Madridi látnivalók

A Real Madrid szerelmeseinek érdemes a spanyol kultúrát és Madridot is megismerni egy kicsit közelebbről. Ehhez szeretnénk egy kis segítséget és inspirációt adni. Íme a kezdőtizenegyünk madridi látnivalók tekintetében.

Santiago Bernabéu

Mi mással is kezdődhetne a madridi látnivalók sora, mint a szentéllyel. A stadion kívülről is lenyűgöző látványt nyújt, de mindenképp érdemes befizetni egy stadiontúrára és néhány óra alatt körbejárni a klub történelmét, megnézni a 14 Bajnokok Ligája serleget, belesni az öltözőkbe vagy épp néhány percig csendben ülni az üres lelátón. A stadion könnyedén elérhető a 10-es jelzésű metróval, a Santiago Bernabéu állomásnál kell leszállni.

Tipp: érdemes a jegyeket online megvásárolni, mert úgy kedvezményesebb.

A felújítás miatt jelenleg nem minden része tekinthető meg a stadionnak, részleteket ezen a linken találsz.

Cibeles tér

Az utunkat folytatva maradunk a Real Madridhoz köthető látványosságnál. A Cibeles teret talán senkinek sem kell bemutatni, itt szokott több tízezer madridista együtt ünnepelni a csapattal egy-egy bajnoki cím, BL-győzelem után. A tér központi eleme a szökőkút, melynek közepén Kübelé istennő szobra látható, akit két oroszlán húz egy szekéren. Erre a szoborra szokott felkerülni a Real Madrid zászlaja.

Királyi palota (Palacio Real)

135000 m2-ével Európa legnagyobb Királyi Palotája, közel 3000 helyiség található benne. Érdekesség, hogy a korábban leégett épület helyén felhúzott új palotát mindössze 26 évig építették. A Palacio Real ma már csak múzeumként működik, EU állampolgárok hétfőtől péntekig 17 órától ingyenesen látogathatják. 

Prado múzeum

A világ egyik leghíresebb múzeuma nem olyan régen ünnepelte 200. születésnapját. Egészen elképesztő műgyűjteménnyel büszkélkedhet, éppen ezért a művészetet kedvelőknek érdemes több időt szánni rá, hiszen több 120 termében több mint 2300 alkotás található.

Tipp: vasárnap 17-19 óra között, a hét többi napján 18-20 óra között ingyenesen látogatható. De ez azt is jelenti, hogy hosszú sorokra kell számítani a bejáratnál.

Gran Vía

A gyönyörű, szecessziós épületekkel szegélyezett sugárút Madrid lüktető vénája, tele üzletekkel, éttermekkel, kávézókkal, színházakkal. A főutca két leghíresebb épülete a Telefónica, mely Európa legmagasabb felhőkarcolója (88 méter), valamint a Metropolis. Emellett érdemes a Plaza de Callaón található pláza tetején tapasozni egyet és gyönyörködni a kilátásban.

Buen Retiro park

Magyarul: jó menedék. Annak idején ugyanis a király ide vonult el, ha nyugalomra vágyott. Ma már ez a park a város egyik központi helye, de a hatalmas fák árnyékában, vagy épp a csónakázó tavon ringatózva könnyedén megtapasztalható az elvonulás nyugodt öröme.

Atocha vasútállomás

Egészen különleges látványt és élményt nyújt a vasútállomás, ahol a város legszebb trópusi kertje található. A régi vágányok helyén álló épületben közel 4000 m2-en terülnek el a különleges pálmafák és trópusi növények.

Malasaña és La Latina

Két különleges városnegyed, amit érdemes felkeresni Madridban. Malasaña a fiatalok negyede, tele helyi művészek boltjaival, utcai művészek alkotásaival és szórakozóhelyekkel. 

A La Latina ezzel szemben a régi kor életérzését tükrözi vissza. Találhatunk itt rengeteg tapas bárt, ahol végigkóstolhatjuk a helyi ételeket és kipróbálhatjuk a házi vermutot is. 

Plaza Mayor

Méretét tekintve egy nagyobb focipályának is tökéletes lenne a turisták egyik kedvelt célpontja, ahol rengeteg kávézó, bár és étterem található. A tér Madrid történelmének szerves része, ugyanis régebben tartottak itt bikaviadalokat, szentté avatásokat és kivégzéseket is.

Tipp: semmiképp se hagyd ki a bocadillo de calamarest, vagyis a tintahalkarikás szendvicset, mely Madrid szimbolikus étele.

San Miguel vásárcsarnok

Madridban számos vásárcsarnok található, ezek közül mindenképp érdemes felkeresni a Mercado de San Miguelt, ahol friss halakat, tengeri herkentyűket, sonkákat kóstolhatunk a gourmet piacon. 

Tipp: érdemes reggel vagy kora délután érkezni, amikor még nincs nagy tömeg, ugyanis a spanyolok szeretnek későn kelni…

Las Ventas – Plaza de Toros (Bikaviadal Aréna)

Spanyolország legnagyobb bikaviadal arénája 22 ezer ember befogadására képes. Ahogy minden futballista álma a Santiago Bernabéuban pályára lépni, úgy minden viador és bikatenyésztő arról álmodik, hogy ebben az arénában méretteti meg magát. Az épületben múzeum is működik, ahol közelebbről is meg lehet ismerni a bikaviadalok világát.

Ezeken kívül még rengeteg látnivaló van Madridban, ezen, ezen és ezen az oldalon érdemes szétnézni.

forrás: olivamuhely.hu
képek forrása: realmadrid.com, Real Madrid Twitter, unsplash.com, saját képek