2017. július 24., hétfő

Az utóbbi időben sokan kerestek meg minket azzal kapcsolatban, hogy miként tudnának jegyeket vásárolni a Real Madrid hazai mérkőzéseire, ezért úgy döntöttünk, hogy igyekszünk ezzel kapcsolatban minden információt megadni olvasóinknak. A célunk az, hogy minél többen, minél egyszerűbben juthassatok meccsjegyekhez.

Az első módszer az, ha egyesületi tag vagy nálunk. Ilyenkor a Peña Madridista Húngara segítségével igényelünk belépőket. Ezeket általában az alábbi helyek közül az egyikre kérjük: pályához közeli rövid (75 - 180 euró) vagy hosszú oldal (120 - 300 euró), 3. szint rövid oldal (45 - 110 euró), 4. szint hosszú (40 - 95 euró) vagy rövid (30 - 80 euró) oldal. [Ezek az árak csak tájékoztató jellegűek, mindig az adott mérkőzéstől függ a Real Madrid árképzése.] Ha ezt a módszert választod, a jegyeket a lehető legolcsóbban, pontosan a névérték áron kapod (annyiért, amennyi rá van írva).

Ennek azonban annyi feltétele van, hogy azok közül, akik a mérkőzésre utaznak, legalább az egyik embernek egyesületi tagnak kell lennie (így ha pároddal, családoddal, barátoddal utazol, nem jelent akadályt). A tagsági díj csekélynek mondható, évi 3000 Ft. A közösséget hosszú távra építjük, így kérjük, hogy ezt a módszert csak azok alkalmazzák, akik valóban madridisták és nem tűnnek el egy meccs megtekintése után.

Ebben az esetben a jegyrendeléseket legkésőbb a mérkőzések előtt 3 héttel szükséges leadni nekünk e-mailben, a pontos jegyárakat pedig a meccsek előtt 1-2 héttel lehet tudni.

Nagyon fontos, hogy az egyesületi tagság nem jelent 100%-os garanciát arra, hogy jegyet is kapsz, hiszen ha a Real Madrid a nagy érdeklődésre való tekintettel korlátozza az igényelhető jegyek számát, vagy egyáltalán nem biztosít jegyet, az előre nem kalkulálható. Ez egyébként az olyan meccsek esetében lehet érdekes, mint egy BL-döntő, nagyobb idegenbeli BL-meccs, esetleg komoly érdeklődést kiváltó bajnoki (Barcelona, Atlético Madrid).

Az egyesületen keresztüli jegyvásárlással, utazással kapcsolatban az info kukac penamadridista.hu e-mail címen várjuk a leveleket.

A második módszer, amit bárki alkalmazhat, az a jegyvásárlás a realmadrid.com-on keresztül.

Nemrég a Real Madrid megújította weboldalát, de ez nem csak a dizájnban jelentett változásokat, hanem a mérkőzésekre való jegyvásárlás is leegyszerűsödött. Ezentúl amellett, hogy online meg lehet vásárolni a jegyeket, azokat pdf formátumban is lehet igényelni, otthon kinyomtatni, majd azzal érkezni a mérkőzésekre. Ez a külföldi vásárlók dolgát rendkívüli módon megkönnyíti.

De hogyan is működik ez a valóságban? Miként lehet ezekhez a jegyekhez hozzájutni? A továbbiakban ezekre a kérdésekre szeretnénk részletes, mindenre kiterjedő választ adni.

Az online jegyértékesítés a realmadrid.com főoldalán, a Comprar entradas/Buy tickets menüponton belül zajlik.

Miután beléptünk ebbe a menüpontba, választhatunk a Real Madrid soron következő meccsei közül. Mindig az épp aktuális mérkőzés található legfelül, a legelső helyen. Itt lényegében minden információt megtalálhat az érdeklődő például spanyol, angol, portugál nyelven. Érdemes ezt elolvasni, hiszen fontos információkhoz lehet hozzájutni. A listában egyébként a későbbi mérkőzések is megtalálhatók, azonban ezekre kizárólag VIP jegyeket lehet vásárolni, tekintve hogy nincs még meghatározva a potnos időpont és a normál jegyek ára. Ez mindig a meccsek előtt 1-2 héttel derül ki.

A mérkőzés kiválasztása után egy úgynevezett értékesítési időpontokat jelző részleghez érkezünk, ahol a jegyárakat is láthatjuk. Itt lényegében arról kaphatunk információt, hogy kik és pontosan mikor tudnak jegyet vásárolni. Összesen négy kategória van ebből a szempontból.

Az elsőbe tartoznak a bérletes klubtagok (socios abonados / season ticket holder members). Ők azok a bérletesek, akiknek kizárólag a hazai bajnoki mérkőzésekre szól a bérlete, a Király-kupa és Bajnokok Ligája sorozatokra nem. A másodikba a bérlet nélküli klubtagok (socios no abonados / non season ticket holder members) tartoznak. Ez a két csoport az, akik a jegyek árából 20-30 százalék kedvezményt kapnak. A harmadik kategória a madridista kártyával rendelkezők csoportja (Carnet Madridista / Real Madrid Funs), a negyedik pedig a többiek, vagyis a „Público”.

Tapasztalataink alapján a kisebb és közepes meccsekre általában maradnak elérhető árú szabad helyek a negyedik kategória számára. A nagyobb meccseken, mint például Valencia, Atlético Madrid vagy Juventus, Dortmund, Bayern, Milan viszont már csak a drágább jegyekre lehet pályázni. Az exkluzív meccseken, mint például az El Clásico, már a harmadik kategória előtt elfogynak a jegyek. Ilyenkor a weboldalon megjelenik a „minden jegy elkelt” felirat.

Ha kiválasztottuk a meccset és a jegyvásárlás gombra kattintottunk (Comprar entradas / Buy tickets), akkor ki kell választanunk, hogy hány jegyet szeretnénk vásárolni. Fontos, hogy egy bankkártyával összesen 6 jegy vásárolható. Ezután a rendszer megjeleníti a stadion virtuális térképét, ami remekül mutatja, hogy melyik szektorokban hány szabad hely van, azok pontosan melyik székekhez tartoznak, illetve az azokra szóló jegyekhez mennyiért lehet hozzájutni.

Több jegy kiválasztása esetén a rendszer automatikusan a legjobb helyeket (egymás mellett, lehető legalacsonyabb sorokba) ajánlja fel a vásárlóknak, alul pedig összegzi, hogy mennyibe fognak kerülni a belépők. Fontos, hogy online vásárlás esetén a jegy árához hozzáadódik 2-3 euró kezelési költség.

Ha kiválasztottuk a helyeket, akkor a tovább gombra (continuar/continue) kell kattintani, majd eljött a legkellemetlenebb rész, a fizetés.

Ez lényegében úgy működik, mint bármely más online fizetős oldalon. Meg kell adni a vásárló adatait (keresztnév, vezetéknév). Plusz információ, hogy Spanyolországban a segundo/second jelöléssel ellátott név mező a második vezetéknév helye, mivel az anyai családnév használata is hagyomány. Ezt persze nem kötelező kitölteni.

Ezután meg kell adni az e-mail címet, amit meg is kell erősíteni. Fontos, hogy jó címet adjunk meg, hiszen ide érkezik a visszaigazolás, illetve a pdf formátumú jegy.

Az utolsó sorban a telefonszám megadása történik, de igazából ennek nagy jelentősége nincs, csak extrém esetben használják fel.

A személyes adatok után következnek a bankkártya adatok. Ezután el kell fogadnunk az általános szerződési feltételeket, majd a megerősítésre (confirmar compra/purchase order) kattintva véglegesíthetjük a vásárlást.

Ha a rendszer elfogadta a bankkártyánkat, akkor egy megerősítő felirat (compra confirmada/purchase confirmed) jelenik meg a képernyőn és tájékoztat minket, hogy a fent megadott e-mail címre elküldésre került a vásárlás visszaigazolása. Ezt az e-mailt megnyitva megtaláljuk a megerősítő kódot, illetve a jegy átvételének lehetőségeit.

1. A belépők azonnali kinyomtatása. Ha ezt az opciót választjuk, az a legkényelmesebb, hiszen akár otthon, azonnal kinyomtathatjuk a jegyünket. A kinyomtatott jegyeket a beléptető kapuk érzékelői elé tartva be tudunk lépni a stadionba.
2. A belépők letöltése okostelefonra. Ha erre alkalmas készülékkel rendelkezünk, akkor akár oda is letölthetjük a belépőket, így még nyomtatnunk sem kell. Ilyenkor a készülék képernyőjén jelenik meg a belépéshez szükséges vonalkód/QR kód, amit a beléptető kapuk szintén le tudnak olvasni.
3. A stadionban megtalálható Real Madrid bolt mellett erre a célra felállított automatákból kinyomtathatjuk a helyszínen a jegyeket.

Egy kicsit a bankkártyákról:
A rendszer elvileg minden nemzetközi dombornyomott bankkártyát elfogad. A következő típusokkal próbálkozhatunk: Visa, MasterCard, American Express, JCB.

Saját tapasztalataink alapján elmondhatjuk, hogy egyre több kártya használható már az oldalon, azonban még mindig vannak olyan külföldi kártyák, amikkel a vásárlók problémákba ütközhetnek.

Ha ez az eset áll fenn, akkor javasolt felkeresni egy olyan ismerőst, aki rendelkezik spanyol, vagy más nagyobb országban igényelt (Anglia, USA, Németország, Franciaország…) bankkártyával, amivel végrehajtható a vásárlás.


Tabella