Kérdések és válaszok

Az alábbiakban néhány olyan kérdést gyűjtöttünk össze, amelyek az elmúlt évek során legtöbbször felmerültek, ha szóba jött a madridi utazás témakör. Reméljük, hogy a válaszaink segítséget nyújtanak egy ilyen nagyszerű utazást tervezőknek. Amennyiben bármilyen további kérdésed van az utazások kapcsán, írj nekünk a pmh (kukac) penamadridista.hu címre.

Kérdés: Hogyan érdemes Magyarországról Madridba utazni?
Válasz: Személyes tapasztalataink alapján mi a repülős utazást ajánljuk akkor, ha valaki nem szeret sok időt utazással tölteni. Körülbelül két és fél óra alatt meg lehet tenni a Budapest – Madrid távolságot. Autóval ugyanez akár napokig is eltarthat, azonban ha valaki egy hosszabb túrát tervez, út közben gyönyörű tájakban gyönyörködhet. Lehetséges opció még a buszos utazás, azonban ez legalább 2 napig tart, árban pedig olcsóbb lehet egy repülős út.


Kérdés: Mennyibe kerül egy madridi út?
Válasz: Nem egyszerű kérdés. Ez rengeteg dologtól függ.

Kiutazás:
Autóval körülbelül 2600 km-es útról beszélünk, ha valaki ezt az utazási módot választja, a gépjárműve fogyasztásával (az aktuális benzinárak figyelembevételével), szállított személyek számával (mint osztó tényező), esetlegesen szállással, autópályadíjakkal (magyar, osztrák, olasz, francia, spanyol) kalkulálhat.
Repülős utazás esetén ezt valamivel egyszerűbb kiszámolni. Budapestről közvetlen WizzAir, Ryanair, Iberia járatok vannak Madridba, ami azt jelenti, hogy elég jól lehet kalkulálni az árakkal, jóval az utazásunk ideje előtt.

Célszerű jóval a tervezett időpont előtt lefoglalni a visszamondható repülőjegyeket. Ezek a jegyek valamennyivel drágábbak, de sok kellemetlenségtől megóvnak, ha mégsem sikerül meccsjegyhez jutni.

Idő:
A Madridban eltöltött napok száma nagyban meghatározhatja a végső összeget. Ha fontos a kedvezőbb ár, célszerű olcsó hotelben megszállni.

Tipp: Csoportos utazások esetén érdemes figyelembe venni, hogy egy négyfős szoba ára egy főre bontva jóval olcsóbb, mint egy egyszemélyes szobáé, tehát célszerű együttműködni másokkal.

Jegyárak:
Szintén nem elhanyagolható különbségek tapasztalhatóak a különböző mérkőzések jegyárai kapcsán. Ezen belül pedig meghatározó lehet az is, hogy a stadionon belül hova szól az adott jegy. Itt jegyeznénk meg, hogy ha az ember először bejut a Santiago Bernabéu stadionba, a legutolsó amivel foglalkozik, az a székének helye.
Itt a 40-50 eurós jegyáraktól indulva a határ a csillagos ég. A legdrágább jegyárak a Barcelona elleni mérkőzésekre vannak, itt több száz eurót is elkérhetnek egy-egy belépőért. Mondanunk sem kell, hogy a Barcelona, Atletico Madrid, Valencia, Sevilla elleni mérkőzésekre, illetve a Bajnokok Ligája nevesebb résztvevői ellen vívott mérkőzésekre nem könnyű jegyet szerezni, ha pedig sikerül, az nem biztos, hogy olcsó mulatság.

Utazás Madridon belül:
Madrid tömegközlekedése rendkívül jól használható. Célszerű az utazás hosszának megfelelő gyűjtőjegyet megvásárolni, amellyel sokat spórolhat az, aki szeretné alaposan megismerni a várost.

Néhány hasznos oldal:
Madrid metrótérképe
Aktuális metrójegy-árak
Aktuális Travel Pass árak

Egy átlagos turista megelégedhet a Madrid Tourist Travel Pass nevű jeggyel, ami minden madridi tömegközlekedési eszköz használatára feljogosít annak érvényességi ideje alatt, de persze attól függően, hogy milyen közlekedési módot választ valaki, vásárolhat akár sima gyűjtőjegyeket is, amik bizonyos számú utazásra jogosítanak.

Tipp: Metrómegállókban és a repülőtereken automatákból lehet megvásárolni a jegyeket. Az automaták legtöbbje aprót, papírpénzt és bankkártyát is elfogad.

Költekezés: A fentieken kívül pedig kizárólag az utazó pénztárcája szabja meg, hogy mennyit költ el ajándékokra, Real Madrid termékekre.


Kérdés: Tudtok valamilyen tanácsot adni a repülős utazással kapcsolatban?
Válasz: Mindenekelőtt célszerű jól körbenézni az árakat illetően, illetve el kell döntenünk magunkban, hogy fapados légitársaságot választunk-e, avagy nem; illetve közvetlen járattal szeretnénk utazni, vagy bevállalunk egy esetleges átszállást.

Közvetlen járata a Budapest – Madrid útvonalon jelenleg a WizzAir, Ryanair és Lufthansa légitársaságoknak van. Itt alaposan körbe kell járni, hogy milyen költségekkel jár az utazás, hiszen az alapár meglehetősen olcsó lehet, azonban minden plusz szolgáltatásnak ára van. Olyanoknak is, amelyek a nem fapados társaságoknál alap szolgáltatásnak számítanak. Például poggyász, étel a repülőn.

Tipp: Rövid utazásokra az ingyenesen szállítható poggyász mérete miatt ez a megoldás ajánlott. Nem fapados járatokon nem csupán a kabinba felvihető poggyász ingyenes, hanem a csomagtérbe is be lehet adni egy nagyobb csomagot, ami akár egy 10 napos útra is bőven elegendő. De a pontos poggyász-szabályokkal kapcsolatban mindig az érintett légitársaság aktuális szabályzatát érdemes elolvasni.

Nem közvetlen járatok: Nem közvetlen repülőjáratokkal (fapados és nem fapados egyaránt) többféleképpen is meg lehet közelíteni Madridot. Átszállhatunk Münchenben, Frankfurtban, vagy akár Amszterdamban is.

Tipp: A késések kockázatával számolni kell, tehát célszerű az átszállások között legalább 1 órás különbségekre törekedni.


Kérdés: Hogy tudok jegyet vásárolni egy Real Madrid mérkőzésre?
Válasz: Az egyetlen hivatalos jegyértékesítési csatorna a realmadrid.com hivatalos ticket shopja. Kizárólag ezt ajánljuk. A különböző internetes jegyértékesítési portálokat nem ajánljuk.

De érdemes felkeresni a Magyar Madridisták Közössége Facebook-csoportot, mert ott is találhattok hasznos infókat utazással, jegyvásárlással kapcsolatban.