Taktikák háborúja az El Clásicón

Mindössze négy napunk maradt a szombati Real Madrid-Barcelona mérkõzésig, és bár mindkét csapat számára hátra van még egy-egy Bajnokok Ligája-megmérettetés, a sajtó és a szurkolók már El Clásico-lázban égnek. A rangadó végkimenetele természetesen jelentõsen függ az edzõk elképzeléseitõl, taktikai húzásaitól és a csapatok felállásától is. Ezeket az esélyeket latolgatta a Marca mai számának hasábjain Enrique Ortego, aki tíz pontban foglalta össze a Klasszikus legfontosabb taktikai kérdéseit.

1. Hogy fog játszani a Real Madrid? A szokásos szisztéma szerint, vagy három középsõ középpályással?
José Mourinho egyetlen alkalommal változtatott a megszokott játékrendszeren: a Valencia ellen 4-3-3-as összeállításban küldte pályára csapatát. Akkor Di María sérülése indokolta az átalakítást, ami Lass csapatba állításával és Özil jobbra tolásával járt együtt. Mindez azonban nem vezetett védekezõ játékhoz, hisz Khedira meglehetõsen elõretolt szerepkört kapott, ráadásul Alonso és Lass is nagy figyelmet fordított az ellenfél presszionálására.
A Turia-partiak elleni mérkõzést leszámítva viszont Mourinho mindig a 4-2-3-1-es szisztémát választotta. Mindezek mellett, a Barcelona ellen mindig jó esély van a három középsõ középpályás játszatásával, ami nem feltétlenül jelent defenzív taktikát.

2. Három vagy négy védõvel fog játszani a Barcelona?
Pep Guardiola vezetõedzõ eddig 24 mérkõzésen 24 különbözõ felállást alkalmazott. Tizenháromszor játszott négy védõvel, tizenegyszer pedig hárommal. Ez utóbbi rendszer a Valencia ellen mûködött a legrosszabbul, a félidõben módosított is a felálláson, jóllehet, végül mégis csak egy pontot szereztek.

3. Kinek szavaz bizalmat Mourinho? Özil vagy Lass? Benzema vagy Higuaín?
Amikor Mourinho eldönti, milyen formációban küldi pályára csapatát, személyi kérdésekben is dûlõre kell jutnia. 4-2-3-1-es felállás esetén a csatárposzton lehet a legkomolyabb problémája: vajon Benzemát vagy Higuaínt választja? Mindketten kiváló formában vannak, bár a francia valamelyest jobbnak tûnik. Ebben a felállásban az is kérdéses, hogy vajon Lass vagy Arbeloa szerepel-e a védelem jobb oldalán.
Amennyiben a portugál mester mégis a 4-3-3 mellett teszi le a voksát, a pálya közepén Alonsónak, Lassnak és Khedirának kell játszania. Ha viszont Arbeloa nem kap bizalmat, és Lassnak kell a jobbhátvéd posztján játszania, talán Coentrao helyettesítheti õt a középpályán.

4. Vajon ki mellett dönt Guardiola? Puyol vagy Piqué? Alexis vagy Villa?
Minden az aktuális taktikától függ, Guardiola pedig annyit változtatott már csapatán, hogy lehetetlen megtippelni, ezúttal hogyan állítja össze az együttest. Ha három védõvel játszik, Mascherano és Abidal helye biztosnak tûnik, az õ társuk pedig a Puyol-Piqué-Alves trióból kerülhet ki. Ebben az esetben a középpályát Busquets, Xavi, Iniesta és Cesc alkothatja. A támadó sorban még több lehetõség kínálkozik: Messi és Alexis bizonyára játszani fog, a harmadik csatár pedig Cuenca vagy Villa lehet.
Ha viszont Guardiola négy hátvéddel küldi pályára csapatát (Alves, Piqué vagy Puyol, Mascherano, Abidal), fel kell áldoznia egy középpályást, vagy Cescet hátravont csatárként kell játszatnia Messi és Villa/Alexis mögött.

5. Hogyan küzd majd a Real Madrid a Barcelona labdabirtoklása ellen?
A Madrid számára ott a példa, miként semlegesítheti a Barcelona labdabirtoklási fölényét, hisz a spanyol kupa döntõjében sikerült. A két idei Szuperkupa-meccs is irányadó lehet: megfojtották és hibára kényszerítették az ellenfelet. Az elõretolt játék, a Barca-támadások kezdetének presszionálása a legjobb ellenszer. Megfogni a két középsõ középpályást, és megakadályozni, hogy a passzok eljussanak Busquetshez, aki köztük érkezik. A Barcelona nyilván találkozott már olyan ellenféllel, amelyik megpróbált a katalán térfélen nyomást kifejteni: ilyenkor válaszként egy kevésbé horizontális játékot alkalmaztak. Xavi és Iniesta igyekeznek eltolni saját pozíciójukat, hogy közvetlenebb helyzetbe kerüljenek, Cesc és Alexis viszont nagyobb mélységet tesznek lehetõvé.

6. Hogy fogja megakadályozni a Barcelona a Madrid kontratámadásait?
A Real Madriddal szembekerülõ csapatok legnagyobb problémája, hogy hogyan semlegesítsék a fõvárosiak ellentámadásait. A Barca nagy elõnyben van ilyen szempontból a saját játékstílusa miatt. Magas labdabirtoklási aránnyal és gyorsasággal könnyen kezdeményezõkké válhatnak. Mi több, sok idõt töltenek az ellenfél térfelén, beszorítva ezzel a másik csapatot. A Barcelonának vigyáznia kell, hogy ne veszítse el a labdát a veszélyzónákban, különösen, amikor sok játékos vár a labdára.

7. Megpróbál majd kezdeményezni a Madrid, vagy hagyja, hadd játsszon a Barcelona?
A Real Madrid idén minden mérkõzésén fõszerepet játszik. A statisztikák szerint többet birtokolja a labdát és többet is tartózkodik az ellenfél térfelén. Vajon ezt fogja játszani szombaton is? Igyekszik majd megszerezni a labdát, vagy inkább átengedi a Barcának, hogy aztán meglepetést okozzon egy ellentámadással? A Spanyol Szuperkupa két mérkõzésén a Madrid rengeteget birokolta a játékszert, ám a gránátvörös-kékek akkor sokkal rosszabb fizikai állapotban voltak. A Barcelona szenved a labda nélkül. A játékosoknak nagyon sokat kell visszafutniuk a saját térfelükre, és ha a saját kapujuk elé kényszerülnek, elveszítik a legfontosabb fegyverüket is.

8. Javítani fog a Barcelona a rögzített helyzetek levédekezésén?
Amiben nagyon erõs a Real Madrid, az a Barcelona kevés gyenge pontjainak az egyike: a fejjáték. Mindez hatványozottan igaz a rögzített szituációk esetén. A Barcelona védekezéskor három játékost küld közvetlenül a kapu elõterébe, négyet pedig a tizenegyes pont környékére. A maradék három futballista az ellenféltõl függõen változtatja a helyét. A Szuperkupa-meccsen például három embert hagyott fent Guardiola, hogy a Madridnak négyet kelljen hátul tartania, így pedig ne tudjon teljes erõvel támadni a szögleteknél és a bedobásoknál. Ha a Barcelona nem fejlõdik ezen a ponton, sok problémája lesz szombaton.

9. Rendelkeznek valamilyen titkos tervvel a szemben álló edzõk?
Annyira ismertek egymás és a közönség számára is, hogy szinte lehetetlennek tûnik, hogy Mourinho meglepje Guardiolát, vagy fordítva. Ami a taktikát illeti, nehéz olyan eshetõséget találni, amire eddig nem volt példa, akár a klasszikusokon, akár más mérkõzéseken. A játékosok terén meglepõ húzásnak számíthat például Mourinho részérõl Kaká csapatba állítása, vagy Benzema és Higuaín egyszerre való szerepeltetése.
A Barcelonában abszolút váratlan lenne, ha sem Piqué, sem Puyol nem játszana, vagy ha Cuenca kezdõ lenne, miközben olyan játékosok várnak bevetésre mint Villa, Pedro, vagy akár Alexis.

10. Miként bíráskodik majd Fernández Borbalán? Hagyja játszani a csapatokat, vagy lapokat fog osztogatni?
Õ a mérkõzés másik fõszereplõje. A játékvezetõi stílusa befolyásolhatja mindkét csapat hozzáállását. Fontos lesz megfigyelni, milyen hangulatban vezeti az összecsapást: hagyja-e játszani a két együttest, vagy sárga lapokkal fog büntetni. A Real Madrid elméletileg agresszívebb játékot játszik, ezért lényeges, mennyire tolerálja majd a fõvárosiak nyomását.

Forrás: Marca
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK
Toni Kroos
Tovább

Toni Kroos: Köszönöm!

A német játékos a Betis elleni mérkőzés lefújása után. Búcsú „Nem könnyű most megszólalni, csak annyit mondhatok, hogy…