ez acélosabb osztályzat is, hiszen ismét eredményes volt büntetőből, és lényegében Ceballos a gólja előtti szólót megelőzően is tőle kapta a passzt, mégis az első kapott gól egyértelműen az ő sara, mert az ember helyett a labdára összpontosított, így a mögötte hagyott üres területre könnyedén tudott beérni Hugo Mallo, aki közelről már nem hibázott. Az mindenképpen örömteli, hogy a Lopetegui alatt mutatott vállalhatatlan játékot és hozzáállást maga mögött hagyta, és úgy néz ki, végre visszatalál a helyes útra.

Nacho (7)

Középhátvédből lett balhátvéd, majd sérülés miatt a padról nézte a találkozó végét. Esetében különösebb pozitívumot és negatívumot sem tudnék említeni, sem támadásban, sem védekezésben nem volt komolyabban kiemelendő momentuma, ezzel talán ő volt a legszürkébb ezúttal a védelemből, de ehhez nem társíthatunk különösebb rossz érzéseket. Reméljük mihamarabb felépül, tekintve, hogy nem kapott behívót sem, lesz ideje regenerálódni.

Sergio Reguilón (7,5)

Szimpatikus és ügyes srác. Az első játékrészben volt egy jó csel utáni remek beadása, amit Benzema végül nem tudott a kapu felé irányítani, majd kisebb konfliktusba keveredett a félidő vége felé egy hazai játékossal (talán Brais Méndezzel?), aztán kényszerűségből őt is le kellett hozni. Ha most lenne egy találkozónk, ki szerepelne ezen a poszton vajon? Lehet Drenthét kölcsön kéne kérni a Sparta Rotterdamtól egy kis idő erejéig. Reguilónt megfelelő opciónak tartom Marcelo mellé, üzembiztosan tud hozni egy stabil átlagot, és bár nyilván nem tud annyit hozzátenni az akciókhoz, mint brazil kollégája, számomra pozitív meglepetés ahogy szerepel, mind elöl, mind hátul.

Casemiro (-)

19 perc alapján nehezen lehetne róla bármi érdemlegeset mondani, talán csak annyit, hogy álljon rendelkezésre amilyen hamar csak lehet! Illetve még egy: ahogy Toni helyzetére reagált, az mosolyt csalt az arcomra.

Toni Kroos (7)

Ő volt ezúttal a „középpálya Nachója”, semmi kiemelkedőt nem mutatott támadásban, vagy védekezésben, ellenben üzembiztosan hozta a stabil passzjátékot, és jól mozgatta a csapatot. Egy óriási helyzetet elpuskázott sajnos, talán meglepte, hogy a tizenhatoson belülről lőhetett.

Luka Modrić (8)

Varázslatos gólpasszt adott francia társának, az az indítás joggal az egyik legszebb eleme a mérkőzésnek. A legtöbb passzal ő jelentkezett, és két sikeres szerelése is volt a második félidőben. Egy csúcsformában lévő Modric esetében ez egy átlagos performansz, de a VB óta valahogy nem volt az igazi. Ne szépítsük, megdöbbentően gyenge meccseket tudhatott maga mögött. Talán ez volt idén a legjobb teljesítmény tőle, még sok ilyet várunk a szezon során.

181112_Modric

Lucas Vázquez (4)

Meglepetés volt, hogy kezdőként futhatott ki, a gyenge teljesítményében viszont már semmi meglepő nem volt. Pozitívum a két kulcspassz, illetve, hogy talán a legismeretlenebb posztján (balhátvéd) tudott a legjobb lenni, de a sok megakadt támadás, érthetetlen labdavesztés, hibák tömkelege… ezek mellett nem lehet elmenni csak úgy. Jelenleg nincs a kezdőcsapat szintjén, és Viniciust látva a keretbeli helye sem lehetne annyira biztos.

Gareth Bale (5)

Ő sem volt kiemelkedő, ahogy láttam a közvéleményt, sokan közte és Lucas között osztották meg a leggyengébb játékosnak járó szigorú hátbaveregetést. Bale esetében azonban nem lehet elmenni amellett, hogy milyen fegyelmezetten zárt vissza rendre az ellenakcióknál (három szerelésénél nem tudott senki sem többet produkálni a Real Madridból), másrészt miután kapott egyet ő is, sérült bokával játszotta végig a mérkőzést.

Cserejátékosok

Dani Ceballos (8)

Kikerekedett szemmel konstatáltam, hogy Casemiro lejövetele után nem Kroos lépett vissza a brazil kilépésével megüresedett helyre, hanem Ceballos eleve védekező középpályásnak érkezett. Aztán végül nem volt miért aggódni, mert zseniálisan lehozta ezt a posztot is. Aztán hogy rátegye az i-re a pontot, lőtt egy óriási gólt, hogy végleg lezárjon minden kérdést a meccs kimenetelével kapcsolatban.

181112_Ceballos

Javi Sánchez (8)

A sérülések miatt került a keretbe, majd később a pályára is, és egyáltalán nem okozott csalódást, sőt, épp ellenkezőleg. Kétszer mentett óriási gólhelyzetben, egyszer lábbal, egyszer fejjel elhárítva a veszélyt. Sárgalapja sajnálatos, bár ha a bíró kicsit megpróbálja követni is a meccset, a Celta is kb. nyolc sárgával, és két pirossal zárt volna, szóval engedjük el ezt a lapkérdést ebben az esetben.

Marco Asensio (-)

Nem sokat tett hozzá a találkozóhoz érdemben, a neki szánt bő húsz percben, de Lucasnál még ő is jobb választás volna a kezdőt illetően, legyen bármilyen rossz formában is.

Edzői értékelés

Santiago Solari (9)

Nehéz helyzetben is remekül menedzselte a csapatot, jó kezdőt küldött fel, megfelelő elképzeléssel, remek taktikával, és a cseréket is kiválóan abszolválta. Őszintén szólva nem vártam tőle sokat kezdetben, de ha egyszer 4/4-es mutatónál jár, és a csapat mentálisan jobban fest, Pintus kezébe is visszatette az ostort, talán nem kéne egy ilyen hullámhegy tetejéről elzavarni. Apróságokat tudok csak neki felróni, mint Llorente ismételt kihagyása, vagy Lucas kezdetése, de a végeredmény őt igazolja.

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK
Xavi
Tovább

Xavi: Győzelmet érdemeltünk volna

A Barcelona vezetőedzőjének nyilatkozata a Real Madrid elleni vereséget követően. „Mindenki láthatta, hogy mi történt. Nyugodtan megbüntethetnek. Ott…