A pénzszűkében lévő klub kénytelen a fiatalok felé fordulni, de ezúttal beválhat ez?

A koronavírus nagy nehézséget jelent anyagi szempontból minden klubnak, ahogy azt már annyiszor elmondták edzők, klubvezetők, játékosok. De mi jelentette a megoldást a múltban, és ez lehet-e a kulcsa a jelenlegi problémák megoldásának is? Alfredo Relaño gondolatai.

Zinédine Zidane három Castilla-játékost (Marvin, Sergio Arribas és Chust) is pályára küldött a Getafe elleni mérkőzésen, én pedig azt mondtam akkor, hogy a Real Madrid pénzügyi és sportszakmai gondjai remek lehetőséget biztosíthatnak az akadémián pallérozódó tehetségeknek. Az évek során a nehéz időszakok bizonyítottan nagyszerű dolgokat szülhetnek. Ez történt a Ye-Yé korszakban, amikor Di Stéfano, Puskás és Santamaría nem teljesítettek olyan jól, miközben a klub anyagi helyzete bizonytalan volt. A 70-es évek végén és a 80-as évek elején a „Los García” becenévre hallgató, spanyol tehetségekből álló társaság jelentette a csapat gerincét, miután az olyan játékosok, mint Pirri és Benito visszavonultak, később pedig az ő helyüket foglalta el a Keselyű Ötöse. Mindegyik esetben a Real Madrid anyagi gondokkal küzdött, a megoldást pedig az akadémia jelentette.

La Fábrica, a tehetségek otthona

A történelem megismétli önmagát, a klub ismét 500 millió eurós adósságban úszik a felvett hiteleknek köszönhetően, melyet a stadionfelújítás indokolt – a Bernabéu teljesen modern sportarénává alakul, habár kinézetre inkább egy halkonzervre hasonlít majd. (Ez azért erős kijelentés, mindannak tudatában, hogy a felvett hitel törlesztése évek múlva kezdődik meg, olyan részletekben, ami egy ekkora klub számára nem jelenthet problémát, ráadásul teljesen külön kezelendő a történet a játékosokra fordítható büdzsétől. És a kinézetre tett megjegyzés is meglehetősen szubjektív. – A szerk. megj.) A járványhelyzet további pusztítást végez a bevételi oldalon, a fővárosi együttes profitja egyharmadát veszítette el. A pályán lévők közül sokan már a harmincas éveikben járnak, a fásultság nagyobb szerepet kap, mint valaha, és a sűrű menetrend sem segít ezen a helyzeten, mely szintén a járvány következménye. Eközben Mbappé és Håland megszerzése folyamatosan szóba kerül, de érzésem szerint ezek a hírek nem többek puszta elterelésnél. Tovább nehezítve a helyzetet, a korábbi időszakokkal ellentétben most nem látok hatalmas tehetségeket az utánpótlásban, ezt az állítást Álvaro Benito is megerősítette a keddi mérkőzés közvetítése alatt.

A holnap kezdője

Amikor Florentino Pérez a klubhoz került, Casillas, Raúl és Guti voltak a legjelentősebb ifisták, akik az első csapatig eljutottak, míg most egyedül Carvajal fér be a kezdőbe, Nacho és Lucas Vázquez pedig hol a pályán, hol a kispadon találják magukat. Az évek során a klub bevételi forrásként kezelte az akadémiát, de néha egy nagy név leigazolása majd bukása ugyanolyan rossz lehet, mint három ígéretes fiatal elengedése. El kell ismernem, hogy a bevezetőben említett ifisták az én meglátásom szerint még nem állnak készen erre a szintre. Lehet belőlük egy jó profi, de jelenleg nem látok olyan tehetségeket, akik a jövő csapatának gerincét alkothatnák.

Forrás: AS
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK