Egytől egyig: Almería – Real Madrid (1-2)

Mi mással indulna a bajnoki szezon, persze hogy egy újabb remontada, egy újabb feltámadás! Egy védelmi hibának köszönhetően hamar hátrányba kerültek a srácok, akik úgy tűnt, hiába próbálták feltörni a hazaiak rendszerét, nem volt bírás a dupla tűzfallal. A második félidőben tovább nyomott a csapat, és a fáradó Almería egyre ziláltabbnak látszott, melyet Lucas Vázquez használt ki egy lecsorgó beküzdésével, így döntetlenre álltak a felek. Az i-re a pontot Alaba tette fel, aki első labdaérintéséből gyönyörű kiflit sütött, még a rövid kapufa is meglapogatta a laszti hátát. Mi ezek fényében ismét megkíséreljük értékelni a látottakat egy tízes skálán, idén is természetesen szigorúan szubjektív keretek között.

Csapatok

Almería (7) – olvasói pontszám: 6,5
Sokáig olybá tűnt, a hazaiak terve tökéletesen alakul és beválik. Egy korai vezető gól után fegyelmezetten védekeztek, és próbálták minden lehetséges eszközzel őrizni az előnyt. Védekezésből gyorsan tudtak támadásba lendülni, kontrázni, volt is egy-két helyzetük még a gólt leszámítva, amikor Courtois-nak észnél kellett lenni. Bár a csapat első számú kapusa a madridi nevelésű Pacheco lesz várhatóan, Fernando gyönyörű védéseket mutatott be, bár ezt megszokhattuk, hogy a Real ellen általában mindenki prime Casillasként funkcionál a ligában. A védelemből Kaiky játékára érdemes lehet figyelni, a 18 éves brazil bár nehezen bírt olykor Viniékkel, biztos nem itt fog megöregedni. Középen Eguaras emelhető ki, elöl pedig a gólszerző Ramazani. A tavaly 18 gólos Sadiq viszont inkább a herendi porcelángyárba adhatja be az önéletrajzát törékenysége okán, egy csendes dunántúli vendégszoba vitrinjében még lehet belőle kávéskészlet.

Real Madrid (7) – olvasói pontszám: 7,3
Nehezen döccent be a motor, de aztán jött a Madridban már megszokott fordítósdi. A hazaiak góljáért leginkább Rüdiger tehető felelőssé, akinek belógása miatt Ramazani meg tudott iramodni 1v1-ben. Ezután fáradhatatlanul próbáltuk keresni a rést elsősorban a bal oldalon, Vini révén, de hol a célzóvíz hiányzott, hol némi önzetlenség kellett volna, máshol jobb döntések, ha meg minden összeállt, akkor a kapus tudott hárítani. A második félidőben Ancelotti alaposan belenyúlt a csapatba, a tempót nem adtuk alább, viszont az Almería kihagyásai megvoltak, így tényleg küszöbön volt az egyenlítés. Végül Lucas az első félidei érvénytelenített gólja után bekotort egy érvényeset is, ezzel pedig célba vehettük a győzelmet. Alaba pedig tudta mi a feladata, pályára lépett a szabadrúgásunk előtt, amit kíméletlenül be is vert, így végül sikerrel vettük az első akadályt és három ponttal térhettünk haza.

Játékosok

A mérkőzés legjobbja – David Alaba (9) – olvasói pontszám: 8,6
Az osztrák császár a Modric elleni szabálytalanság után már pontosan tudta miért is kell sietnie a beállással. Acélidegekkel állt oda a labda mögé, majd bámulatosan tekert a rövid felsőbe, egy ilyen kiélezett szituációban. A hátralévő 20 percben balhátvédet játszott, és nem is rosszul, hasznosan támogatta az akciókat, jó helyezkedésével területeket nyitott a társaknak. Nehéz volt dönteni, hogy Vini vagy ő legyen a MOTM, de Alabinho instant impactjét nem lehet figyelmen kívül hagyni.

220815_ee_alaba

Thibaut Courtois (7) – olvasói pontszám: 7,9
A gólnál elég kiszolgáltatott helyzetben hagyták, bár azért bravúrral, illetve jobb helyezkedéssel védhető lett volna a lövés, ezzel együtt nem ő volt a ludas. Azán viszont hozzájárult jó néhány ügyes hárítással a győzelemhez, öt védést mutatott be a találkozó során, ebből kettő volt nagyobb gólhelyzet. Ami tetszett, hogy sokszor igyekezett hamar játékba küldeni a labdát jól irányzott kidobásokkal.

Lucas Vázquez (7,5) – olvasói pontszám: 8,2
A fáradhatatlan Lucas kezdte meg a bajnoki szezonunkat, miután szemfülesen eltett egy lecsorgót. Már az első félidőben is betalált, de akkor még lesen tartózkodott az indítás pillanatában. Nem könnyítette meg a dolgát a találkozó elején, hogy nagyon egyoldalas volt a csapat, illetve az ő oldalán Valverde nem tipikus szélső, mint Vini, ezért sokszor izolálva volt a többiektől és olykor rossz döntéseket hozott. Védekezésben olykor lemaradt, de becsülettel próbálta mindig elhárítani a veszélyt, egyáltalán nem okozott csalódást. A második félidőben gólja mellett folyamatosan igyekezett támogatni a támadásokat, átforgatási opciót kínálva a szélen.

Nacho (7) – olvasói pontszám: 7
Nagyobb hiba nélkül, határozottan, jó közbelépésekkel védekezett. A második félidőben két veszélyes kontrát is megakasztott remekül lereagálva a történéseket. Élt a játéklehetőséggel, ami a posztriválisokat nézve komoly fegyvertény, így végül három ponttal és Umar Sadiq-kal a zsebében térhet haza.

220815_ee_nacho

Antonio Rüdiger (5) – olvasói pontszám: 5,9
A gólért elsősorban őt teszem felelőssé, nem tudta lesre állítani a támadót, aki aztán begyalogolt a labdával. Látszik az, hogy még döcög a kommunikáció, egyelőre látszik az összeszokatlanság, teljesen nyilvánvaló, hogy nem a képességekben kell keresni a hibát. A találkozó második harmadától azért már összekapta magát, párharcokat nyert, és veszélyes támadást is tudott indítani.

Ferland Mendy (4) – olvasói pontszám: 5,6
A Real Madrid leggyengébb embere számomra egyértelműen a francia volt. Támadásban ugyan felzárkózott, de helyezkedése inkább volt zavaró, mintsem támogató jellegű. Védekezésben olykor szintén hajmeresztő dolgokat művelt. Cseréje indokolt volt, illetve a tény, hogy Alaba minőségi játékot mutatott a bal szélen is, komoly aggodalommal töltheti el a jövőjét illetően.

Aurélien Tchouaméni (6) – olvasói pontszám: 6,4
Ahogy Rüdigernek, neki is kicsit csiszolódnia kell még a többiekkel. Ami furcsa volt nekem kicsit, az a pozíciója, sokszor túl magasan helyezkedett, amivel a többieket is kicsit megzavarta, és érzésem szerint többször kellett volna a védelem közelébe visszalépnie a támadásépítéseknél. Ahogy a németnél említettem, egyénileg neki sincsenek hiányosságai, már most 1-2 pazar labdát kiosztott, amelyekből komoly lehetőségek bontakoztak ki. Jó lesz ez, adjunk neki időt.

Eduardo Camavinga (5,5) – olvasói pontszám: 6,3
Úgy vélem, hogy kicsit a körülmények áldozata is volt ő az este. Ebben a középpályás trióban, úgy, hogy Valverde „szélsőként” hasonló szerepkörben volt, mint ő, egyszerűen nem találta a helyét. Azt éreztem, hogy neki most jobban feküdt volna, ha ráengedjük egy fáradtabb védelemre. Emiatt kissé idegesen, szertelenül mozgott, nem tudta kiaknázni az erősségeit, sárga lapja miatt, pedig Ancelotti sem akart kockáztatni. Ez most nem az ő estéje volt, de zseniális a srác, meglesznek neki idén még a nagy pillanatai.

Toni Kroos (7) – olvasói pontszám: 7,1
A szögleteket annyira nem érezte, de amúgy jó meccset zárt a német. Az első fél órában úgy láttam, hogy nem tudott eléggé közel lenni a kapuhoz, aztán egyre többször lépett be ő is a támadásokba, amelyet egy assziszttal koronázhatott volna meg, de ügyesen beemelt labdájánál Lucas épphogy, de lesen tartózkodott. Ismét alig rontott átadást, három kulcspasszal zárta az estét.

220815_ee_kroos

Fede Valverde (7,5) – olvasói pontszám: 8,1
Az elejétől a végéig borzasztóan aktív volt, jó lövésekkel veszélyeztetett, félelmetes megindulásai voltak. Az elején volt egyedül egy pillanat, amikor lövés helyett talán a mögékerülő, üresen maradó Lucasnak passzolhatott volna egy nagyobb helyzet reményében, de lelkesedése és dicséretes hozzáállása inkább elismerést érdemlő. Négy kulcspassz mellett négy próbálkozás, meccs közben ráadásul több pozícióban és szerepközben kellett boldogulnia – megoldotta.

Karim Benzema (6) – olvasói pontszám: 6
Az Aranylabda várományosa nem kezdte túl élesen az idényt. Nagyobb helyzetei rendre kimaradtak, pedig lett volna gólszerzési lehetősége. Folyamatosan próbálta keresni Vinivel az összjátékot, ebből azért néhány egész jól sikerült, különösen a második félidőben. Az első gólnál azért helyezkedése, agilitása segítséget jelentett. Remélhetőleg a célzóvizet tekintve hamarosan ott folytatja, ahol tavaly abbahagyta.

Vini Jr. (8) – olvasói pontszám: 7,9
Ő volt ezúttal (is) a showman, dőltek körülötte az emberek, na nem a röhögéstől, inkább a tehetetlenségtől. Ha Mendy személyében nem fog ki egy rosszul teljesítő társat, akkor ebből talán még többet ki lehetett volna hozni. A gólszerzéssel nem volt szerencséje, megindulásaival azonban folyamatosan terrorizálta a hazaiakat, és egy ilyen egyéni alakítás előzte meg az első gólunkat is. Magasra tette a lécet az előző idényben, de úgy tűnik, meg fogja ugrani.

220815_ee_vini

Cserejátékosok

Luka Modric (7,5) – olvasói pontszám: 7
A második félidőre érkezett a veterán karmester, aki kézbe is vette az irányítást. Az ő játékának kulcsa a jó helyezkedés, egyszerűen élmény figyelni, ahol be tudja tölteni a tizenhatos előterét, amivel magára vonja a figyelmet, és lehetőséget teremthet magának és társainak egyaránt. Ennek köszönhetően harcolta ki végül a győzelmet érő szabadrúgást is. Elnyűhetetlen. Imádjuk.

Eden Hazard (6,5) – olvasói pontszám: 6,3
Szkepticizmusunk nem véletlen a belga irányába, akinek nagyon sokat kell bizonyítania a madridisták felé. Ez a bő fél órája nem volt rossz, aktív volt, fontos szerepe volt abban, hogy a hajrára teljesen szétzilálódjon az Almería védelme, Puigmalnak egy sárgát is intézett. Úgy hiszem, hogy csereként sokkal többet adhat idén a csapatnak, mintsem kezdőként.

Dani Ceballos és Casemiro már akkor érkeztek, amikor a lényegi kérdések eldőltek, de egyébként hiba nélkül hozták a nekik szánt bő 10 percet. Ceballos esetében különösen tetszett a mentalitás, tudván, hogy minden percért meg kell idén harcolnia.

Edzői értékelés

Carlo Ancelotti (8) – olvasói pontszám: 7,5
Eddig a rotáció hiánya miatt kapott sok kritikát, most viszont előkapta a rotációs kapát és megforgatta kicsit a kártyákat. Nacho kezdőbe állítása például remek döntés volt, és nem félt bedobni az új igazolásokat sem. Ami különösen tetszett, hogy időben változtatott, és minden cseréje őt igazolta a mutatott jó játékkal, Alaba gólját meg is jósolta. Hosszú szezon elé nézünk, de ha a mester képes lesz így élni a keret adta lehetőségekkel, én csak örülni fogok.
 

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK