A klub születése

A Real Madrid több mint 100 éves történelme alatt rengeteget változott. Hogyan lett a katalán testvérpár alapította Madrid FC-ből a királyi gárda, hogyan költözött a csapat a Santiago Bernabéu (akkori nevén Chamartín) stadionba és hogyan fektették le napjaink alighanem legsikeresebb és legnépszerűbb klubjának alapjait a futball úttörői? Ezekre a kérdésekre kaphatunk választ történelmi írásunkból.

A klubalapítás évei

1902-ben a Foot-ball Sky nevű madridi sportegyesület játékosai úgy döntöttek, hogy létrehoznak egy új klubot Madrid Foot-ball Club néven – bár ezt néhány éves késéssel tették meg közvetlen riválisaikkal szemben. Március 6-án be is jegyezték az egyesületet, amely első ülésén eldöntötte, hogy külső stílusjegyeit a kor meghatározó csapatáról, a London Corinthiansról mintázzák. Három nappal később a Plaza de Toroson megtartották a debütáló mérkőzést, ahol a csapat tagjai mérték össze erejüket egymással. Alig két hét telt el, és a Madrid FC máris megtalálta első trénerét Arthur Johnson személyében, aki március 22-én a Heraldo de Sport című madridi lapban a jó futballista kritériumairól írt.

Április 15-én a klub alapszabályának benyújtása mellett engedélyt kértek egy, XIII. Alfonz király megkoronázásának tiszteletére tartott futballtorna megrendezésére. A kupa – melyet manapság mindenki Copa del Rey (Király-kupa) néven ismer – a Concurso Madrid nevet kapta, és a Madrid FC mellett a New Foot-ball de Madrid, a Club Vizcaya de Bilbao (későbbi tornagyőztes), az FC Barcelona, valamint a Club Espanyol vettek részt. Az első Madrid–Barça párharcot a katalánok nyerték 3-1-re, így a madridiak végül a bronzmeccsen vigasztalódhattak az Espanyol legyőzésével. Egy évvel később a Madrid FC már döntőbe jutott, azonban alulmaradt az Athletic Bilbaóval szemben. A csapat 1905-ben érte el első tornagyőzelmét, majd ezt a sikert még sorban háromszor meg is ismételte.

A Madrid FC 1907-es kerete

A királyi gárda

1909-től kezdve az egyesület havi 1000 pezetáért bérbe vette az O’Donnel stadiont, amely 1923-ig szolgált a Madrid FC otthonaként. 1912-ben, 17 évesen csatlakozott a klubhoz egy bizonyos Santiago Bernabéu, ám első saját, csapata ötödik kupájáig egészen 1917-ig kellett várnia. XIII. Alfonz király 1920. június 29-én engedélyezte a klubnak a királyi címer és név használatát, a Madrid FC pedig Real Madridra módosította a nevét. Ez évben kezdődött meg a nemzetközi kapcsolatok kiépítése is, a csapat Portugáliában és Olaszországban is pályára lépett.

1923-ban a klub új helyre, a Ciudad Lienalba költözött, ahol a nyitómérkőzésen 2–0 arányban verték meg a Racing Irún sztárcsapatát. Ez a stadion csak egy évig szolgálta az egyesületet. Ezután a Chamartín Stadion vált az egyesület új otthonává. A stadion avatásán a Real Madrid 8000 néző előtt 3–2-es győzelmet aratott a Newcastle United ellen.

Indul a spanyol liga

1928-ban létrehozták a Primera División elnevezésű spanyol bajnokságot, melyben 10 csapat vett részt. A királyi gárda már majdnem az első alkalommal elhódította a trófeát, azonban az utolsó fordulóban az Athletic Bilbao ellen elszenvedett vereség következtében a Barcelona állhatott fel a dobogó legfelső fokára. 1929-ben Bernabéu már titkárként dolgozott a klubnál, munkája során pedig több sztárjátékost is a habfehérekhez csábított. A legnagyobb igazolás egyértelműen Ricardo Zamora volt, akiért Santiago Bernabéu 150 ezer pesetát sem sajnált.

Ricardo Zamora munkában

A Real 1932-ben zsebelte be első bajnoki címét, ekkor veretlenül zárták az idényt, 18 meccs alatt pedig mindössze 15 gólt kaptak. Egy évvel később ismételten bajnoki címet ünnepelhettek a fővárosiak, míg 1934-ben kupagyőzelmet arattak. Egy sikertelen év után Zamora búcsúmeccsén a Real Madrid legyőzte a Barcelonát, ezzel pedig újabb kupát nyertek meg.

A jövő megalapozása

Az 1936-ban kezdődő, négy évig tartó a spanyol polgárháború miatt semmilyen sporteseményt nem szerveztek. Az egyesület is megszenvedte a belpolitikai viszályt, hiszen a polgárháború a csapat mellett a stadiont is lerombolta. 1943-ban a Real Madrid 11-1-re verte az ősi riválist, azonban a negyvenes években két kupagyőzelmen kívül szezonszintű sikert nem könyvelhetett el, ez évben például csak tizedik lett. Ugyanebben az évben ülhetett az elnöki székbe Santiago Bernabéu, aki megkezdte a csapat és az új stadion felépítését.

A Nuevo Chamartín 1947-re készült el, és a világ legkorszerűbb stadionjává vált, a Santiago Bernabéu nevet azonban csak tíz évvel később vette fel. Az elnök újfajta igazoláspolitikájával ismételten sztárjátékosokat igazolt, a királyi gárda pedig hatalmas népszerűségnek örvendett, tömegeket mozgatott meg. Ennek ellenére Bernabéu munkájának gyümölcse regnálása első évtizedében még nem érett be, mégis lefektette az alapjait egy olyan sportprojektnek, amely a következő ötven év alatt a világ legsikeresebb, legjobb klubcsapataként pozícionálta a Real Madridot.

Forrás: Dévényi Zoltán, Harmos Zoltán: Real Madrid (A világ leghíresebb futballklubjai sorozat)